ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روزگار سپری شده اسکناس ایرانی خواندنی ها

روزگار سپری شده اسکناس ایرانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مسعود یوسفی| به تازگی عکسی از یک گردشگر روسی در تهران منتشر شده که در نوع خود بسیار غم‌انگیز است. در شرح این عکس گفته شده که این گردشگر 300 دلار از پول خود را به ریال تبدیل کرده و حالا اسکناس‌ها را در داخل کیسه‌ای این طرف و آن طرف می‌برد. تصویری گویا از کاهش شدید ارزش پول ملی ایران که امضای وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی روی آن است.
«امضا» کردن پول توسط دو عضو تیم اقتصادی یک دولت نوعی نمادسازی برای دفاع از حیثیت پول است. در اساسنامه بانک مرکزی به صراحت نخستین وظیفه این بانک، حفظ ارزش پول ملی عنوان شده و رییس کل بانک مرکزی با امضای اسکناس، خود را به این وظیفه متعهد می‌کند. اما در ایران چه اتفاقی افتاده است؟
در شهرهای بزرگ، با وجود اینکه در خودپردازها هنوز پول نقد وجود دارد؛ اما تورم مزمن و ماندگار در کنار کاهش ارزش پول ملی کاری کرده که «کارت‌های بانکی» جای «اسکناس» را در معاملات روزمره بگیرد و بدون این کارت‌ها، خرید و فروش در سطح اقتصاد ایران کار بسیار سختی شده است. در شهرهای کوچک، گزارش شده که خودپردازها در بسیاری از موارد همین پول نقد را هم به مردم نمی‌دهند و خالی هستند .
در واقع، «پول» جای خود را به «اعتبار» داده است. بانک‌ها برداشت از خودپردازها را به روزی 200 هزار تومان محدود کرده‌اند تا کسی نتواند به یک‌باره پول بیشتری برداشت کند. به جای آن، یک «اعتبار» در کارت‌های بانکی شارژ می‌شود و مردم با آن دست به خرید و فروش می‌زنند.
از اواسط دهه 90، ایران هم به رده کشورهایی پیوست که دیگر به کار بردن «سکه» به عنوان پول در آن جایگاهی ندارد. سکه‌های 5، 10، 25، 50 و حتی 500 تومانی دیگر چیزی شده برای کلکسیونرها و آنهایی که برای مجموعه‌های شخصی خود جمع می‌کنند. ارزش فلز به کار رفته در این سکه‌ها آنقدر از ارزش ذاتی خود پول بیشتر شد که بانک مرکزی ابتدا مجبور شد که سکه‌ها را کوچک‌تر کند و سپس به‌طور اتوماتیک از چرخه مبادلات حذف کند. چون چیزی وجود ندارد که بتوان مثلا با سکه 500 تومانی یا 100 تومانی خرید. مصطفی میرسلیم، نماینده تهران در مجلس، با انتقاد از کاهش ارزش پولی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی، اگر نمی‌توانند ارزش پول ملی را حفظ کنند، امضای‌شان را از روی اسکناس‌ها بردارند چون با کاغذ پاره فرقی ندارد.» خبرگزاری تسنیم با مدیر روابط عمومی بانک مرکزی تماس گرفته و از او درباره این توییت پرسیده و پاسخ شنیده که « عقل سلیم حکم می‌کند انسان قبل از گفتار و نوشتار، کمی فکر کند!»
گرچه اظهارات آقای میرسلیم بارها حاشیه‌ساز شده و با برخی از آنها نیز مخالفت‌هایی شده، اما نمی‌توان گفت که این اظهارات با عقلانیت فاصله دارد. چرا؟ به بازار پول نگاه کنید.
اسکناس‌های در گردش ایران
بانک مرکزی در وبسایت خود 25 نوع اسکناس را به رسمیت شناخته (در این لینک ببینید: www.cbi.ir/page/2144.aspx) که از اسکناس 100 ریالی با طرح مرحوم مدرس شروع می‌شود و به 200 ریالی طرح جهادسازندگی و 500 ریالی طرح دانشگاه تهران می‌رسد و سپس چند نوع طراحی‌های مختلف اسکناس‌های 5هزار ریالی و 10 و 20 هزار ریالی را در بر می‌گیرد و دست آخر به اسکناس‌های 100 هزار و 50 هزار ریالی جدید با «چهار صفر کمرنگ» می‌رسد و گویا برای دوره‌ای طراحی شده‌اند که قرار است چهار صفر از پول ملی حذف شود.
اما اینها اسکناس‌هایی هستند که گویا بانک مرکزی برای در چرخه بودن به رسمیت می‌شناسد و عملا کارایی خاصی ندارند. به جز اسکناس 100 هزار ریالی و چک پول‌ها (بخوانید اسکناس ها) 500 هزار و 1 میلیون ریالی، اسکناس دیگری در تورم بالای ایران به گردش نمی‌افتد. کاهش ارزش پول ملی ایران کاری کرده که یک خرید خیلی معمولی به راحتی چندین برابر یک اسکناس 1 میلیون ریالی را «تبخیر» می‌کند. بنابراین چیزی که در وبسایت بانک مرکزی باقی مانده، نوستالژی خاصی است از روزگار سپری شده اسکناس‌های ایرانی که دیگر نیستند. اینجا درباره سکه‌های در چرخش ایران صحبت نمی‌کنیم که خیلی‌ها برای خرید آنها در پلتفرم‌های خرید وفروش آگهی می‌دهند چون ارزش نیکل به کار گرفته در ساخت آن از خود پول بیشتر شده است! اینجا درباره اسکناس‌هایی حرف می‌زنیم که برای هر قطعه از آن (بنا به عددهای 5 سال پیش) 380 تومان به‌طور متوسط هزینه شده است و حالا در فضای تورمی ایران کاربردی ندارند.
وقتی توهم پولی داریم
«زمانی که قیمت دلار پر می‌کشد، ما فقیرتر می‌شویم». چرا؟ چون ارزش برابری ریال است که در برابر دلار سقوط می‌کند. به دلیل وابستگی شدید کالایی ایران به بخش واردات، ریال تضعیف شده قدرت خرید کمتری در بازار پیدا می‌کند. در این میان، نظام پرداخت‌های آنلاین و دستگاه‌های POS است که حرف اول را می‌زند. چون برای خرید و فروش کالا نیاز به حجم بالایی از اسکناس است که خطرات خودش را دارد. اما کارت‌های بانکی نه خود پول، بلکه یک «توهم» پولی و نوعی اعتبار است. نظام پیچیده و پر از اشکال بانکی یک عدد را در حساب اشخاص شارژ می‌کند و اجازه برداشت 200 هزار تومان بیشتر در یک روز از طریق خودپرداز را هم نمی‌دهد. اگر کسی هم بخواهد مثلا 10 میلیون تومان از بانک بیرون بیاورد نیازمند یک کوله پشتی است. اما تصور کنید که مشتریان یک بانک همه با هم برای بیرون کشیدن پول‌های‌شان به بانک مراجعه کنند؟ چه اتفاقی می‌افتد؟ این همان چیزی است که در سال 96 برای موسسه ثامن رخ داد و کشور را دچار یک بحران پولی و امنیتی کرد. به همین دلیل است که پول در ایران یک مقوله گران و توهمی است.
گرشام و تیزر و سرنوشت پول
سر توماس گرشام، یک سرمایه‌دار انگلیسی بود که در قرن شانزدهم میلادی به عنوان مشاور مالی ملکه الیزابت انگلستان در مورد نحوه ضرب سکه‌ها هشداری به ملکه داد که بعدها ادعای او رنگ واقعیت به خود گرفت و به قانونی در اقتصاد مبدل شد. در آن زمان دو نوع سکه در انگلستان برای انجام معاملات ضرب می‌شد که دارای عیار متفاوتی (به جهت آلیاژ به‌کار رفته در آن‌ها) بودند؛ اما هر دو با ارزش یکسان در بازار برای معامله مورد استفاده قرار می‌گرفتند. تاجر انگلیسی اعتقاد داشت که پول بد که در حقیقت همان پولی بود که ناخالصی داشت، به مرور زمان موجب می‌شود پول خوب یا همان سکه‌های خالص از گردونه بازار خارج شوند. نتیجه نهایی آن، خالی شدن اقتصاد انگلستان از سکه‌های خالص و انباشت سکه‌های ناخالص در چرخه اقتصادی آنها بود. قانون گرشام به سادگی چنین می‌گوید: « اگر ارزش اسمی یا همان ارزشی که به‌صورت دستوری برای کالا یا خدماتی تعیین می‌شود، با ارزش واقعی یا ارزش مبادله آن در بازار متفاوت باشد؛ این امر موجب خروج آن منبع از چرخه اقتصادی یا هرز رفتن آن در سیستم اقتصادی می‌شود.» اما این تنها زمانی اتفاق می‌افتد که دولت بتواند قوانین مربوطه را اجرا کند. اگر این قوانین وجود نداشته باشند یا مردم دیگر تمایلی به پیروی از آنها نداشته باشند، قانون گرشام می‌تواند معکوس عمل کند؛ یعنی پول خوب پول بد را بیرون می‌راند؛ زیرا بازرگانان فقط ابزارهای پرداختی را می‌پذیرند که ارزشمند می‌دانند. این معکوس قانون گرشام به افتخار آدولف تیرز قانون تیرز نامیده می‌شود و در چنین موقعیت‌هایی پیش آمده است: شهروندان کشورهای اروپای شرقی پس از فروپاشی بلوک شوروی از دلار به جای پول‌های بی‌ثبات خود استفاده می‌کردند یا مثلا ونزوئلا که در دوره ابر تورم، دلار را جایگزین پول خود کرد. همین الان اخبار بسیاری درباره استفاده از دلار یا سکه طلا در برخی معاملات شنیده می‌شود و گروهی آن را به فراریان مالیاتی نسبت می‌دهند. اما واقعیت همان پول خوب و پول بد است. تورم فزاینده در کنار کاهش ارزش پول ملی یک هشدار است برای آینده نظام پولی کشور که فراتر از تبلیغات سیاسی و نگاه‌های جناحی قرار می‌گیرد. 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1130065/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اوربان: منطقی نیست که روسیه بتواند غرب را ببلعد

سومین قهرمانی میلان در جام باشگاه های اروپا با برتری 4-0 مقابل استوا بخارست (24 می، 1989)

وعده صادق عملیات تنبیهیِ بزرگ علیه اسراییل بود

تلاش روسیه و چین برای حفظ روابط نزدیک با ایران پس از رییسی

بیش از 300 میلیون متر مکعب حقآبه ایران دریافت شد

ایران از افغانستان حقابه گرفت

محسن رضایی: آمریکا در سقوط بالگرد رئیس جمهور مقصر است

آمریکا در حال بررسی انتصاب یک مشاور مدنی برای نیروهای امنیتی در غزه پس از جنگ است

ترامپ می‌گوید هیلی به نوعی در تیمش حضور دارد

افزایش قیمت گاز طبیعی در اروپا

لیگ ملت‌های والیبال| شکست سنگین صربستان مقابل ژاپن

سرمربی پالمیراس: امیدوارم چلسی بازیکن دیگری از ما نخرد!

چهارمین قهرمانی آژاکس در لیگ قهرمانان اروپا با برتری 1-0 مقابل میلان (24 می 1995) / فیلم

کدام تیم لیگ برتر انگلیس بیشترین آسیب را از مصدومیت بازیکنانش دید؟

رتبه ایران در میان کشور‌های ثروتمند و فقیر

محموله کمک‌های ایران به شمال افغانستان رسید

حقآبه ایران از رودخانه هیرمند به طور کامل تامین شود

نشست کارگروه مبارزه با موادمخدر بریکس با حضور ایران در مسکو برگزار شد

رشد آمار اعتیاد در آمریکا؛ سونامی مصرف روزانه ماری‌جوآنا

وزیر امور خارجه آمریکا: 600 تحریم علیه ایران وضع شد اما آن‌ها مصمم‌اند و راهی پیدا می‌کنند

اذعان مقام آمریکایی به بی‌نتیجه بودن تحریم‌ها علیه ایران

آشفته‌بازار اطلاع‌رسانی از سقوط بالگرد رئیس جمهور

اسموتریچ جلسه کابینه اشغالگر را ترک کرد

ماکرون به خواست معترضان در کالدونیای جدید تن داد

شهید رییسی به غایت ولایت مدار بود

مواضع انقلابی «شهید جمهور» در سازمان ملل فراموش نشدنی است

تداوم ضربات اقتصادی ارتش یمن به رژیم صهیونیستی

آینده ترزیچ در دورتموند به فینال ومبلی گره خورده

دهمین قهرمانی رئال مادرید در لیگ قهرمانان اروپا با برتری 4-1 مقابل اتلتیکو مادرید (24 می 2014) / فیلم

تلفن مردگان برای نخستین بار در اروپا راه‌اندازی شد

چاقوکشی در مرکز چین با 8 کشته/ ضارب با اختلال روانی بازداشت شد

چاقوکشی در مرکز چین با 8 کشته

ارتش چین: رزمایش ما در اطراف تایوان تمرینی برای «تسخیر قدرت» در این جزیره است

ثبت نخستین تصویر با وضوح بالا از زمین توسط ماهواره پکن-3C

نیروهای آمریکایی دوباره وارد افغانستان می‌شوند؟

کاظمی قمی: بیش از 300 میلیون متر مکعب حقآبه ایران دریافت شد

حقآبه ایران از رودخانه هیرمند به طور کامل تامین شود + جزئیات

سناتور آمریکا: وحشی‌گری اسرائیل باید پایان یابد

گاردین: دستور جدید دادگاه دیوان بین المللی، اسرائیل را منزوی‌تر می‌کند

میراثی به نام دیپلماسی مقاومت / تلاش‌های دولت سیزدهم چگونه در حوزه سیاست خارجی ثمر داد؟

25 کشوری که بیشترین مهاجر را به آمریکا می‌فرستند

مصرف روزانه ماری‌جوآنا در آمریکا از الکل پیشی گرفت

ردپای اوکراین در حمله تروریستی به سالن تئاتر در حومه مسکو

کشف 7 فقره زمین‌خواری به ارزش 947 میلیارد ریال در اصفهان

از رکود تا رکورد؛ مسیر خدمت ادامه دارد

اینفوگرافیک/ بخشی از عملکرد اقتصادی دولت شهید جمهور، سید ابراهیم رئیسی در کمتر از 3 سال

بحران‌های اقتصادی چین در حال ظهور است/ رهبر چین به وضعیت «عادی جدید» اعتراف کرد!

ژاپن در صدر جدول/ ایران بدون برد در جایگاه سیزدهم

ژاپن در صدر جدول؛ ایران در جایگاه سیزدهم

یورو 2024 آخرین تورنمنت بهترین گلزن فرانسه