ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ظریف در مونیخ؛ آیا موتور دیپلماسی روشن می‌شود؟ اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ظریف در مونیخ؛ آیا موتور دیپلماسی روشن می‌شود؟
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6070577
k ٩.٧
١٢
فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران، با سفر به آلمان، بار دیگر تحرکات دیپلماتیک خود را از سر گرفته و با مقامات خارجی متعددی دیدار و گفتگو کرده است. اما ظاهرا این تحرکات هنوز به نتایج خاصی در پرونده‌های مهمی مانند توافق هسته‌ای 2015 منجر نشده است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، که برای شرکت در «کنفرانس امنیتی مونیخ» عازم آلمان شده، در حاشیه این کنفرانس با مقامات خارجی زیادی مانند وزرای خارجه چین، عمان، آلمان، اسپانیا، چک، واتیکان، فنلاند، اوکراین، کانادا، ژاپن و کرواسی دیدار کرد. ظریف همچنین با دو گروه «الدرز» (ریش سفیدان یا مقامات بلندپایه سابق سازمان ملل متحد) و «گروه اقدام بحران» و اعضای شورای روابط خارجه اتحادیه اروپا دیدار و رایزنی کرد. به طور کلی این دیدارها، دو محور داشت: هواپیمای اوکراینی که اخیرا در ایران سقوط کرد و تحولات مرتبط با برنامه جامع اقدام مشترک (برجام).
در رابطه با هواپیمای اوکراینی، ظریف طی گفتگویی با شبکه «ان بی سی نیوز»، با بیان اینکه چیز‌های نامعلوم زیادی وجود دارد، تاکید کرد که ایران قادر به بارگذاری اطلاعات جعبه‌های سیاه هواپیمای اوکراینی نیست و با [این وجود]، تهران جعبه سیاه را به دولت‌های خارجی تحویل نخواهد داد. دیپلمات ارشد ایران ضمن دفاع از حق این کشور در هدایت تحقیقات پیرامون سقوط هواپیما تصریح کرد، اما ایران به نرم‌افزار‌ها و تجهیزات به خصوصی از آمریکا یا دیگر کشور‌های غربی احتیاج دارد تا بتواند اطلاعات درون جعبه سیاه را رمز گشایی کند. ظریف افزود: «ما درخواست کمک کردیم، چرا آمریکا به ما کمک نکرده است؟ این یک مسئله بشر دوستانه است. چرا به ما نرم‌افزار ندادند؟ چرا تجهیزات لازم را به ما ندادند؟»
کلاف سردرگرم برجام
محور دیگر گفتگو‌های ظریف، خصوصا با طرف‌های اروپایی، درباره برجام و تعهدات اروپا در این زمینه بود. از میان اعضای برجام، ظریف فعلا فقط با وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در مونیخ دیدار داشته است. دو طرف در این دیدار، گفتگو‌هایی درباره برجام انجام داده اند که جزئیات آن هنوز معلوم نیست. علاوه بر این، به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، ظریف قرار است در حاشیه کنفرانس مونیخ با همتای آلمانی‌اش، هایکو ماس، نیز دیدار کند. در این دیدار، تلاش‌ها برای حفظ برجام بررسی خواهد شد.
ظریف در گفتگو با خبرنگاران در مونیخ از کشور‌های اروپایی خواست که منافع اقتصادی ایران را تامین کنند. وی گفت: «ما گفته ایم که آماده ایم این اقدامات {کاهش تعهدات برجامی} را متناسب با آنچه اروپا انجام می‌دهد، کاهش یا معکوس کنیم. ما تصمیم خواهیم گرفت که آنچه اروپا انجام می‌دهد برای کند یا معکوس کردن برخی گام‌ها کافی است یا نه. ما معکوس کردن برخی از اقدامات‌مان را رد نکرده ایم. ما درباره امور خیریه صحبت نمی‌کنیم، ما در مورد حقوق مردم ایران برای دریافت منافع اقتصادی صحبت می‌کنیم.»
ظریف افزود: «ما به دلیل تحریم‌های آمریکا، آسیب بازگشت ناپذیر یا آسیب غیرقابل جبران دیدیم. اما با این حال، به شرطی که اروپا اقدامات معناداری انجام دهد، ما گام‌های {کاهش تعهدات} را معکوس خواهیم کرد.»
اروپا به رغم تاکید مکرر بر لزوم حفظ برجام، تقریبا هیچ اقدام خاصی برای تامین منافع اقتصادی ایران انجام نداده است. سازوکار حمایت از مبادلات تجاری (اینستکس)، که قرار بود ابزاری برای تامین منافع اقتصادی ایران در ازای پایبندی این کشور به برجام باشد، عملا مسکوت مانده و اجرایی نشده است. جدیدترین اقدام اروپایی برای تسهیل تجارت با ایران، کانال بشردوستانه سوئیس است که آن هم ارتباطی با کشور‌های اروپایی عضو برجام ندارد و با حمایت و نظارت آمریکا راه اندازی شد.
سیاست دقیق اروپا در مقابل ایران هنوز به طور دقیق مشخص نیست. اروپایی‌ها از یک طرف بر لزوم حفظ برجام تاکید می‌کنند و از طرف دیگر، هر از چندگاهی ایده امضای توافق جدید میان ایران و آمریکا را مطرح می‌کنند. از یک سو، با کارزار «فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران مخالفت می‌کنند و از سوی دیگر در عمل گام‌هایی برای تشدید فشار بر ایران از طریق تهدید به فعال سازی مکانیسم ماشه برمی دارند.
در ادامه رویکرد مذبذب اروپا، سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا، یک ماه پیش مکانیسم حل اختلافات در برجام را فعال کردند و خواستار امضای یک توافق گسترده‌تر به جای برجام شدند. اما مدتی بعد، مدت ملهت این مکانیسم را تمدید کردند تا پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت ارجاع نشود. سپس مجددا بر اهمیت برجام تاکید کردند.
سرنوشت برجام در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. گام‌های کاهش تعهدات ایران تمام شده و ایران اعلام کرده که دیگر خود را ملزم به رعایت محدویت‌های آن نمی‌داند. اما در عین حال، برخی مفاد آن را هنوز اجرا می‌کند. اروپا نیز ظاهرا به اجرای همین مقدار از برجام راضی شده و حداقل در کوتاه مدت برنامه خاصی برای تغییر یا بهبود مناسبات برجامی ندارد.
اروپایی‌‎ها نگرانی‌های مشترکی با آمریکا درباره ایران دارند. آن‌ها چندین بار خواستار پرداختن به پرونده‌های موشکی، نفوذ منطقه‌ای ایران و آینده برجام شده اند. اما استراتژی مدونی درباره این موضوعات ندارند و در عین حال، با استراتژی آمریکا برای پرداختن به پرونده‌های یادشده موافق نیستند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، که به تازگی به هایکو ماس دیدار کرده است در کنفرانس مونیخ به این تفاوت‌های اروپا و آمریکا اشاره کرد. وی مدعی شد که آمریکا و اروپا درباره تهدید‌های ایران دارای مواضع مشترکی هستند، اما درباره چگونگی پرداختن به آن‌ها اختلافات تاکتیکی دارند.
به موازات سردرگمی اروپا در برجام، آمریکا به سوی تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران گام برمی دارد. همزمان با کنفرانس مونیخ، نیروی دریایی آمریکا مدعی توقیف یک کشتی حامل موشک‌های ایران به سمت یمن شد. پمپئو با انتشار تصویری از این موشک‌ها در توئیتر، از کشور‌ها خواست که تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران تمدید کنند.
در چنین شرایطی، ظریف به مونیخ رفت و تحرکات دیپلماتیک خود را شروع کرد. او با وزرای خارجه ژاپن و عمان هم دیدار داشت. این دو کشور، در ماه‌های گذشته، برای وساطت میان ایران و آمریکا تلاش‌هایی انجام داده بودند، اما تلاش‌‎هایشان به جایی نرسید. این بار نیز ممکن است این کشور‌ها تلاش‌هایی انجام دهند، اما با توجه به رکود فعلی در مناسبات ایران و آمریکا، احتمال به نتیجه رسیدن این تلاش‌ها زیاد نیست. ایران و آمریکا، هر دو وارد فصل انتخاباتی شده و بر مسائل داخلی تمرکز کرده اند. اروپا نیز ابتکار عمل جدی در زمینه برجام ندارد. بنابراین، در کوتاه مدت احتمال تنش‌زدایی میان ایران و غرب بعید است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/127908/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

جت شخصی چند؟

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

پیشگامی آذربایجان شرقی برای تحقق شعار سال

ضرورت اجرایی شدن سریع‌تر توافقات ایران و پاکستان

تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران برعظمت جهان اسلام افزود

جدال ادامه دار بر سر تعطیل روز شنبه یا پنج شنبه

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

برای از ما بهتران؟

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

سوق دادن سرمایه‌ها به بخش تولید با اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم/ فشار را از دوش تولید کنندگان بر داریم

تحریف بازدارندگی، سناریوی جدید علیه عملیات وعده صادق/ عبدالحمید می‌خواهد در چارچوب نظام فعالیت کند!

توسعه همکاری با پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

گل محمدی به عنوان گیاهی اقتصادی برای کشاورزان یزدی

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

پیدایش ابرقدرت اسلامی

نانسی پلوسی: نتانیاهو مانع صلح است و باید استعفا کند

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

بورس صعودی می‌ماند؟

مقامات ایالت سند در دیدار آیت الله رئیسی: تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران بر عزت و عظمت جهان اسلام افزود

اولویت‌های پیشنهادی مجلس برای شکوفایی اقتصادی کشور منتشر شد

با تعطیل شدن پنجشنبه 25 درصد ظرفیت کار با دنیا را از دست می‌دهیم

رئیسی: توسعه همکاری با کشورهای همسایه و مسلمان بویژه پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است

توسعه همکاری با همسایگان جزو اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

قطع عضو؛ سرنوشت تلخ کودکان فلسطینی

عمار حکیم: جامعه جهانی رژیم صهیونیستی را وادار به اجرای آتش‌بس کند

انفجار خودرو بمب‌گذاری شده در الرقه سوریه

ترامپ: با بایدن، صلح در خاورمیانه وجود نخواهد داشت

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

کراچی سومین مقصد رئیس جمهور در سفر به پاکستان

عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت: با تعطیل شدن پنجشنبه 25 درصد ظرفیت کار با دنیا را از دست می دهیم

تهران و اسلام آباد؛ فرصت‌های پیش رو برای همکاری

در دومین روز از سفر رئیس جمهور به پاکستان چه‌گذشت؟/ توسعه مبادلات اقتصادی محور سفر رئیسی

بخشی از اقتدار کشور مرهون تلاش رزمندگان خط مقدم نبرد اقتصادی است