ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ ترمیم اعتماد شهروندان اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / « ترمیم اعتماد شهروندان » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته عبدالکریم حسین‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
درحــالی کــه رییس‌جمهوری از تشکیل کمیته‌ای سه‌نفره برای رسیدگی به حوادث و اعتراض‌های اخیر پس از افزایش قیمت بنزین سخن گفت، شورای عالی امنیت ملی به ‌نقل از مقام معظم رهبری از تاکید ایشان بر رعایت «رأفت اسلامی» در رسیدگی به وضعیت بازداشت‌شدگان خبر داد و در عین حال تاکید کرد که ظاهرا قرار است به جان‌باختگان این حوادث عنوان «شهید» اطلاق شود؛ اتفاقی مبارک که طبیعتا باید به دیده تحسین به آن نگریست.
با این همه اما بررسی ابعاد موضوع و علت وقوع این ناملایمات در کشور، نکته‌ای است که از اهمیتی دوچندان برخوردار است. در این راستا باید توجه داشته باشیم که دولت به مفهوم اخص و حاکمیت به مفهوم اعم و البته ملت، باید صدای یکدیگر را بشنوند. زمان مناسب برای شنیدن این صدا نیز ازقضا وقتی است که اعتراض‌هایی در کشور رخ می‌دهد. در چنین شرایطی است که تحلیل‌ها و نوع تصمیم‌گیری‌ها، چه از جانب ملت و چه از منظر حاکمیت، نباید یک‌سویه باشد و لازم است که هر دو به یکدیگر نظر داشته باشند. با این همه اما به نظر می‌رسد حاکمیت دست‌کم در دو موضوع، نسبت به شهروندان بی‌تفاوت بوده است. یکی در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها و دیگری در اجرای این تصمیم‌ها و سیاست‌ها. ازجمله این موارد همین بحث اصلاح قیمت بنزین بود که کارش دست‌کم از یک‌سال پیش زمینه‌سازی و اقناع افکار عمومی را در دستورکار قرار می‌دادیم. البته مساله صرفا اعلام قبلی زمان افزایش قیمت بنزین نیست بلکه این است که تصمیم‌هایی که تبعات سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی دارند باید با دریافت نظر طیف‌های مختلف و با رویکردی کارشناسی اجرا شوند، چرا که قطعا در این شرایط، تبعات تصمیم‌گیری متفاوت خواهد بود.
امروز ما بیش از هر زمان دیگری به اعتمادسازی نیاز داریم. همه مسوولان، از رییس‌جمهوری تا وزیر کشور، اذعان داشتند که اکثریت شهروندان نسبت به این تصمیم معترض بودند و البته در بخش‌هایی شاهد آن بودیم که جریان‌ها و افرادی خاص بر موج اعتراض‌ها سوار شدند؛ این در حالی است که طبیعتا بخشی از آسیب‌شناسی کلیت این غائله به جریان‌شناسی این گروه‌ها و افراد متخاصم مربوط است. در این راستا به نظر می‌رسد این گروه که به ‌نحوی دست به سوءاستفاده از اعتراض‌های برحق مردمی زد در نگاهی کلان به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ نخست، مخالفان دولت و دوم مخالفان حاکمیت. با این همه اما به احتمال قریب به یقین، عمده اعتراض‌ها مربوط به شهروندان معمولی بود که به ‌دلیل مشکلات معیشتی به خیابان آمدند و لازم است، چه در تحلیل‌های پسابحران و چه در تصمیم‌های پسابحران، به این بخش عمده توجه جدی داشته باشیم. گام‌های حاکمیت در دوگانه اعتمادسازی-اعتمادسوزی باید به معنای واقعی کلمه به مردم نزدیک باشد. حال آنکه به نظر می‌رسد در کمیته تشکیل ‌شده به ‌منظور رسیدگی به خسارت‌ها نیز به ‌روشنی با کاستی‌هایی مواجهیم. در مرحله نخست، این کمیته عمده خسارت‌های وارد شده را خسارت‌های کالبدی ازجمله بانک‌ها و اماکن دولتی درنظر گرفته اما تخریب و خسارت واقعی، به‌مراتب جدی‌تر و سنگین‌تر از این موارد است؛
چرا که خسارت اصلی، آسیبی است که به باور و اعتماد شهروندان وارد شده و درصورت بی‌توجهی می‌تواند شکاف میان ملت و حاکمیت را عمیق‌تر سازد. پس اگر قرار است این شکاف ترمیم شده و روابط به یکدیگر نزدیک‌تر شوند، چنین کمیته‌ای کافی نیست. در این مسیر باید توجه داشت که برای اعتمادسازی دوباره، لازم است که این کمیته از سطح کالبد فراتر رفته و به کمیته‌ای برای حل بحران تبدیل شود. زمانی که موضوع به صورت جامع در نظر گرفته شد و چنین کمیته‌ای تشکیل شد، جبران خسارت یکی از گام‌ها خواهد بود ولی گام اصلی و مهم‌تر آن است که زخم‌ها در سطح کلان التیام یابد تا در آینده دوباره سر باز نکند؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنم برای اعتمادسازی ترکیب کمیته تشکیل شده با تغییراتی بهبود یابد؛ چرا که این کمیته در حال حاضر اعتمادانگیز نیست؛ بنابراین لازم است علاوه بر 3 وزیر و مسوول دولتی، نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی، سازمان بازرسی کل کشور، کانون وکلا، احزابی اعم از احزاب اصلاح‌طلب و اصولگرا و همچنین گروه‌ها و نمایندگانی از سازمان‌های مردم‌نهاد در این کمیته حضور داشته باشند. علاوه بر این مسائل، موضوع دیگری که باید به آن توجه داشت، مساله پخش تلویزیونی اعتراف‌های متهمان است. در مرحله نخست، باید درک کرد که شهروندان نسبت به تصمیم اخیر درمورد افزایش قیمت بنزین و همچنین وضعیت اقتصادی و معیشتی خود معترضند؛ بنابراین در چنین شرایطی که شهروندان و نمایندگان‌شان در کمیته تشکیل ‌شده برای بررسی میزان خسارات حاضر نیستند، احتمالا همچنان معترض خواهند ماند و بعید نیست اعتراض‌های‌شان تشدید شود. شهروندان در این شرایط احتمالا خواهند پرسید که چرا در چنین شرایطی باید اعتراف‌های تلویزیونی پخش شود؛ معتقدم این نارضایتی‌ها در شرایط کنونی می‌تواند دایره بی‌اعتمادی‌ها را گسترده‌تر سازد. امروز اگر تمام مسوولان و به‌ طور کلی مجموعه حاکمیت - همان‌ گونه که رهبری بر لزوم برخورد بر اساس «رأفت اسلامی» با بازداشت‌شدگان تاکید کردند - به فکر بازسازی فاصله‌های ایجاد شده نباشند، راه به جایی نخواهیم برد. بنابراین لازم است در مرحله نخست در نحوه تشکیل کمیته بررسی میزان خسارت‌های وارد شده در نتیجه اعتراض‌ها به افزایش قیمت بنزین، ترکیب و ماموریت‌های آن بازنگری شود و در مرحله بعد، لازم است دولتی که شعارش قانونمداری و اداره کشور بر اساس قانون بوده، به قانون توجه داشته باشد و به هیچ عنوان از قانون اساسی عدول نکند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/109236/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شمار شهدای غزه به 34 هزار و 49 نفر رسید

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن /مردم دارند له می شوند، آخر مگر این میز چقدر ارزش دارد؟!

چرا تغییر خاندوزی نمی‌تواند گره‌ای از مشکلات اقتصاد ایران را باز کند؟

غفلت از پارلمان بخش خصوصی ضربه مستقیم به اقتصاد کشور است

غفلت از پارلمان بخش خصوصی ضربه به اقتصاد کشور است

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

کشف 7 هزار لیتر سوخت قاچاق در بیرجند

ارائه فرصت‌های سرمایه گذاری خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو2024

پروژه‌های شهرداری را با مشارکت مردم پیش می‌بریم

پروژه‌های شهرداری را با مشارکت شهروندان پیش می‌بریم

نابودی بزرگترین مرکز داروسازی نوار غزه به دست اشغالگران صهیونیست

دیدار ماکرون با میقاتی در پاریس

زخمی شدن 5 نوجوان بر اثر تیراندازی در مریلند

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

فعالان اقتصادی اقدامات رئیسی دوران قوه قضائیه را می‌خواهند

نظر یک کارشناس اقتصادی در مورد علت افزایش طلا/ چین مقصر است

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی /دولت یک فرمانده اقتصادی ندارد

استفاده از هوش مصنوعی برای کاهش شدت مصرف انرژی در ایران

سرعت‌گیرهای رشد اقتصادی

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

ازدواج سه زوج فلسطینی در دل جنگ

زلنسکی: ناتو باید روشن کند متحد کی‌یف هست یا نه

وداع تلخ مادر با کودک خردسالش که در بمباران صهیونیست‌ها به شهادت رسید

آزمایش یک موشک قاره پیمای جدید در کره شمالی

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

ریزش رتبه اقتصادی رژیم صهیونیستی ادامه دارد

تدوین طرح پرورش آبزیان دریایی در سطح 222 هکتار در بوشهر

ببینید | جملات تکان‌دهنده آقای مسئول از شرایط اقتصادی: 4 دهک جامعه حتی توان اجاره مسکن را هم ندارند!

جزئیات بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403 / مهدی کرباسیان چه گفت؟

خودتحریمی با تعطیلی پنجشنبه‌ها

کشف BMW لوکس و قاچاق در این شهر

موانع مشارکت مردم در رونق اقتصادی چیست؟

تأثیر قاچاق کالا بر افزایش نرخ ارز چیست؟

پروژه پرورش آبزیان دریایی در سطح 222 هکتار تدوین شد

قیمت سکه و طلا در بازار آزاد 1 اردیبهشت ماه

ریچارد‌ هاس: ایران می‌تواند تنگه هرمز را ببندد

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

اشک‌های نماینده مالت از سخنان نماینده فلسطین درباره رنج‌ها و سربلندی غزه

ده بلایی که نتانیاهو بر سر اسرائیل آورد!

آمریکا هرگونه حمله هوایی در عراق را رد کرد

دفاع هوایی روسیه 50 پهپاد اوکراینی را ساقط کرد

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت