ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رنج‌ ناتمام کودک‌همسری اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آرمان ملی / متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
یک عضو شورای شهر تهران و فعال حوزه زنان می‌گوید در کشور 15 هزار دختر بیوه زیر 15 سال داریم. در ماه‌های اخیر افزایش حداقل سن ازدواج مورد توجه قرار گرفته است. برخی از کنوانسیون‌های بین‌المللی مرز کودکی و بزرگسالی را 18 سالگی اعلام می‌کنند. بر این اساس ازدواج زیر 18 ساله‌ها کودک همسری توصیف می‌شود، حال آنکه بطور میانگین 17 درصد ازدواج‌ها زیر 18 سال اتفاق می‌افتد و در ایران نیز به همین میزان ازدواج در سنین پایین رخ می‌دهد. کارشناسان می‌گویند ازدواج در سنین پایین تبعات منفی زیادی دارد و زمانی که همسر یک کودک فوت کند، وضعیت بدتر می‌شود.
در اغلب ازدواج‌های زودهنگام، دختران به عقد مردانی با اختلاف سنی بسیار در می‌آیند. کودکان پسر نیز شغل مناسب یا دائمی ندارند و از تامین هزینه‌های زندگی عاجزند. بارداری‌های زودهنگام و سقط جنین به‌دلیل آماده نبودن شرایط جسمی مادرِ کم سن، مهمترین آسیب برای دخترانی است که در سنین پایین ازدواج می‌کنند. در برخی موارد حتی خطر جانی کودکان مادر شده را تهدید می‌کند. گاهی به دلیل ضعف جسمانی هنگام تولد نوزاد، مادر نیز قربانی می‌شود. همین مساله باعث شده تا مرگ و میر مادران افزایش یابد. در حال حاضر نزدیک به هزار و 700 مادر باردار کمتر از 15 سال وجود دارد که نخستین بارداری خود را تجربه می‌کنند. بسیاری از این مادران تا سن 30 سالگی سه تا چهار بار بارداری را تجربه می‌کنند. از سوی دیگر، آمارها از بالا بودن طلاق در ازدواج کودکان خبر می‌دهد. در سال 1393، 37 هزار و 117 دختر کمتر از 15 سال با مردان در سنین مختلف ازدواج کرده‌اند و هزار و 249 دختر در این سن از شوهران خود جدا شدند. در مرداد سال‌جاری بر اساس گفته‌های یکی از نمایندگان مجلس، دو هزار کودک مطلقه در کشور وجود دارد. آنگونه که طیبه سیاووشی گفت: « طرح افزایش سن ازدواج کودکان تحت ‌تاثیر آمار افزایش تعداد پدیده کودک ‌همسری و تبدیل آن به کودک ‌بیوه‌ها کلید خورد. کودکانی که با 13 یا 14سال بیوه و سرپرست ‌خانوار بودند.»
آماری از کودکان بیوه
یک عضو شورای شهر تهران از وجود 15 هزار دختر بیوه زیر 15 سال در کشور خبر داد. شهربانو امانی افزود: در مجلس پنجم با 96 مرد درباره عدالت و برابری صحبت می‌کردم، اینکه ما از نظر اقتصادی با دنیا برابری می‌کنیم، درست نیست چون یک درصد اقتصاد جهان در اختیار بانوان است. او تصریح کرد: نیمی از سرمایه‌های انسانی کشور زنان به ویژه دختران دانش آموختگان هستند. امانی ادامه داد: در بسیاری از روستاها در گذشته شناسنامه زنان در جیب مردان بود که خودشان می‌دانستند، باید به چه کسانی رای دهند. البته اکنون وضعیت بهتر شده است. امانی تصریح کرد: در گذشته زنان ما را ضعیفه می‌گفتند و اکنون هم در خفا همین است. این عضو شورای شهر تهران اظهار کرد: در مجلس چهارم؛ فقط چهار نفر از نمایندگان زن در تهران بودند. بنده وقتی وارد مجلس پنجم شدم هرجا فرصتی برایم پیش آمد سعی می‌کردم مسائل را پیش ببرم. امانی ادامه داد: امروز از نظر قوانینی که داشتیم به عقب برگشتیم، اما قوانینی از جمله خروج زنان با اذن همسر، صدور گذرنامه، دغدغه حضانت فرزند برای بانوان، ازدواج پدرخوانده با فرزند خوانده در مجلس نهم داریم، بنابراین درخواست دارم راهی که داریم را به شکل مناسب پیش ببریم. به گزارش مهر، او با اشاره به وجود 15 هزار دختر زیر 15 سال بیوه در کشور اشاره کرد و افزود: به امید روزی که با رأفت اسلامی که زنان و مردان را از یک هنر آفریدند، بتوانیم مشکلات بانوان را حل کنیم و فرزندانی را تربیت کنیم که کشور را بسازند و از دامن ما به معراج برسند.
ازدواج زودهنگام آسیب‌زاست
نایب رئیس فراکسیون زنان مجلس درباره وضعیت دختران زیر 15سال بیوه در کشور به خبرنگار«آرمان ملی» می‌گوید: در چندسال اخیر اقدامات متعدد درباره ازدواج زودهنگام کودکان و تبعات آن در فراکسیون زنان مجلس انجام شده و این مساله در ابعاد حقوقی، اجتماعی، سلامت و فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته است. سیده فاطمه ذوالقدر می‌افزاید: موضوع ازدواج دختران زیر 15 سال یک آسیب اجتماعی پنهان در جامعه ما محسوب می‌شود که اکثرا در مناطق روستایی و حاشیه شهرها و خانواده‌هایی با اقتصاد معیشتی ضعیف شکل می‌گیرد. به گفته او به دلیل ثبت نشدن ازدواج‌ها و نداشتن اوراق هویتی شاهد ظهور پدیده کودک بیوه نیز هستیم، اما آمار رسمی و دقیقی از ازدواج دختران زیر 15 سال و آسیب‌های مربوط به آنها به دلایل برشمرده شده نداریم و مرکز آمار ایران نیز اعدادی غیر واقع‌بینانه از موضوع طلاق که به تعداد انگشتان دست است، را بیان کرده که جای تأمل دارد. این نماینده مجلس تاکید می‌کند: در استان‌های خراسان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و ... شاهد ازدیاد آمار کودک همسری هستیم. هرچند آمار مطرح شده از سوی عضو شورای شهر تهران نیز رقم اندکی نیست و این مساله نیازمند رسیدگی و توجه است. به گفته او این آمارها گواه بروز و تشدید انواع آسیب‌ها در جامعه است. باید دانست که اغلب در این گونه ازدواج‌ها فاصله سنی رعایت نمی‌شود. برای مثال یک دختر 13ساله به عقد یک مرد 60ساله در آمده و همین مساله چالش‌های فراوانی را برای کودک به دنبال دارد. نایب رئیس فراکسیون مجلس می‌گوید: بر اساس قانون مدنی ازدواج برای دختران در زیر سن 13سال فقط با اجازه پدر امکان‌پذیر است، اما در اغلب موارد پدران این کودکان نسبت به این ازدواج‌ها سخت‌گیری ندارند. در حالی که پدر در این ازدواج‌ بلوغ عقلی فرزندش را مورد بررسی قرار نمی‌دهند. ذوالقدر می‌افزاید: فراکسیون زنان مجلس دو بار در این زمینه به قم رفته و نظرات مراجع تقلید را در این باره جویا شده است. این نماینده مجلس درباره شرایط کودکان در ازدواج زودرس تاکید می‌کند: اغلب این کودکان با محرومیت تحصیل روبه‌رو هستند. این در حالی است که آسیب‌های جسمانی، اختلالات روانی و تلفات جانی این افراد را تهدید می‌کند. به گفته او اغلب این دختران بعد از ازدواج شرایط مناسبی نداشته و محرومیت از تحصیل، افزایش طلاق، مشکلات مهارتی و تربیتی در پرورش فرزندان از مشکلات شایع آنها محسوب می‌شود. این عضو فراکسیون زنان مجلس می‌افزاید: این افراد از مشکلات مزمن روحی و روانی، پرخاشگری، افسردگی و اضطراب برخوردار هستند. از سوی دیگر بر اساس آمار این افراد بیش از دیگران تحت خشونت‌های خانگی قرار می‌گیرند. به گفته او بر اساس ماده واحده –ماده 1041قانون مدنی اصلاحیه مصوب 1/4/1381مجمع تشخیص مصلحت نظام « عقد نکاح دختر قبل از 13سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن 16سال تمام شمسی ممنوع است. حداقل سن ازدواج برای دختران 16سال تمام و در پسران 18سال تمام شمسی است. عقد ازدواج بین 13تا 16سال در دختران و 16تا سال 18در پسران منوط به اذن ولی و رعایت مصلحت و تشخیص دادگاه است.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/108489/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روزنامه‌های اقتصادی شنبه 1 اردیبهشت

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

دارندگان کارت سوخت بخوانند

توقیف محموله سوخت قاچاق در سمنان

طالبان خواستار تکمیل پروژه‌های نیمه تمام سازمان ملل شد

روزیِ نو؛ مجله‌ای رادیویی با رویکرد امیدبخشی

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

پایان اردیبهشت آخرین مهلت تبدیل مجوز‌های کاغذی به شناسه یکتا

پافشاری بانک مرکزی بر اجرای سیاست‌های غلط/ صندوق تثبیت ارزی با دلار 3 نرخی کارایی ندارد

تنها تا 26 اردیبهشت برای تبدیل مجوز‌های کاغذی کسب و کار به الکترونیکی فرصت وجود دارد

چهارمحال و بختیاری در جایگاه ششم صدور پروانه کسب الکترونیکی کشور

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

وحدت نظر در تدوین سازوکارهای مشارکت مردم در عرصه اقتصاد ضروری است

آمادگی ایران برای ارتقای روابط با الجزایر

«موزه دین و زندگی» در بلوار پیامبر اعظم (ص) ایجاد می‌شود

هشدار وزیر فرهنگ لبنان نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورش

آمریکا به کمک آرژانتین می‌رود

«محسن رضایی» با اعضای شورای نگهبان دیدار و گفتگو کرد

بایدن در آستانه شکست؟

ارمنستان 4 روستای منطقه «قزاق» را به آذربایجان واگذار کرد

اذعان صهیونیست ها به تداوم قدرت مقاومت فلسطین در غزه

لاوروف: برای مذاکره در مورد اوکراین آماده‌ایم

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

غیبت ایران در بازار 75 میلیارد دلاری بنگلادش

توقیف خودروی قاچاق در ساری

لغو پروازهای شرکت‌های اروپایی به اراضی اشغالی

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

جنگ غزه و حملات ایران جایگاه اقتصادی اسرائیل را کاهش داده است

همکاری اسلامی: حق وتو آمریکا، ناقض مفاد سازمان ملل متحد است

پیش بینی تولید 13.5 میلیون تن گندم در سال جاری

آنچه که اسراییل را تا امروز سرپا نگه داشته گنبد رسانه‌ای‌اش است