ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ توقف جاه‌طلبی‌ بن سلمان اخبار ایران

سرمقاله اعتماد/ توقف جاه‌طلبی‌ بن سلمان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - سرمقاله اعتماد/ توقف جاه‌طلبی‌ بن سلمان
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6540870
١٢
٠
اعتماد / « توقف جاه‌طلبی‌ بن سلمان » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته اردوان امیراصلانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
آیا ویروس کرونا بر پادشاهی سعودی غلبه می‌کند؟ عربستان‌سعودی که از ابتدای ماه ژوئن با شتاب چشمگیر همه‌گیری ویروس کرونا روبه‌رو شده است، چاره‌ای جز محدود کردن تعداد زائرانی که امسال برای انجام فریضه حج و زیارت قصد سفر به مکه را داشتند، نداشته است. در مواقع عادی، عربستان پذیرای 1.9 تا 3.2 میلیون زائر مسلمان در سال است که تقریبا 8 میلیارد دلار درآمد برای این کشور به همراه دارد. در سال 2020 این تعداد لزوما فقط در حدود 10 هزار نفر خواهد بود و به راحتی می‌توان میزان ضرر کلان مالی کشور پادشاهی را متصور شد. این تصمیم دشوار درنهایت منجر به این خواهد شد که ویروس کرونا در طولانی مدت در تعادل اقتصادی عربستان‌سعودی تاثیرگذار باشد. بیماری همه‌گیر خطرناک عربستان را نیز همانند سایر کشورهای خاورمیانه تهدید می‌کند، از سوی دیگر این کشور با کاهش بهای نفت به دلیل جنگ قیمتی که در اوایل ماه مارس آغاز کرد و نیز رکود اقتصادی جهانی تضعیف شده است. ولیعهد محمد بن سلمان نه تنها قادر به دستیابی به رویای مدرن‌سازی کشور نخواهد بود، بلکه حتی از پس گذران هزینه گزاف زندگی خود نیز برنخواهد آمد. از قضا این کشف نفت بود که در دهه 1930 به وابستگی اقتصادی عربستان‌سعودی به درآمدهای حاصل از حج خاتمه داد و سرانجام به عنوان منبع اصلی درآمد به ابزاری گرانبها در چارچوب دیپلماسی مذهبی عربستان‌سعودی در جهان اسلام تبدیل شد.
بودجه رفاهی دولت عربستان‌سعودی تقریبا از آن زمان منحصرا به درآمد نفت وابسته بوده است، اما در مواجهه با تقاضاهای بولهوسانه، بحران‌های پی در پی اقتصاد جهانی و کمبود منابع طبیعی، ریاض سرانجام به برنامه‌های تنوع اقتصادی ولیعهد عجول تن در داد. تنها با 42درصد جمعیت فعال و 300 الی 400 هزار جوان سعودی که هر سال وارد بازار کار می‌شوند، لزوم معرفی یک پروژه عظیم ضرورت داشت.
برنامه رویای 2030 که در سال 2016 توسط محمد بن سلمان ارایه شد، نشانگر آرزوی او برای تبدیل عربستان‌سعودی به یک کشور مدرن بود، به صورتی که مصرف‌گرایی، سرگرمی و گشودن درها به روی گردشگران خارجی، خصوصی‌سازی بسیاری از بخش‌های اقتصادی و توسعه شهرهای آینده مانند پروژه نئوم جایگزین وابستگی بیش از حد کشور به درآمدهای نفتی می‌شد. این طرح شامل 14 هدف اصلاحات اقتصادی، 11 هدف اصلاحات اجتماعی و 8 هدف اصلاحات اداری است که باید ظرف مدت 15 سال به مرحله اجرا درآید. با این حال، به محض اعلام این طرح به نظر رسید که برای جبران عقب‌افتادگی کشور در مقایسه با کشورهای همسایه مانند قطر و امارات که از سال‌ها پیش به فکر انرژی جایگزین و تنوع اقتصادی بوده‌اند از اعتبار کافی برخوردار نباشد.
در این زمینه، بازگشت به مبانی با توسعه روزافزون گردشگری مذهبی با هدف 30 میلیون زائر در سال برای ریاض آشکار بود (در حدود
10 برابر تعداد فعلی!) با تصویری از ناکامی کلی این پروژه در دوران محدودیت گسترده مسافرت به خارج از کشور به ویژه برای کشورهای مسلمان آسیا و خاورمیانه که به طرز چشمگیری تحت تاثیر شیوع و آلودگی ویروس قرار گرفته‌اند، ممکن است این ایده دیگر پذیرفته نباشد.
به‌طور کلی، باتوجه به اقدامات انجام شده برای کنترل جمعیت و کاهش ترافیک هوایی در زمینه گردشگری جهانی که احتمالا تا قبل از سال 2023 نیز به سطح قبلی خود باز نخواهد گشت از یک سو و کاهش تقاضای جهانی برای نفت ازسوی دیگر، قابلیت اجرای رویای 2030 حتی به نظر بسیاری از تحلیلگران مورد تردید است.
هدف این طرح در زمان راه‌اندازی آن جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی و اختصاص یک تریلیون دلار برای پروژه‌های بزرگ زیرساختی و 67 میلیارد دلار به بخش شکوفایی معادن و در نتیجه افزایش سهم تولید ناخالص داخلی غیرنفتی از 16 به 50درصد بوده است.
جای شک است که حتی قبل از تاثیر بیماری همه‌گیر کووید 19 تحولی در جریان بوده باشد. مطبوعات خارجی همچنین توجه داشتند که به مدت دو سال بخش قابل‌توجهی از طرح رویای 2030 برای پیشرفت پروژه‌ها به‌روزرسانی نشده بود. نرخ بیکاری 12درصد از جمعیت را شامل می‌شود. حتی اگر در واقع بخش غیرنفتی در سال 2019 رشد 3.3درصدی را به ثبت رسانده باشد که بهترین نرخ افزایش رشد از سال 2014 است، رشد کلی اقتصادی عربستان‌سعودی فقط 0.3درصد افزایش داشته است.
خصوصی‌سازی بخشی از سرمایه سعودی آرامکو که قرار بود چندین میلیارد دلار سود مالی برای پایداری طرح رویای 2030 دربر داشته باشد بسیار ناامید‌کننده بود. تنها 1.5درصد سهام در مقابل 5درصد سهام اولیه که در ابتدا برنامه‌ریزی شده بود در بازار بورس عرضه شد، به عبارتی 6/25 میلیارد دلار که برای تامین بودجه صندوق‌های عمومی درنظر گرفته شده بود و رقمی بسیار دورتر از سودی است که 4 سال پیش انتظار آن می‌رفت. سهامداران اصلی ابوظبی به ارزش 5 میلیارد دلار و افراد خاندان سعودی بودند که دارایی‌های‌شان توقیف شده بود. درنهایت، پیشرفت‌های کم اجتماعی از قبیل اعطای حق رانندگی به زنان و گشایش سینماها نیز برای جذب سرمایه‌گذارن خارجی به اندازه کافی قانع‌کننده به نظر نمی‌رسید.
امروز کاهش درآمدهای نفتی در مقایسه با سال 2019 که به نصف رسیده است باعث تضعیف چشمگیر عربستان از لحاظ مالی شده است. آژانس رتبه‌بندی اعتباری فیچ تنزل رشد بخش غیرنفتی عربستان‌سعودی را 4 درصد برای سال 2020 پیش‌بینی می‌کند که روند بسیار نامطلوبی برای اقدامات متنوع‌سازی اقتصادی کشور محسوب می‌شود. بخش‌های حمل و نقل، ساخت‌وساز، پوشاک و همچنین تقریبا دوسوم شرکت‌های نوپا و متوسط که پیش‌بینی می‌شد تا سال 2030 تامین‌کننده 35درصد تولید ناخالص داخلی باشند به‌ شدت تحت تاثیر اقدامات کنترل‌کننده همه‌گیری ویروس کرونا قرار گرفته‌اند. ریاض قبلا برای تامین مالی ریاضت اقتصادی خود در مقابل رکود اقتصادی نزدیک به 8 میلیارد دلار از بودجه درنظر گرفته شده برای برنامه رویای 2030 را برداشت کرده است و در حال حاضر بقیه این وجوه بیشتر صرف خرید دارایی‌های خارجی می‌شود که هزینه کمتری نسبت به سرمایه‌گذاری‌های محلی دارد. توسعه پروژه شهر آینده نئوم که به ویژه از نظر استراتژیک در چارچوب عادی‌سازی روابط بین عربستان‌سعودی و اسراییل بسیار مورد توجه ولیعهد است با تاخیر بسیا زیادی روبه‌رو شده است و این مخاطره که رویای بیهوده عظمت ناتمام سرانجام در زیر شن‌های بیابان دفن شود برای او بسیار محتمل است. اما حتی فراتر از جاه‌طلبی‌های اقتصادی، رکود ثبات پادشاهی را به‌شدت تهدید می‌کند. دولت پیش از این مالیات بر ارزش افزوده را برای کالاها و خدمات سه برابر و از 5 به 15درصد افزایش داده و همچنین کمک هزینه 266 دلاری کارمندان دولت را به عنوان اقدام ریاضت‌طلبانه اقتصادی لغو کرده است. آیا سعودی‌ها که همواره به داشتن یک کشور مرفه و سخاوتمند عادت داشته‌اند، بدون اینکه خواستار بازنویسی قرارداد اجتماعی تعهد به رهبران خود باشند این تغییرات را می‌پذیرند؟ هیچ چیز قطعی نیست. محمد بن سلمان در سال 2016 قول آینده‌ای روشن را به کشورش داد، اما امروز به نظر می‌رسد که به دلیل ویروس کرونا آینده غیرقابل پیش‌بینی به‌طور قابل‌توجهی هم عربستان‌سعودی و هم او را در تاریکی فرو برده باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/165038/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه

نگرانی آمریکایی‌ها: بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری می‌میرد

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره توسط شبکه بانکی

قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

انواع کالای قاچاق به ارزش 20 میلیارد ریال در زنجان کشف شد

نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد

کارگر و کارآفرین دو همکارند در خطّ مقدّم نبرد اقتصادی + فیلم

ابر دولت در مرکز داده پیام راه‌اندازی می‌شود

کشف 31 هزار و 920 نخ سیگار قاچاق در کرمان

قالیباف: اگر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه خود را ارائه خواهد کرد

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

رایزنی معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان با هیات دیپلماتیک ایران

همکاری‌های ایران و پاکستان در حوزه انرژی با قوت ادامه می‌یابد

آقای رئیسی! فقط ٥٠٠ میلیون دلار؟!

قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد

عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»

پیش‌بینی رشد اقتصادی برای کشورهای گروه 7 و بریکس در 2024

منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

مسکو: فرمول زلنسکی برای صلح، درگیری را طولانی‌تر می‌کند

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا (+جدول)

نشست هم‌اندیشی تربیت تسهیل‌گر جوانی جمعیت

رایزنی معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان با کاظمی قمی

توجه جدی معاونت اقتصادی استاندار یزد بر توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد

«ابر دولت» در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

بازاری‌ها فروشنده شدند/ بازگشت دلار به کانال 62 هزار تومان

وزیر کار: منتخبان کارگری عضو بنیاد ملی نخبگان می‌شوند

نظامیان فرانسوی کنار اوکراین علیه روسیه می‌جنگند

پاسخ موشکی حزب‌الله به حملات صهیونیست‌ها به جنوب لبنان

مادورو: کشورهای ائتلاف بولیواری خواهان جهان چندقطبی هستند

دولت بایدن نسبت به «پیروزی اوکراین» مطمئن نیست

پاپ فرانسیس: جنگ غزه و اوکراین را متوقف کنید

بخشی از آثار ویرانی های ارتش اشغالگر در شهر خان یونس

افسر اسرائیلی هدف تک‌تیرانداز مقاومت فلسطین