ایرانیان جهان

آخرين مطالب

برندگان و بازندگان اصلاح بنزینی اخبار ایران

برندگان و بازندگان اصلاح بنزینی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
با گذشت بیش از یک سال از اجرای طرح اصلاح قیمت بنزین توسط سران سه قوه در آبان سال گذشته، مرکز پژوهش‌های مجلس به بررسی وضعیت متضررین اصلاح بنزینی پرداخته و نشان داده حدود 32 میلیون نفر در کشور که عمدتا برای دهک‌های با درآمد بالا قرار دارند، از این سیاست زیان دیده‌اند. خانواده‌های زیان‌دیده در دهک‌های هشتم تا دهم قرار دارند. با استناد به این گزارش زیان‌دیدگان اصلاح قیمت بنزین، 41.53درصد از کل افراد جامعه هستند. باتوجه به اینکه گزارش این نهاد‌، مهم و رسمی تلقی می‌شود، سوال در این است که چرا پیش از اجرای این طرح، تحقیقات و گزارش‌های اینچنینی منتشر نمی‌شود؟ البته خبرگزاری فارس عنوان کرده که این گزارش که اخیرا منتشر شده، یک هفته پس از اجرای افزایش 300درصدی قیمت بنزین انجام شده اما «به تازگی مجوز انتشار گرفته است.» نکته دیگری که در این گزارش نهفته است، افزایش حدود 3 هزار میلیارد تومانی منابع نسبت به مصارف است. طبق آنچه وزارت نفت منتشر کرده، منابع حاصل از این طرح 33 هزار و 800 میلیارد تومان بوده که 30 هزار میلیارد تومان آن برای کمک به 60 میلیون ایرانی درنظر گرفته شده اما مشخص نیست مابقی برای چه کاری است. هر چند به نظر می‌رسد به بودجه وارد نشده است. 
اعلام متضررین پس از اجرای طرح
بازوی کارشناسی مجلس که یک هفته پس از اجرای طرح افزایش قیمت بنزین به سراغ بررسی متضررین این طرح رفته بود، در گزارشی به ضرر سه دهک با درآمد بالا اشاره کرد اما به باور این نهاد متضررین مطلق فقط دهک‌های 8 و 9 و 10 هستند و حتی در دهک‌های پایین‌تر نیز خانواده‌هایی قرار دارند که به دلیل مصرف بنزین به هر دلیلی، جزو زیان دیدگان این طرح محسوب می‌شوند. براساس آنچه این گزارش از میزان مصرف دهک‌های مختلف درآمدی در شهر و روستا از بنزین منتشر کرده، بیشترین مصرف بنزین در شهرها در دهک دهم با متوسط مصرف 92.5 لیتر در روز و کمترین مصرف نیز در دهک اول با 20.4 لیتر برآورد شده بود. از سوی دیگر مصرف دهک دهم و اول در خانوارهای روستایی به ترتیب 65.7 و 8.4 لیتر در روز تخمین زده شد. بنابراین میانگین مصرف بنزین در سه دهک شهرنشینی که بیشترین ضرر را دیده‌اند، حدود 80 لیتر در روز است. این رقم برای روستاییان 54.3 لیتر در روز بود. مرکز پژوهش‌ها معتقد است افزایش میزان مصرف بنزین با بالاتر رفتن دهک درآمدی، یعنی برخورداری از یارانه انرژی بیشتر در شرایطی که قیمت‌ها پایین است و به آنها یارانه بیشتری تعلق می‌گیرد. هر چند به باور این نهاد برای بررسی متضررین و منتفعین این سیاست لازم است تغییراتی که افزایش قیمت بنزین و یارانه‌های حمایتی بر رفاه خانواده‌ها داشته، بررسی شود. 
جبران زیان دهک‌های اول تا هفتم
مرکز پژوهش‌ها در ادامه گزارش خود مقادیری که هر دهک برای جبران هزینه‌های خود نیاز دارد، بررسی کرده است. بر این اساس یارانه‌های معیشتی که به دهک‌های اول تا هفتم پرداخت می‌شود، بالاتر از مبالغی است که خانوارهای حاضر در این دهک‌ها برای جبران زیان خود، نیاز دارند. به عنوان مثال دهک اول درآمدی در شهر نیاز به 48 هزار و 690 تومان برای جبران رفاه از دست رفته‌اش دارد؛ در حالی که 166 هزار و 115 تومان یارانه دریافت می‌کند. میزان یارانه پرداختی به دهک اول درآمدی در روستاها 152 هزار و 109 تومان است در حالی که این دهک برای جبران رفاه خود به 18 هزار و 571 تومان نیاز دارد. حرکت به سمت دهک‌های با درآمد بالاتر، علاوه بر افزایش مبلغ جبران رفاه از دست رفته، یارانه کاهش پیدا می‌کند. به گونه‌ای که سه دهک آخر عملا یارانه‌ای نمی‌گیرند. با استناد به این گزارش میانگین رفاه از دست رفته از سه دهک درآمدی بالاتر، 165 هزار تومان برای خانواده‌های شهری و 102 هزار و 756 تومان برای خانواده‌های روستایی است. آنچه مرکز پژوهش‌ها بر آن تاکید دارد، منفعت بیشتر در دهک‌های درآمدی پایین از افزایش قیمت بنزین است، چراکه اولا مصرف بنزین کمتری دارند و ثانیا به دلیل بعد خانوار، یارانه معیشتی بیشتری دریافت می‌کنند. تاکید این نهاد پژوهشی در حالی است که با استناد به گزارش 25 آبان «میراث اصلاح بنزینی» قیمت یک سبد مشخص از کالای خوراکی در فاصله آبان 98 تا آبان سال جاری حدود 26درصد افزایش داشته است. بنابراین اگر نه فقط از بعد یارانه‌های معیشتی و جبران رفاه خانوارها بلکه از بعد هزینه‌های سایر کالا و خدمات نیز این طرح مورد بررسی و موشکافی قرار گیرد، زیان دهک‌های با درآمدهای پایین‌تر محتمل‌تر خواهد بود، چراکه این دهک هزینه بیشتری بر مواد غذایی می‌دهند که پس از اجرای این طرح افزایش‌های چند باره پیدا کرد. 
صددرصد دهک‌های با درآمدهای بالا متضرر شده‌اند
در بخش دیگری از این گزارش، سهم خانوارهای متضرر در دهک‌های مختلف درآمدی در شهر و روستا برآورد شده است. براساس آن متضرران شهری این طرح در دهک‌های اول تا هفتم بین 2 تا 27.8درصد است که 13.5درصد از کل خانواده‌های شهری یا یک میلیون و 703 هزار و 309 را شامل می‌شود. تعداد خانوارهای متضرر در هفت دهک پایین درآمدی در روستاها نیز بین 0.39 تا 6.1درصد است که 2.89درصد از کل روستاییان یا 114 هزار و 279 را در بر می‌گیرد. با استناد به این گزارش کل خانواده‌هایی که از این طرح متضرر شدند با فرض ضرر کامل دهک‌های هشت تا 10، 41.5درصد یا 10 میلیون و 423 هزار و 790 یا 32 میلیون و 374 هزار و 450 نفر است. اما نکته نگران‌کننده در این گزارش که البته یک هفته پس از اجرای طرح افزایش 300درصد قیمت بنزین به نمایندگان داده شد، ضرر یک میلیون و 817 هزار و 588 خانوار یا 6 میلیون و 682 هزار و 412 نفری است که در دهک‌های اول تا هفتم زندگی می‌کنند. اگر برای این تعداد خانوار چاره‌ای اندیشیده نشود، چه‌بسا دهک درآمدی شان تغییر کند و به دهک‌های پایین‌تر بروند. در این صورت چه‌بسا فقر مطلقی که در آن گرفتار می‌شوند، به نسل‌های آتی شان نیز منتقل شود. 
52درصد از متضررین، خودرو دارند
در بخش دیگری از گزارش مرکز پژوهش‌ها نیز برآورد شده که تنها 52.72درصد از متضررین خودرو دارند که شامل 26 میلیون و 516 هزار و 824 نفر است. مابقی متضرران خانوارهای بدون خودرو هستند که جمعیتی بالغ بر 5 میلیون و 857 هزار و 626 نفر دارند. 
چقدر درآمد نصیب دولت شد؟
با گذشت یک سال از اجرای سیاست اصلاح قیمت بنزین، ‌هنوز یک گزارش مستند در رابطه با منابع و مصارف این طرح ازسوی دولت منتشر نشده است. یکی از مهم‌ترین ایرادات اجرای این سیاست در همان آبان ماه سال گذشته، از لحاظ اجرایی «عدم اطمینان مردم و برخی نمایندگان مجلس از اختصاص تمامی منابع حاصل از افزایش قیمت به خانواده‌های کم‌درآمد» بود. به عبارت بهتر با توجه به کسری بودجه دولت، این ادعا برای بسیاری از افراد به ‌طور کامل باورپذیر نبود. علاوه ‌بر این، ارایه برخی اطلاعات غیردقیق توسط مخالفین طرح و عدم شفاف‌سازی دولت در مورد منابع حاصل به این مساله دامن زد. با این حال پیش از اجرای سیاست افزایش قیمت بنزین، سازمان برنامه و بودجه پیش‌بینی کرده بود منابع حاصل از افزایش قیمت بنزین در آبان‌ ماه 98 با لحاظ درآمد ناشی از صادرات این فرآورده نفتی 33 هزار و 877 میلیارد تومان در سال باشد. بیش از 30 هزار میلیارد تومان این رقم صرفا برای پرداخت یارانه نقدی وعده داده شده موردنیاز است. باتوجه به نزدیکی درآمد خانوار در دهک‌های 6 و 7 و 8 و دشواری شناسایی 7 دهک پایین برای پرداخت یارانه، به احتمال زیاد بر تعداد خانوارهای متقاضی و دریافت‌کننده بسته حمایت نقدی افزوده خواهد شد. بدین ترتیب پیش‌بینی می‌شود، در عمل کل منابع حاصله (33.8 هزار میلیارد تومان) صرف حمایت شده و حتی این خطر وجود دارد که طرح با کسری نیز مواجه شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/204294/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلیل تاکید فراوان رهبری به وحدت چیست؟

مهاجری: وزیر کشور شرایط 1401 را تشدید کرد

سقوط طبقه پردرآمد به متوسط و متوسط به فقیر

زرآباد زیرِ آب؛ مدیریت بحران کجاست؟

زخمی شدن 9 نظامی صهیونیست در درگیری‌های اردوگاه نورشمس

روسیه از انهدام 50 پهپاد مهاجم اوکراین خبر داد

چین: به رسمیت شناختن کشور فلسطین پایان دادن به ظلمی تاریخی است

رایگان، بیت‌کوین استخراج کنید+جایزه (فرصت محدود)

شبکه بیت کوین چهارمین هاوینگ را تکمیل کرد

تازه‌ترین خبرها از قیمت دلار، سکه و بازار سهام

جزییات پیشنهاد افزایش 35درصدی حق مسکن کارگران

سازمان‌ها برای مشارکت اقتصادی مردم در استان تهران طرح ارائه دهند

خانه صمت: حقوق کارگران با تعطیلی پنجشنبه ها 10 درصد کاهش می یابد

سیاه نمایی‌ها در فضای مجازی به نوسانات بیشتر بازار ارز دامن می‌زند

خانه صمت: حقوق کارگران با تعطیلی پنجشنبه‌ها 10 درصد کاهش می‌یابد

تاریخ انقضای اتهام‌زنی به روحانی؟

هم میهن گزارش داد: واکنش‌ها به احیای گشت ارشاد

نمایش دلقک

هنیه در استانبول با اردوغان دیدار کرد

روسیه: یک فروند سوخو-25 اوکراین سرنگون شد

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران: 2.8 میلیارد دلار ارز در نخستین ماه سال 1403 تامین شد

ممنوعیت تبلیغ کولر گازی، راهکار مقابله با کمبود برق؟

ادامه روند کاهشی قیمت انواع سکه؛ دلار به کانال 64 هزار تومان برگشت

رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی: دولت کارش التماس به دشمن بود "بگذار نفت صادر کنم"

بازگشت «مهار» به سیاست خارجی آمریکا؟

درگذشت یار محمودها و پایداری

سیستان و بلوچستان فراموش شده

حمله موشکی حزب الله به نظامیان و تجهیزات جاسوسی رژیم صهیونیستی

محمود عباس: در روابط خود با آمریکا بازنگری می‌کنیم

مخالفت غیرانسانی آمریکا درخصوص فلسطین

فرحی گرام : آچار فرانسه اینستاگرام

برقراری ثبات نسبی در بازار ارز

برخی مسائل باید از موضوع به رسمیت شناسی طالبان تفکیک شود

تامین سرمایه اجتماعی و اعتماد سازی عمومی رکن اساسی در تحقق شعار سال است

خرید جت‌ برای عموم مردم آزاد است!

قطار وعده‌ ها برای اتصال چهارمحال و بختیاری به خط ریلی!

مشارکت مردم در بهینه‌سازی مصرف با اصلاح یارانه‌های انرژی مبتنی بر نفر محقق می شود

نشست مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس با مدیران هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری برگزار شد

پادشاه لخته

هم میهن: پایان گشت ارشاد و روسیاهی تندروها

مسخره‌بازی

بامداد بی‌رمق

مجروح شدن نوزاد 20 روزه فلسطینی بر اثر بمباران ارتش اسرائیل

کارشناسان اسرائیلی: السنوار مثل لیمو فشارمان می‌دهد

اعلام آمادگی صدر اعظم آلمان برای مذاکره با پوتین

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با مدیران سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

طرح تامین مالی ⁧تولید⁩ و زیرساخت‌ها در شورای نگهبان تایید شد

زمان واقعی صدور پروانه ساخت چقدر است؟

ایران میزبان وزرای اقتصادی قاره آفریقا خواهد شد

تعطیلی روز شنبه در راستای تحقق جهش تولید است