ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ میانجی‌های کم‌اثر ایران و آمریکا ایالات متحده آمریکا

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / « میانجی‌های کم‌اثر ایران و آمریکا » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم داوود هرمیداس‌باوند است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
وقتی میان دو کشور رابطه دیپلماتیک وجود ندارد و بنا بر دلایل مختلف دو کشور به سمت تعطیل‌کردن کانال‌های ارتباطی رسمی حرکت کرده‌اند، معمولا برخی کشورها به‌عنوان ضلع سوم وارد این معادله شده و در زمینه ارسال درخواست‌ها و آغاز مذاکرات میان دو کشور، نقشی برای خود تعریف می‌کنند؛ کشوری که برای دو طرف قابل اعتماد بوده و امکان گفت‌وگو را ایجاد کند. در ماجرای ایران و آمریکا معمولا عمان واسط میان دو کشور بوده و حتی در اوایل دولت آقای روحانی مشخص شد در اواسط دولت دوم احمدی‌نژاد، گفت‌وگوهایی در عمان میان طرف ایرانی و آمریکایی صورت گرفته است. یعنی عمان در آن مقطع توانسته بود با بردن و آوردن پیام‌های طرفین، حتی فضایی برای مذاکرات محرمانه مستقیم تدارک ببیند و نمایندگان طرفین هم در آنجا حاضر شده‌اند. این کشور سوم ویژگی‌هایی دارد؛ مثلا ظرفیت‌های چانه‌زنی خود را به کار می‌گیرد تا زمینه‌های گفت‌وگو ایجاد شود، در این زمینه تجربه دارد و دو طرف می‌پذیرند که کشور سوم، جانب‌داری خاصی از هیچ‌یک از دو طرف نکرده و با هر دو طرف، روابط فعال و دوستانه دارد. نمونه این مثلث برای عراق و عربستان هم در زمان کیسینجر دیده شد. در آن مقطع آمریکایی‌ها به‌عنوان واسطه وارد شدند تا گفت‌وگوهایی انجام شود. در ماجرای ایران و آمریکا، در سال‌های اخیر، بیشتر عمان و سلطان قابوس به دنبال آرام‌شدن فضا و آغاز گفت‌وگو بود؛ چراکه در برخی مقاطع، خطر تنش بالا را جدی می‌دید. عمان بر خلاف کشور‌هایی مثل عربستان و امارات به‌هیچ‌وجه مایل نیست درگیری‌ای در منطقه ایجاد شود و به دنبال این است که رابطه میان ایران و آمریکا بهبود یابد یا حداقل سطح تنش میان دو کشور، به سطح کنترل‌ناپذیری نرسد. کشور واسطه در ابتدا نظر دو کشور را از مجاری رسمی اخذ می‌کند و وقتی این مأموریت را برعهده گرفت، یعنی چراغ سبز دو طرف را دریافت کرده است. بعد از خروج آمریکا از برجام، فرانسه و اخیرا ژاپن هم ابراز تمایل نشان داده‌اند تا ایالات متحده را متوجه اهمیت پایبندی به برجام و قطع‌نامه 2231 شورای امنیت کنند و مسیری برای گفت‌وگو میان طرفین باز شود. حتی عراق در مقطعی چنین موضعی داشت و آن را ابراز کرد. در مورد فرانسه که تلاش‌های مکرون نتوانست به تعلیق افزایش تحریم‌ها و بازگشت ترامپ به برجام منجر شود یا حداقل آمریکا با خرید نفت ایران توسط اروپا با استفاده از سامانه اینستکس موافقت کند. اتحادیه اروپا در مواجهه با آمریکا کار دشواری در پیش دارد. در اکثر کشورهای اروپایی گروه‌های راست افراطی در دولت حضور دارند که روابط گسترده‌ای با ایالات متحده دارند. آنان نسبت به خروج آمریکا از برجام حداقل در مواضع اعلامی، موضع مخالف گرفته‌اند اما در رفتارهای عملی، تعریف داد‌وستد غیردلاری، کار بسیار دشواری برای اروپا و شرکت‌هایی است که بیشتر خصوصی هستند. حتی چین که در مواضع اعلامی (لفظی) موضع انتقادی نسبت به ایالات متحده دارد اخیرا همه تلاش خود را برای برداشتن تعرفه‌های وضع‌شده از سوی آمریکا به کار گرفت و مشخص نیست در مذاکرات میان طرفین، درباره ایران به چه نقطه‌نظری دست یافته‌اند. کره جنوبی و هند هم دنباله‌روی آمریکایی‌ هستند و اخیرا هم اعلام شد که هند کاملا خرید نفت ایران را متوقف کرده است. مجموعه اقدامات آمریکا نادیده‌گرفتن تصمیمات شورای امنیت، حقوق بین‌الملل و عرف حاکم بر آن است اما به دلیل سیطره دلار و حجم اقتصاد ایالات متحده و همچنین پیمان‌های مختلف با کشورهای مختلف جهان، این کشور عملا امکان اعمال فشار بر سایر کشورها را دارد.
تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران، تحریم‌های یک‌جانبه مضاعف است؛ به این معنا که شرکت‌ها یا دولت‌هایی که آن را رعایت نکنند، از تعاملات تجاری و مالی در آمریکا منع خواهند شد. اخیرا ژاپن نیز که در ارتباط اقتصادی با ایران، شبیه سایر کشورهای جهان عمل کرده، در سطح رؤسای جمهور دو کشور به دنبال گشودن پنجره ارتباطی میان ایران و آمریکاست. این کشور از نظر سیاسی و اقتصادی به غرب متمایل است و ظرفیت چندانی برای میانجیگری ندارد. ژاپن کمتر در منازعات سیاسی در جهان حضور داشته ولی معمولا بی‌طرف نبوده است. این کشور در کارنامه دیپلماتیک خود سابقه میانجیگری را در موضوعات حساس بین‎المللی ندارد. رابطه ایران و ژاپن با ارتباطات ژاپن و آمریکا، تفاوت زیادی دارد. درعین‌حال دیپلماسی، استفاده از همه ظرفیت‌هاست و می‌توان این فرصت را برای توکیو قائل شد که در این زمینه، ابتکار مد نظر خود را دنبال کند. به‌هر‌حال روند فعلی، برای ایران و آمریکا فرسایشی است و در 10 ماه باقی‌مانده تا انتخابات ایالات متحده نیز احتمالا تغییر خاصی نخواهد کرد؛ مگر آنکه ناگهان اتفاق خاصی رخ دهد یا رفتار غیرمترقبه‌ای از ترامپ سر بزند که البته مسبوق به سابقه بوده است. اگر در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، دموکرات‌ها به پیروزی برسند، احتمالا شرایط تغییر خواهد کرد اما در صورت پیروزی ترامپ مشخص نیست چه اتفاقی بین دو کشور رخ دهد. ترامپ در دور دوم ریاست‌جمهوری خود نیازی برای اقدامات نمایشی تند برای انتخاب‌شدن ندارد و نشان داده رفتارهای اقتصادی را به تنش نظامی ترجیح می‌دهد. تنش جدی میان دو کشور، منطقه و جهان را با یک بحران جدی مواجه می‌کند و اینجاست که میانجی‌ها بیشتر به دنبال کاهش سطح تنش خواهند بود. خواست ترامپ این است که با ایران به یک تفاهم دست یابد اما تفاهم از نظر ایالات متحده با آنچه بر اساس عرف بین‌الملل میان دو کشور مذاکره‌کننده رخ می‌دهد، تفاوت‌هایی دارد. ایالات متحده با فشار مضاعف اقتصادی به دنبال ایجاد فضای مذاکره‌ای متفاوت از فضای برجام است تا تفاوت عملکرد خود با دولت اوباما را نیز به آمریکا و جهان نشان دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/115864/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رقیب سرسخت ایران در عراق

حملۀ اوکراین به تأسیسات نفتی روسیه

رمضان قدیروف خود را سرحال در باشگاه نشان داد

وحشت صهیونیست‌ها از حمله حزب‌الله به فرماندهی تیپ گولانی

نماینده کارگران در شورای عالی کار: تولید، دلاری محاسبه می شود حقوق کارگران ریالی!

سرخآبی‌ها رسماً واگذار شدند

فقرزدایی نیازمند تغییر ریل

کشف هزار کیلوگرم کودشیمیایی قاچاق در قصرشیرین

هیات اقتصادی کره شمالی عازم ایران می‌شود

فروش نوکیای تقلبی حرام است!

برگزاری آیین واگذاری مالکیت دو باشگاه استقلال و پرسپولیس

بهار روابط تجاری ایران - تاجیکستان/سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار

خاندوزی: امروز دومین جلسه همگرایی سیاست‌های ارزی برگزار خواهد شد + فیلم

سیر تا پیاز بند بورسی

محوطه تاریخی نوشیجان در فهرست موقت یونسکو ثبت می‌شود

پاس کروزها را گل کنید

داعش خراسان؛ پیمانکاران ارزان قیمت تروریسم

حمله موشکی حزب‌الله لبنان به شمال اراضی اشغالی

قیمت عینک شنا هم نجومی شد؛ حدود 10 میلیون کنار بگذارید!

دلیل کاهشی شدن قیمت سکه

مصوبات کمیسیون اصل نود برای افزایش کیفیت نان

خاندوزی: تمام بدهی های کشور تا سال 1402 را به صفر رساندیم

واقعیت پیامکی که تهرانی ها را نگران کرد

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی

سفر یک وزیر کره شمالی به ایران

گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار گرفت

یک وعده دیگر اقتصادی دولت رئیسی، هوا شد؛ واردات خودرو کارکرده، پَر

علاقه‌مندی تاجیکستان برای سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار

واکنش آمریکا به ادعای مذاکرات مستقیم با ایران/ اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه ایران/ سفر هیات اقتصادی کره شمالی به ایران/ تصویب بسته کمک به اوکراین، اسرائیل و تایوان در سنای آمریکا

روایت «نیویورک تایمز» از قدرت حماس و چشم‌انداز غزه

تجمع خانواده اسرای صهیونیست مقابل وزارت جنگ رژیم صهیونیستی

لایحه ممنوعیت تیک‌تاک در مجلس سنا تصویب شد

زالوژنی رسما سفیر اوکراین در انگلیس شد

طرح سرویس مخفی آمریکا برای محافظت از ترامپ در صورت زندانی شدن

شاعر کیشوند، "وعده‌ی صادق" را روایت کرد: نشست مرهم از این مژده بر جراحت قدس

محصول خرما و آبزیان بوشهر در نمایشگاه صادراتی

اصفهان صاحب ظرفیت‌های ناشناخته زیادی است

هیات اقتصادی پیونگ یانگ عازم ایران می‌شود

انعقاد تفاهم‌نامه هشت میلیون دلاری در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام (ره)

دیپلماسی اقتصادی، برگ برنده همسایگی

اجلاس اتاق‌های بازرگانی فضای اقتصادی اصفهان را تغییرمی‌دهد

کارگران رکن اصلی جهش تولید و رونق اقتصادی هستند

هیات اقتصادی کره شمالی راهی ایران شد

تاثیر تحولات جامعه بر میزان توسعه کشور

هیات اقتصادی کره شمالی عازم ایران شد

اضافه شدن یک پرواز از فرودگاه شهرکرد

یک وعده دیگر اقتصادی دولت رئیسی، هوا شد/ واردات خودرو کارکرده، پر!

یورونیوز: پهپاد‌های مهاجم به اسرائیل تسلیحاتی ویرانگر و مخوف هستند

هیل: همه رئیسان ‌جمهور آمریکا در تحریم‌ ایران شکست خورده‌اند

تصویب انتقال پناهجویان از انگلیس به رواندا