ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا هندی‌ها به چابهار بازگشتند؟ آسیا

چرا هندی‌ها به چابهار بازگشتند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - نگاه راهبردی ایران به هند به‌عنوان شریکی مهم و قابل اعتماد در منطقه و همچنین اهمیت استراتژیک بندر چابهار برای هندی‌ها که فرصت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری در منطقه آسیای مرکزی و اروپا را برای آن‌ها فراهم می‌کند،‌ 2 کشور را به این نتیجه رساند تا در چاچوب قراردادی 10 ساله برای مدیریت بندر چابهار، فصل جدیدی از همکاری‌های اقتصادی دوجانبه را رقم زنند.
به گزارش ایسنا،‌ بالاخره پس از کش و قوس‌های فراوان و فشارهای آمریکا به هند، قرارداد تهران و دهلی‌نو برای توسعه بندر چابهار به امضا رسید تا فرصت های جدید همکاری میان 2 کشور را فراهم کند.
روابط ایران و هند طی سال‌های پس از انقلاب فراز و فرود بسیار داشته اما اهمیت یافتن کشورهای آسیای مرکزی برای هند، بسترهایی را برای نزدیکی 2 کشور فراهم کرده است. همچنین پس از سفری که «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند در سال 1395 به تهران داشت، تفاهم‌نامه‌ای به ارزش 500 میلیون دلار برای توسعه بندر چابهار و سرمایه‌گذاری برای احداث خط آهن به امضا رسید تا آغازگر روند رو به رشد همکاری‌های اقتصادی دوجانبه باشد.
هند همواره نگاهش به ایران به‌عنوان قدرت بزرگ منطقه‌ و تاثیرگذار بر تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و در سال‌های اخیر با وجود تحریم‌ها و فشارهایی که آمریکا در روابط اقتصادی 2 کشور اعمال کرده، تلاش داشته تا نقطه اتصال روابط 2 کشور برقرار باشد. در دوره تحریم هم هند از کشورهایی بود که محدودیت کمتری برای واردات نفت از ایران اعمال کرد.
مهم‌تر از تمام موضوعات مربوط به همکاری‌های مشترک، آنچه ایران و هند را در کنار یکدیگر قرار داده، موضوع بندر چابهار است که از دیرباز نگاه هندی‌ها به این منطقه دارای موقعیت ژئوپلیتیکی به گونه‌ای است که می‌تواند آن‌ها را به بازار آسیای میانه و اروپای شرقی نزدیک کند.
در همین راستا و پس از وقفه طولانی، روز دوشنبه قرارداد مشارکت شرکت IPGL هند در تجهیز و بهره‌برداری از پایانه‌های کانتینری و کالای عمومی بندر شهید بهشتی چابهار امضا شد.
این قرارداد در شرایطی امضا شد که زمان زیادی از امضای توافق‌نامه چابهار بین روسای‌جمهور سه کشور ایران، هند و افعانستان در سال 1395 می گذرد. حتی پس از آن در دی ماه سال 1397 دفتر شرکت هندی IPGL به صورت رسمی در منطقه آزاد چابهار اجرای قرارداد فعالیت موقت خود را برای مدت 2 سال در بند شهید بهشتی آغاز کرد تا نهایتا وارد پروسه انعقاد قرارداد 10 ساله شود.

ایرانیان جهان

«نوذر شفیعی» کارشناس مسائل شبه‌قاره درگفت‌وگو با ایسنا در ارتباط با قرارداد 10 ساله ایران و هند در زمینه توسعه بندر چابهار گفت: در حوزه اقتصادی یکی از اقداماتی که کشورها برای تقویت خود انجام می‌دهند، توجه به منابع دارای ظرفیت اقتصادی است و ایران یک کشور دارای ذخایر نفت و گاز فراوان است. علاوه بر آن از پتانسیل‌های ترانزیتی و دسترسی به بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردار بوده و این مسئله برای هندی‌ها بسیار مهم است و آن‌ها به دنبال اولویت بندی هستند. 
وی تصریح کرد: 2 دلیل برای همکاری هندی‌ها و تعلل آن‌ها وجود دارد؛ یکی این‌که هندی‌ها از این که ببینند ایران با چین به راحتی کار می‌کند، تمایل و استقبالی نداشته و یا این که بالعکس در رقابت با چین برای ورود و توسعه همکاری اقدام کرده‌اند. شاید یکی از دلایلی که هند به چابهار بازگشته به این معنی باشد که احتمالا آمریکایی‌ها به‌عنوان یکی از کشورهایی که رابطه نزدیکی با هند دارند، برنامه‌ای برای ایجاد اختلال در روند همکاری 2 کشور ندارند.
به‌رغم این‌که حدودا 6 سال از اعلام بازگشت تحریم‌ها علیه ایران می‌گذرد و در آن زمان آمریکا بندر چابهار را از تحریم‌ها معاف و اعلام کرد که این اقدام در راستای کمک به توسعه اقتصادی است، اما کاملا مشخص بود در شرایط فعلی و با امضا قرارداد 10 ساله میان ایران و هند، ایالات متحده واکنش نشان خواهد داد.
پس از امضای قرارداد مشارکت شرکت IPGL هند در تجهیز و بهره‌برداری از پایانه‌های کانتینری در بندر شهید بهشتی چابهار، «ودانت پاتل» سخنگوی وزارت امور خارجه در یک کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرد که هیچ معافیتی برای هند وجود ندارد و تحریم‌ها به طور بالقوه برای همه کشورهایی که با ایران معامله می‌کنند، قابل اعمال است. او گفت «ما به اجرای آن‌ها ادامه خواهیم داد».
پاتل با بیان این‌که دولت هند باید در این مورد صحبت کند نه دولت بایدن، ابراز داشت: «به دولت هند اجازه می‌دهیم در مورد اهداف سیاست خارجی خودش در قبال بندر چابهار و همچنین روابط دوجانبه خود با ایران صحبت کند. من فقط می‌گویم، آنچه به ایالات متحده مربوط می‌شود، تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران همچنان پابرجاست و ما به اجرای آن‌ها ادامه خواهیم داد».

ایرانیان جهان

اظهارات این مقام آمریکایی در شرایطی گفته شده که روز گذشته «سوبرامانیام جایشانکار» وزیر خارجه هند اظهار داشت: «دهلی‌نو انتظار دارد یک توافق بلندمدت با ایران برای مدیریت بندر استراتژیک چابهار داشته باشد».
جایشانکار با بیان این‌که هند بندر چابهار را به صورت موقت اداره می‌کند، خاطرنشان کرد: «هنگامی که یک توافق بلندمدت منعقد شود، راه را برای سرمایه‌گذاری‌های بزرگتر در بندر چابهار باز می‌کند».
رویترز گزارش داد در حالی‌که توسعه بندر به دلیل تحریم های آمریکا علیه ایران کند شده است، هند در نظر دارد بندر چابهار را به یک مرکز ترانزیتی تحت کریدور بین‌المللی حمل و نقل شمال-جنوب (INSTC) برای دسترسی به کشورهای CIS تبدیل کند.
«رودرا گاوراو شرست» سفیر هند در ایران نیز در بازدید از پایانه‌های بندری، تجهیزات و تأسیسات بندر شهید بهشتی گفت: «دهلی‌نو به تعهدات خود برای توسعه بندر چابهار پایبند است».
پس از خروج آمریکا از برجام و اعلام این که تحریم‌های شدیدتری را برای تهران و کشورهایی که بخواهند با ایران همکاری اقتصادی داشته باشند، موجب شد تا طرح توسعه بندر جابهار به تعویق افتد، اما در شرایط فعلی به نظر هندی‌ها با دارا بودن افزایش ظرفیت‌های اقتصادی درصدد هستند تا روابط اقتصادی خود و سرمایه گذاری در چابهار را احیا کنند. 

ایرانیان جهان

شفیعی، کارشناس مسائل بین الملل معتقد است؛ این امکان وجود دارد که هندی‌ها به این نتیجه رسیده باشند که یکی از گزینه‌هایی که عرصه را به چین، رقیب اصلی این کشور محدود می‌کند، ورود به چابهار است؛ در واقع دهلی‌نو نمی‌خواهد فرصت‌های سرمایه‌گذاری در این منطقه در اختیار چینی‌ها قرار گیرد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در واقع هندی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که وارد کریدورهای بین‌المللی اعم از جنوب-شمال، یا کریدور خاورمیانه-هند-اروپا شوند و این تحولات ناشی از توانایی اقتصاد هند، رقابت با چین و البته در یک بازی بزرگ‌تر قدرت قرار دارد.
«سارباناندا سونوال» وزیر بنادر و کشتیرانی هند نیز که برای امضای قرارداد بلندمدت همکاری ایران و هند به تهران سفر کرده است، با وزیر خارجه ایران دیدار و گفت و گو کرد. «حسین امیرعبداللهیان» در این دیدار تاکید کرد «رویکرد ما به روابط با هند راهبردی است و آمادگی داریم در ظرفیت‌های دوجانبه و چندجانبه و در چارچوب سازمان‌های بریکس و شانگهای همکاری‌های خود را با هند بیش از پیش گسترش دهیم».
امیرعبداللهیان با بیان این‌که جمهوری اسلامی ایران، هند را شریکی قابل اعتماد می‌داند، بر رویکرد ایران برای همکاری درازمدت با هند تاکید کرد.
سونووال نیز انعقاد موافقت نامه 2 کشور برای سرمایه‌گذاری و توسعه چابهار را روزی مهم و تاریخی در مناسبات 2 کشور و پیوند منطقه‌ای ارزیابی کرد.
این مقام هندی افزود: 2 کشور ایران و هند شاهد امضای قراردادی بلند دت برای تجهیز بندر شهید بهشتی بودند و باور داریم این قرارداد می‌تواند زمینه‌های توسعه تجاری را برای 2 کشور فراهم کند.

ایرانیان جهان

بنابراین به نظر می‌رسد، گسترش همکاری‌های ایران و هند به‌دنبال تقویت سیاست نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران و دیپلماسی اقتصادی دنبال می‌شود؛ بنابراین توافقنامه 2 کشور در چابهار تاثیر ویژه‌ای در روابط کشورهای منطقه دارد و بندر چابهار می‌تواند محلی برای همکاری‌های سه‌جانبه و چندجانبه با کشورهای همسایه باشد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1132264/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

28 بازیکن خاص فوتبال اروپا، آن هم زیر سن قانونی!

آمریکا تحویل کمک‌ها به غزه از طریق اسکله را متوقف کرد

سقوط دوباره جنگنده اف-35

بوفون تضمین کرد: موتا در یووه موفق می‌شود

تصویری از امضای نیکی هیلی روی بمب‌های اسرائیلی

ببینید | اولین تصاویر از سقوط جنگنده F35 آمریکا در نزدیکی پایگاه هوایی کیرتلند

افشای جزییات عملیات ترور سردار سلیمانی به روایت ژنرال امریکایی | اهداف دیگری هم در میان بود؟

وحیدی: امور کشور بدون هیچ مشکلی در حال انجام است

گرم‌ترین تابستان تاریخ!

برندگان جوایز گلوب ساکر 2024 در اروپا مشخص شد

هریس: حمله اسرائیل به رفح فاجعه‌بار بود / بایدن مسئول است

(تصاویر) راز‌های ناگفته ترور کندی: متهم اصلی چطور کشته شد؟

نگرانی واشنگتن از افزایش میزان ذخایر اورانیوم ایران

بازپخش | دیدار وزیر کشور و همتای عراقی اش در وزارت کشور

روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه 9 خرداد

دو دستگی در ناتو درباره طرح اعزام نیرو به اوکراین

پوتین: برقراری روابط با طالبان ضروری است

نیکی هیلی روی بمب‌های اسرائیلی را امضا کرد!

سیدمحمود نبویان: اسلام فقط نماز و روزه نیست؛ ملاک مسلمانی اول مبارزه با آمریکا و اسرائیل است + فیلم

دیدار وزرای کشور ایران و عراق

(ویدئو) ورود خودرو‌های شخصی به عراق در اربعین ممنوع شد

دولت شهید رئیسی خستگی ناپذیر، صادق و یک رو بود

وینیسیوس جونیور: بهترین ورزشگاه خارج از خانه برای بازی در لیگ قهرمانان؟ آنفیلد لیورپول

امن‌ترین ومبلی تاریخ در انتظار فینال لیگ قهرمانان اروپا

دیدار ماکرون و شولتز با محور تقویت حمایت‌ها از اوکراین

تیم ملی افغانستان از هیچ تیمی نمی‌ترسد

نیکی هیلی روی بمب‌های اسرائیلی را امضا کرد + عکس ها

نگرانی شدید دموکرات‌ها نسبت به چشم‌انداز پیروزی بایدن در انتخابات 2024

حمله دوباره ائتلاف آمریکا و انگلیس به غرب یمن

حمله جدید آمریکا و انگلیس به یمن

امضای عجیب نیکی هیلی روی بمب‌های اسرائیلی!

(ویدئو) نبویان: اسلام فقط نماز و روزه نیست؛ ملاک مسلمانی اول مبارزه با آمریکا و اسرائیل است

آمریکا: به فشار برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای ادامه می‌دهیم

ویدیوی جنجالی سحر قریشی؛ با پرونده‌های تتلو از آمریکا به ایران می‌آید؟!

تناقض‌های سازمان هواشناسی در سانحه بالگرد رییس‌جمهور

آژیر قرمز

تحلیل حادثه سقوط بالگرد رئیس‌جمهوری از منظر مدیریت بحران

جنگ موساد علیه دیوان بین المللی کیفری

در دفاع از سکوت اهل نظر

گام بی سابقه‌ای که ممکن است اتحادیه اروپا علیه اسرائیل بردارد

در گذرگاه رفح میان مصر و اسرائیل چه گذشت؟

گزارشگر سازمان ملل: باید پرسید در سایه نسل‌کشی غزه، کشورهای عربی کجایند؟

جذب حداقل پنجاه هزار نیرو در وزارتخانه‌ها طی سال جاری

جزییات جدید از ماجرای ترور سردار سلیمانی در کتاب جدید فرمانده سابق سنتکام

وزیر کشور: کربلا طریق الاقصی شعار اربعین امسال است

توضیحات وزیر کشور در خصوص روادید اربعین | محدودیت برای این دسته از زائرین

لغو روادید برای اربعین امسال هم پابرجا است

وزیر کشور: لغو روادید برای اربعین امسال هم پابرجا است

اعلام عزای عمومی در عراق نشان‌دهنده عمق روابط دو کشور است

سطح روابط ایران و عراق در بالاترین سطح خود است