ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا عمان دیگر میان ایران و آمریکا میانجی گری نمی‌کند؟ خاورمیانه‌

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
آبه، قبل از سفر به ایران با شخص رئیس جمهور آمریکا دیدار‌ها و گفتگو‌های مفصلی انجام داد و حتی پیامی از جانب دونالد ترامپ به رهبری انقلاب به تهران آورد. اما رهبری انقلاب از پذیرش نامه رئیس جمهور آمریکا خودداری کرد. در نتیجه، میانجیگری ژاپن به جایی نرسید. اما حالا ممکن است با سفر روحانی به ژاپن این وساطت بار دیگر احیا شود. چنین اتفاقی، می‌تواند نشانه‌ای از خروج عمان از گردونه میانجیگری میان ایران و آمریکا باشد.
روز دوشنبه دوم دسامبر (11 آذر) یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان، در سفری که هدف اصلی آن کمک به حل بحران یمن عنوان شده، با همتای ایرانی خود در تهران دیدار و گفتگو کرد. برخی رسانه‌ها از احتمال وساطت عمان میان ایران و آمریکا نیز سخن گفتند. اما ظاهرا عمان در این مسئله دیگر نقش چندانی ندارد و وساطت آن از سطح بین المللی به سطح منطقه‌ای تنزل یافته است.
بیانیه‌های وزارت امور خارجه ایران و هچنین اظهارات بن علوی در سفر دو روزه خود به تهران، نشان می‌دهد که دو مسئله جنگ یمن و ابتکار صلح هرمز محور‌های اصلی گفتگو‌های دیپلمات ارشد عمان در تهران بوده‌اند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در دیدار روز دوشنبه خود با بن علوی، ضمن تاکید بر لزوم کاهش تنش‌ها در منطقه بویژه در یمن، گفت: «جمهوری اسلامی ایران از هر حرکت و ابتکاری که با حسن نیت در راستای کاهش تنش‌ها در منطقه انجام پذیرد استقبال و به آن کمک خواهد کرد.» رئیس دستگاه دیپلماسی ایران، همچنین اراده ایران برای گفتگو با همه کشور‌های منطقه را جدی خواند و افزود: «پویش صلح هرمز در همین راستا ارائه شد.»
رئیس جمهور حسن روحانی نیز در دیدار روز سه شنبه خود با بن علوی، درباره جنگ یمن و صلح هرمز تبادل نظر کرد. روحانی بحران یمن را یکی از معضلات مهم منطقه دانست و گفت: «همه باید تلاش کنیم تا جنگ در یمن هر چه سریع‌تر به پایان رسیده و ثبات و امنیت در این کشور در سایه مذاکرات صلح یمنی – یمنی ایجاد شود.» علاوه بر این، روحانی ضمن تاکید بر لزوم نقش آفرینی فعال کشور‌های منطقه در تامین امنیت منطقه و با اشاره به طرح صلح هرمز تصریح کرد: «باید با گسترش همکاری‌ها، امنیت منطقه بویژه در خلیج فارس و تنگه هرمز را برقرار کرده و به بیگانگان اجازه دخالت ندهیم.»
آیا عمان دیگر میان ایران و آمریکا وساطت نمی‌کند؟
وساطت عمان میان ایران و عربستان برای پایان دادن به جنگ یمن از این جهت حائز اهمیت است که عمان، به وساطت میان ایران و آمریکا معروف است. از این رو، این سوال مطرح شده که آیا مسقط وساطت میان تهران و واشنگتن را رها کرده است یا اینکه هنوز در این زمینه نقش ایفا می‌کند.
شواهد و قراین نشان می‌دهد که عمانی‌ها، در حال حاضر بر موضوع یمن تمرکز کرده و شرایط فعلی منطقه را برای پایان دادن به جنگ یمن مناسب می‌بینند. بن علوی در دیدار با روحانی گفته است: «خوشبختانه امروز نشانه‌های امیدوارکننده‌ای برای حل بحران یمن پدیدار شده و مطمئناً ایران با توجه به جایگاه و مسئولیت حساس خود در منطقه از هیچ تلاشی در این راستا دریغ نخواهد کرد.»
سعودی‌ها برای پایان دادن به جنگ یمن آمادگی خود را نشان داده‌اند. حدود دو هفته پیش، خالد بن سلمان، پسر پادشاه عربستان و معاون وزیر دفاع این کشور، در سفری ناگهانی به مسقط رفت. گمان می‌رود که در این سفر، مسئله خاتمه دادن به جنگ یمن بررسی شده است.
اما علاوه بر یمن، در جریان سفر بن علوی به تهران، این گمانه مطرح شد که عمان ممکن است بین ایران و آمریکا هم وساطت کند خصوصا که وزیر خارجه عمان حدود یک هفته پیش به واشنگتن سفر کرده بود. ولی هیچ شاهدی که این گمانه را تقویت کند، وجود ندارد. ظاهرا بن علوی در سفر اخیر خود به ایران صحبتی درباره تنش‌های ایران و آمریکا نکرده است. در هیچکدام از بیانیه‌های رسمی ایران درباره سفر بن علوی، اظهانظری درباره وساطت عمان میان طرفین دیده نمی‌شود.
کناره گیری عمان از وساطت میان ایران و آمریکا در پرونده هسته‌ای در شرایطی اتفاق می‌افتد که نشانه‌هایی از احتمال احیای وساطت ژاپن میان ایران و آمریکا دیده می‌شود. در همین رابطه، خبرگزاری ژاپنی کیودو، روز سه شنبه به نقل از «یک منبع نزدیک به روابط دوجانبه» تهران و توکیو، مدعی شد که ایران نظر ژاپن را درباره سفر روحانی به این کشور جویا شده است. به گفته همین خبرگزاری، ایران امیدوار است که این سفر در یک تاریخ زودهنگام اتفاق بیافتد. ژاپن نیز این امر را به دقت بررسی می‌کند.
درخواست سفر روحانی به ژاپن از این منظر قابل توجه است که این کشور در ماه‌های اخیر به عنوان واسطه میان ایران و آمریکا ظاهر شده است. در ژوئن (خرداد) گذشته، شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، طی سفری به تهران، تلاش کرده بود نقش واسطه میان ایران و آمریکا را بازی کند. اما با پاسخ منفی ایران مواجه شد.
آبه، قبل از سفر به ایران با شخص رئیس جمهور آمریکا دیدار‌ها و گفتگو‌های مفصلی انجام داد و حتی پیامی از جانب دونالد ترامپ به رهبری انقلاب به تهران آورد. اما رهبری انقلاب از پذیرش نامه رئیس جمهور آمریکا خودداری کرد. در نتیجه، میانجیگری ژاپن به جایی نرسید. اما حالا ممکن است با سفر روحانی به ژاپن این وساطت بار دیگر احیا شود. چنین اتفاقی، می‌تواند نشانه‌ای از خروج عمان از گردونه میانجیگری میان ایران و آمریکا باشد. به نظر می‌رسد که عمان تمایلی به پیگیری اولویت‌های اصلی ایران ندارد. بحران یمن، در حال حاضر مهمترین اولویت دستگاه دیپلماسی ایران نیست. بلکه، طرح صلح هرمز یکی از اولویت‌های مهم ایران است که بن علوی به شکل گسترده‌ای به آن نپرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/109033/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه

نگرانی آمریکایی‌ها: بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری می‌میرد

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره توسط شبکه بانکی

قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

انواع کالای قاچاق به ارزش 20 میلیارد ریال در زنجان کشف شد

نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد

کارگر و کارآفرین دو همکارند در خطّ مقدّم نبرد اقتصادی + فیلم

ابر دولت در مرکز داده پیام راه‌اندازی می‌شود

کشف 31 هزار و 920 نخ سیگار قاچاق در کرمان

قالیباف: اگر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه خود را ارائه خواهد کرد

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

رایزنی معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان با هیات دیپلماتیک ایران

همکاری‌های ایران و پاکستان در حوزه انرژی با قوت ادامه می‌یابد

آقای رئیسی! فقط ٥٠٠ میلیون دلار؟!

قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد

عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»

پیش‌بینی رشد اقتصادی برای کشورهای گروه 7 و بریکس در 2024

منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

مسکو: فرمول زلنسکی برای صلح، درگیری را طولانی‌تر می‌کند

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا (+جدول)

نشست هم‌اندیشی تربیت تسهیل‌گر جوانی جمعیت

رایزنی معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان با کاظمی قمی

توجه جدی معاونت اقتصادی استاندار یزد بر توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد

«ابر دولت» در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

بازاری‌ها فروشنده شدند/ بازگشت دلار به کانال 62 هزار تومان

وزیر کار: منتخبان کارگری عضو بنیاد ملی نخبگان می‌شوند

نظامیان فرانسوی کنار اوکراین علیه روسیه می‌جنگند

پاسخ موشکی حزب‌الله به حملات صهیونیست‌ها به جنوب لبنان

مادورو: کشورهای ائتلاف بولیواری خواهان جهان چندقطبی هستند

دولت بایدن نسبت به «پیروزی اوکراین» مطمئن نیست

پاپ فرانسیس: جنگ غزه و اوکراین را متوقف کنید

بخشی از آثار ویرانی های ارتش اشغالگر در شهر خان یونس

افسر اسرائیلی هدف تک‌تیرانداز مقاومت فلسطین