ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آمارهایی که با واقعیت اقتصادی جور در نمی‌آید | منشا اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه کجاست؟ اخبار ایران

آمارهایی که با واقعیت اقتصادی جور در نمی‌آید | منشا اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه کجاست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - یک کارشناس می گوید: براساس گزارش بانک مرکزی و آخرین اطلاعاتی که مربوط به بهمن 1402 است، بدهی دولت به بانک مرکزی 302 هزار میلیارد تومان بوده و بدهی مؤسسات دولتی 88 هزار میلیارد تومان است که در مجموع 390 هزار میلیارد تومان بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به بانک مرکزی است.
ابراهیم رئیسی در مصاحبه تلویزیونی عنوان کرده که کسری بودجه کم شده و این روند در حالی صورت گرفته که دولت او نه از بانک مرکزی تنخواه گرفته و نه پول چاپ کرده است.
محمدتقی فیاضی کارشناس اقتصادی به همین موضوع پرداخته و گفته، دولت نزدیک به 500 هزار میلیارد تومان بدهی دارد که حداکثر 300 هزار میلیارد تومان آن تامین شده. او همچنین گفته در کل تغییر زیادی در وضعیت مالی دولت رخ نداده و کسری بودجه پابرجاست و در کنار آن فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری افزایش پیدا کرده این یعنی اراده‌ای برای کنترل کسری بودجه وجود ندارد.
بخشهایی از این مصاحبه را که با روزنامه هم میهن انجام شده است می خوانید:
*‌رئیس‌جمهور در آخرین صحبت‌هایش به کاهش کسری بودجه اشاره کرده، درحالی‌که می‌بینیم هزینه‌های دولت افزایش پیدا کرده است و بسیاری از درآمدهای پیش‌بینی‌شده به‌خصوص در بخش واگذاری‌ها محقق نشده است. ارزیابی شما از این گفته‌ی رئیسی چیست؟
به‌هرحال عملکرد بودجه مهم است، دولت باید به اندازه منابعی که در بودجه مشخص شده هزینه کند و ابزار تخصیص را نیز در اختیار دارد. اگر به بودجه 1403 دقت کنیم، براساس اطلاعاتی که کمابیش وجود دارد می‌توان حدس زد درآمدهایی که از فروش اوراق و نفت پیش‌بینی شده حدود 500 هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت که در نهایت دولت شاید بتواند حداکثر 300 هزار میلیارد تومان آن را از طریق صرفه‌جویی در اعتبارات هزینه‌ای و عدم‌تخصیص اعتبارات عمرانی مدیریت کند که در آینده تبعات آن را خواهیم دید و قطعاً مانع رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال خواهد شد.
به این موارد باید حساب‌های فرابودجه‌ای مانند هدفمندی یارانه‌ها، مصارف نظامی و صندوق‌های بازنشستگی را نیز اضافه کرد. جالب آنکه وقتی بودجه ارائه می‌شود در حدود 30 شرکت دولتی زیانده اعلام می‌شود اما در حقیقت حدود 70 شرکت زیانده وجود دارد لذا باید دید زیان آنها از کجا تامین می‌شود که احتمالاً از منابع بانکی خواهد بود.
بانک‌ها نیز ناترازی دارند و از بانک مرکزی اضافه‌برداشت انجام می‌دهند. دولت برای تامین این کسری یا مستقیم به سراغ بانک مرکزی خواهد رفت که پایه پولی افزایش پیدا می‌کند و یا از بانک‌های تجاری وام می‌گیرد که در حقیقت با یک واسطه سراغ بانک مرکزی رفته است. یا ممکن است دولت اوراق منتشر کند که بخشی از آن را بانک‌ها خریداری می‌کنند و چون آنها به بانک مرکزی مقروض هستند، در نهایت با بدهی‌شان به این بانک تهاتر می‌کنند.در کل تغییر چندانی در وضعیت مالی دولت رخ نداده و کسری بودجه همچنان پابرجاست. ضمن اینکه امسال اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه افتاد و فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری و برخی زیرمجموعه‌های آنان نیز افزایش پیدا کرد و نشان داد اراده‌ای برای کنترل کسری بودجه وجود ندارد بنابراین در عمل خلاف آن چیزی که رئیس‌جمهور می‌گوید اتفاق می‌افتد و مانند سال گذشته تغییر ملموسی مشاهده نخواهیم کرد.
*‌آقای رئیسی در مصاحبه خود مشخصاً گفتند که نه استقراض (گرفتن تنخواه از بانک مرکزی) کرده‌اند و نه پول چاپ شده است، این دو گزاره را از ایشان می‌توان قبول کرد؟
ممکن است به‌صورت غیرمستقیم استقراض کرده باشند، ضمن اینکه ابتدای سال نشان می‌دهد پایه پولی افزایش پیدا کرده که ممکن است از سمت دولت نباشد و بانک‌های تجاری باشند ولی برای اینکه راستی‌آزمایی کنیم باید آمارهای مالی دولت منتشر شود و بانک مرکزی نیز اطلاعات به‌روز ارائه کند. اگر چاپ پول متوقف شود، بلافاصله آثار آن بر روی تورم مشاهده می‌شود و تغییر معناداری در کنترل آن خواهیم دید اما آن چیزی که اکنون می‌بینیم سخنان رئیس‌جمهور را تایید نمی‌کند. تا آمار مالی دولت مانند میزان فروش نفت، میزان مالیات‌ها و فروش اوراق بدهی مشخص نباشد، نمی‌توان تحلیل درستی کرد ولی بنده بعید می‌دانم دولت بدون استقراض از بانک مرکزی، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، توانسته باشد کسری بودجه خود را کنترل کند. براساس گزارش بانک مرکزی و آخرین اطلاعاتی که مربوط به بهمن 1402 است، بدهی دولت به بانک مرکزی 302 هزار میلیارد تومان بوده و بدهی مؤسسات دولتی 88 هزار میلیارد تومان است که در مجموع 390 هزار میلیارد تومان بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به بانک مرکزی است. دولت که می‌گوید به این بانک بدهی ندارد باید توضیح دهد رقم 302 هزار میلیارد تومانی که احتمالاً تا پایان اسفند سال پیش بیشتر هم شده، اگر از ناحیه بودجه نبوده ناشی از چه بوده است؟
*‌ممکن است کم شدن کسری بودجه با اصلاح ترازنامه بانک‌ها صورت گرفته باشد؟
وقتی بانکی زیانده است و یا منحل شده، باید دید بدهی آن به بانک مرکزی پرداخت شده یا خیر؟ آن چیزی که در عمل باید اتفاق بیفتد این است که بانک منحل شود و بدهی آن از محل دارایی‌هایی که دارد به بانک مرکزی پرداخت شود که بنده بعید می‌دانم چنین اتفاقی رخ داده باشد. چند موردی هم که اتفاق افتاد، دیدیم که دولت بدهی‌ها را به بانک دیگر منتقل کرد و زیان آن بانک را بیشتر کرد. اگر نخواهیم همه موارد را منفی ببینیم اقدام مثبتی انجام شده اما شرایط و الزامات آن رعایت نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1131105/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ستاره والیبال هلند به لیگ ژاپن می‌رود

تحریم های اتحادیه اروپا علیه سرتیپ آشتیانی وزیر دفاع ایران

پیش نمایش بازی فینال لیگ قهرمانان اروپا بین رئال مادرید و دورتموند / روایت کارتون

تیم منتخب فصل 24-2023 لیگ قهرمانان اروپا از نگاه ریو فردیناند / عکس

چین: به هیچ یک از طرف‌های جنگ اوکراین تسلیحات نمی‌دهیم

نگرانی مهاجرین افغان از اختلاف سیاسی درباره کنسولگری در مشهد

روسیه: طالبان به تعهداتش در قبال جامعه جهانی عمل کند

توضیح طالبان درباره علت تغییرسرکنسول افغانستان در مشهد

لحظات تعقیب‌وگریز پلیس با یک زن فراری در اتوبان‌های شلوغ امریکا! | فیلم

اسرائیل جز جنایت و وحشی‌گری هیچ غلط دیگری نتوانسته بکند

تیراندازی در آمریکا 3 کشته بر جا گذاشت

آیا ترامپ زندانی می‌شود؟

حوثی های یمن: ناو هواپیمابر آیزنهاور آمریکا را هدف قرار دادیم

نگرانی تل‌آویو درخصوص خارج کردن سرمایه‌گذاری‌های نروژ از اسرائیل

دبیرکل ناتو: هر سال باید 40 میلیارد یورو به اوکراین بدهیم

دو ویژگی جدید سامانه مودیان چیست؟

خوش‌چهره: دولت‌های بعد از جنگ تابلوی سیاسی متفاوت، ولی عملکرد مشابه اقتصادی داشتند/ دولت‌ها در خام فروشی نفت رکورد زدند +فیلم

شعار انتخاباتی ندارم/ بخشی از بحران‌های کشور ناشی از تحریم‌ها است

خوش‌چهره: برخی مسائل کشور به بحران تبدیل شده است

خوش‌چهره: آماده‌ام تا مسائل ملی را حل کنم

خوش‌چهره: فاقد شعار انتخاباتی هستم

هشدار مجارستان درباره وقوع جنگ جهانی در سایه اقدامات ناتو

اتحادیه اروپا کره شمالی را دوباره تحریم کرد

پیش بینی گرت بیل از نتیجه تقابل دورتموند و رئال مادرید در فینال لیگ قهرمانان / عکس

تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سرتیپ آشتیانی وزیر دفاع ایران

تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه وزیر دفاع ایران

چین می‌گوید پیشرفته‌ترین جنگنده جهان را ساخته است!

هند: به پشتیبانی از مردم افغانستان ادامه می‌دهیم

حمله یمنی‌ها به ناو هواپیمابر آیزنهاور آمریکا | ویدئو

نسل‌کُشی بازی ویدئویی نیست خانم هیلی!

تفکر مقاومت تا قلب آمریکا پیش رفته است

آمریکا با حمله به خاک روسیه موافقت کرده است

محکومیت ترامپ در دادگاه؛ آیا رویای ریاست جمهوری او از دست رفت؟

نمازگزاران در اعتراض به جنایات اسرائیل در رفح راهپیمایی کردند

نامه‌ای تاثیرگذار بر آینده جامعه آمریکا

تعداد کشته های حملات آمریکا و بریتانیا به یمن

هزینه حمایت از رژیم صهیونیستی برای آمریکا و غرب سنگین خواهد بود

دخالت نمایندگان جدید در عزل و نصب‌ها/ملت جلوی آنها را بگیرند

خشم کیهان از «ارتفاع بگیریمِ» علی لاریجانی

بازی جدید؛ احمدی‌نژاد با محیط زیست ایران چه کرد؟

اتحادیه اروپا تحریم‌های جدیدی را علیه کره شمالی وضع کرد

تظاهرات در شیکاگو برای اعتراض به جنایت‌های اسرائیل

واکنش کرملین به مجوز واشنگتن برای استفاده از تسلیحات آمریکایی در خاک روسیه توسط اوکراین

افزایش ٦٠٠٠ مگاواتی مصرف برق کشور

رئیس سازمان برنامه و بودجه: مطالبات گندمکاران تسویه می‌شود

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر آموزش و پرورش استان به میزبانی بنیاد سمنان

افزایش پرونده‌های برخورد با پولشویی و فرار مالیاتی در کشور

کسی که برنامه‌ای برای ریاست جمهوری ندارد با سرنوشت مردم بازی نکند

رشد اقتصادی در 33 ماه خدمت شهیدجمهور

برخی کشورهای عرب منطقه نوکر استکبار هستند