ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عمان پای ایران می ماند؟ خاورمیانه‌

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - عمان پای ایران می ماند؟
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6023659
k ٢٠
٥
انتخاب / متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سلطاه هیثم در اولین اظهارات خود پس از تکیه بر قدرت، تأیید کرد که عمان همچنان پایبند به اصول سیاست خارجی دوران سلطان فقید است. او در این باره گفت: ما همان خط همیشگی را که از سال 1970 داشته‌ایم، دنبال خواهیم کرد. سلطان قابوس و اصولی که وی برای سیاست خارجی کشورمان طرح کرد، همزیستی مسالمت آمیز با ملل دیگر، حسن همجواری با همسایگان و عدم دخالت در امور دیگر کشورها بوده است
جورجیو کافیرو در اندیشکده شورای آتلانتیک نوشت: اوایل ماه جاری، در تاریخ 10 ژانویه، سلطان قابوس بن سعید آل سعید حاکم عمان درگذشت. درگذشت قابوس به معنای پایان نزدیک به پنج دهه تکیه او بر تخت سلطنت بود، مدت زمان طولانی‌ای که باعث شد وی طولانی ترین دوران حکمرانی در خلیج فارس را داشته باشد. روز بعد از درگذشت سلطان قابوس، جانشین وی هیثم بن طارق آل سعید بر تخت سلطنت نشست.
به گزارش سرویس بین الملل سایت "انتخاب"، برای سلطان قابوس به عنوان منادی صلح، روند درست، قاطع و سریع در فرایند جانشینی مهم بود. در نهایت این جانشینی بی حاشیه به سالها گمانه زنی و ترس از بحران جانشینی که می‌توانست به درگیری داخلی منجر شود، پایان داد.
سلطان هیثم اکنون کفش‌های بزرگی به پا کرده است. احتمالاً هیچ یک از رهبران عرب تا به حال مشروعیتی که قابوس برای حکمرانی در موضوعات مختلف داشته را هرگز نداشته‌اند. در واقع در بین عمانی‌ها، قابوس بسیار محبوب بود و به واسطه توسعه اقتصادی که برای کشور به ارمغان آورده بود اعتبار بسیاری نزد مردم داشت. در تقریباً 50 سالی که قابوس بر مسند امور بود یعنی از سال 1970تا2020 او عمان را از یک کشور عقب افتاده در نزدیکی عربستان به یک کشور مدرن و مرفه با یک سیاست خارجی پیشرو تبدیل کرد. سلطان قابوس در تمام این سال‌ها به عنوان یک بازیگر اصلی در خاورمیانه شناخته می‌شد و دیپلماسی‌اش هم وجهه جهانی داشت.
اکنون که انتقال قدرت در مسقط بدون حاشیه و به آرامی صورت گرفت، بسیاری از افراد این سؤال را مطرح می‌کنند که کشورهای دیگر در خاورمیانه چگونه به دنبال تأثیرگذاری بر رهبر جدید عمان خواهند بود؟ مثلا این احتمال وجود دارد که امارات متحده عربی و یا عربستان سعودی با استفاده از نفوذی که در عمان دارند به جانشین قابوس نزدیک شده و به او فشار بیاورند تا مواضع ضد ایرانی بگیرد. بدیهی است که تهران به دنبال جلوگیری از چنین اتفاقی خواهد بود. در حقیقت حفظ روابط منحصر به فرد و ویژه جمهوری اسلامی با مسقط برای ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است آن هم در شرایطی که کمپین فشار حداکثری ترامپ این چنین با قدرت ادامه می‌یابد.
علی رغم حضور عمان در شورای همکاری خلیج فارس (GCC) ، مسقط همیشه با تهران پیوندهای محکمی داشته، پیوندی که قابوس برای استحکام آن بسیار تلاش کرد. از آنجا که عمان و ایران حاکمیت تنگه هرمز را به عهده دارند، مسقط در مورد همکاری نزدیک با ایران در مورد بسیاری از مسائل منطقه‌ای عمل گرایانه رفتار کرده است. علاوه بر این، تعادل بین همسایگان عرب و متحدین غربی از یک طرف و ایران از طرف دیگر همواره یکی از ستونهای اصلی سیاست خارجی عمان بوده است. در حالی که بسیاری از مقامات برخی از کشورهای دیگر شورای همکاری خلیج فارس از توسعه طلبی «!!» ایران می‌ترسند، نگرانی بزرگ‌تر مسقط مربوط به تلاش‌های عربستان سعودی برای هژمونی در منطقه است. بنابراین، همکاری فزاینده با ایران، عمان را قادر ساخته تا پادشاهی سعودی را که هیچ‌گاه به حاکمیت کشورهای کوچکتر شورای همکاری خلیج فارس احترام نمی‌گذارد، محدود کند.
همچنین عوامل مهم تاریخی‌ای هم در روابط تهران و مسقط وجود دارد. محمدرضا پهلوی، شاه مخلوع ایران با فرستادن نیروهای نظامی کشورش به عمان برای کمک به سلطان قابوس در شکست شورش مارکسیستی ظفار که از سال 1965 تا 1976 در جریان بود، نقش پررنگی ایفا کرد. به بیان ساده‌تر، مداخله ایران در این ماجرا معادلات را به کلی تغییر داد. در صورت عدم ورود ارتش ایران به عمان، مشخص نبود که دولت قابوس بتواند در این جنگ پیروز شود. حس خوب و سپاسگذاری سلطان عمان نسبت به این لطف ایرانی‌ها باعث شد که روابط خوب دو کشور حتی پس از سقوط شاه و روی کار آمدن جمهوری اسلامی در سال 1979 باز هم ادامه یابد.
بر این اساس، هیچ دلیلی وجود ندارد که انتظار داشته باشیم سلطان هیثم تغییرات اساسی‌ای در روابط عمان با ایران ایجاد کند. دولت عمان در این ماه بر استمرار، انسجام و اتحاد در امور داخلی و خارجی تاکید کرده است. مارال شمشیری فرد، دانشجوی دکترا در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن نیز در این باره معتقد است که اگرچه قابوس دیگر نیست، اما رژیم او همچنان پابرجاست و راه‌اش همچنان ادامه خواهد داشت.
سلطاه هیثم در اولین اظهارات خود پس از تکیه بر قدرت، تأیید کرد که عمان همچنان پایبند به اصول سیاست خارجی دوران سلطان فقید است. او در این باره گفت: ما همان خط همیشگی را که از سال 1970 داشته‌ایم، دنبال خواهیم کرد. سلطان قابوس و اصولی که وی برای سیاست خارجی کشورمان طرح کرد، همزیستی مسالمت آمیز با ملل دیگر، حسن همجواری با همسایگان و عدم دخالت در امور دیگر کشورها بوده است.
بر این اساس سلطان هیثم مانند سلف خود متعهد به همزیستی مسالمت آمیز و ارتباط با همه کشورهای حوزه خلیج فارس، از جمله ایران خواهد بود
از زمان به قدرت رسیدن سلطان هیثم رهبری ایران برای نشان دادن تعهد این کشور در حمایت از وی و حفظ روابط نزدیک جمهوری اسلامی با مسقط، اقدامات قابل توجهی انجام داده است. دو روز پس از به قدرت رسیدن حاکم جدید عمان، حسن روحانی، رئیس جمهور ایران برای وی پیام تبریک فرستاد و در آن بر ادامه روابط خوب بین مسقط و تهران تأکید کرد. روحانی در این پیام گفت: امیدوارم که روابط دو جانبه در دوران رهبری شما در همه زمینه ها با خرد و تفکر رشد یابد. سپس چهار روز بعد، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران برای مذاکره با یوسف بن علوی، وزیر امورخارجه عمان به سلطان نشین رفت. خود بن علوی امسال دو بار به ایران سفر کرده، اولین بار در تاریخ 17 ژانویه برای مجمع گفتگوی تهران به این کشور رفت و بار دوم درست چهار روز بعد دوباره و این بار بدون اعلام قبلی عازم تهران شد.
حاکم جدید عمان در مراسم تحلیف خود قول داد که مسقط همچنان به مشارکت در حل و فصل تنش‌ها ادامه خواهد داد.
سلطان هیثم در زمان بسیار حساس خاورمیانه به تخت سلطنت رسیده است. پادشاه 66 ساله عمان برای برقراری توازن در روابط خود با واشنگتن، تهران، ریاض، ابوظبی و دوحه کار سختی دارد. مطمئناً، اکنون همه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تنش را احساس می‌کنند، زیرا دولت ترامپ و جمهوری اسلامی استراتژی حداکثر فشار و حداکثر مقاومت را دنبال می‌کنند. حملات آرامکو و همچنین شلیک موشک‌های بالستیک به پایگاه‌های عراقی که در آن سربازان آمریکایی مستقر شده بودند، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را از اهداف تلافی جویانه آینده ایران نگران کرده است.
اگرچه حفظ سیاست خارجی عمان بر اساس داشتن روابط خوب با همه طرف‌ها دشوار است، اما این رویکرد در روابط بین‌الملل به بخشی از وجهه این کشور تبدیل شده است. در عمان این باور وجود دارد که خاورمیانه از عدم گفتگو رنج می‌برد و بسیاری از بازیگران منطقه برای حل بحران به نیروی نظامی بیش از حد اعتماد دارند، به اعتقاد مسقط به جای فشار و در انزوا قرار دادن تهران باید با این کشور گفتگو کرد. مقامات مسقط معتقدند اگر تهران در معادلات منطقه به حساب بیاید، رفتار ایران معتدل‌تر خواهد شد. از این نظر، موضع عمان این است که ایران باید بخشی از معادلات منطقه باشد.
عمان نقش ویژه‌ای را برای ادامه بازی در زمینه پیشنهاد راه حل‌های دیپلماتیک برای بحران‌های منطقه ای و بین‌المللی ایفا می‌کند. سلطان هیثم قول داد که موقعیت عمان را به عنوان پلی بین واشنگتن و تهران حفظ کند. شکی نیست که عمان و سایر کشورها از قبیل کویت، ژاپن، قطر و سوئیس می توانند بین ایران و آمریکا میانجی‌گری کنند.
جایگاه عمان به عنوان یک میانجی بین کشورهای غربی و عربی از یک طرف و جمهوری اسلامی از طرف دیگر برای ده‌ها سال به قوت خود باقی مانده است. با تمرکز بر استمرار استراتژی‌ منطقه‌ای عمان با هدف ثبات آفرینی، اعتدال و کاهش تنش‌ها، سلطان هیثم را با چالش های اساسی آن هم در ابتدای سلطنت‌اش روبرو خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/124122/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیازمند اجرای طرح‌های تحولی است

رئیسی: اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط است

چالش تغییر تعرفه های گمرکی برای بازرگانان و فعالان اقتصادی

هزینه5میلیونی برای هر ایرانی/بازگشتسرانه حقیقیبه سطح سال90

ضرروت ایجاد برابری بیشتر در توزیع ابزار تولید

جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه، نیازمند طرح‌های تحولی است

اجرای طرحهای تحولی مقدمه جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

بسترسازی برای جذب سرمایه‌های خرد مردمی برای توسعه پیشران‌های اقتصادی کشور

پتانسیل تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

رئیس‌جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

رشد23 درصدی منابع 600 هزار میلیاردی بودجه، برای مصارف حمایتی

قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست / پایان دیرهنگام سکوتِ مجلس مقابل دولت!

دلیل اهمیت تقویم اقتصادی فارکس

رئیس‌جمهور: ایران می‌تواند به فرآوری معادن در آفریقا کمک کند

کشف انواع کالای قاچاق به ارزش 20 میلیارد ریال در زنجان

حمایت ویژه از رفاه کارگران با تکیه بر تسهیل مسیر ساخت مسکن تک‌طبقه

سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم

طرح انتقال تعطیلات پایان هفته اقدام منفی برای تجارت؛ شعار سال محقق می‌شود؟

منطقه آزاد ارس در ارزیابی مناطق آزاد کشور در رتبه نخست ایستاد

اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، اراده طرفین بر گسترش روابط اقتصادی

برگزاری اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا نماد اراده طرفین برای گسترش روابط اقتصادی است

از اکسپو ایران 2024 چه می دانید؟​

رئیس جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

مسئولان بسترهای حضور مردم برای مشارکت در تولید را فراهم کنند

اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

اعزام 11 رایزن بازرگانی به آفریقا/ خط منظم هوایی باید ایجاد شود

ایجاد خط کشتیرانی منظم به غرب آفریقا/ افزایش رایزنان بازرگانی در آفریقا

رایزنی سفیر ایران در ترکیه با یکی از مقامات سازمان همکاری اسلامی

موافقت وزارت خارجه با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

رایزنی برای تبادلات مالی و بانکی میان ایران و آفریقا

ورود هیات تجاری و اقتصادی استان هرمزگان به کشور چین

کارگران سربازان انقلاب اسلامی در جنگ اقتصادی با دشمن هستند

بر تلاش مسئولان برای تحقق شعار سال تأکید کرد

استقبال بازار جهانی از محصولات دانش بنیان وطنی

بازگشت 3000 واحد تعطیل به تولید/ 1.2 میلیون نفر بیمه شدند

اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟+ جدول

معطل‌ماندن مردم خارگ در اسکله‌های دریایی قابل قبول نیست

انتقاد امام جمعه باخرز از وضعیت تنها بیمارستان شهرستان

بالاترین نرخ بیکاری در آلمان از سال 2015

مقابله با هجمه‌های دشمن در گرو بصیرت‌افزایی است

مدیریت باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

مسئولان هم محصولات ملی و داخلی خریداری و مصرف کنند

با سازوکارهای اقتصادی فعلی جامعه، کارگر غالباً با مشکل مواجه می‌شود

لزوم حمایت بیشتر مسئولان از کارگران در شرایط جنگ اقتصادی

مدیران باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا

کارگران و کارفرمایان در خط مقدم و خاکریز اول جهاد اقتصادی هستند