ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بلومبرگ: قرارداد ایران و چین اتحادی استراتژیک علیه واشنگتن نیست ​​​​​​​ آلمان

بلومبرگ: قرارداد ایران و چین اتحادی استراتژیک علیه واشنگتن نیست ​​​​​​​
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - بلومبرگ: قرارداد ایران و چین اتحادی استراتژیک علیه واشنگتن نیست
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6602091
k ٢.٤
٢
دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اسفندیار بتمنقلیچ-بلومبرگ/ هفته گذشته یک سند 18 صفحه ای در رسانه های اجتماعی ایران منتشر شد که ظاهرا پیش نویس موضوعات مورد مذاکره برای توافق جدید بین چین و ایران بود. انتشار این سند که به طور رسمی مورد تایید قرار نگرفته و بیش از 100 پروژه بالقوه را شامل می شود، به گمانه زنی ها درباره اقدام ایران در جهت تنظیم یک «قرارداد نهایی» مبنی بر افزایش وابستگی اقتصادی به چین، انجامیده است.
در فضای سیاسی داخل ایران، توافق فرضی با مخالفت شدید جناح های سیاسی مواجه شد و همه آنها تفکر افزایش وابستگی به چین را رد کردند. اما از نظر اقتصادی، ایران بیشتر از اکثر اقتصادهای در حال توسعه به چین وابسته نیست. دست است که حضور چینی ها در ایران در سال های گذشته افزایش داشته: یک کارخانه پلی استر چینی در نیشابور ، یک فروشگاه چینی در چابهار و کارگران چینی فعال در پروژه های عمرانی و زیرساخت ها در قم از همین دست هستند. اما اگر پروژه ها در ایران با پروژه های چینی در دیگر کشورها قیاس شوند، می شود دریافت در بین سال های 2008 و 2018 که رد پای چین در ایران پررنگ تر شده، حضور چینی در دیگر کشورهای خاورمیانه نیز افزایش یافته است. در این یک دهه متوسط گردش مالی سالانه مربوط به پروژه های ساختمانی چینی در ایران، پروژه هایی که می توان آنها را بخشی از ابتکارعمل جاه طلبانه کمربند و جاده چین دانست، 1.7 میلیارد دلار بوده و این در حالی است که متوسط گردش مالی سالانه پروژه های چینی در عراق 2.2 میلیارد دلار و در عربستان سعودی 4.8 میلیارد دلار بوده است.
دلیل اینکه تهران به دنبال ارتقای همکاری ها با پکن است، نیاز آن به برخورداری از حمایت اقتصادی پکن و وابستگی به آن نیست، بلکه بیشتر محرومیت از سرمایه گذاری تهاجمی چینی در اقتصادهای در حال توسعه در سراسر جهان در ده سال گذشته است. ایران به عنوان دومین و بزرگ ترین اقتصاد در خاورمیانه پس از ترکیه، در سال های نخست رشد سرمایه گذاری های چینی، مقصد اولیه برای فعالیت های شرکت های این کشور بود. ایران در اوایل دهه 2000 وارد دوره شتاب صنعتی سازی شد و این درست زمانی بود که کالاهای سرمایه داری چین به بازارهای بین المللی راه یافتند. خرید و بهره برداری از این کالاها برای شرکت های ایرانی کم هزینه تر بود؛ بدین ترتیب، انگیزه ارتقای روابط چین و ایران مبتنی بر استراتژی نبود و صرفا مساله تجارت مطرح بود.
فقدان مشارکت استراتژیک سبب شده بود که روابط اقتصادی دو کشور آسیب پذیر بماند و این در حالی بود که ایالات متحده این روابط را اتحادی علیه خود می دانست. اگرچه اعمال تحریم های ایالات متحده و اتحادیه اروپا علیه ایران در سال 2008 شرکت های چینی را به طور کامل از ورود به بازار ایران منصرف نکرد، اما مانع از سرمایه گذاری های بلند مدت چینی مثابه سایر منطقه در ایران شد. این مساله به ویژه در بخش نفت وابسته به سرمایه آشکار بود؛ شرکت های چینی در مواجهه با مجازات های بین المللی علیه ایران در اجرای تعهدات خود ضعیف و کند عمل می کردند و این مساله در برخی موارد سبب شد ایران به طور یک جانبه برخی از بزرگ ترین قراردادها با شرکت های دولتی چینی را فسخ کند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در سفر ژانویه سال 2016 به پکن، تنها چند هفته پس از اجرای توافق هسته ای و لغو تحریم های ثانویه ایالات متحده، به برقراری مجدد روابط با چین ابراز امیدواری کرد. دو کشور «مشارکت جامع استراتژیک» را امضا کردند که توافق دو جانبه برای «تقویت سرمایه گذاری و مبادلات تجاری» بود. اما این سند اساسا یک فهرست طولانی از همه زمینه هایی بود که چین و ایران می توانستند در آنها همکاری داشته باشند و هیچ تعهد یا هدف واقعی برای دو طرف مشخص نمی کرد. اگرچه تجارت چین با ایران پس از تسهیل تحریم ها شدت گرفت، خروج دولت دونالد ترامپ از توافق هسته ای دوره دیگری از کاهش تجارت دوجانبه را در پی داشت.
دولت روحانی که اکنون سال پایانی خود را می گذراند ، در تلاش است تا از شرایط کنونی افزایش تنش ها بین چین و ایالات متحده استفاده کند و پکن را برای مواجهه با فشارهای واشنگتن از طریق پشتیبانی از تهران، تحت فشار قرار دهد. اگر چین در پی نگرانی از فشار تحریم های ایالات متحده از پشتیبانی عملی از لفاظی های خود دست بکشد، آنگاه محدودیت های جاه طلبی های آن برای تبدیل شدن به شریک مطلوب اقتصادهای در حال توسعه جهان، آشکار خواهد شد.
در نهایت چین و ایران خواهند توانست به نوعی چارچوب تفصیلی و طولانی مدت برای روابط دو جانبه دست یابند. اما دلیلش این نیست که ایران در کانون جاه طلبی های چین قرار دارد، بلکه به این دلیل است که چین در قلب توسعه اقتصادی برای همه اقتصادهای نوظهور قرار گرفته است. هرگونه توافقی بین دو کشور احتمالا خیلی محدودتر از آن چیزی خواهد بود که اسناد فاش شده اخیر نشان می دهند و به محض برداشته شدن تحریم های ایالات متحده و پیش آمدن فرصت از سرگیری سرمایه گذاری های غربی در ایران، امکان ایجاد توازن وجود خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/169642/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مشکل تعطیلی پنجشنبه‌

تمام ایده‌های دانش‌بنیانی قدرت تولید انبوه را دارند؟

روزنامه‌های اقتصادی شنبه 1 اردیبهشت

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

دارندگان کارت سوخت بخوانند

توقیف محموله سوخت قاچاق در سمنان

طالبان خواستار تکمیل پروژه‌های نیمه تمام سازمان ملل شد

روزیِ نو؛ مجله‌ای رادیویی با رویکرد امیدبخشی

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

پایان اردیبهشت آخرین مهلت تبدیل مجوز‌های کاغذی به شناسه یکتا

پافشاری بانک مرکزی بر اجرای سیاست‌های غلط/ صندوق تثبیت ارزی با دلار 3 نرخی کارایی ندارد

تنها تا 26 اردیبهشت برای تبدیل مجوز‌های کاغذی کسب و کار به الکترونیکی فرصت وجود دارد

چهارمحال و بختیاری در جایگاه ششم صدور پروانه کسب الکترونیکی کشور

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

وحدت نظر در تدوین سازوکارهای مشارکت مردم در عرصه اقتصاد ضروری است

آمادگی ایران برای ارتقای روابط با الجزایر

«موزه دین و زندگی» در بلوار پیامبر اعظم (ص) ایجاد می‌شود

هشدار وزیر فرهنگ لبنان نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورش

آمریکا به کمک آرژانتین می‌رود

«محسن رضایی» با اعضای شورای نگهبان دیدار و گفتگو کرد

بایدن در آستانه شکست؟

ارمنستان 4 روستای منطقه «قزاق» را به آذربایجان واگذار کرد

اذعان صهیونیست ها به تداوم قدرت مقاومت فلسطین در غزه

لاوروف: برای مذاکره در مورد اوکراین آماده‌ایم

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

غیبت ایران در بازار 75 میلیارد دلاری بنگلادش

توقیف خودروی قاچاق در ساری

لغو پروازهای شرکت‌های اروپایی به اراضی اشغالی

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

جنگ غزه و حملات ایران جایگاه اقتصادی اسرائیل را کاهش داده است

همکاری اسلامی: حق وتو آمریکا، ناقض مفاد سازمان ملل متحد است