ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترور سـرچشمه خواندنی ها

ترور سـرچشمه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
همزمان با ایام شهادت شهید مجید شهریاری در هفتم آذرماه (سال 1389)، یکی دیگر از دانشمندان برجسته صنعت هسته‌ای کشور ترور شد. دکتر محسن فخری‌زاده، دانشمند و استاد برجسته فیزیک هسته‌ای کشور ظهر روز گذشته و طی یک عملیات مسلحانه در بلوار مصطفی‌خمینی‌ شهر آبسرد به فیض شهادت نائل آمد. این دانشمند برجسته و رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع از دید بسیاری از رسانه‌های بین‌المللی پدر صنعت هسته‌ای ایران بود. استاد دانشگاه امام حسین(ع) که در رسانه‌های آمریکایی به‌عنوان صندوقچه اسرار صنعت هسته‌ای ایران شهرت یافته بود طبق برخی گزارش‌ها پیش از این، یک‌بار در سال 2018 هم مورد سوءقصد قرار گرفته بود که با هوشیاری تیم حفاظت وی، عملیات ترور ناکام و سلامتی او حفظ شده بود. در عملیات روز گذشته اما گفته شده که وی به‌همراه تیم محافظانش ابتدا با یک انفجار مورد حمله قرار می‌گیرد. در این حمله یک خودرو نیسان به‌صورت انتحاری خود را مقابل خودروی محافظان شهید فخری‌زاده منفجر می‌کند و سپس درگیری مسلحانه با سلاح‌های اتوماتیک آغاز می‌شود. در این درگیری علاوه‌بر دکتر فخری‌زاده، تعدادی از تیم حفاظت وی هم به شهادت می‌رسند و همچنین برخی اعضای ترور هم کشته می‌شوند.
اگرچه در اخبار اولیه و تا زمانی که این گزارش نوشته می‌شود، جزئیات بیشتری از این اتفاق منتشر نشده، اما به‌دلیل سابقه قبلی صهیونیست‌ها در ترور فیزیکی دانشمندان هسته‌ای کشورمان ازجمله مجید شهریاری، مسعود علیمحمدی، مصطفی احمدی‎روشن و داریوش رضایی‌نژاد به نظر می‌رسد که باز هم پای جوخه‌های ترور رژیم اشغالگر قدس در میان باشد.
دانشمند کلیدی صنعت هسته‌ای
وقتی رسانه‌ها و دیگر منابعی را که پیش‌تر درمورد دکتر محسن فخری‌زاده نوشته بودند، مرور می‌کنیم اولین مطلبی که مشاهده می‌شود، جایگاه علمی وی نزد مجموعه‌های علمی دنیاست، چنان‌که لقب پدر صنعت هسته‌ای ایران را هم همین رسانه‌های غربی به وی داده بودند. برخی منابع او را با برخی دانشمندان فیزیک نظری در آمریکا و بعضی پیشروان صنعت هسته‌ای کشورهای پیشرفته مقایسه می‌کنند. دیلی‌میل انگلستان زمستان سال گذشته از محسن فخری‌زاده به‌عنوان پدر برنامه هسته‌ای ایران نام برده بود. همچنین فارین پالسی پیش از این، نام این دانشمند برجسته کشورمان را ذیل یکی از پنج شخصیت ایرانی که در فهرست 500 نفره قدرتمندترین افراد جهان هستند، قرار داده بود. نام فخری‌زاده تحت‌عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک» (PHRC) در تاریخ 24 مارس 2007 میلادی، در فهرست تحریم‌شدگان ایرانی توسط شورای امنیت سازمان ملل وفق قطعنامه 1747 این شورا قرار گرفته بود.
نیویورک‌تایمز در سال 2014 در مقاله‌ای که بیشتر شبیه متن‌های منتشرشده از سوی تیم‌های جاسوسی بود، به قلم دیوید سنگِر از خبرنگاران مطرح خود در عرصه مسائل امنیتی با اشاره به فرآیند مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 مدعی شده بود: «طبق نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا زمانی‌که با فخری‌زاده گفت‌وگوی مستقیم انجام نشود، نمی‌توان در میزان ورود ایران به دانش هسته‌ای، اظهارنظر کرد.» این البته خبری بود که بعدها رسانه‌های ایرانی هم آن را تایید کردند و چند ماه بعد نوشتند: «محسن فخری‌زاده‌مهابادی و سیدعباس شاه‌مرادی‌زواره استاد دانشگاه صنعتی‌شریف، مهم‌ترین نام‌های مطرح از افرادی هستند که غربی‌ها به‌دنبال مصاحبه هستند. درحالی‌که تاکنون، هیچ خبری از احتمال مصاحبه آژانس با فخری‌زاده منتشر نشده است، برخی منابع غربی مدعی هستند که آژانس در دو نوبت با پروفسور شاه‌مرادی مصاحبه کرده است.»
پای موساد در میان است؟
هرچند پیش از این، رسانه‌های غربی مدعی همکاری هسته‌ای ایران با برخی کشورها ازجمله کره‌شمالی شده بودند و محسن فخری‌زاده را نماینده ایران برای این ارتباط و همکاری نام نهاده بودند، اما از سال 94 حرف و حدیث‌ها درباره او بسیار بیشتر شد. در همان سال 94 که نام فخری‌زاده در رسانه‌های غرب حسابی مطرح شد، یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با روزنامه وال‌استریت‌ژورنال مدعی شد ایران تاکنون به بازرسان سازمان ملل متحد اجازه نداده به‌منظور بررسی اتهام‌های مربوط به اینکه تهران برنامه‌ای پنهان برای توسعه سلاح هسته‌ای داشته است، با دانشمندان و افسران گفت‌وگو کنند. بعد از این اظهارنظر، خبری تکمیلی در رسانه‌ها منتشر شد مبنی‌بر اینکه مدیران آژانس از پنج سال پیش در تلاش برای انجام گفت‌وگویی با دکتر محسن فخری‌زاده بوده‌اند.
پس از توافق هسته‌ای اما نام فخری‌زاده در رسانه‌ها به‌گونه‌ای دیگر دیده شد، در این ایام تمامی اخبار گویای این بود که بیشترین فشارها برای گفت‌وگو و مصاحبه از میان دانشمندان هسته‌ای طبق توافق نظارتی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روی یک نام بوده است؛ یعنی محسن فخری‌زاده. اتفاقی که البته هرگز نیفتاد و پس از خروج آمریکا از برجام به‌کلی منتفی شد.
نتانیاهو و نام بردن از فخری‌زاده
در این اثنی و در دهم اردیبهشت سال 97 بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اشغالگر قدس با برگزاری یک شوی تلویزیونی ایران را متهم به فعالیت‌های محرمانه هسته‌ای پیش از سال 2003 میلادی کرد. او در این برنامه تبلیغاتی مستقیما از دکتر محسن فخری‌زاده نام برد و او را دانشمند ارشد صنعت هسته‌ای ایران معرفی کرد. نتانیاهو در این برنامه پروژه‌های تحقیقاتی‌ سپند را با اهداف نظامی توصیف و تلاش کرد فضایی دروغین و کاذب بر ضد ایران بسازد. چند روز بعد از این اظهارنظر بود که ناگهان یکی از رسانه‌های رژیم‌صهیونیستی فاش کرد که عملیات ترور دانشمند برجسته ایرانی و همان کسی که نتانیاهو از وی نام برده بود، ناکام مانده است؛ خبری که مشخص کرد صهیونیست‌ها نه صرفا در جریان ادعای دزدی برخی اسناد از ایران که از سال‌ها پیش فخری‌زاده را به‌عنوان یک هدف درنظر گرفته و عملیات ترور وی را برنامه‌ریزی کرده بودند.
اسناد دیلی‌میل مبنی‌بر نقش فعال محسن فخری‌زاده در زمستان 98 منتشر و از آن زمان موج جدیدی از اقدامات رسانه‌ای برای تخریب وجهه این دانشمند برجسته ایرانی در رسانه‌های بین‌المللی آغاز شد. اسنادی که هیچ داده‌ای‌ مبنی‌بر صحت آنها وجود نداشته و اساسا چند مطلب دست‌نوشته بدون سربرگ مهر یا نشانه شناسایی دیگری در رسانه‌ها برای اتهام وارد کردن به این دانشمند ایرانی دست به دست می‌شد.
ارگان رسانه‌ای صهیونیست‌ها کد داده بود
در این میان از تابستان گذشته و در جریان تشدید مواجهه ایران با ایالات‌متحده در فضای سیاسی و همچنین میدان موازنه قدرت منطقه‌ای، اتفاقاتی رخ داده و ضرباتی متقابلا میان ایران و سه‌ضلعی آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی وارد شده است. با قرار گرفتن دوباره گزینه صنعت هسته‌ای روی میز ایران که نشأت‌گرفته از افزایش ذخایر غنی‌سازی، آغاز برخی فعالیت‌ها در فوردو و همچنین استفاده آزمایشی از سانتریفیوژهای نسل ششم بود، یکی از ساختمان‌های سایت هسته‌ای نطنز مورد خرابکاری صنعتی قرار گرفت و بخشی از مرکز تولید سانتریفیوژها تخریب شد. پس از این حادثه که در میانه تیرماه اتفاق افتاد، چالش‌ها بیشتر و فضای منطقه دوباره به تنش کشیده شد. در شهریورماه اما تیم مشاوره صهیونیستی کاخ سفید با انتشار پیشنهادهایی به ایالات‌متحده برای تغییر فضا پیش از انتخابات آمریکا ایده‌هایی را مطرح کرد. مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی و یعقوب ناگل یکی دیگر از اعضای این بنیاد طی مقاله‌ای توضیح دادند که ضربات مخرب به ایران باید در این برهه تشدید شود. در این مقاله آمده بود: «ایالات‌متحده، اسرائیل و دیگر کشورهایی که احتمالا درگیر آن هستند باید به ضربه‌زدن به تاسیسات هسته‌ای ایران، زیرساخت‌های موشکی و نظامی ایران و همچنین نیروهای ایرانی و نیابتی در منطقه ادامه دهند.»
این پیشنهاد از آنجایی بیشتر قابل‌توجه بود که مارک دووبیتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی مستقیما آن را مطرح کرده بود، کسی که رصد مطالبش نشان می‌دهد ازجمله اثرگذارترین افراد در شکل‌گیری فشارهای بین‌المللی بر ایران بوده و پیش‌تر برخی ایده‌های وی به‌سرعت به تصویب کنگره آمریکا رسیده است. علاوه‌بر دووبیتز، یعقوب ناگل یعنی نویسنده دیگر این مطلب هم ازجمله مرتبطان دفتر نخست‌وزیری رژیم صهیونیستی و همزمان کنگره آمریکاست. او سابقه 40 ساله عضویت در وزارت دفاع و دفتر نخست‌وزیری دولت رژیم‌صهیونیستی را دارد و از ژانویه 2016 تا مه 2017، به‌عنوان رئیس شورای امنیت ملی اسرائیل (NSC) و به‌عنوان مشاور نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو فعالیت کرده است.
ساعاتی پس از واقعه
واکنش رسانه‌های نزدیک به این رژیم پس از واقعه دیروز جای تامل دارد. ایران اینترنشنال رسانه فارسی‌زبان سعودی‌ها بلافاصله پس از اعلام این خبر در اولین گام مستقیما با خبرنگاران خود در سرزمین‌های اشغالی ارتباط گرفتند و تلویحا از جانب مقام‌های این رژیم مسئولیت حادثه را پذیرفتند. علاوه‌بر این برخی خبرنگاران رسانه‌های صهیونیستی نیز بلافاصله از قول چند مقام ارشد در کابینه رژیم اشغالگر قدس گفتند که طی روزهای گذشته آنها پالس‌هایی درخصوص این اتفاق داده بودند و اکنون هم مسئولیت‌شان در این خصوص را تایید می‌کنند.
صرف‌نظر از این اخبار، اما مهم‎‌ترین اظهارنظری که پس از واقعه منتشر شد و عملا دست داشتن صهیونیست‌ها را در این زمینه تایید می‌کرد، پیام سرلشکر محمد باقری، فرمانده ستادکل نیروهای مسلح بود. او در این پیام ضمن بیان اینکه ایران انتقام سختی بابت این ترور خواهد گرفت، تاکید کرد: «بار دیگر تروریست‌های کوردل وابسته به استکبار جهانی و رژیم پلید صهیونیستی در اقدامی وحشیانه، یکی از مدیران و خدمتگزاران عرصه علمی، پژوهشی و دفاعی کشور را به شهادت رساندند.»
درخصوص این ترور کور، البته یک نکته به‌عنوان مساله آخر قابل‌توجه است. از روز گذشته برخی تحلیلگران این اتفاق را نتیجه نهایی دیدار محرمانه چند روز پیش مایک پمپئو، بنیامین نتانیاهو و محمد بن‌سلمان در عربستان سعودی می‌دانند که بعید نیست نزدیک به صحت باشد، چنان‌که حتی کارشناسان بی‌بی‌سی نیز روز گذشته به این امر اشاره و به‌نوعی آن را تایید کردند. عده‌ای دیگر هم اخبار مربوط به آماده‌باش نظامی صهیونیست‌ها طی روزهای گذشته را ازجمله اخبار مرتبط به این ماجرا می‌دانند و می‌گویند آنها چند روز است که برای این عملیات و احتمالا پاسخ متقابل ایران آماده‌اند. نهایتا برخی اخبار هم از نام بردن از طرح ترور دکتر فخری‌زاده در نشست اخیر کمیته‌ای از اعضای سازمان منافقین حکایت دارد که این هم بعید نیست صحت داشته باشد، چنان‌که آنها قبلا و در جریان اتفاقاتی این چنین با موساد همکاری کرده‌اند. باوجود این و با توجه به همه شواهد و مدارکی که برخی از آنها ذکر شد، برخی کارشناسان معتقدند باید گفت یک عملیات پیچیده رخ داده که احتمالا موساد اجرای آن را رهبری کرده است. در این عملیات ایالات‌متحده حامی بوده و ترکیب سعودی-منافقین هم احتمالا در اجرا دخالت داشته‌اند. این تحلیل البته گمانه‌زنی است و باید منتظر اخبار رسمی بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/203792/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور ایران در بریکس تاکنون مثمرثمر بوده است

رئیسی: همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و سریلانکا برای بی اثر کردن دشمنی ها باید تقویت شود

نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند

بنگاهداری بانک‌ها زنجیری به پای چرخ تولید

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد

ایران امروز کشوری پیشرفته است / تهدیدها و تحریم‌ها ملت ایران را متوقف نکرده است

زیرساخت‌های لازم در 3 بازارچه مرزی چیلات، چنگوله و مهران فراهم شد

دولت سیزدهم مصمم به تکمیل زیرساخت‌های بازارچه‌های مرزی است

حضور ایران در میدان رقابت قدرت های جهان در شبه‌ قاره | مزیت ویژه‌ای که سریلانکا برای ایران دارد

رئیسی: همکاری‌ها برای بی‌اثر کردن دشمنی‌ها علیه دو ملت ایران و سریلانکا باید تقویت شود

رئیس‌جمهور: اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود

رئیسی: اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود/ رئیس جمهور سریلانکا: ما حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کردیم

آیت‌الله رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

آمادگی ایران برای صدور خدمات فنی-مهندسی به سریلانکا

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

اختصاص 420 میلیارد ریال برای زیرساخت‌های بازارچه های مرزی ایلام

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

دولت سیزدهم برای تکمیل زیرساخت بازارچه‌های مرزی مصمم است

دیپلماسی فعال انرژی بسترساز بهبود شرایط اقتصادی است/ صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشور‌ها اهمیت دارد

تحقق ثبات اقتصادی با کم شدن هزینه‌های دولت

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تلاش مجدد بایدن برای دست دادن با موجود خیالی

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

رئیسی: ایران کشوری پیشرفته و فناور است/ برای صدور خدمات فنی و مهندسی به سریلانکا آماده‌ایم

کدام استان‌ها و دستگاه‌ها در تبدیل مجوز‌های کاغذی صدرنشین هستند؟

اقدام دانشجویان دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا در اعتراض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

سفر مخفیانه روسای ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی و شاباک به قاهره

بایدن لایحه کمک به اوکراین و رژیم صهیونیستی را امضا کرد

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش