ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟ خواندنی ها

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با توجه به افزایش قیمت بسیاری از اقلامی که می‌توانند در حوزه رشد و سلامت انسان مفید باشند، طبیعی است که انتظار داشته باشیم جمعیت بزرگی از کشور دچار سوء تغذیه و کمبود و ناتوانی در دسترسی به غذای کافی باشند. طبیعیست که وقتی قیمت کالا‌های اساسی در کشور به شدت افزایش پیدا کرده و دستمزد‌ها به مراتب کمتر از نرخ تورم افزایش پیدا کرده، خانوار‌ها با مسائل مختلفی رو به رو می‌شوند که از جمله آن‌ها مسئله سوء تغذیه است.
مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی مفصل، ابعاد فقر در سال1401 را بررسی کرده است. بر اساس این گزارش، میزان مصرف کالری نیمی از جمعیت ایرانی‌ها در سال1401 کمتر از حد استاندارد (یعنی 2100کالری در روز) است. از سوی دیگر، همه دهک‌ها از میزان کالری خود نسبت به سال1400 کم کرده‌اند. این کاهش کالری در دهک‌های متوسط شدیدتر بوده است.
به گزارش فرارو، در بخش دیگری از این گزارش اشاره شده که دهک‌های مختلف درآمدی واکنش یکسانی در مواجهه با تورم مواد خوراکی نداشته و دهک‌های میانی بیشترین واکنش را به این تورم نشان داده‌اند. درواقع در این گزارش تاکید شده که با توجه به کاهش حدود 0.4 واحد درصدی نرخ فقر در سال 1401 نسبت به سال 1400 کاهش میانگین کالری مصرفی می‌تواند به دو دلیل رخ داده باشد که شامل تورم بالا و خرید کالا‌هایی با دوام بیشتر می‌شود.
این اعداد و ارقام در شرایطی منتشر می‌شود که نرخ فقر در سال 1401 حدود 30 درصد جمعیت کشور بوده که نسبت به سال 1400 تغییر چندانی نکرده است. در نتیجه جمعیت فقرا در ایران در سال 1401 در حدود 25 میلیون و 400 هزار نفر برآورد می‌شود. علاوه بر این، شکاف فقر نیز نسبت به سال گذشته تغییر چشمگیری نداشته است. به بیان دیگر نه تنها نرخ فقر در کشور ثابت باقی مانده، بلکه میانگین فاصله از خط فقر نیز در سال 1401، تغییر چندانی نکرده است.
در یکی از بخش‌های مهم این گزارش اشاره می‌شود که در سال 1401 مصرف برخی از اقلام خوراکی برای خانوار‌ها در همه دهک‌های درآمدی نسبت به سال 1400 کاهش داشته است. اما نحوه کاهش مصرف در دهک‌های مختلف از الگوی یکسانی پیروی نکرده یعنی با توجه به تورم‌های شدید خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها افراد مصرف خود را از کالای خوراکی و آشامیدنی کاهش داده و مصرف سایر کالا‌ها را جایگزین کرده‌اند.
این گزارش در شرایطی منتشر شده است که اخیرا برآورد سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان می‌دهد مصرف انواع گوشت در ایران طی سال 2023 دوباره روند نزولی داشته و سرانه مصرف گوشت ایرانی‌ها، یک سوم کمتر از متوسط جهانی است. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که پیامد‌های این کاهش چشمگیر مصرف کالری در کشور چه خواهد بود و این مسیر در نهایت به کجا منتهی خواهد شد؟ حسین راغفر، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا، در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
با افزایش قیمت‌ها طبیعیست که جامعه درگیر سوء تغذیه باشد
چرا کاهش مصرف کالری جامعه خطرناک است؟حسین راغفر به فرارو گفت: «در گزارش مرکز پژوهش‌ها، یک آستانه یا خط کالری مصرفی تعیین شده که 2100 کیلوکالری در روز است، اما همین رقم، برحسب شاخص‌های انستیتو تغذیه یا وزارت بهداشت، 2500 تا 3500 کیلوکالری است. همین شاخص بسیار مهم است و می‌تواند تاثیر زیادی بر محاسبه خط فقر داشته باشد. این گزارش که تحت عنوان «فقر در 1401» منتشر شده، نسبت به 1400 بررسی انجام داده و طبیعتا با توجه به تورم سال 1401 می‌توان گفت تورم مخرب تر، تورم 1402 است. بر حسب این گزارش 30 درصد از جمعیت کشور، دچار فقر مطلق اعلام شده، به نظر من می‌رسد که این عدد بسیار خوشبینانه و محافظه کارانه است و ارقام واقعی چه بسا بسیار بالاتر از این باشد که مطرح می‌شود. هزینه‌های زندگی در شهر تهران به مراتب بالاتر از چیزی است که در گزارش مرکز پژوهش‌ها امده است. با همه این‌ها، ارزیابی مرکز پژوهش‌ها این است که 50 درصد جمعیت کشور از پس تامین کالری مورد نیاز خود بر نمی‌آیند. این کالری می‌تواند از ترکیب گسترده‌ای از ریزمغذی‌ها و کالا‌های حجیم تشکیل شود. برای مثال می‌توان 2100 کیلوکالری را با نان و آب تامین کرد، اما این به تنهایی کافی نیست و لازم است که انواع دیگر ریزمغذی ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها نیز استفاده شود.»
وی افزود: «با توجه به افزایش قیمت بسیاری از اقلامی که می‌توانند در حوزه رشد و سلامت انسان مفید باشند، طبیعی است که انتظار داشته باشیم جمعیت بزرگی از کشور دچار سوء تغذیه و کمبود و ناتوانی در دسترسی به غذای کافی باشند. طبیعیست که وقتی قیمت کالا‌های اساسی در کشور به شدت افزایش پیدا کرده و دستمزد‌ها به مراتب کمتر از نرخ تورم افزایش پیدا کرده، خانوار‌ها با مسائل مختلفی رو به رو می‌شوند که از جمله آن‌ها مسئله سوء تغذیه است. البته فراموش نکنیم که مسئله سوءتغذیه را سالهاست در نقاط حاشیه‌ای و محروم کشور داریم. شاید بیش از یک دهه است که چنین گزارش‌هایی را درباره برخی نقاط کشور داریم و اخطار‌هایی را برای انواع مختلف ناهنجاری‌هایی که روی بدن کودکان و نوجوان پدید آمده دریافت کرده ایم که از خمیدگی تا نرمی استخوان گسترده است. آن چه در این میان جدید است، گستره این پدیده است که به جایی برسیم که حداقل 50 درصد از جامعه قادر به تامین کالری مورد نیاز خود نیستند. با این تفاسیر ما از مرحله هشدار گذشته ایم و برای جلوگیری از پیامد‌های مخرب‌تر این وضعیت نیازمند تغییرات بسیار اساسی در سیاست‌های اقتصادی هستیم.»
از سلامت جسمانی تا سلامت روانی جامعه در خطر است
این استاد دانشگاه گفت: «عمده‌ترین علت بروز این نابسامانی ها، افزایش قیمت ارز توسط دولت است. این موضوع است که اصلی‌ترین علت افزایش قیمت‌ها است و تورم را رقم می‌زند. در بین اقلام خوراکی، بیشترین تورم را معمولا در سبد خانوار‌های کم درامد داریم که از میانگین تورم جامعه بالاتر است. به معنای دیگر، تورم به خانوار‌های کم درامد آسیب بیشتری می‌زند تا طبقات بالاتر. طبقه متوسط نیز به شدت از افزایش قیمت‌ها رنج می‌برند و بسیاری از اقلام غذایی از جمله لبنیات که برای رشد کودکان و نوجوانان بسیار ضروری و حیاتی هستند نیز عملا از دسترس خانوار‌ها خارج شده است. حقیقت این است که امکان خرید بسیاری از اقلام، مدت هاست از دسترس خانوار‌های ضعیف و کم درامد خارج شده است. ریشه این نابسمانی‌ها هم تورم است که عمدتا ناشی از سیاستگذاری‌های خود دولت‌ها است. کمبود منابع ارزی داخل کشور نیز در افزایش این وضعیت بی تاثیر نیست. تعهدات برون مرزی کشور به شدت افزایش پیدا کرده است. به طور مشخص می‌توان گفت سیاست‌های عمومی کشور چگونه بر وضعیت معیشت و سلامت مردم اثرگذار است.»
وی افزود: «راه حل چنین شرایطی سهمیه بندی و ایجاد فرصتی برای این است که دسترسی طیف بزرگی از مردم به حداقل‌های زندگی آنان ممکن شود. اگر وضعیت فعلی ادامه پیدا کند ما با بحران‌های گسترده تری رو به رو می‌شویم. آثار این وضعیت فقط روی سلامت جسمی مردم نیست، بلکه بیش از هر چیز، روی سلامت روانی مردم و جامعه اثرگذار است و به اشکال مختلف رشد خشونت، جرائم، اعتیاد، خودکشی و پدیده‌های نامیمون دیگری خود را نشان می‌دهد؛ بنابراین مسئله فراتر از حوزه اقتصاد است و به قلمرو‌های اجتماعی و سیاسی کشیده شده است. برای مهار این وضعیت باید تصمیمات بسیار سخت تری اتخاذ شود. این روز‌ها شاهد تنوعی تصلب در سیاست گذاری اقتصادی در کشور هستیم که در این فرایند، نیاز‌های اساسی عموم مردم کمتر مورد توجه بوده و احتمالا اولویت‌های دیگری در اجرای سیاست‌های بخش عمومی وجود دارد. ما این مشکل را فقط در بخش مواد غذایی و خوراکی‌ها شاهد نیستیم، بلکه سیاست‌های بخش مسکن، خدمات سلامت، قیمت‌های دارو و دیگر بخش‌ها نیز می‌بینیم. به همین دلیل است که معتقدم مسئله فراتر از نابسامانی‌های جسمی فعلی افراد است و تاثیر مخربی بر سلامت روان اکثریت جامعه نیز خواهد داشت.»
این اقتصاددان در ادامه گفت: «تاثیر این وضعیت بر سلامت جسمی و روانی جامعه نه در دهه‌های آتی، بلکه در همین یک دهه پیش رو ملموس خواهد بود. یکی از مفروضات مطروحه این است که خانوار‌های کم درامد اندازه‌های بزرگتری دارند. اما هدف خانواده‌های فقیر از افزایش جمعیت، نگرانی‌های آنان از ناامنی‌های اقتصادی است. آنان آینده‌ای پر از ابهام را می‌بینند و برای این که بتوانند در آینده نوعی تضمین تامین هزینه‌های زندگی خود را داشته باشند، تصور می‌کنند با افزایش تعداد فرزندان می‌توانند تعداد نان آورانی را افزایش دهند که بعد‌ها هزینه‌های زندگی خانواده را متقبل شوند و اتفاقا به همین دلیل نیز شتاب رشد فقرا در جامعه با شتاب بسیار بیشتری نسبت به رشد طبقات متوسط در حال رخ دادن است. مسئله کوچک شدن طبقه متوسط و آسیب‌های ناشی از این موضوع نیز از تبعات همین وضعیت است. همه این‌ها تاثیر بسیار منفی بر موقعیت اقتصادی کشور چه در مقیاس ملی و چه در مقیاس منطقه‌ای و بین المللی خواهد داشت.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1130717/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صهیونیسم در قاره آفریقا

وزیر خارجه آفریقا: آنچه در غزه اتفاق می‌افتد آپارتاید است

مقصر از دست رفتن حق رای افغانستان در سازمان ملل کیست؟

عرض اندام جنگنده کان ترکیه برای اف 35

انتقاد ستاد حقوق بشر از رویکرد دوگانه حقوق بشر غربی و آمریکا

انتقاد غریب آبادی از نقض حقوق بشر و آزادی بیان دانشجویان در آمریکا

حمایت‌های آمریکا عامل تداوم جنایت‌های اسرائیل است

افزایش دکل‌های حفاری آمریکا برای نخستین بار در 4 هفته اخیر

نفوذ ایران چقدر است؟

آخرین وضعیت بایدن و ترامپ در ایالت‌های کلیدی

ادعای آمریکا درباره جاسوسی دریایی چین

مؤسسه خیریه چگونه یک‌شبه حزب سیاسی شد؟

قالیباف به اندازه کفایت، رأی می‌آورد

موضع‌گیری جدید وزیر خارجه اردن درباره غزه

شمار شهدای غزه از 35 هزار و 450 نفر گذشت

نتانیاهو: گانتس به جای حماس به من هشدار می‌دهد

دکتری که جان سناتور آمریکایی را نجات داد از ترک غزه امتناع کرد

راهنمای خرید بهترین مغز گردو: انواع گردو کدامند؟

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: باید مشاغل بر سودشان مالیات دهند

بهترین تولیدکنندگان ماشین آلات صنایع غذایی کدامند؟

برنامه فروش و پیش فروش چند خودرو داخلی

بدعهدی دولت، سد راه رشد بازار سرمایه

فهرست خودروهای برقی وارداتی در سامانه مشخص شد

آخرین تغییرات بازار ارز و طلا

دوچرخه‌سواری بین المللی البرز؛ وطن‌پرست قهرمان شد

نشست بررسی مشکلات تجار و بازرگانان در خرمشهر

برگزاری مراسم جشن روز دختر به مناسبت دهه کرامت با حضور جمعی از دختران شهدا

خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر موجب وحدت در جامعه هستند

همزمان با روز دختر تجلیل از دختران شهدا در سراسر کشور صورت گرفت

مدیرکل دفتر مددکاری و مشاوره بنیاد شهید و امور ایثارگران از روابط عمومی بنیاد تجلیل کرد

حمایت از تولید و فعالان اقتصادی اولویت دستگاه قضا

کاشت 36 هکتار درخت اکالیپتوس در پلدختر

توسعه پوشش‌ بیمه اجتماعی، راهکاری برای مشارکت مردم در تولید

چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟

اجلاس بین المللی ایران و قاره آفریقا

تجارت ایران با کشور‌های آفریقایی دوبرابر می‌شود/ فردا 8 اردیبهشت زمان افتتاح بزرگترین نمایشگاه دستاورد‌های ایران

آفریقا فرصت‌های زیادی برای صنعتگران و تجار ایرانی دارد

امیرعبداللهیان: روابط با آفریقا مبتنی بر احترام متقابل است

200 تاجر آفریقایی برای توسعه تجارت شناسایی شد

روابط ایران با قاره آفریقا مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک است

تراز تجاری ایران با آفریقا باید علاوه بر مثبت بودن پایدار باشد

قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است

قنادزاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است

زمان بازگشت به جنوب خط استوا

رئیسی روز ملی آفریقای جنوبی را تبریک گفت

برنامه افزایش 20 درصدی تولید خودرو در سال 1403

خبر جدید وزیر صمت درباره واردات خودرو | مردم هم می توانند این خودروها را ثبت نام و خریداری کنند

توسعه خطوط کشتیرانی به غرب و جنوب آفریقا

آفریقا، اقیانوس فرصت‌ها برای تجار و بازگانان ایرانی/ضرورت صادرات برای تحقق جهش تولید

امیرعبدالهیان: روابط ایران با قاره آفریقا مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک است