ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سفر اردوغان به قبرس ترک نشین ترکیه

سفر اردوغان به قبرس ترک نشین
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم / اردوغان در دوران جدید مسئولیت خود، دو سفر خارجی انجام می‌دهد که به شکل روشن، هدف گذاری و مشی سیاست خارجی دولت او را به نمایش می‌گذارد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه که برای بار سوم به عنوان رئیس جمهور ترکیه انتخاب شده، در دوران جدید مسئولیت خود، دو سفر خارجی انجام می دهد که به شکل روشن، هدف گذاری و مشی سیاست خارجی دولت او را به نمایش می گذارد.
اردوغان امروز به بخش ترک نشین جزیره قبرس رفت و فردا نیز به جمهوری آذربایجان خواهد رفت. این دو سفر، اولویت سیاسی او در برابر کشورهای خارجی را به نمایش می گذارد و نشان می دهد که قدرت نمایی بر اساس رویکرد تبارمحوری و توجه به مناطق ترکی، به محور سیاست خارجی ترکیه تبدیل شده است.
انجام نخستین سفر رئیس جمهور ترکیه پس از پیروزی در انتخابات به قبرس و جمهوری آذربایجان، در دوران زمامداری حزب عدالت و توسعه، به یک سنت سیاسی تبدیل شده است. این اقدام، به منزله توجه مقامات آنکارا به به یک مفهوم رویایی و بلندپروازانه است که در ادبیات سیاسی ترکیه با عبارت «جهانِ ترک» (ترک دونیاسی) از آن یاد می شود و همچنین نشان دهنده اهمیت نفوذ ترکیه در شرق مدیترانه است.
رجب طیب اردوغان و همسرش در بخش ترک نشین جزیره قبرس، از سوی ارسین تاتار مورد استقبال قرار گرفتند. ارسین تاتار همان فردی است که تنها از سوی ترکیه به عنوان نخست وزیر «جمهوری ترک قبرس شمالی» شناخته می شود و این ساختار سیاسی، مورد قبول کشورهای دیگر نیست و قبرس نیز به عنوان یک کشور اروپایی، همواره به این رویکرد سیاسی ترکیه معترض بوده است.
اردوغان قرار است پس از قبرس، به جمهوری آذربایجان سفر کند.
در چند سال گذشته، چندین دوره از مذاکرات دو بخش ترک نشین و روم نشین قبرس، با مشارکت انگلیس، ترکیه و دبیرکل سازمان ملل برگزار شده، اما اصرار و پافشاری آنکارا بر ضرورت به رسمیت شناخته شدن دولت ترک قبرس موجب شده که مذاکرات، بدون نتیجه خاتمه پیدا کند.
چه چیزی تغییر کرده است؟
اردوغان در شرایطی وارد حساس ترین رقابت انتخابات حیات سیاسی اش شد که تنش در روابط ترکیه با آمریکا و اتحادیه اروپا، به اوج رسیده بود.
حتی در ناتو نیز اختلافات جدی بین ترکیه و دیگر اعضای این پیمان به وجود آمد و دولت سوئد امیدوار بود اردوغان در انتخابات شکست بخورد و پس از تشکیل دولت جدید، با تایید نهایی پارلمان ترکیه، به ناتو بپیوندد.
از آن سو، سناتورهای آمریکایی نیز به دولت جو بایدن پیام داده بودند که دست نگه دارید و به اردوغان اف 16 نفروشید. بگذارید دولت مخالفین بر سر کار بیاید و انجام این معامله را به آن زمان موکول کنید!
سران اتحادیه اروپا نیز امیدوار بودند که دولت جدیدی به رهبری کمال کلیچدار اوغلو در آنکارا بر سر کار بیاید و مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه، از سر گرفته شود. اما اردوغان دوباره به قدرت رسید و حالا اختلافات قبلی به قوت خود باقی است.
اردوغان در آسیای میانه و قفقاز، همسو با روسیه حرکت می کند و علاوه بر بها دادن به عادی سازی روابط با ارمنستان، به دنبال استفاده از مواهب انرژی جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و ازبکستان است و قصد دارد همزمان با تعمیق نفوذ در قرقیزستان و قزاقستان، با چین نیز روابط خود را توسعه دهد. در همین حال، در شرق مدیترانه، از تجزیه قبرس حمایت می کند و چنین چیزی به معنی تداوم اختلافات جدی و گسترده بین ترکیه با دو کشور اروپایی یعنی یونان، قبرس و به عبارتی دیگر، اختلاف با کل اتحادیه اروپا خواهد بود.
دولت اردوغان، از سویی پهپاد و دیگر محصولات صنایع دفاعی خود را به کشورهای آسیای میانه صادر می کند و در سازمان دولت های ترک، خود را به عنوان پیشکسوت و برادر بزرگتر جای می دهد و در دیگر سو، بر سر تاتارها و کریمه، با روسیه اختلاف دارد و از اوکراین حمایت می کند.
هاکان فیدان چه می کند؟
در بسیاری از رسانه های ترکیه و همچنین نیز گروه کثیری از ناظران سیاسی و فعالان فضای مجازی، هاکان فیدان را به عنوان «جعبه سیاه اردوغان» و مخزن اسرار او می شناسند. فیدان برای مدتی طولانی، ریاست سرویس اطلاعاتی میت را بر عهده داشته است. گفته می شود که او در همان دوران نیز، در سیاست خارجی و ایفای نقش منطقه ای ترکیه، نقشی بر عهده داشته که به مراتب، فراتر از نقش مولود چاووش اوغلوی وزیر بوده است.
گروهی از تحلیلگران، معتقدند که تعریف هاکان فیدان به عنوان یک چهره عملیاتی صرف در اقدامات مداخله جویانه ترکیه در منطقه، یک خطای آشکار است و او نه تنها مجری، بلکه تصمیم ساز و پیشنهاد دهنده مسیر بوده است.
حالا این چهره امنیتی، سکان دستگاه دیپلماسی را در دست گرفته و به عنوان وزیر امور خارجه فعالیت می کند. در نتیجه باید پذیرفت، وقتی که دستگاه دیپلماسی ترکیه، به فردی تحویل داده شده که هدایتگر اصلی حمایت نظامی و اطلاعاتی ترکیه از ارمنستان در جنگ قره باغ بوده و تمام اقدامات آنکارا در لیبی، عراق و سومالی را هدایت کرده، نمی توان انتظار داشت که تغییری در سیاست خارجی ترکیه حاصل شود.
به عبارتی دیگر، هاکان فیدان وزیر امور خارجه شده تا سیاست خارجی دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه را در مسیر تفکرات ملی گرایانه اردوغان – باغچلی پیش ببرد و اصلی ترین مشی و رویکرد او در این مسیر، بها دادن به قدرت نمایی نظامی و رویکرد امنیتی است.
شواهد کنونی، نشان دهنده این واقعیت است که در میان مدت، تغییرات خاصی در سیاست های تیم اردوغان روی نخواهد داد و بعید است که نقشه راه و برنامه روشنی برای گرم کردن روابط یخ زده ترکیه با آمریکا و اروپا ترسیم شود.
موضوع گسترش و تعمیق نفوذ در قفقاز و آسیای میانه، به عنوان راس مهم اهداف سیاست خارجی دولت اردوغان در نظر گرفته شده است. علاوه بر این در حوزه شرق مدیترانه نیز، تداوم حمایت از تجزیه طلبی در جزیره قبرس، از اهداف مهم اردوغان – فیدان است و این دو محور مهم، دیگر تصمیمات و اقدامات آنکارا در دیپلماسی را تحت الشعاع قرار می دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1032160/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سودای جدایی‌طلبی شهرک‌نشینان شمال فلسطین اشغالی از اسرائیل

معاریو: ارتش اسرائیل راه‌حلی برای مقابله با حملات پهپادی حزب‌الله ندارد

خاندوزی: رکورد ورود سرمایه خارجی شکسته شد

چرا قیمت مسکن در تهران گران‌تر از بعضی شهرهای بزرگ دنیاست؟

بهره برداری از طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس جمهور

آیین واگذاری بیش از 7 هزار زمین و واحد مسکونی نهضت ملی با حضور رئیس جمهور

نماینده مجلس: با یک آیه و شعار که بانکداری اسلامی نمی‌شود

1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

با کمک شورای نگهبان می توان برای بهبود اقتصاد گام اساسی برداشت

وزیر اقتصاد 3 مجتمع تولیدی را در منطقه ویژه سلفچگان افتتاح کرد

جذب 5.5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در ایران

تاکید استولتنبرگ بر عدم حضور نیرو‌های ناتو در اوکراین

سفارش میلیارد یورویی تسلیحاتی آلمان از آمریکا

افزایش شمار شهدای غزه به 34 هزار و 904 نفر

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند

بانک مرکزی: نرخ تورم 38.8 درصد شد

پوتین: نیروهای راهبردی روسیه در حالت آماده‌باش هستند

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در جنوب لبنان؛ 4 نفر شهید شدند

آخر هفته آرام در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 61 هزار تومان تثبیت شد

تجلیل مدیرکل بنیاد کرمانشاه از خانواده شهید «کریمی»

دیدار مدیرکل مراجعات و پاسخگویی ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانباز معزز حمید گلچی در قم

حدود 1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

جانبازان گرانقدر در صف اول ترویج فرهنگ متعالی ایثار و شهادت هستند

پیش‌بینی جدید موسسه اقتصاد آلمان/ بزرگترین اقتصاد اروپا دچار رکود می شود

حضور دو هیئت تجاری چینی و پاکستانی در استان، رهاورد نمایشگاه اکسپو

سردبیر بخارا: خارج از حوزه تمدنی ایران نمی‌توانم زندگی کنم

تداوم «دستاوردسازی» با آمار؛ آیا تراز تجاری ایران واقعا مثبت است؟

ارزیابی سفری مهم؛ ترمیم رابطه؟

پنتاگون هم توقف ارسال تسلیحات به تل‌آویو را تایید کرد

لحظه بمباران دو برج مسکونی در شهر رفح

روس‌ها هفتاد و نهمین سالگرد پیروزی بر آلمان نازی را جشن گرفتند

افزایش اندک قیمت مرغ

قیمت نفت صعودی شد

ادای احترام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام شامخ شهدا در گلزار امامزاده ابراهیم قم

ستاد ارتباطات مردمی در مرکز توانبخشی ایثار قم برپا شد

دیدار نماینده تام ‌الاختیار بنیاد شهید و امور ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید کنسولگری ایران

آتش‌سوزی در انبار ضایعات منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی

به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال گازی در منطقه در جهت تحقق منافع ملی و توسعه درآمدهای ارزی

تاکید پوتین بر لزوم تعمیق همکاری‌ها در منطقه اوراسیا

دست‌های بسته نتانیاهو

راز حذف رابرت مالی

سرمقاله مردم سالاری/ سفر مثبت گروسی و پیام ویژه احیای برجام

ماجرای تعلیق ارسال تسلیحات آمریکایی به اسرائیل

بازداشت 86 دانشجو دانشگاه سوربن فرانسه

حمله هوایی اسرائیل به دفتر جنبش نجباء در دمشق

شلیک مستقیم تانک اسرائیلی به چادر آوارگان فلسطینی در رفح

طالبان فعالیت «افغانستان اینترنشنال» را ممنوع کرد

لاپید: تهدید بایدن درباره عدم ارسال سلاح، نتیجه عملکرد ناموفق نتانیاهو است