ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شاخه زیتون بن‌سلمان برای اردوغان ترکیه

شاخه زیتون بن‌سلمان برای اردوغان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
با تغییر قریب‌الوقوع دولت در ایالات ‌متحده، خاورمیانه نیز تغییراتی را شاهد است که بروز آن در کوتاه‌مدت قابل تصور نبود. یکی از این تحولات، بهبود مناسبات عربستان و ترکیه است که با تماس تلفنی «ملک سلمان»، پادشاه عربستان و «رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهوری ترکیه کلید خورد. این دو کشور از سال 2018 و قتل «جمال خاشقجی»، روزنامه‌نگار منتقد حکومت عربستان در کنسولگری این کشور در استانبول، رابطه سیاسی خود را قطع کرده و در جبهه‌بندی‌های منطقه‌ای ازجمله در ماجرای تحریم قطر از سوی عربستان و متحدانش، رو‌در‌روی هم قرار گرفته بودند.
اما با گذشت بیش از دو سال و در حالی که «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا، در حال ترک کاخ سفید است، آنکارا و ریاض به این نتیجه رسیده‌اند که زمان پایان‌دادن به تنش‌های دو‌جانبه فرا رسیده است. ملک سلمان هفته گذشته و قبل از آغاز نشست مجازی رهبران گروه 20 به میزبانی عربستان، با اردوغان تماس تلفنی برقرار کرد و دو طرف توافق کردند برای حل تنش‌های دو‌جانبه، به مذاکرات ادامه دهند. بلافاصله پس از این گفت‌وگو نیز «فیصل بن‌فرحان» در گفت‌وگو با خبرنگاران، گزارش‌های رسانه‌ها مبنی بر تحریم کالاهای ترکیه‌ای در عربستان را تکذیب کرد.
اردوغان هم در سخنرانی مجازی خود در نشست گروه 20، پاسخ گرمی به نشان‌‌دادن شاخه زیتون از سوی پادشاه عربستان داد و به تمجید از نقش ریاض در منطقه پرداخت و اعلام آمادگی کرد که آنکارا می‌خواهد دوستی دیرینه خود با ریاض را از سر بگیرد.
روز جمعه نیز «مولود چاووش اوغلو»، وزیر خارجه ترکیه، از دیدارش با فیصل بن‌فرحان، همتای عربستانی خود، در حاشیه نشست سازمان همکاری‌های اسلامی خبر داد. با استقبال عربستان و ترکیه از بهبود روابط، می‌توان به این نتیجه رسید که دو طرف در شرایط فعلی در این دیدگاه مشترک هستند که همکاری بهتر از رقابت می‌تواند منافع آنها را تأمین کند.
ترکیه و عربستان در سال‌های گذشته در سوریه با همکاری هم توانسته بودند حکومت «بشار اسد»، رئیس‌جمهوری سوریه را تا آستانه سقوط پیش ببرند و تنها روسیه و دیگر حامیان منطقه‌ای سوریه باعث شدند تا کفه ترازو به سود اسد سنگینی کند. آن زمان دولت «باراک اوباما»، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا نیز تمایلی برای ورود به جنگی دیگر نداشت و با ورود ترامپ به کاخ ‌سفید هم ایالات‌ متحده دیگر نمی‌خواست درگیر خاورمیانه باشد. در این خلأ قدرت، بدون حضور پررنگ آمریکا، رقابت عربستان و ترکیه ادامه یافت. ترامپ در زمان حضور در کاخ سفید، برای بلندپروازی‌های «محمد بن‌سلمان»، ولیعهد عربستان، چک سفید امضا کرده بود و در مقابل انتظار داشت تا عربستان هم با در‌آمدهای نفتی هنگفت خود، تسلیحات نظامی بیشتری از ایالات ‌متحده خریداری کند.
اما امروز شرایط در حال تغییر‌کردن است؛ تا کمتر از دو ماه دیگر «جو بایدن»، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، وارد کاخ سفید می‌شود؛ رئیس‌جمهوری که آشکارا از منتقدان سیاست‌های منطقه‌ای عربستان به‌شمار می‌آید و ریاض بیش از آنکارا نیاز دارد تا مناسبات دوجانبه را بهبود ببخشد.
«باتو کوشکان»، استاد دانشکده اقتصاد لندن، به روزنامه «دیلی‌صباح» ترکیه می‌گوید: «دموکرات‌ها معمولا دو کشور را بیش از همه در خاورمیانه مورد انتقاد قرار می‌دهند؛ ترکیه و عربستان. در شرایط فعلی و با اتفاقاتی که عربستان در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ در منطقه رقم زده، توجه و حساسیت دموکرات‌ها روی عربستان بیشتر شده است. ریاض به‌طور طبیعی مورد انتقاد کنگره قرار دارد و با ورود رئیس‌جمهوری دموکرات به کاخ ‌سفید، دشواری‌های عربستان دو‌چندان خواهد شد. در گذشته، سناتورها و نمایندگان کنگره تلاش می‌کردند مانع از نزدیکی بیش از اندازه آمریکا به عربستان شوند، اما رؤسای ‌جمهوری آمریکا مانع بزرگ این اقدامات محسوب می‌شدند. رؤسای ‌جمهوری آمریکا همواره عقیده داشتند با وجود اختلاف‌های گسترده میان واشنگتن و ریاض، منافع دو طرف حکم می‌کند که دو کشور مناسبات خود را حفظ کنند. همین عامل بود که مانع از اعمال تحریم‌های گسترده از سوی کنگره علیه عربستان پس از قتل خاشقجی شد».
نگرانی ریاض از بایدن
با ورود بایدن به کاخ‌ سفید، انتظار می‌رود کم‌و‌بیش همین رویکرد فعلی ایالات متحده در قبال عربستان ادامه یابد، اما احتمالا تفاوت بایدن و ترامپ اینجا خواهد بود که رئیس‌جمهوری دموکرات تلاش چندانی برای کاهش فشارهای کنگره علیه عربستان نخواهد کرد. بایدن پیش از این به‌صراحت خواستار پایان حمایت ایالات متحده از عملیات عربستان سعودی در یمن شده بود و احتمالا فروش سلاح‌های پیشرفته به عربستان را که ممکن است در درگیری‌های یمن استفاده شود، مسدود می‌کند.
از طرف دیگر، احتمال احیای برجام و پایان کمپین فشار حداکثری ترامپ بر ایران نیز نگرانی ریاض را برانگیخته است. در زمان ترامپ، عربستان سعودی متحدی ثابت‌قدم علیه ایران داشت، اما اکنون به نظر می‌رسد توافق برجام یا توافقی مشابه آن دوباره بازگردانده خواهد شد و توانایی مانور ایران در منطقه هم افزایش خواهد یافت.
ترکیه و عربستان در غیاب کامل رهبری آمریکا در خاورمیانه تحت ریاست‌جمهوری ترامپ، دچار اختلاف‌های زیادی شدند؛ زیرا منافع ترکیه و آرمان‌های عربستان سعودی در درگیری‌های مختلف منطقه‌ای، قابل سازش نبود. اکنون با احتمال اتخاذ نقش پیشگیرانه ایالات ‌متحده، هر دو کشور در حال آماده‌شدن برای انجام محاسبات جدید هستند.
بر اساس محاسبات عربستان سعودی، بدون شک ترکیه بیش از پیش در منطقه درگیر خواهد شد. ترکیه در مقایسه با دوران ریاست‌جمهوری اوباما، بازیگر منطقه‌ای قدرتمندتری شده و نشان داده است که اگر محاسبات امنیتی ایجاب کند، حتی حاضر به سرپیچی از خواست ایالات متحده است.
در این میان و در‌حالی‌که ترکیه رویکرد خصمانه به ایران ندارد، عربستان همچنان خواهان جلب حمایت آنکارا در برابر اقدامات و برنامه‌های منطقه‌ای ایران است. فهرستی طولانی از موضوعاتی وجود دارد که بر روند بهبود روابط ترکیه و عربستان سایه می‌اندازد. مصر و لیبی از‌جمله این موضوعات هستند. یک آشتی احتمالی نیازمند گام‌های محکم بیشتر از‌جمله از سوی رهبری عربستان ‌سعودی است که در درجه اول باید نگرانی‌های ترکیه از تحریم این کشور در کشورهای متحد عربستان را برطرف کند و در ادامه ثابت کند هنوز هم می‌توان مشارکت منطقه‌ای با عربستان داشت.
هنوز فرصت همکاری ترکیه و عربستان در زمینه مسائل منطقه‌ای و حل چالش‌ها و درگیری‌ها وجود دارد. ریاض تاکنون فشارهای امارات متحده عربی را برای عادی‌سازی روابط با بشار اسد در سوریه رد کرده و این خبر خوبی برای اردوغان است. از طرف دیگر، جلب حمایت ترکیه برای راه‌حلی برای یمن نیز می‌تواند عربستان را در موقعیت بهتری قرار دهد. در همین حال، ایجاد روابط نزدیک بین آنکارا و ریاض می‌تواند اثرات گسترده‌ای داشته باشد. مصر با وجود تنش‌هایی که با ترکیه دارد، می‌تواند تحت تأثیر ریاض قرار گیرد تا روابط نزدیک‌تر با آنکارا برقرار کند. اما مانع مهم برای بهبود رابطه عربستان و ترکیه، امارات متحده عربی است که عربستان سعودی را به سمت سیاست خارجی مخربی سوق می‌دهد و ممکن است تلاش کند که ریاض را از تصمیم خود برای بهبود رابطه با ترکیه منصرف کند؛ اقدامی که بعید است در انجامش موفق شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/204125/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی

تاثیر تثبیت بر انتظارات تورمی

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

هیاتی از مصر به سرزمین‌های اشغالی می‌رود

نمایش جدید آمریکا درباره غزه: تعیین نماینده ویژه!

استاد دانشگاه کلمبیا در اعتراض به سرکوب دانشجویان خواستار استعفای رئیس دانشگاه شد

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

ظرفیت تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا

ابر دولت در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت

جنبش انصارالله یمن: جنایات اسرائیل در غزه بی‌سابقه است

تنش میان حزب‌الله با رژیم اسرائیل بالا گرفت؟

جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین به فرانسه رسید

انتقاد از مصوبه مجلس در مورد مالیات طلا؛ دیگر مردم سمت خرید طلا هم نمی‌آیند

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

گزارش امیرعبداللهیان از سفر رئیسی به سریلانکا و پاکستان

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی / فقط تا روز یکشنبه می‌مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

مسئولان استان متناسب با "تحقق شعار سال" برنامه‌ریزی کنند

اشتیاق برای دیدن رئیس‌جمهور و ابراز احساسات شدید به رهبری در سفر خارجی رئیسی

آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگراه در محور خاش- سراوان

صدور نخستین برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی

تشکیل اتحادیه‌های صنایع دستی برای تحقق شعار سال در تیران اولویت دارد

کارگران پیشران توسعه ومسائل اقتصادی هستند

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

شورای روابط اسلامی‌-آمریکایی: بایدن به روح ملت خیانت کرد

هراس صهیونیست‌ها از دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین

هشدار مقام آلمانی درباره خطر عملیات لیتوانی برای بودجه ارتش

مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی