ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دیپلمات هندی: دولت بایدن ناگزیر است به برجام بازگردد آسیا و اقیانوسیه

دیپلمات هندی: دولت بایدن ناگزیر است به برجام بازگردد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
یوگش گوپتا (مقام ارشد پیشین در وزارت خارجه هند)-تریبون ایندیا/ تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به خروج از توافق هسته ای ایران در سال 2018 یک فاجعه بود چون تنها عواقب منفی داشت و به تغییر شکل ادامه دار خطوط سیاست خاورمیانه انجامید. محاسبات ترامپ مبتنی بر آن بود که برجام به اندازه کافی خوب نبوده چون نه به برنامه موشکی ایران پرداخته و نه به «رفتارهای بی ثبات کننده این کشور در منطقه» و تصور می کرد سیاست «اعمال فشار حداکثری» با اعمال تحریم علیه صادرات نفت ایران، این کشور را به دادن امتیازات گسترده درباره این مسائل وا می دارد.
خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران دقیقا چه نتیجه ای داشت؟ اقتصاد ایران را به فرسودگی کشید و به افزایش نرخ بیکاری، تورم و سقوط ارزش ریال انجامیده و ایرانی ها را در مبارزه با همه گیری کووید 19، تجارت، مسافرت یا حتی واردات واکسن دچار مشکل کرده است. اما به رغم همه این درد و رنج ها جمهوری اسلامی به رهبری آیت الله خامنه ای همچنان به گسترش نفوذ خود ادامه می دهد. امید برخی در دولت ترامپ به اینکه عذاب مضاعف ناشی از تحریم ها مردم ایران را به شورش علیه نظام وادارد نیز ناامید شده و حالا ایران بنا دارد غنی سازی اورانیوم را در سطحی بسیار بالاتر از آنچه در برجام بر سر آن توافق شده، آغاز کند.
این تنها یک مورد دیگر از اشتباه پیش رفتن سیاست گذاری دولت آمریکاست. گام های بعدی دولت ترامپ از جمله وارد کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست سازمان های تروریستی وزارت خارجه آمریکا، ترور فرمانده نیروی قدس ایران سردار قاسم سلیمانی در ژانویه 2020 و احتمالا دست داشتن در ترور دانشمند هسته ای ایران محسن فخری زاده توسط عوامل اسرائیلی در نوامبر اذهان عمومی ایران را به ایالات متحده بدبین کرده است. نفوذ سپاه که در جناح محافظه کار است در حمایت از روحانیون و تندروها در مجلس افزایش یافته است. مردم ایران اعتقاد خود را به سیاست تعامل سازنده و همکاری با غرب از دست داده اند و اکنون به دنبال تغییر جهت به سمت شرق هستند. ایران با نمایش مقاومت حداکثری در برابر سیاست اعمال فشار حداکثری ایالات متحده ایستاده است.
با توجه به اینکه توانایی تسلیحات متعارف ایران محدود است، این کشور از متحدان خود برای افزایش نفوذ در عراق، یمن، سوریه و لبنان حمایت مالی می کند. 
خصومت فزاینده بین محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، و دولت جمهوری اسلامی در ایران دارد شکل پویایی سیاسی منطقه را تغییر می دهد. عربستان سعودی به دنبال افزایش حمایت اسرائیل در زمینه های مبارزه با تروریسم و امنیت در برابر دشمن مشترک، ایران، است. ترکیه و مالزی بیشتر طرف ایران هستند. دولت ترامپ در حالی که هیچ نشانه ای از وجود راه حل دو کشوری برای مساله فلسطین-اسرائیل به چشم نمی خورد، امارات، بحرین، سودان و مغرب را به ایجاد روابط دیپلماتیک با اسرائیل ترغیب کرده است. سیاست ایالات متحده در حمایت از اسرائیل برای حفظ برتری چند ساله در برابر همسایگانش در حوزه های هسته ای و نظامی باعث شده که اسرائیل بی محابا «اقدامات پیشگیرانه» علیه ایران انجام دهد و ایران هم توانایی خود را در اقدامات تلافی جویانه محتاطانه نشان داده و بیشتر منتظر لحظه مناسب، احتمالا پس از خروج ترامپ از کاخ سفید، است.
اعمال فشار آمریکایی-اسرائیلی بر ایران این کشور را بر آن داشته تا در صدد جلب حمایت سیاسی، اقتصادی و استراتژیک چین و روسیه برآید. ایران و چین بر سر یک مشارکت طولانی مدت توافق کرده اند و قرار است چین در یک دوره 25 ساله 400 میلیارد دلار در پروژه های اقتصادی، زیرساخت ها و صنایع ایران سرمایه گذاری کند. برخی گزارش ها هم حاکی از آن است که ایران اجازه داده بند جاسک، یک دهکده ماهی گیری در خارج از خلیج فارس، به یک بندر در اعماق دریا برای استفاده دوگانه توسط نیروی دریایی چین تبدیل شود. همچنین برخی گزارش ها از موافقت ایران با ایجاد یک مقر «شنود» منطقه ای توسط چین در چابهار با توانایی رهگیری سیگنال ها را در محدوده سه هزار مایلی حکایت دارند. چندین پایگاه آمریکایی در خلیج فارس و همچنین مکان های استراتژیک هند و سایر کشورها در این محدوده قرار می گیرند. ایران امیدوار است که حضور اطلاعاتی چین، جنگاوری الکترونیکی و سامانه های دفاع هوایی آن در جلوگیری از حملات ایالات متحده و اسرائیل موثر واقع شوند.
روسیه هم در حال مذاکره برای ارتقای توافق همکاری سال 2001 خود با ایران است. تانک های تی-90 و پدافند هوایی اس-400 روسی در ازای دسترسی به پایگاه های نیروهای هوایی و دریایی ایران به این کشور پیشنهاد شده اند. ایران، چین و روسیه همچنین مدتی است که رزمایش های مشترک نظامی برگزار می کنند.
اگر ایران زیادی تحت فشار قرار بگیرد، ممکن است این پیشنهادات را بپذیرد و به سمت شرق چرخش داشته باشد. خوشبختانه جو بایدن، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، از اهمیت ایران در خلیج فارس آگاهی دارد و اعلام کرده است که دولت او می خواهد مجددا به توافق هسته ای بپیوندد. اگرچه ایالات متحده و ایران هر دو مواضع شدیدالحن تری در قبال برجام اتخاذ کرده اند، اما بعید است که ایران در صورت برخورداری از حق انتخاب، درهای خود را به روی روابط با ایالات متحده، اروپا و شرکای آنها ببندد.
زمان آن رسیده که ایالات متحده، اسرائیل و عربستان سعودی توجه بیشتری به تحقق آرمان های مشروع ایران برای بقای نظام و توسعه اقتصادی نشان دهند. خودداری آنها از مبذول داشتن چنین توجهی به ایران تنها این کشور را به پیشروی بیشتر به سمت چین و روسیه سوق خواهد داد و رقابت قدرت های بزرگ در منطقه و خطر درگیری احتمالی را تشدید خواهد کرد.
پذیرش ایران در یک توافق کثرت گرایانه با میانجی گری ایالات متحده (مانند برجام) قطعا تنش ها را در منطقه کاهش می دهد و یک فرصت برای صلح، ثبات و همکاری فراهم می آورد. هند از چنین ابتکاری استقبال و به تقویت همکاری های سیاسی، اقتصادی و استراتژیک با ایران و دیگر کشورهای منطقه کمک خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/212593/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بایدن در آستانه شکست؟

ارمنستان 4 روستای منطقه «قزاق» را به آذربایجان واگذار کرد

اذعان صهیونیست ها به تداوم قدرت مقاومت فلسطین در غزه

لاوروف: برای مذاکره در مورد اوکراین آماده‌ایم

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

غیبت ایران در بازار 75 میلیارد دلاری بنگلادش

توقیف خودروی قاچاق در ساری

لغو پروازهای شرکت‌های اروپایی به اراضی اشغالی

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

جنگ غزه و حملات ایران جایگاه اقتصادی اسرائیل را کاهش داده است

همکاری اسلامی: حق وتو آمریکا، ناقض مفاد سازمان ملل متحد است

پیش بینی تولید 13.5 میلیون تن گندم در سال جاری

آنچه که اسراییل را تا امروز سرپا نگه داشته گنبد رسانه‌ای‌اش است

کاهش مجدد رتبه اعتباری رژیم صهیونیستی

چین: در کنار مردم فلسطین هستیم

رئیس دومین بانک بزرگ روسیه: سوئیفت باید از بین برود

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

سقوط سهام آسیا

کشف مواد خوراکی و لوازم بهداشتی قاچاق در تبریز

برگزاری همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری در کردستان

طالبان و همسایگان آن: یک قالب منطقه ای برای غلبه بر چالش‌ها در افغانستان و فراتر از آن

«هفت سراژدها» و معمای چند مجهولی فساد

ارزش مبادلات تجاری ایران و ازبکستان به یک میلیارد دلار افزایش می‌یابد

نویسنده آمریکایی: خاورمیانه در پرتگاه جنگ گسترده‌تری است که هیچ‌کس نمی‌خواهد

هدیه یک میلیارد دلاری بایدن به اسرائیل

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

مرغ کیلویی چند؟

گزارش سفر رئیس جمهور به سمنان / رییسی: رشد اقتصادی در کشور محقق شد

رییسی: رشد اقتصادی در کشور محقق شد

وضع بهداشتی وخیم فلسطینی‌ها در اردوگاه جبالیا

سفر مقام‌های ارشد بلاروس به کره شمالی

گروه 7: با هرگونه عملیات نظامی اسرائیل در رفح مخالف هستیم

10 هزار بی خانمان در پی تخریب دو هزار خانه در مرکز غزه

فنلاند قواعد پناهندگی را تشدید می‌کند

دیدار محسن رضایی با اعضای شورای نگهبان

روایت جدید رییسی از رشد اقتصادی 4 درصدی در ایران! | فیلم

تورم های سهمگین در راه است؟

نوسانات ارز همه ابعاد اقتصادی زندگی مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد/ دولت جدی ورود کند

رشد اقتصادی در کشور محقق شد

برنامه ریزی برای سمنان نباید صرفا برای جمعیت ثابت این استان باشد

رویکرد ترکیبی دولت برای مقابله با چالش قیمت مسکن چیست؟

اهمیت عرضه زمین برای ورود مردم در حوزه ساخت مسکن چیست؟

دیدار دبیر شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با اعضای شورای نگهبان

رئیسی: رشد اقتصادی کشور به 6 درصد رسیده است

ببینید | روایت جدید ابراهیم رییسی از رشد اقتصادی 4 درصدی!

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

آمریکا از پاسخ به استفاده از پایگاه نظامی پاکستان طفره رفت

حماس و فتح وتوی ضد فلسطینی آمریکا را محکوم کردند

تاکید بر انجام 53 طرح اقتصادی هدف در خراسان رضوی تا پایان دولت