ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کودکان زباله گرد/1

آنها آینده‌شان را در سطل زباله می‌ریزند شهرداری تهران

آنها آینده‌شان را در سطل زباله می‌ریزند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شهر: از کودکان زباله‌گرد چه می‌دانیم؟ اینکه اهل کجای این جهانند، چند نفرند و درآمدشان چقدر است؟ این پرسشها چه اهمیتی دارد وقتی که این کودکان آینده‌شان را با زباله‌گردی در مخازن زیاله فرو می‌ریزند و شاید در آینده بشوند پیمانکاری شبیه پیمانکار خودشان.

به گزارش شهر ، روزانه نزدیک به هشت هزار تن گنج در تهران رها می‌شود، این گنج رها شده را طلای کثیف هم می‌نامند، زباله‌هایی که دو سرانجام در انتظارشان است؛ یا توسط عوامل شهرداری جمع آوری می‌شوند و در نهایت بازیافت و دفن صحیح یا اینکه راهی گونی‌ و کیسه‌هایی روی کتف و کمر کودکان زباله‌گرد می‌شوند.
می‌گویند کودکان کار و زباله‌گرد در تهران، بیشترشان ایرانی نیستند اما چه فرقی می‌کند کودکی که تا کمر در مخازن زباله خم شده ایرانی باشد یا افغانستانی و پاکستانی. هیچ کس از اینکه دقیقا چند کودک زباله‌گرد در تهران وجود دارد یا اینکه اهل کجای این جهانند و سرپرست چند نفر هستند آمار مطمئنی ندارد، این خاصیت کار غیررسمی است، چه برسد به آنکه پای کودکان هم در میان باشد. با این حال آمارهایی وجود دارد که مسئولان اغلب به آنها اشاره می‌کنند؛ اینکه در تهران چیزی نزدیک به چهار هزار و 700 کودک زباله‌گرد وجود دارد که تقریبا نیمی از آنان نان‌آور خانه‌شان هستند البته اگر خانه‌ای داشته باشند. گردش مالی پسماند خشک در شهر تهران چیزی در حدود سه هزار میلیارد تومان در سال است که 70 درصد این میزان، سهم جمع آوری غیررسمی پسماند است.
کارت‌های 3 تا 5 میلیون تومانی
درآمد زباله‌گردهای خرد اما؛ حدودا 50 هزار تومان در روز است و اگر خیلی خوش شانس باشند و در مناطق شمالی تهران زباله‌گردی کنند تا 80 هزار تومان هم درآمد دارند. البته زباله‌گردی در هر منطقه قیمتش خودش را دارد، درواقع هر منطقه یک پیمانکار دارد و بررسی ها نشان داده که معمولا پیمانکار هر پنج تا 6 خیابان را به یک گروه واگذار می کند و معمولا از سه تا پنج میلیون تومان از این زباله گردها می‌گیرد و به آنها کارتی می‌دهد که نشان مالکیت آنان بر خیابان‌هاست. مناطق یک تا پنج در تهران بیشترین تعداد متقاضی برای زباله‌گردی را دارد. پیشتر شینا انصاری، مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران به شهر گفته بود: «مناطق شمالی تهران به دلیل نوع مصرف و شیوع دفع پسماند، بیشترین میزان پسماند را تولید می‌کنند.»
کودکان زباله‌گرد؛ پیمانکاران آینده
بعضی‌ها می‌گویند کودکان زباله‌گرد کارشان را تا بزرگسالی ادامه میدهند، آنقدر که جا پایی محکم کرده باشند و پس انداز کنند تا خودشان وانتی بخرند و بشوند پیمانکار چندین کودک جدید زباله‌گرد. بیشترشان یا اصلا درس نخوانده‌اند یا ترک تحصیل کرده‌اند و بدون هیچگونه مهارتی پا در یکی از پولسازترین مشاغل غیررسمی گذاشته‌اند به همین دلیل هم است که برخی از مشکلات مربوط به زباله‌گردی به پدیده ارزش بالای آنها و به اصطلاح طلای کثیف بودن آن برمی‌گردد. فاطمه خاوری، فعال مدنی حوزه کودکان، پارسال در نشست تخصصی آسیب شناسی زباله گردی در تهران که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، گفته بود: «این کودکان اغلب از نظر هویتی دارای مشکلاتی هستند؛ کودکانی هستند که بهترین روزهای عمر خود را در کار زباله‌گردی مشغول هستند و آینده خود را برای یافتن یک لقمه نان در سطل زباله می‌ریزند، ابتدا موضوع زباله‌گردی برای جمع‌آوری وسایل قابل استفاده بود اما بعدها با اجرای طرح‌های بازیافت این موضوع به شغل تبدیل شد.»
رو در رویی شهرداری با مافیای زباله
اما قانون چه می‌گوید؟ در هیچ کجای قانون هیچ کشوری کار کودک و بویژه زباله‌گردی رسمیت ندارد بلکه با آن مقابله هم می‌شود. در شهر تهران اما شرایط متفاوت است، نبود مدیریت یکپارچه سبب شده تا نهادها و دستگاه‌های مختلفی خود را ملزم به مقابله با پدیده زباله‌گردی کنند.
شهرداری تهران هم سالهاست سعی می‌کند به این وضعیت سر و سامان دهد اما سنگ‌اندازی مافیای زباله در برنامه‌های شهرداری در این حوزه نه فقط سبب کاهش تعداد کودکان زباله‌گرد نشده بلکه آنقدر نفوذ مافیای زباله را زیاد کرده که بسیاری از طرح‌ها هرگز اجرا نشدند. با این حال پیروز حناچی، شهردار تهران اواخر خرداد امسال و همزمان با روز جهانی مقابله با کار کودکان بخشنامه‌ای هشت بندی را با هدف کاهش تعداد کودکان زباله‌گرد در تهران ابلاغ کرد. او در این بخشنامه تاکید کرده که «شهرداران مناطق 22 گانه با همکاری معاونت خدمات شهری و محیط ‌زیست، معاونت امور اجتماعی و فرهنگی و سازمان بازرسی با تشدید نظارت بر عملکرد پیمانکاران و اجرای دستورالعمل زیر، از هرگونه به‌کارگیری کودکان از سوی پیمانکاران جلوگیری کنند.»
به گزارش شهر ، اصلاح شیوه جمع‌آوری زباله از سوی معاونت خدمات شهری شهرداری، نظارت شهرداران مناطق 22 گانه نسبت بر عملکرد پیمانکاران و جلوگیری از هرگونه به کارگیری کودکان در مراحل جمع‌آوری زباله، برخورد با پیمانکاران خاطی به جای برخورد با کودکان کار و استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد فعال در زمینه کودکان زباله‌گرد، نظارت سازمان بازرسی شهرداری، استفاده از ظرفیت سامانه 137 برای پیگیری گزارش‌های مردمی در این بخش و افزایش خدمات اجتماعی و حمایتی به کودکان منع‌شده از کار و خانواده‌های آنان در حدامکان، خلاصه‌ای از این بخشنامه و مسئولیت معاونت ها و سازمان‌های شهرداری تهران است.
با این حال اما به نظر می‌رسد، مافیای زباله نقش قابل توجهی در چرخه جمع آوری زباله و کودکان زباله‌گرد بازی می‌کند، به همین دلیل است که مدیریت شهری کار مشکلی برای از بین بردن این معضل در پیش دارد.
خبرنگار: فریبا رحمانی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/173659/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ ایران چک 500 هزار تومانی تکذیب شد

رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

نماینده روسیه در شورای امنیت: آمریکا با هر قطعنامه آتش بس در غزه مخالفت کرده است

کاخ سفید: آمریکا در مورد رفح با اسرائیل در حال گفت و گو است

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

رشد قیمت مسکن در تهران ‌منفی شد؟

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

حماس: مواضع بایدن متناقض است

مرغ ارزان شد

دلیل توقف واحدهای تولیدی و نیمه‌تمام لرستان کمبود اعتبار است

حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان به یک میلیارد دلار می رسد

روابط اقتصادی و تجاری استان بوشهر با ازبکستان توسعه یابد

ضرب سکه طلا را ‌خیانت‌ به مملکت می‌دانیم

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی

منظور: اقتصاد ایران در اوج تحریم‌ها رشد 6 درصدی را تجربه کرد

جزییات واریز مرحله سوم سود سهام عدالت اعلام شد

انقلابیون انتقادی

موضع‌گیری دو پهلو

تاریخ سازی جعلی

رویترز: آمریکا عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو می‌کند

سیل برای دبی گران تمام شد

ورود دادستان شهریار به افزایش نجومی اجاره واحدهای تجاری

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

ادعای رسانه عبری درباره اصابت موشک به دیمونا جنگ روانی است

نتانیاهو: نباید اختلافات داخلی را علنی کنیم؛ با تهدید وجودی روبرو هستیم

اردن: باید مانع حمله به رفح شد

تظاهرات علیه نتانیاهو امروز هم ادامه یافت

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

برای تأمین منابع مالی افق نوینی لازم است

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

غربت مرتضی

گوترش: خاورمیانه در لبه پرتگاه قرار دارد

اوکراین درباره وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد

سازمان بهداشت جهانی: حجم ویرانی بیمارستان‌های غزه فاجعه‌آمیز است

سلامت جسمی- روانی صهیونیست‌ها وخیم‌تر شده است

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

از هر امری که مردم را نا امید کند بپرهیزید

جزییات واریز مرحله سوم سود اعلام شد

رئیس برنامه و بودجه کشور: رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

اردوغان: باید در راستای توقف نسل‌کشی در غزه تلاش کنیم

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟

اتمام 53 پروژه اقتصادی تا پایان دولت در خراسان رضوی