ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ مبهم‌گویی برجامی اروپا ایالات متحده آمریکا

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / « مبهم‌گویی برجامی اروپا » عنوان ستون "نقد و نظر" در روزنامه اعتماد نوشته مرتضی مکی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
با برداشته شدن گام پنجم ایران در تعلیق تقریبا تمامی تعهداتش در برجام، یک بند از برجام عملیاتی باقی مانده که آن هم بحث نظارت‌ها و بازرسی‌هایی است که آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای بر روند غنی‌سازی اورانیوم و فعالیت‌های هسته‌ای ایران دارد. دولت‌های اروپایی تاکنون تلاش می‌کردند بدون برداشتن گام عملی برای اجرای تعهدات‌شان با فشارهای سیاسی و تهدید جمهوری اسلامی ایران، برجام را حفظ کنند اما با برداشته ‌شدن گام پنجم کاهش تعهدات ایران ...
عملا گزینه‌های ناچیزی برای آنها باقی ماند یا باید مقابل خواست ایران گردن خم می‌کردند و به اجرای تعهدات خود در برجام روی می‌آوردند یا اینکه گامی عملی برای رویارویی با کاهش تعهدات ایران برمی‌داشتند. در بیانیه روز گذشته 3 کشور اروپایی، تناقض‌ها و ابهام‌های بسیار وجود دارد. در شرایطی که وزیر خارجه بریتانیا به وضوح از تشدید فشار و تلاش برای انزوای سیاسی و اقتصادی ایران سخن می‌گوید و بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا از تلاش برای یک توافق جایگزین سخن می‌گوید که توسط دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا مذاکره شده ‌باشد در بیانیه وزرای خارجه 3 کشور اروپایی تاکید می‌شود که 3 کشور اروپایی مخالف رویکرد فشار حداکثری دولت ایالات متحده امریکا هستند و همچنان از حفظ برجام حمایت می‌کنند. این یک تناقض آشکار است، نمی‌توان همزمان هم ایران را به انزوای سیاسی اقتصادی تهدید و هم ادعا کرد که از سیاست فشار حمایت نمی‌شود، نمی‌توان همزمان هم از یک توافق جایگزین صحبت کرد و هم ادعا کرد که از توافق کنونی حمایت می‌شود. مکانیسم حل اختلاف، موضوعی است که در متن برجام پیش‌بینی شده و هر زمان یکی از طرف‌های برجام احساس کند که طرف دیگری تعهدات خود را انجام نمی‌دهد، می‌تواند بر اساس بند 31 برجام، درخواست حل اختلاف از طریق کمیسیون مشترک برجام بدهد. بر اساس فرآیند پیش‌بینی شده در برجام، کمیسیون مشترک پیش از آنکه برای ارجاع پرونده به شورای امنیت به اجماع برسد به صورت نامحدود می‌تواند ماموریت خود را برای بررسی اختلاف تمدید کند. به نظر می‌رسد، وزرای خارجه 3 کشور اروپایی به این نتیجه رسیده‌اند که مکانیسم حل اختلاف و فرصت نامحدود، آن را برای ارسال پرونده به شورای امنیت به عنوان یک شمشیر داموکلس دیپلماتیک روی گردن برجام نگه دارند تا ایران را وادار کنند که به مذاکره‌ای تازه برای یک توافق جامع‌تر مشتمل بر موضوعاتی مانند نفوذ منطقه‌ای ایران و برنامه موشکی تن بدهد. بدون تردید، ادعای عدم همراهی اتحادیه اروپا به ویژه 3 کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان با سیاست‌های فشار حداکثری امریکا یک ادعای توخالی است. اروپایی‌ها عملا در عدم اجرای تعهدات خودشان در حوزه اقتصادی و مالی در طول یک سال و نیم گذشته کاملا با دولت ترامپ همراهی کرده‌اند و با اقدام به فعال کردن مکانیسم حل اختلاف عملا مواضع خود را با امریکا نزدیک کرده‌اند. هر چند به نظر می‌رسد که اروپایی‌ها بر خلاف امریکا با باقی ماندن در چارچوب برجام به شکل مشخصی زمین بازی خود را از زمین بازی ترامپ جدا کرده‌اند چراکه تصور می‌کنند در چارچوب این توافق، قدرت مانور و تحرک دیپلماتیک بیشتری در برابر ایران دارند.
شرایط منطقه و تنش‌هایی که بعد از اقدام امریکا به ترور شهید سردار سلیمانی در منطقه آغاز شده، اروپایی‌ها را بر آن داشته است تا از نقش منفعل خود عقب‌نشینی و تلاش کنند تا نقش فعال‌تری در مسائل منطقه بازی کنند. اما در این میان لندن به صورت ویژه در آستانه خروج از اتحادیه اروپا تلاش می‌کند تا نقش مستقل‌تری در صحنه خاورمیانه بازی کند. به همین دلیل هم هست که بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا مواضع بسیار واضح‌تر و روشن‌تری نسبت به دیگر رهبران اروپایی در قبال ایران اتخاذ کرده است. مجموعه موضع‌گیری‌های بریتانیا و دو کشور اروپایی دیگر به ویژه ترکیب اظهاراتی در مورد توافق جدید یا جامع‌تر، تهدید به فشار و انزوا در کنار ادعا در مورد تلاش برای حفظ برجام و ادعای اجرای تعهدات در لغو تحریم‌ها، سیگنال‌هایی است که نشان می‌دهد به ‌رغم این اقدام تحریک‌کننده از سوی 3 کشور اروپایی آنها هنوز علاقه‌ای به ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت ندارند و علاقه‌مند هستند که پروند اختلافات در کمیسیون مشترک برجام باقی بماند. اروپایی‌ها علاقه‌مند هستند این بازی را تا جایی ادامه بدهند که بتوانند ایران را وادار کنند سر میز مذاکرات جدیدی با دستور کار تحمیلی مشترک اروپا و امریکا بنشیند. این سیگنالی است که اروپایی‌ها به ایران داده‌اند و ایران هم تاکید کرده، مادامی که پرونده ایران به شورای امنیت ارجاع نشده از برجام خارج نمی‌شود و آمادگی دارد اگر طرف‌های برجام اجرای تعهدات خود را از سر بگیرند بلافاصله از گام‌های خود بازگردد. اروپایی‌ها موضع ایران را به خوبی می‌دانند و از شرایط این برداشت را دارند که ایران در شرایط سیاسی و اقتصادی‌ای نیست که راسا از برجام خارج شود و حتی علاقه‌مند است تا ماه آگوست سال 2020 که به صورت خودکار تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران لغو می‌شود این توافق را حفظ کند. با این حال به ‌رغم تمام سیگنال‌های سیاسی و دیپلماتیک موجود، همه پیش‌بینی‌ها در مورد عدم تمایل اروپا به ارجاع پرونده به شورای امنیت و عدم تمایل ایران به خروج از برجام بسیار وابسته به شرایط منطقه است. روند حوادث و رویدادها در منطقه به شکلی سرعت گرفته که تحلیلگران از پیش‌بینی رویدادها برای یک هفته آینده هم عاجز هستند اما با در نظر گرفتن متغیر‌های موجود و شرایط حاضر می‌توان تصور کرد که اروپایی‌ها همچنان قصد ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت را ندارند و فقط می‌خواهند فشار را به ایران برای مذاکرات بیشتر تشدید کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/119819/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مشوق های مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به گونه ای دیده شده که تولید را در این مناطق تقویت کند

مصوبه اقتصادی سفر دولت به لرستان همچنان در ابهام/ازنا«فولادی»نشد!

موفقیت صنعت نفت در بخش فروش در شرایط تحریمی و کمک به رشد اقتصادی کشور

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

اعتراض مردم انگلیس به وتوی آمریکا علیه فلسطین

تجمع مردم لبنان در مقابل سفارت اردن

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

تمرکز دشمن در حوزه اقتصاد پس از شکست در عرصه نظامی

پیش‌گویی یک نماینده درباره قیمت دلار

غفلت از بخش خصوصی ضربه سنگینی به اقتصاد وارد می‌کند

تصویر جهانی دولت جمهوری اسلامی ایران ؛ کشوری عزتمند است

اطلاعات غلطی که درباره کاهش نرخ بیکاری می‌دهند؛ فقط حلوا حلوا گفتن است؟

شمار شهدای غزه به 34 هزار و 49 نفر رسید

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن /مردم دارند له می شوند، آخر مگر این میز چقدر ارزش دارد؟!

چرا تغییر خاندوزی نمی‌تواند گره‌ای از مشکلات اقتصاد ایران را باز کند؟

غفلت از پارلمان بخش خصوصی ضربه مستقیم به اقتصاد کشور است

غفلت از پارلمان بخش خصوصی ضربه به اقتصاد کشور است

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

کشف 7 هزار لیتر سوخت قاچاق در بیرجند

ارائه فرصت‌های سرمایه گذاری خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو2024

پروژه‌های شهرداری را با مشارکت مردم پیش می‌بریم

پروژه‌های شهرداری را با مشارکت شهروندان پیش می‌بریم

نابودی بزرگترین مرکز داروسازی نوار غزه به دست اشغالگران صهیونیست

دیدار ماکرون با میقاتی در پاریس

زخمی شدن 5 نوجوان بر اثر تیراندازی در مریلند

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

فعالان اقتصادی اقدامات رئیسی دوران قوه قضائیه را می‌خواهند

نظر یک کارشناس اقتصادی در مورد علت افزایش طلا/ چین مقصر است

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی /دولت یک فرمانده اقتصادی ندارد