ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عراق پس از استعفای نخست وزیر خاورمیانه‌

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
ساکنان میدان تحریر در بغداد اندکی پس از استعفای عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق به پایکوبی پرداخته و استعفای نخست‌وزیر را نتیجه اصرار چندهفته‌ای خود بر تظاهرات ضد‌حکومتی دانسته و آن را اولین گام در پیروزی خود می‌دانند. اگرچه برخی به شادی و پایکوبی پرداختند اما بودند برخی معترضانی که همچنان بدبین بودند و خواسته خود برای بازنگری و پالایش کامل در نظام سیاسی را اعلام کردند. «عروه ابراهیم» در گزارش دیروز شنبه 9 آذرماه در الجزیره نوشت اعلام این استعفا در حالی بود که روز جمعه 50 معترض از سوی نیروهای امنیتی در بغداد و در شهرهای ناصریه و نجف کشته شده بودند. افزون بر این، این استعفا در زمانی صورت گرفت که نماینده آیت‌الله سیستانی در نماز جمعه با قرائت بیانیه ایشان عملا خواستار کناره‌گیری دولت شده بود. اندکی پس از این بیانیه بود که نخست‌وزیر عراق استعفا کرد.
به گزارش الجزیره، پنج‌شنبه «خونین‌ترین روز» از زمان آغاز تظاهرات ضدحکومتی در اوایل اکتبر نام گرفت و تا پنج‌شنبه تعداد کشته‌ها لااقل به 400 نفر رسیده بود. مصطفی، 24 ساله، در حالی که در میان معترضان در میدان تحریر به شادی مشغول بود به الجزیره می‌گوید: «پیشنهاد نخست‌وزیر برای استعفا اولین گام بزرگ است و ما بی‌نهایت از این خبر خوشحال شدیم.» او می‌افزاید: «اگرچه با هزینه‌های زیادی به اینجا رسیدیم اما این به آن معناست که معترضان موفق به اعمال فشار بر دولت برای رسیدگی به خواسته‌هایشان شدند. این یعنی فداکاری‌های ما ارزش داشت.» معترض دیگری به نام «نور» 30 ساله، می‌گوید: «این تازه گام اول است». او در حالی که پرچم عراق را در دست داشت و در میدان تحریر در کنار دوستانش به اهتزاز درآورده بود، می‌گوید: «این بهترین حسی است که تاکنون داشته‌ایم. ما این پیروزی را جشن می‌گیریم البته پس از فدا کردن خون و اشک به‌خاطر این لحظه.» زینب معترض 29 ساله ، هم به الجزیره می‌گوید: «این گام برای بسیاری از عراقی‌ها کافی نیست به ویژه اینکه بسیاری کشته شدند.»
بسیاری از عراقی‌ها معتقدند که نظام قوم و خویش محور طی سال‌ها به برخی افراد و گروه‌ها اجازه داده ثروتمند شوند و نفوذ خود را افزایش دهند این در حالی است که جمعیت زیادی از این کشور نفت‌خیز همچنان در سختی و مشقت اقتصادی به سر می‌برند و رفع بیکاری یکی از اصلی‌ترین خواسته‌های معترضان است. الجزیره به نقل از زینب می‌نویسد: «ما عبدالمهدی را مقصر نمی‌دانیم. او فقط کسی است که بسیاری دیگر- احزاب سیاسی و سیاستمداران وابسته - در پس او پنهان شده‌اند.» او می‌گوید: «حتی اگر عبدالمهدی برود، آنهای دیگر جایگزین او خواهند شد. ما زمانی جشن می‌گیریم که پارلمان منحل شود و انتخابات آزاد تحت نظارت سازمان ملل برگزار شود.»
«احسان الشیماری»، تحلیلگر سیاسی عراقی، به الجزیره می‌گوید از پارلمان انتظار می‌رود که استعفای عبدالمهدی را بپذیرد چرا که بسیاری از سیاستمداران، احزاب سیاسی و مردم خواستار کناره‌گیری او بودند. او می‌افزاید: «گروه‌های سیاسی استعفای او را احتمالا خواهند پذیرفت- هرچند با اکراه- و مذاکره و بحث برای انتخاب جانشین او شروع خواهد شد.» بر اساس ماده 81 قانون اساسی عراق، از رئیس‌جمهور انتظار می‌رود «نامزد دیگری را برای تشکیل شورای وزرا ظرف مدت 15 روز تعیین کند». در بیانیه دفتر نخست‌وزیر عراق آمده عبدالمهدی استعفای خود را به پارلمان این کشور ارائه می‌کند تا آنها بتوانند دولتی تازه تشکیل دهند. تاریخ استعفای نخست‌وزیر هنوز اعلام نشده است. براساس این بیانیه در واکنش به خواسته آیت‌‎الله سیستانی، عبدالمهدی تصمیم گرفته هرچه زودتر استعفای خود را به پارلمان ارائه کند و از آنها بخواهد که با استعفای او موافقت کنند. قرار است امروز یکشنبه پارلمان عراق جلسه‌ای اضطراری برای گفت‌وگو درباره وضعیت بحرانی کشور برگزار کند.
«جان دیویسون» و «احمد ابوالعینین» در گزارش 29 نوامبر برای رویترز به ماجرای زوجی اشاره می‌کنند که در این تظاهرات کشته شدند. آنها می‌نویسند «حسین عبدالمدنی» و «سارا طالب» زوج عراقی بودند که سال گذشته در اعتراضات حضور یافته بودند اما پس از مدتی به تبعیدی خودخواسته در ترکیه رفتند. پس از مدتی که به عراق بازگشتند بی نام و نشان در کنجی زندگی می‌کردند اما خودشان نمی‌دانستند که برخی نهادها و نیروهای امنیتی آنها را رصد می‌کنند. آنها نه در اعتراضی شرکت کردند و نه در چنین فضاهایی حضور می‌یافتند. اما یک روز پس از آغاز تظاهرات ضدحکومتی در عراق در همان اوایل اکتبر، این زن و شوهر در خانه خود در جنوب بصره به ضرب گلوله فردی ناشناس کشته شدند. این در حالی بود که سارا چند ماهه باردار بود. یکی از دوستان آنها که خود را «عباس» معرفی می‌کرد به رویترز می‌گوید: «این یک پیام بود. مهم نیست شما که هستید یا اعتراضتان چقدر مسالمت‌آمیز است. اگر شما از خانه بیرون بیایید و دست به اعتراض بزنید، در معرض تهدید خواهید بود. یا زندان می‌روید یا کشته می‌شوید».
«دیویسون- ابوالعینین» که با چند مقام عراقی مصاحبه کرده‌اند می‌نویسند، آنها و برخی فعالان حقوق بشری معتقدند که الگوی دستگیری‌های فله‌ای، تهدید، شکنجه و در برخی موارد کشتار هدفمند معترضان عراقی الگویی است که برخی نهادهای امنیتی برای متفرق کردن مردم پیشنهاد کرده‌اند. این گزارشگران می‌نویسند دست‌کم 6 تن از کنشگران نزدیک خانه‌هایشان به شکل هدفمند کشته شدند. برخی فعالان عراقی می‌گویند بعضی نیروهای وابسته در پس این برنامه‌ها هستند. این گزارشگران بر این باورند که تعداد کشتارهای هدفمند و مقیاس تاکتیک‌های تهدیدآمیز که در سرکوب‌ها مورد استفاده قرار گرفت، پیش از این مورد استفاده قرار نگرفته بود. فعالان و کنشگران اجتماعی می‌گویند این اقدامات برای «اسکات» مخالفان است تا آنها یا اعتراض را کنار بگذارند یا از کشور خارج شوند.
به نوشته «دیویسون- ابوالعینین»، مقام‌های عراقی می‌گویند تاکنون 2500 معترض را دستگیر کرده‌اند و 240 نفر هم به اتهامات جنایی متهم شده‌اند. بیش از 400 نفر هم کشته شده‌اند. به نوشته این گزارشگران، بسیاری از معترضان عراقی جوانان زیر 30 سال هستند که پس از سال 2003 به دنیا آمده‌اند. آنها معتقدند نظام سیاسی ثروت کشور را به تاراج داده و مردم معمولی را در فقر نگه داشته است. شورای عالی قضایی عراق با صدور بیانیه‌ای در واکنش به کشته شدن شماری از معترضان این کشور تأکید کرد، طبق قانون اعمال مجازات شماره 111 سال 1969، کسانی که به تظاهرکنندگان صلح‌جو عراقی آسیبی رسانده باشند و به آنها تعدی کرده باشند، به اشد مجازات خواهند رسید. در همین راستا، سعد الحدیثی، سخنگوی دولت عراق نیز از صدور احکام بازداشت جدید علیه ده‌ها مقام بلندپایه عراقی در ارتباط با پرونده فساد خبر داد. وی افزود: «یک دادگاه مرکزی ویژه برای جرائم فساد وجود دارد که با هماهنگی میان دو قوه‌قضائیه و مجریه تشکیل شده است». الحدیثی تصریح کرد: «این دادگاه با صدور حکمی به نهادهای تحقیقاتی در دادگاه‌های تجدیدنظر در کلیه دادگاه‌های عراق اعلام کرد که حکم بازداشت و تصرف اموال تمامی متهمان به فساد را صادر کنند». این مقام عراقی در ادامه گفت که در حال حاضر شماری از مقامات بلندپایه ازجمله وزرا، استانداران، اعضای پارلمان و شورای استان‌ها بازداشت شده‌اند. تلاش‌ها در این زمینه همچنان ادامه دارد و احکام دیگری نیز طی چند روز آتی صادر خواهد شد. همزمان کابینه عراق با قبول استعفای دبیر دولت و رئیس دفتر عادل عبدالمهدی، از مسوولان دولت فعلی خواست تا تشکیل دولت جدید به کارشان ادامه دهند.
«آلیسا. جی. روبین» نیز در گزارش دیروز شنبه برای نیویورک تایمز نوشت که استعفای عبدالمهدی کشور را در مسیر ابهام بیشتر و احتمالا ماه‌ها آشفتگی سوق خواهد داد. این گزارشگر نوشت که استعفای نخست‌وزیر او را به یکی از «تلفات» در میان سیاستمداران برجسته تبدیل می‌کند که در موج اعتراضات اخیر ضدحکومتی مجبور به پیاده شدن از قطار قدرت شده‌اند. این گزارشگر می‌نویسد بسیاری از معترضان عراقی استعفای نخست‌وزیر را «اولین گام» در مسیر پیش روی خود می‌دانند. این گزارشگر می‌نویسد استعفای نخست‌وزیر در زمانی صورت گرفت که تحولات عراق بیش از 8 هزار زخمی بر جا گذاشته است. آمارهای نهادهای حقوق بشری بیش از این رقم را نشان می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/108518/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«امنیت» و «تجارت» محور رایزنی ایران و پاکستان

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

روزنامه‌نگار اسرائیلی: باید چند رودخانه از خون اهالی غزه جاری کنیم

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه 5 اردیبهشت

خیز ایران و پاکستان برای رشد 5 برابری تبادلات تجاری

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

جت شخصی چند؟

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

پیشگامی آذربایجان شرقی برای تحقق شعار سال

ضرورت اجرایی شدن سریع‌تر توافقات ایران و پاکستان

تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران برعظمت جهان اسلام افزود

جدال ادامه دار بر سر تعطیل روز شنبه یا پنج شنبه

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

برای از ما بهتران؟

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

سوق دادن سرمایه‌ها به بخش تولید با اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم/ فشار را از دوش تولید کنندگان بر داریم

تحریف بازدارندگی، سناریوی جدید علیه عملیات وعده صادق/ عبدالحمید می‌خواهد در چارچوب نظام فعالیت کند!

توسعه همکاری با پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

گل محمدی به عنوان گیاهی اقتصادی برای کشاورزان یزدی

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

پیدایش ابرقدرت اسلامی

نانسی پلوسی: نتانیاهو مانع صلح است و باید استعفا کند

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

بورس صعودی می‌ماند؟

مقامات ایالت سند در دیدار آیت الله رئیسی: تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران بر عزت و عظمت جهان اسلام افزود

اولویت‌های پیشنهادی مجلس برای شکوفایی اقتصادی کشور منتشر شد

با تعطیل شدن پنجشنبه 25 درصد ظرفیت کار با دنیا را از دست می‌دهیم

رئیسی: توسعه همکاری با کشورهای همسایه و مسلمان بویژه پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است

توسعه همکاری با همسایگان جزو اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

قطع عضو؛ سرنوشت تلخ کودکان فلسطینی

عمار حکیم: جامعه جهانی رژیم صهیونیستی را وادار به اجرای آتش‌بس کند