ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کرونا؛ گسل فردیت و جامعه خواندنی ها

کرونا؛ گسل فردیت و جامعه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
عباس عبدی/ روز گذشته بخشی از ابعاد نظرسنجی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با عنوان مردم و کرونا ارایه شد ( برای خواندن مقاله دیروز کلیک کنید ) و اینک به بخش‌های دیگری از این نظر سنجی اشاره می‌شود. 
ابعاد اثر‌گذاری
از زمان اعلام کرونا عده‌ای آگاهانه یا ناآگاهانه کوشیدند که مساله را بی‌اهمیت جلوه داده و آن را گذرا معرفی کنند. آنان رسانه نیز داشتند؛ رسانه‌ای که به علت همین نوع برخوردها با گذشت 9 ماه میزان استفاده مردم از آن برای دستیابی به اخبار کرونا بنا به شهادت همین نظرسنجی حدود 10 درصد کمتر شده است، ولی امروز با گذشت حدود 10 ماه از ماجرا، شاهد ابتلای میلیون‌ها نفر و فوت ده‌ها هزار نفر هستیم و ابعاد گسترده بیماری و اثرات اقتصادی و اجتماعی آن بسیار روشن است و اکثریت مطلق مردم نگران فراگیرتر شدن این ابعاد هستند.60 درصد مردم گفته‌اند که تاثیر کرونا بر زندگی آنان زیاد و خیلی زیاد بوده است و فقط 19درصد این تاثیر را کم و خیلی کم دانسته‌اند. 43 درصد میزان رضایت از زندگی خود را پس از کرونا کمتر معرفی کرده‌اند. با آمدن کرونا هر شهروند ایرانی به طور متوسط دو حالت روانی را به ترتیب فراوانی در قالب‌های گوناگون زیر تجربه کرده است؛ ترس از ابتلا، اضطراب و نگرانی، تنهایی و افسردگی، بی‌حوصلگی، ناامیدی از آینده، وسواس، دلتنگی، زودرنجی، خودبیمارانگاری، غم و اندوه، احساس درماندگی و... مجموعه آثار و حالات روانی است که هر فرد معمولا با دو مورد آنها درگیر است. این احساس اکنون (نیمه آذر ماه) در مقایسه با اواسط یا ابتدای ورود کرونا به طور طبیعی تشدید هم شده است. در خرداد ماه 50‌درصد افراد نگران ابتلای خود و خانواده به ویروس بودند، اکنون (مهر ماه) این میزان 71 درصد است و قطعا اکنون (آذر ماه) بیشتر شده است. 
میزان ابتلا
همه دوست دارند که بدانند تاکنون چه تعداد از مردم به بیماری کووید‌19 مبتلا شده‌اند. رییس‌جمهور در تیر ماه و بنا به مطالعه وزارت بهداشت اعلام کرد که تعداد مبتلایان 25 میلیون نفر است‌ که اگر درست بود الان باید حداقل 50 میلیون مبتلا را رد می‌کردیم و این عملا و به طور نسبی به منزله ایمنی جمعی محسوب می‌شود. یک ماه پیش این رقم را 35 میلیون نفر اعلام کردند. اخیرا یکی دیگر از محققان این رقم را تا 39 میلیون نفر هم محاسبه کرده است. امیدواریم این ارقام درست باشد ولی روند موجود در ابتلای بیماران چنین چیزی را نشان نمی‌دهد. محاسبه تقریبی این آمار در سطح کشور از طریق پیمایش اخیر تا حدی ممکن است. اگر چه احتمال دارد که شهروندانی مبتلا شده باشند ولی آثار چندانی در آنان دیده نشود و بالطبع متوجه ابتلا نشوند. در هر حال در این نظرسنجی از مردم پرسیده شده است که آیا خودشان به ویروس مبتلا شده‌اند؟ 8،5درصد پاسخ مثبت داده‌اند. اگر فرض کنیم همین نسبت هم برای افراد زیر 18 سال وجود دارد (لزوما فرض دقیقی نیست ولی تقریبی است، بنابراین در اواسط مهر ماه حدود 8،5 درصد مردم ایران که نزدیک به 7 میلیون نفر می‌شوند به صورت علامت‌دار به این ویروس مبتلا شده بودند که براساس یافته‌های این نظرسنجی، فقط حدود 400 تا 500 هزار نفر آنان در بیمارستان‌ها بستری شده‌اند. در این آمار باید فوت‌شدگان را اضافه کرد که شاید جملگی تا حدود 500 تا 600 هزار نفر برسد که گمان می‌رود با تقریب مناسبی با آمارهای رسمی همخوانی داشته باشد. هر چند مطالعات دقیقی درباره میزان همه‌گیری کرونا انجام نشده، ولی بعید است که تعداد واقعی کسانی که مبتلا شده‌اند با احتساب افراد بدون علامت به بیش از 10 میلیون نفر برسد. مگر اینکه سهم افراد بدون علامت را خیلی بیشتر بدانیم. سهم افراد بدون علامت باید 5 برابر افراد دارای علامت باشد تا تعداد مبتلایان به رقم 35 میلیون نفری که برآورد شده، برسد. اگر چنین باشد دیگر جلوگیری از اشاعه ویروس عملی بیهوده خواهد بود چون بیش از 80‌درصد مردم مبتلای بدون علامت هستند! به نظر می‌رسد که ستاد کرونا باید یک پیمایش ویژه برای یافتن پاسخ به این پرسش انجام دهد، البته نه آنکه اطلاعات آن را ببرد به پستوی ستاد و جامعه را از آن محروم کند.
فرد و جامعه
جالب‌ترین بخش این نظرسنجی ارزیابی پاسخگویان از نشاط فردی و عمومی است. این مساله‌ای است که باید مورد توجه جدی‌تری سیاستگذاران قرار گیرد. از مردم پرسیده شده است که چگونگی و کیفیت نشاط فردی خود را بیان کنند، 40 درصد مردم، آن را زیاد و خیلی زیاد، 38 درصد تاحدی و 22 درصد کم و خیلی کم دانسته‌اند. ولی هنگامی که از مردم پرسیده شده است که نظرشان را درباره وضعیت نشاط جامعه بیان کنند، پاسخ‌ها بسیار متفاوت شده است، 4 درصد زیاد و خیلی و زیاد، 16‌درصد تا حدی و 79 درصد کم و خیلی کم را به عنوان ارزیابی خود پاسخ داده‌اند. اگر جامعه را محصول جمع جبری افراد بدانیم یا میان فرد و جامعه ارتباطی طبیعی وجود داشته باشد در این صورت این پاسخگویان باید حس خودشان را به جامعه نیز تعمیم دهند و مجموع پاسخ‌های نشاط فردی کمابیش مشابه پاسخ‌های داده شده درباره نشاط جامعه باشد، ولی مشاهده می‌کنیم که این پاسخ‌ها بسیار متفاوت است. نسبت ارزیابی زیاد و خیلی زیاد از نشاط فردی به نشاط فردی کم و خیلی کم، حدود دو برابر بیشتر گفته شده است، به عبارت دیگر مردمی که نشاط فردی خود را زیاد معرفی کرده‌اند دو برابر کسانی هستند که نشاط فردی خود را کم دانسته‌اند، درحالی که برای جامعه این نسبت یک‌دهم است، یعنی 20 برابر تفاوت! شاید ریشه بخش مهمی از بحران اجتماعی جامعه ایران را در همین فاصله ارزیابی مردم از فردیت خود و نشاط فردی با روحیه جمعی و نشاط جمعی باید دانست. این نشان می‌دهد که فرد در مقام فردیت خود به نسبت واجد نشاط کافی است، حتی در دوره کرونا و وضع اقتصادی بد، ولی در موقعیت جمعی و عمومی واجد جز کوچکی از این نشاط هم نیست. اگر همین یک مشکل را حل کنیم، خدمت بزرگی به جامعه کرده‌ایم. باید ارتباط فرد و جامعه چنان نزدیک به هم باشد تا میان وضعیت فردی او با حضور اجتماعی او گسلی تا این حد عمیق به وجود نیاید. 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/204011/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ده نمکی در دو اپیزود

چرا رئیسی به پاکستان سفر کرد؟

روشنگری از دلایل اجرای طرح نور؛ به زودی

واکنش کرملین به انتقال کمک‌های چند میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین

چگونه هند می‌تواند چین را به مخمصه بیندازد؟

نگرانی از یورش گارد ملی آمریکا به دانشجویان معترض

اسب‌های ارتش انگلیس لندنی‌ها را زخمی کردند

صادرات طلای سرخ به 400 تن می‌رسد

پاسخ معاون وزیر کار در مورد دستمزد کارگران؛ افزایش 119 درصدی حقوق در 3 سال

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

استفاده از ظرفیت های منطقه ویژه اقتصادی بانه

بیانیه مهم 28 ماده‌ای جمهوری اسلامی ایران و پاکستان

تهیه 3000 سند کاداستر برای املاک شهرداری قم

انهدام باند سازمان یافته قاچاق سوخت در کرمان

آمادگی بندر چابهار برای تسهیل تجارت اقتصادی با کشور تاجیکستان

رییس صداوسیما از پیگیری وضعیت اقتصادی توسط ساترا خبر داد

التهاب سیاسی در دانشگاه‌های آمریکا

در باکو جایی برای شیعیان نیست

ذوق‌زدگی رژیم صهیونیستی از تصویب بسته کمکی در سنای آمریکا

پیروزی ترامپ و بایدن در انتخابات مقدماتی پنسیلوانیا

افزایش سه برابری ظرفیت تبادل برق ایران و ترکمنستان

پاسخ معاون وزیر کار در مورد دستمزد کارگران؛ افزایش حقوق بی‌سابقه بوده، 119 درصد افزایش یافت

صنعت خودرو، قربانی زیاده‌خواهی مسئولان و دلالان

تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه مشکلات اقتصادی را حل می‌کند

تأکید ایران و پاکستان بر اهمیت همکاری در حوزه انرژی ازجمله خط لوله گازی آی‌پی

اصفهان؛ میزبان دومین اجلاس مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیا

اولین نشست استاندار لرستان با مدیران اقتصادی

وصول 110 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سال گذشته

اتمام بررسی جداول لایحه بودجه 1403 در کمیسیون تلفیق

ابراز تاسف معاون وزیر صمت از کاهش عرضه محصولات پتروشیمی

هشدار وزارت کار: اخبار رسمی کالابرگ‌ را تنها از مراجع رسمی دنبال کنید

بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه؛ نرخ مالیات املاک، خودرو، طلا و ارز چقدر است؟

اقتصاد دیجیتال وضعیت بیکاری و اقتصادی را کردستان بهبود می بخشد

بیانیه مشترک ایران و پاکستان در پی سفر رئیسی به اسلام آباد

عاقبت به خیری استقلال و پرسپولیس با واگذاری به نهادهای اقتصادی؛آرزوهایی که دست‌یافتنی شدند

محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل کشف شد

صادرات خودرو به اوراسیا کلید می‌خورد

بابایی کارنامی: رونق بنگاه‌های اقتصادی متضمن امنیت شغلی کارگران است

تخصیص 40 درصد از سود شرکت‌های پتروشیمی به تکمیل زنجیره ارزش

مانور فضایی کره جنوبی و آمریکا در برابر کره شمالی

اردن: تلاش می‌کنیم مانع حمله به رفح شویم

گوشی آیفون باعث نگرانی کره جنوبی شد

مبادلات طلا ساماندهی می‌شود

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

تلاش برای تحقق شعار سال و شکوفایی اقتصاد خوزستان

سوخت قاچاق توقیف شد

خرما و آبزیان بوشهر در نمایشگاه اکسپو در تهران عرضه می‌شود

سفر هیات تجاری و‌ اقتصادی تاجیکستان به بندر چابهار

توافق برای گسترش بیشتر همکاری‌های اقتصادی | مرز مشترک 2 کشورباید «مرز صلح و دوستی» باشد