ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گزینه‌های جانشینی در بغداد خاورمیانه‌

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
جلسه دیروز یکشنبه (10 آذرماه) پارلمان عراق، استعفای نخست‌وزیر این کشور پذیرفته شد. پیش از این به علت به حد نصاب نرسیدن تعداد نمایندگان، جلسه فوق‌العاده پارلمان عراق برای بررسی استعفای عادل عبدالمهدی از سمت نخست‌وزیری این کشور به تعویق افتاده بود. عبدالمهدی در پی تظاهرات مردم عراق، روز شنبه 9 آذرماه درخواست استعفای خود را تقدیم پارلمان کرد. سازوکار قانون اساسی برای برکناری دولت در عراق به این گونه است که استعفا با موافقت اکثریت مطلق پارلمان و طبق ماده 81 صورت می‌گیرد و براساس این ماده رئیس‌جمهور ریاست کابینه را برعهده می‌گیرد.
بعد از آن رئیس‌جمهوری به مدت 15 روز نامزدی را برای تشکیل دولت مکلف می‌کند. همچنین یک پنجم اعضای پارلمان می‌توانند خواستار استیضاح نخست‌وزیر شوند در عین حال می‌توان با اکثریت مطلق تعداد اعضای پارلمان دولت را برکنار کرد و در صورت برکناری نخست‌وزیر،‌ دولت مستعفی محسوب می‌شود. الجزیره در گزارش دیروز یکشنبه خود نوشت این تصمیم روز شنبه در جلسه اضطراری کابینه اتخاذ شد که در آن وزرا استعفا را پذیرفته و استعفای برخی چهره‌های کلیدی از جمله عبدالمهدی هم مورد پذیرش قرار گرفت. عبدالمهدی در سخنانی پیش از استعفای خود گفته بود اگر پارلمان استعفای مرا بپذیرد، جایگاه کابینه تنزل خواهد یافت و دیگر نمی‌تواند قوانین جدید را مصوب و تصمیمات کلیدی اتخاذ کند. قوانین موجود هیچ فرآیند شفافی را برای اعضای پارلمان جهت پذیرش استعفای عبدالمهدی تعیین نکرده است. «سیمونا فولتین» در گزارش دیروز الجزیره همچنین نوشت، با این حال، مردم همچنان معترضند و یک پاسگاه پلیس و تعدادی لاستیک را در خیابان‌های ناصریه روز شنبه به آتش کشیدند. این گزارش می‌نویسد فقط در روز شنبه نزدیک پل زیتون در ناصریه 25 نفر کشته شدند. با این حال، استعفای عبدالمهدی به بحث‌های داغی در مورد این مساله منجر شده که جانشین او کیست؟
اسامی مختلفی برای جانشینی عادل عبدالمهدی مطرح شده است که بارزترین آنها «حیدرالعبادی»، نخست‌وزیر پیشین و رئیس ائتلاف النصر، «عزت شابندر» سیاستمدار و نماینده سابق و «علی الشکری» نماینده سابق پارلمان و مشاور کنونی رئیس‌جمهوری عراق هستند. یک منبع عراقی به شرط فاش نشدن نام افزود: «علی الشکری که یک حقوقدان مورد احترام در محافل سیاسی عراق است و هیچ‌گونه اتهامی در زمینه فساد ندارد، شانس بیشتری برای تصدی پست نخست‌وزیری عراق داراست». «جان دیویسون» هم در گزارش 30 نوامبر در رویترز نوشت که معترضان ورودی مرقد آیت‌الله محمد باقر حیکم در شهر نجف را آتش زدند. نیروهای امنیتی نیز در پاسخ به این بی‌حرمتی و نیز متفرق کردن تظاهرکنندگان متوسل به استفاده از گاز اشک‌آور شدند. تصاویری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که مربوط به آتش‌سوزی در درب ورودی آرامگاه محمدباقر حکیم است در حالی که در این تصاویر معترضان با موبایل‌های خود از این اتفاق فیلم‌برداری می‌کنند، هنوز تحقیقات مستقلی در این باره صورت نگرفته است. او می‌نویسد این اقدام طی یکی از «خونین‌ترین هفته‌ها» صورت گرفته است. اما تظاهرات‌ در مناطق دیگر از جمله بغداد، نجف و ناصریه (مرکز استان ذی‌قار) ادامه دارد پیش‌تر معترضانی نیز در اثر اصابت گلوله از سوی افرادی که قصد متفرق کردن تظاهرات‌کنندگان از نزدیکی مرقد محمدباقر حکیم در میدان ثوره العشرین را داشتند، زخمی شده بودند. لوی الیاسری،‌ استاندار نجف دیروز، یکشنبه در سراسر استان را روز تعطیل اعلام کرد و فقط نهادهای خدماتی، امنیتی و بهداشت دایر بودند. پلیس متعهد شده کسانی که در قتل تظاهرات‌کنندگان نقش داشته‌اند، دستگیر و مجازات کند. در همین راستا، برای یکی از فرماندهان نظامی عراق حکم جلب صادر شد. این فرمانده نظامی، پس از برجا ماندن شمار قابل توجهی کشته و مجروح در استان ذی‌قار از مقام خود برکنار شده بود. ژنرال جمیل‌الشماری که ممنوع‌الخروج شده متهم به صدور فرمانی است که منجر به کشتار معترضان شده است. یک دادگاه عراقی هم روز یکشنبه دهم آذر (اول دسامبر) طی حکمی یک افسرعالی‌رتبه پلیس را پس از مقصر شناختن وی در کشته شدن معترضان عراقی، مستحق اشد مجازات دانست. دادگاه شهر کوت یک افسر ارشد پلیس را به اعدام و یک سرهنگ پلیس را به دلیل «نقش آنها در کشته شدن هفت معترض» در این شهر، به هفت سال زندان محکوم کرده است. گزارشگر رویترز می‌افزاید ناآرامی‌های عراق تا کنون 400 کشته به دنبال داشته است و این بزرگترین چالش برای عراق پساداعش است. «جان دیویسون» می‌نویسد بسیاری از شهرهای عراق از جمله شهرهای شیعی ناآرام است. اگرچه پارلمان استعفای عبدالمهدی را پذیرفته اما معترضان هنوز در خیابان‌ها حضور دارند. این گزارش حاکی است که عبدالمهدی در حاشیه و به‌عنوان کفیل حضور خواهد داشت تا زمانی که دولت جدید برگزیده شود. او در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «این اقدامی مثبت است... این نشان می‌دهد که ما دیگر دیکتاتوری نداریم. دولت استعفا می‌دهد و این چیزی است که در کشوری دموکرات رخ می‌دهد».

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/108736/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی

تاثیر تثبیت بر انتظارات تورمی

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

هیاتی از مصر به سرزمین‌های اشغالی می‌رود

نمایش جدید آمریکا درباره غزه: تعیین نماینده ویژه!

استاد دانشگاه کلمبیا در اعتراض به سرکوب دانشجویان خواستار استعفای رئیس دانشگاه شد

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

ظرفیت تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا

ابر دولت در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت

جنبش انصارالله یمن: جنایات اسرائیل در غزه بی‌سابقه است

تنش میان حزب‌الله با رژیم اسرائیل بالا گرفت؟

جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین به فرانسه رسید

انتقاد از مصوبه مجلس در مورد مالیات طلا؛ دیگر مردم سمت خرید طلا هم نمی‌آیند

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

گزارش امیرعبداللهیان از سفر رئیسی به سریلانکا و پاکستان

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی / فقط تا روز یکشنبه می‌مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

مسئولان استان متناسب با "تحقق شعار سال" برنامه‌ریزی کنند

اشتیاق برای دیدن رئیس‌جمهور و ابراز احساسات شدید به رهبری در سفر خارجی رئیسی

آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگراه در محور خاش- سراوان

صدور نخستین برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی

تشکیل اتحادیه‌های صنایع دستی برای تحقق شعار سال در تیران اولویت دارد

کارگران پیشران توسعه ومسائل اقتصادی هستند

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

شورای روابط اسلامی‌-آمریکایی: بایدن به روح ملت خیانت کرد

هراس صهیونیست‌ها از دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین

هشدار مقام آلمانی درباره خطر عملیات لیتوانی برای بودجه ارتش

مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی