ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دولت در سیبل سقوط خواندنی ها

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ابتکار / متن پیش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسن روحانی به خاطر عملکردش طی سال‌های اخیر مورد انتقاد اصلاح‌طلبان بوده و هست‌ چرا که با حمایت سرمایه اجتماعی این جریان سیاسی توانست بر رقیبان خود پیروز شود اما در ادامه هیچ کدام از مطالبات این پایگاه اجتماعی را پیگیری نکرد و درواقع چشم روی همه وعده‌های انتخاباتی خود بست. این روند ادامه داشت تا اینکه اخیرا به دنبال سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین از سوی سران سه قوه دوباره موج انتقادات به سوی دولت روانه شد. در حالی که این تصمیم یک تصمیم جمعی و با حمایت رهبری اجرایی شد، اما اصولگرایان از این فرصت استفاده کرده و بیشترین حملات را به رهبری محمدباقر قالیباف و سعید جلیلی روانه دولت تدبیر و امید کردند. هر چند عملکرد دولت نیز خودش عاملی بر این انتقادات است چرا که در هفته گذشته زمانی که حسن روحانی درباره تصمیم به افزایش قیمت بنزین اعلام کرد که خودش نیز روز جمعه در جریان افزایش قیمت قرار گرفته است، این سخن حسن روحانی با حجم وسیع انتقادات از سوی همه جریان‌ها و فعالان سیاسی و به خصوص کاربران در فضای مجازی مواجه شد.
این سخنان حسن روحانی واکنش‌های زیادی را به دنبال داشت به گونه‌ای که حتی حامیان دولت نیز در صفحات شخصی خود در فضای مجازی نسبت به آن اظهار ناامیدی کردند. برای مثال غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی نیز در توئیترش نوشت: «به عنوان یکی از حامیان این دولت غرق در عرق شرم از مصاحبه وزیر کشور بودم که سخنان همراه با قهقهه جناب رئیس‌جمهوری پاک ناامیدمان کرد».
انتقادات به دولت اما فقط به اینجا ختم نمی‌شود بلکه اصولگرایان که همیشه یکی از منتقدان اصلی این دولت بوده‌اند حالا به واسطه عملکرد دولت و نارضایتی مردم به خاطر مشکلات اقتصادی و معیشتی بهترین فرصت را پیدا کرده‌اند تا بیشترین حملات را با طیب خاطر به سمت روحانی نشانه بروند. رهبری حملات را اما به تازگی محمدباقر قالیباف و سعید جلیلی بر عهده گرفته‌اند. صداوسیما نیز که همیشه نسبت به دولت کم‌لطفی داشته است در جریان تظاهرات مردمی در روز دوشنبه هفته گذشته با انتشار تابلو نوشته‌هایی که مضمون‌شان حمله به دولت و مجلس بود به گونه‌ای همراهی و تلاش کرد تا بیشترین انتقادات مردمی را به واسطه افزایش قیمت بنزین متوجه دولت کند.
اصولگرایان اما حالا طرح استیضاح دولت حسن روحانی را در مجلس کلید زده‌اند. البته مجلس پیش از این استیضاح وزرای دولت روحانی را کلید زده بود هرچند وزیر کشاورزی فرار را بر قرار ترجیح داد و حالا مجلسیان با پیگیری طرح استیضاح سه وزیر نفت، آموزش و پرورش و همچنین وزیر کشور به دنبال به حد نصاب نرسیدن دولت هستند. در این میان اما برخی نمایندگان اصولگرا می‌گویند هدف آنها ساقط کردن دولت حسن روحانی است، به گونه‌ای که شهاب نادری، عضو فراکسیون ولایی مجلس، پیش از این به «اعتمادآنلاین» گفته بود: به دنبال از حد نصاب افتادن کابینه دوازدهم هستیم و در شرایط فعلی استیضاح هر وزیری که به مجلس بیاید رای می‌آورد. در عین حال بعد از ساقط شدن دولت هم می‌توانیم بودجه اداره کشور را تامین کنیم.
عضو فراکسیون ولایی مجلس گفته: درصورت رای‌آوری استیضاح‌های مطرح‌شده، وزرای فعلی دولت دوازدهم از حد نصاب می‌افتد، ما با تشکیل مجدد کابینه دولت مشکلی نداریم و درپی این اتفاق هستیم.
البته پیش از این مجتبی ذوالنوری، دیگر نماینده اصولگرای مجلس پس از ماجرای افزایش قیمت بنزین و پیام رهبری به نمایندگان برای توقف طرح‌های آنان به منظور جلوگیری از ادامه روند مدنظر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه، اقدام به تهیه طرحی برای استیضاح رئیس‌جمهوری کرده بود و هدف از این استیضاح را «به زیر کشیدن روحانی» عنوان کرده بود.
هرچند باید توجه داشت که استیضاح برخی وزرا مثلا وزیر کشور فقط خواست نمایندگان اصولگرا نیست و نمایندگان اصلاح‌طلبان به خاطر عملکرد رحمانی‌فضلی در ماجرای بنزین و عدم مدیریت درست، به دنبال استیضاح وزیر کشور هستند. اما آنها برای ساقط کردن دولت تلاش نمی‌کنند و این استیضاح تاثیری بر این امر ندارد.
با توجه به اینکه عملکرد دولت قابل دفاع نیست اما در این شرایط چنین اقداماتی از سوی این طیف‌های سیاسی سوالاتی را به ذهن متبادر می‌کند از جمله اینکه در این شرایط آیا دولت را در تنگنا قرار دادن و به قول معروف او را به گوشه رینگ بردن چه دستاوردی خواهد داشت؟ چرا وقتی که این تصمیم توسط شورای هماهنگی اقتصادی و با مشورت سران سه قوه اجرایی شده است تلاش دارند که فقط دولت را در این تصمیم مقصر جلوه دهد و می‌خواهند بدین وسیله به نوعی دولت را تنبیه و تلافی کند. این اقدامات در راستای منافع ملی است یا جناحی؟
شرایط استیضاح دولت باید چگونه باشد؟
اگر بیش از نیمی از وزرای حسن روحانی تغییر کنند، بر اساس قانون دولت از حد نصاب می‌افتد و رئیس‌جمهوری باید مجددا برای همه وزاری کابینه از مجلس رای اعتماد بگیرد. تنها سه تغییر دیگر در دولت دوازدهم باعث می‌شود که دولت دوم حسن روحانی از حد نصاب بیفتد و تمامی وزرا نیاز به رای اعتماد مجدد داشته باشند. بنابراین با توجه به پذیرش استعفای محمود حجتی وزیر پیشین جهاد کشاورزی از سوی رئیس‌جمهوری و طرح استیضاح وزرای نفت، کشور و آموزش و پرورش از سوی مجلس این احتمال شدت بیشتری یافته است. در دو سال گذشته پیش از محمود حجتی، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت و سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش از سمت خود استعفا کرده‌اند و علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی با استیضاح مجلس از کار برکنار شده‌اند. این یعنی تا اینجا هفت وزیر کابینه دوازدهم تغییر کرده‌اند و اگر استیضاح بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت، عبدالرضا رحمانی‌فضلی وزیر کشور و محسن حاجی‌میرزایی وزیر آموزش و پرورش با جدیت در مجلس دنبال شود و این سه وزیر نتوانند از مجلس مجددا رای اعتماد بگیرند، تعداد تغییرات وزرای دولت دوم روحانی به عدد 10 خواهد رسید که با توجه به وجود 19 وزارتخانه، بیش از نیمی از وزرای کابینه تغییر خواهد کرد و طبق قانون دولت از حد نصاب می‌افتد و رئیس‌جمهوری باید مجددا برای همه وزرای کابینه از مجلس رای اعتماد بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/108246/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

غربت مرتضی

گوترش: خاورمیانه در لبه پرتگاه قرار دارد

اوکراین درباره وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد

سازمان بهداشت جهانی: حجم ویرانی بیمارستان‌های غزه فاجعه‌آمیز است

سلامت جسمی- روانی صهیونیست‌ها وخیم‌تر شده است

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

از هر امری که مردم را نا امید کند بپرهیزید

جزییات واریز مرحله سوم سود اعلام شد

رئیس برنامه و بودجه کشور: رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

اردوغان: باید در راستای توقف نسل‌کشی در غزه تلاش کنیم

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟

اتمام 53 پروژه اقتصادی تا پایان دولت در خراسان رضوی

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

از چاله به چاه؟

حملات صهیونیست‌ها به فلسطینی‌ها به بالاترین حد از سال 2006 رسید

رهبر انصارالله: کشتی‌های مرتبط با رژیم اشغالگر در معرض عملیات‌های ما هستند

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

بازگشت بیش از 250 همت از سرمایه‌های مردمی با احیای واحد‌های تولیدی

15 میلیارد ریال مواد خوراکی و لوازم بهداشتی قاچاق در تبریز کشف شد

مبادلات تجاری ایران و ازبکستان افزایش می‌یابد

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

متحدان اسرائیل در برزخ

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

تعقیب سرباز روسی توسط پهپاد انتحاری اوکراینی؛ نتیجه را ببینید

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

کشف 15 میلیارد ریال مواد خوراکی و لوازم بهداشتی قاچاق در تبریز

کمیسیون مشترک اقتصادی و تجاری ایران و تاجیکستان تشکیل شد

بوشهر ظرفیت خواهرخواندگی با یکی از شهرهای تاجیکستان را دارد

رئیس جمهور وارد شاهرود شد

برنامه مدون اقتصادی همدان منطبق با تحقق شعار سال تکلیف شد

رئیس‌جمهور وارد شاهرود شد

پیش‌بینی کاهش رشد اقتصادی ایران

آشیانه سری

درآمد عجیب از زباله گردی

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

رفع مشکلات تولیدکنندگان، نیازمندهمکاری تمام دستگاه های اجرایی در سطح ملی است

چه شد که ون‌ها برگشتند؟

رسوایی 99 درصدی

حمله فسفری؛ روایت جنون صهیونیست‌ها

رهبر انصارالله یمن: متجاوزان فهمیدند که هرگونه تجاوزی بی پاسخ نخواهد ماند

10 ادکلن خوشبو و اصل مردانه

رونق صادرات در جزیره جهانی قشم / تراز تجاری منطقه آزاد قشم به بیش از 313 میلیون دلار رسید

‌رئیس جمهور ایران چه درخواستی از رئیس جمهور ازبکستان داشت؟

راه اندازی رصدخانه ی تحقق شعار سال در اتاق بازرگانی سنندج

عملیات «وعده صادق» شکل دهنده ساختار نظام بین‌الملل آینده است

افزایش نگرانی‌ از نیازهای 250 هزار کودک اخراجی از پاکستان