ایرانیان جهان

آخرين مطالب

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد اخبار ایران

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خراسان / از ابتدای امسال و همزمان با ماه مبارک رمضان، قیمت حبوبات حدود 30 درصد، گوشت قرمز حدود 25 درصد، صیفی جات 50 درصد، برنج حدود 10 درصد و برخی اقلام دیگر هم حدود 15 درصد افزایش داشته اند.
ابتدا این که افزایش قیمت‌ها به هیچ عنوان متأثر از فضای روانی بازار نیست و پایه اقتصادی دارد که آن هم نرخ ارز و سیاست‌های ارزی دولت است، دوم این که این افزایش‌ها متأثر از افزایش تقاضا در ماه مبارک رمضان نبوده است و سوم این که برخی اظهار می‌کنند به دلیل فضای بین المللی و نگرانی مردم به خاطر تشدید تنش بین ایران و اسرائیل تقاضا بالا رفته و دلال‌ها در حال سوءاستفاده اند که باید گفت البته که دلال‌ها در حال مکیدن خون مردم هستند، اما این افزایش قیمت‌ها پیش از فضای تشدید تنش بوده و تقریباً ارتباطی بین این دو گزاره وجود ندارد.
شاید سؤال شود اگر این گزاره‌ها مردود است دلیل این افزایش قیمت‌ها چیست؟ در توضیح باید گفت؛ اول این که بخش عمده مواد اولیه کالا‌های اساسی به خصوص نهاده‌های دامی به صورت واردات تأمین می‌شود بنابراین اگر قیمت مواد اولیه به صورت جهانی رشد داشته باشد حتی با ارز دولتی هم قیمت این کالا‌ها افزایش خواهد داشت و برعکس آن هم قابل اثبات است. مثلاً طی دو سال گذشته به خاطر جنگ اوکراین قیمت جهانی نهاده‌های دامی رشد قابل توجهی داشته و متأثر از همان، قیمت گوشت مرغ و قرمز در ایران حداقل 100 درصد افزایش داشت، اما از ابتدای زمستان پارسال قیمت جهانی نهاده دامی حدود 25 تا 30 درصد کاهش داشته و متأثر از همین موضوع قیمت تمام شده تولید مرغ و تخم مرغ و حتی گوشت قرمز در کشور و استان تثبیت شد که خروجی آن افزایش جوجه ریزی و رشد تولید و تثبیت و کاهش قیمت مرغ و تخم مرغ حداقل در مشهد بود.
دوم این که به خاطر خشکسالی‌های پیاپی و کاهش تولید برنج در شمال کشور در دو سال گذشته از یک سو و ممنوعیت واردات برنج در فصول تابستان و پاییز برای حمایت از برنج داخلی از سوی دیگر، تا پیش از تابستان پارسال قیمت برنج ایرانی تا کیلویی 170 هزار تومان و قیمت برنج پاکستانی تا 110 هزار تومان افزایش داشته، اما پارسال دولت برای اولین بار واردات برنج را آزاد کرد و به همین دلیل قیمت این محصول برخلاف تورم کشور عقبگرد داشت و رشد منفی را تجربه کرد به طوری که قیمت برنج ایرانی حداقل 50 هزار تومان و قیمت برنج خارجی حدود 30 تا 50 هزار تومان کاهش پیدا کرد.
فنر قیمت‌ها در نرود! / دلیل افزایش قیمت‌ها در ابتدای سال چیست؟
سوم این که بخش عمده حبوبات کشور به صورت واردات تأمین می‌شود و پیشتر گفته شد قیمت جهانی برخی محصولات کشاورزی مانند نهاده دامی کاهش داشته و دولت نیز حجم قابل توجهی ارز برای واردات حبوبات به کشور تخصیص داد که نتیجه آن تثبیت قیمت حبوبات در بازار بود؛ بنابراین هم به لطف کاهش قیمت در بازار جهانی و هم سیاست‌های دولت برای آزادسازی واردات در سال گذشته، تورم در کالا‌های اساسی مانند برنج، گوشت مرغ و حبوبات و همچنین روغن خوراکی نه تنها تثبیت شد بلکه عقب نشینی هم داشت به همین دلیل عنوان می‌شود دولت در اجرای سیاست کاهش نرخ تورم موفق عمل کرده، اما به اعتقاد ما این سیاست کوتاه مدت است، زیرا دولت هم به صورت مدام قادر به تأمین ارز واردات نخواهد بود و هم قیمت‌های جهانی مدام نزولی نیستند. نشانه‌های آن را می‌توان در سیاست‌های جدید دولت برای حذف و کاهش ارز دولتی برای واردات برخی کالا‌ها دید ابتدا این که بنا بر ادعای متولیان صمت دولت نرخ ارز واردات حبوبات به کشور را افزایش داده که متأثر از این موضوع قیمت حبوبات حدود 30 درصد افزایش پیدا کرد.
دوم این که به خاطر نامشخص بودن سیاست دولت در زمینه تأمین ارز موردنیاز واردات برنج، قیمت برنج نیز در موج اول حدود 10 تا 15 درصد افزایش داشته است که به نظر می‌رسد این روند ادامه دار خواهد بود و قیمت برنج و حبوبات در سال جاری افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند مگر این که سیاست ارزی دولت مانند سال گذشته تکرار شود در غیر این صورت واردات با دلار بالای 60 هزار تومان فنر قیمت‌ها را از جا درخواهد آورد که موج بعدی این تغییرات قطعاً در قیمت مرغ و تخم مرغ و حتی دیگر کالا‌های اساسی عیان خواهد شد مگر این که سیاست‌های ارزی دولت مانند سال گذشته تثبیت شود و قیمت جهانی نهاده‌های دامی هم تغییر نکند که البته با فضای کنونی تنش‌های بین المللی این امر بعید به نظر می‌رسد؛ لذا انتظار می‌رود ضمن این که دولت در سیاست‌های ارزی برای تأمین کالا‌های اساسی مانند سال گذشته عمل کند و در مقابل رشد جهانی قیمت مواد اولیه کالا‌های اساسی مانند خوراک دام و روغن غافلگیر نشود، در داخل استان نیز برنامه‌های حمایتی جدی تری برای تولید و نظارت بر بازار اجرا شود تا تجربه سال 98 در مسئله آب تکرار نشود که وقتی مسئولان با بارش‌های خوب و پر شدن سد‌ها روبه رو شدند اعلام کردند کشور وارد ترسالی شده و تمام سیاست‌های مدیریت مصارف آبی و تجهیز و ساخت تصفیه خانه‌ها را رها کردند و سال بعد در برابر خشک‌ترین دوره بارندگی در استان و کشور غافلگیر شدند که در نتیجه الان بر مدار بحران آب حرکت می‌کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1126316/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وقتی اسرائیل، غرب را از دست می‌دهد

همبستگی دانشجویان دانشگاه کمبریج در انگلیس با غزه

برپایی چادر بر آوار خانه‌های ویران شده در بیت لاهیا

هفت روز دیگر طرح فجرانه کالابرگ تمام می‌شود

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: بهترین الگو برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هستند

توقیف 3 میلیارد ریال کالای احتکاری از انبار غیرمجاز در اصفهان

پیش‌بینی رشد اقتصادی جهان در سال 2024

چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه چیست؟/ نگاه بروکسل به پرونده هسته ای ایران با اسرائیل متفاوت است/ اتحادیه اروپا می تواند با ایران در مقابله با تهدیدهای مشترک همکاری کند

اردبیل در شاخص بهره وری نیروی کار پنجم کشور است

جریمه قاچاقچی سیگار در اردبیل

توافق ایران و امارات برای تقویت همکاری‌های تجاری

تصاویر حزب‌الله لبنان از حمله به مقر سربازان صهیونیست در شهرک شتولا

سرمایه گذاری مشترک آمریکا و ژاپن برای رهگیری موشک‌های مافوق صوت

تظاهرات ضد اسرائیلی در لیسبون پرتغال

وعده کاهش قیمت نوبرانه‌ها تا پایان اردیبهشت

میزان صادرات نفت اعلام شد

لحظه شلیک موشک‌های کروز مقاومت عراق به سمت بئرالسبع و تل‌آویو

سرنگونی 6 پهپاد اوکراینی به دست نیروهای روسی

دانشگاه آمریکایی دانشجویان معترض را به اخراج تهدید کرد

آل اسحاق: آینده روابط ایران و عراق به سرمایه گذاری‌های مشترک بستگی دارد

رکود نسبی در هفته ریزش شاخص بورس

پاگشای برقی‌ها در بازار خودرو

اژ‌ه‌ای: چرا باید فعال اقتصادی ‌را ممنوع‌الخروج کنیم؟!

برقراری تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

شکاف فزاینده واشنگتن و تل‌آویو بر سر پایان جنگ غزه

تیراندازی کشتی جنگی آمریکایی به یک ماهیگیر یمنی

حضور یهودیان حامی فلسطین در اعتراضات دانشجویی آمریکا

قیمت طلا تکان خورد

ماجرای مالیات بر عایدی سرمایه؛ وقتی قانون تصویب شود چقدر باید مالیات بدهید؟

تجلیل از نیروهای شرکتی و خدماتی بنیاد کرمانشاه

آمریکا در حال کار بر روی یک توافق امنیتی بلندمدت با اوکراین

تورم آلمان دوباره افزایش یافت

بانک مسکن: در استفاده از منابع صندوق توسعه ملی عجله نمی‌کنیم

صفرشدن تعرفه تجارت کالا‌ها بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

کارگران در خط مقدم جبهه اقتصادی قرار دارند

پزشک بیمارستان غزه در زندان اسرائیل به شهادت رسید

رانت 69 میلیارد دلاری برای وارد کنندگان

سندرز از تظاهرات دانشجویان آمریکا حمایت کرد

سنتکام مدعی رهگیری و انهدام پهپادهای یمن شد

ایرنا نوشت: عبور از بحران بدهی در دولت سیزدهم

امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان

پرداخت‌های تجاری ایران و روسیه تغییر می‌کند

درآمد مردم لرستان افزایش یابد/ رفاه اجتماعی را ارتقا دهیم

روایت «آکسیوس» از توافقی که تنها امید بایدن است

200 بازداشت فقط در یکی از دانشگاه‌های امریکا

بمباران بامدادی رفح در جنوب نوار غزه؛ شهادت شماری از فلسطینیان

تقلای سنای آمریکا برای جلوگیری از بازداشت مقامات تل آویو

صفرشدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

تأثیرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان

بخش خصوصی می تواند از فروپاشی اقتصادی افغانستان جلوگیری کند