ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تلاش سعودی برای یارگیری پاکستان علیه ایران پاکستان

تلاش سعودی برای یارگیری پاکستان علیه ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پایگاه خبری "میدل ایست آی" در گزارشی، به افشاگری در مورد فشار‌های گسترده دولت عربستان به پاکستان با هدف واداشتنِ این کشور به در پیش گرفتن سیاست‌های تقابلی در قبال ایران اشاره کرده و به طور خاص ضمن اشاره به برخی ادعا‌های جدید دولت پاکستان علیه ایران مبنی بر اینکه شماری از گروه‌های جدایی‌طلب بلوچ در خاک ایران ایجاد پایگاه کرده اند و علیه منافع پاکستان اقدام می‌کنند، این رویه‌ها را ناشی از مناسبات نزدیک میان ریاض و اسلام آباد دانسته و از چرخش در سیاست سنتی پاکستان در اتخاذ بی طرفی میان ایران و عربستان، به سمتِ گرایش به سوی عربستان خبر داده است.
میدل ایست آی در این رابطه می‌نویسد: «تن‌ها چند روز پس از بازدید اخیرِ وزیر کشور عربستان "شاهزاده عیدالعزیز بن سعود بن نایف" از پاکستان و ارائه یک لیست بلند بالا از درخواست‌های پادشاهی سعودی از دولت پاکستان، اسلام آباد رئیس دستگاه اطلاعاتی و جاسوسی خود را با یک پیام و طرح یک ادعا به تهران فرستاد: حمایت خود را از گروه‌های نیابتی در منطقه متوقف کنید. البته که وی در جریان این سفر تقاضا‌های دیگری را نیز از طرف ایرانی داشته است.
 این مساله موجب شد تا وزیر کشور ایران "احمد وحیدی" نیز به پاکستان سفری داشته باشد. در جریان این سفر که در تاریخ 16 فوریه انجام شد، احمد وحیدی با "عمران خان" نخست وزیر پاکستان، "قمر جاوید بجوا" فرمانده ارتش پاکستان، و وزیر کشور پاکستان "شیخ رشید احمد" دیدار و ملاقات داشت.
در جریان این ملاقات ها، لحن هیات ایرانی که شاملِ رئیس مرزبانی و دیگر مقامات عالی رتبه این کشور بود، کاملا دوستانه و آشتی‌جویانه بوده است (به نقل از یک منبع آگاه به مذاکرات). در این راستا، پاکستان ادعا کرده که اگر ایران مانع از ایجاد پایگاه برای جدایی طلبان بلوچ نشود و از حمایت مالی از آن‌ها و دیگر گروه‌های نیابتی‌اش در منطقه دست نکشد، امکان دارد که پاکستان نیز رویه‌ای مشابه را در پیش گیرد.
شبه نظامیان و نیرو‌های نیابتی
دوم فوریه سال جاری میلادی، شبه نظامیانی از گروه موسوم به "ارتش آزادی بخش بلوچ" حملاتی را علیه نیرو‌های پاکستانی انجام دادند که منجر به چندین روز درگیری در ایالت بلوچستان پاکستان شد. برخی ادعا می‌کنند که شماری از جدایی طلبان بلوچ که سال هاست برای ایجاد یک بلوچستان مستقل از ایران و پاکستان می‌جنگندند، در ایران پایگاه‌هایی را ایجاد کرده اند و از آن طریق به اهدافی در خاک پاکستان حمله می‌کنند.
نارضایتی پاکستان از این وضعیت موجب شده تا عربستان روی این موج سوار شود و به دنبال تضعیف موقعیت ایران در منطقه برآید. اهمیت این مساله زمانی به خوبی درک می‌شود که توجه کنیم عربستان تنش‌های زیادی را با هدف مقابله با نفوذ منطقه‌ای ایران مدیریت می‌کند.
در این راستا اینطور گفته می‌شود که یکی از مهمترین درخواست‌های ریاض از اسلام آباد این است که به تهران فشار آورد و از کمک‌های ایران به جوانان شیعی پاکستانی که با کمک این کشور در نبرد‌های منطقه‌ای مشارکت فعال دارند (نظیر جنگ سوریه)، قویا جلوگیری کند و این روند را متوقف سازد. سعودی‌ها به شدت در هراس هستند که مبارزان پاکستانی از سوی ایران سازماندهی شوند و به کمکِ نیرو‌های انصار الله در جبهه جنگ یمن فرستاده شوند.
اقدامات پاکستان در مورد دارایی‌های مرتبط با ایران
دستگاه‌های امنیتی پاکستان بخشی از دارایی‌های مرتبط با ایران را نیز در خاک پاکستان هدف اقدامات توقیفی خود قرار داده اند. در این راستا، برخی ناظران و تحلیلگران بر این باورند که انجام این قبیل اقدامات آن هم پس از بازدید وزیر کشور عربستان از پاکستان، حاملِ پیام‌های خاص خود است. در واقع این مساله نشان می‌دهد که پاکستان تحت فشار عربستان، عملا در حال انجامِ اقدامات ضدایرانی است.
با این همه، باید توجه داشت که پاکستان پیشنهاد عربستان سعودی مبنی بر تشکیل یک نیروی ویژه مشترک با هدف نبرد با حوثی‌های یمنی را رد کرده است. در این راستا، یک تحلیلگر پاکستانی می‌گوید: "پاکستان سعی می‌کند تا جای ممکن خود را از مناقشات فرقه‌ای و منطقه‌ای دور نگه دارد. با این حال، این یک حقیقت است که این کشور نیرو‌های عربستانی را آموزش نظامی می‌دهد".
تنها اندکی پس از بازدید وزیر کشور عربستان از پاکستان، گروهی از نیرو‌های مسلح عربستان وارد پاکستان شدند تا یک دوره تمرینی دو ماهه را در منطقه‌ای در ولایت پنجاب جنوبی پاکستان بگذرانند. این تمرین قرار است در منطقه‌ای در نزدیگی شهر "مولتان" پاکستان انجام شوند. این منطقه یکی از مناطق مهم نظامی پاکستان است که در آن یگان‌های تانک و توپخانه ارتش پاکستان مستقر هستند. این مساله در نوع خود نمودی عینی از رویه دولت پاکستان در ارائه آموزش‌های نظامی به نیرو‌های عربستانی است. نیرو‌هایی که احتمالا قرار است در جریان جنگ یمن از آن‌ها استفاده شود.
قرارداد‌های جدید دفاعی
رهبری نظامی و غیرنظامی عربستان به دنبال یافتن شماری از شرکا و متحدان برای این کشور است تا بتواند از این طریق، خلا حضورِ آمریکا در منطقه را هر چه سریع‌تر پُر کند. باید توجه کرد که آمریکایی‌ها سال گذشته، اغلبِ سامانه‌های دفاع موشکی پیشرفته خود به همراه سامانه موشک‌های پاتریوت را از عربستان سعودی خارج کرده اند.
در تاریخ 14 فوریه سال جاری میلادی، فرمانده نیروی زمینی ارتش عربستان ژنرال "فهد بن عبدالله محمد المطر" در جریان یک دیدار تاریخی و کم سابقه وارد هندوستان شد. این نخستین بار بود که فرماند ارتش عربستان از هند بازدید می‌کرد و به نوعی نشان دهنده تحکیم و تعمیق روابطِ همکاری جویانه میان دو کشور بوده است.
با این حال، در عکسی که به مناسبت بازدید رسمی ژنرال المطر از هند و ملاقات وی با فرمانده ارتش هند گرفته شد، نکته عجیبی وجود داشت.

ایرانیان جهان


*تصوید ملاقات فرمانده نیروی زمینی ارتش عربستان "فهد بن عبدالله محمد المطر" با فرمانده ارتش هند ژنرال "مانوج موکاند ناراوانه" در هندوستان
این دو نفر در مقابل عکسی از فرمانده وقت ارتش پاکستان ژنرال "اِی اِی کی نیازی" قرار گرفته بودند که لحظه امضای سند مربوط به ایجاد کشور مستقل بنگلادش را پس از شکست پاکستان درجریان جنگ سال 1971 نشان می‌داد. در این عکس، ژنرال نیازی توسط مقام‌های نظامی هندی احاطه شده است. نیازی قویا از سوی عربستان سعودی در آن زمان حمایت می‌شد.
در این رابطه یک تحلیلگر می‌گوید: "هندی‌ها با این کار خود به این نکته اشاره کردند که سعودی‌ها زمانی به سمت هند گرایش پیدا کرده اند که عملا از پاکستانی‌ها ناامید شده اند. با این حال، این مساله می‌تواند به مثابه یک توهین به سعودی‌ها نیز ارزیابی شود، زیرا آن‌ها در جریان جنگ سال 1971، قویا از پاکستان حمایت می‌کردند (رویکردی که در نقطه مقابل منافع هندوستان قرار داشت). "
"احمد قریشی" تحلیلگرِ مستقر در اسلام آباد پاکستان که متخصص روابط عربستان و پاکستان نیز است و برای تلویزیون ملی پاکستان هم گزارش تهیه می‌کند معتقد است: "پیشنهاد‌ها و رایزنی‌های هند به/با عربستان در مورد جنگ یمن مساله جدیدی نیست".
قریشی می‌گوید: "در جریان سفر سال 2019 محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به هند در سال 2019، این نکته عمومی نشد با این حال، هندی‌ها به عربستان پیشنهاد کردند تا به آن‌ها در جریان جنگ یمن کمک کنند. این نکته بواسطه یک روزنامه نگار مطلع عربستانی به من گفته شد. با این حال، رهبری عربستان از این پیشنهاد هندی‌ها تشکر کرد، اما هیچ پاسخی را نیز به این پیشنهاد نداد".
در این میان، گمانه زنی‌های مختلفی در مورد سفر احتمالی بن سلمان به پاکستان در ماه مارس سال جاری میلادی نیز مطرح می‌شود. سفری که احتمالا در "روز ملی پاکستان" در تاریخ 23 مارس انجام خواهد شد. با این حال، مقام‌های پاکستانی تاکنون از تایید این خبر خودداری کرده اند.
نقش پاکستان در معادلات منطقه خلیج فارس
قریشی می‌گوید: "سعودی‌ها احساس می‌کنند که پاکستان باید نقشی مهم‌تر و بزرگتر را در امنیت کشور‌های منطقه حاشیه خلیج فارس بازی کند. مشابه این رویکردِ عربستان در مودر مصر نیز وجود دارد. تا آنجایی که من می‌دانم، پاکستان نیز با این گزاره موافقت کرده است. با این حال باید توجه داشت که پاکستانی‌ها توافقات نظامی متعددی را با سعودی‌ها دارند که تاریخچه برخی از آن‌ها به دهه 1960 میلادی باز می‌گردد".
قریشی به میدل ایست آی می‌گوید: "پاکستان همچنین عضوی از اتحاد ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا است که در آب‌های خلیج عدن و دریای عرب در ماموریت‌های گشت زنی همکاری می‌کند. در این راستا، آن‌ها به طور خاص با تحریکات عربستان، در مورد مراودات تسلیحاتی ایران و حوثی‌های یمنی از طریق دریا نیز حساسیت‌های خاص خود را داشته اند. در عین حال، طرف عربستانی از پاکستان درخواست‌هایی را داشته تا این کشور پهپاد‌های ساخت خود را به ریاض دهد".
قریشی می‌گوید:" از منظر دیپلماتیک نیز پاکستان به تازگی جنبش انصار الله یمن را در لیست گروه‌های تروریستی خود قرار داده است و حملات موشکی و پهپادی از جانب این گروه را محکوم می‌کند. در این راستا می‌توان گفت که سیاست سنتیِ پاکستان مبنی بر بی طرفی میان ایران و عربستان به نحو قابل ملاحظه‌ای تغییر کرده و به سمت سعودی‌ها گرایش پیدا کرده است". برخی منابع ادعا می‌کنند که این مساله تا حدی ریشه در آنچه دارد که دولت پاکستان ادعا می‌کند نیرو‌های جدایی طلب بلوچ در خاک ایران پایگاه دارند و اقدام به انجام حملات علیه ارتش پاکستان می‌کنند و عملا موجب کشته شدنِ نظامیان این کشور می‌شوند. با این حال، اینطور به نظر می‌رسد که این تمام ماجرا نیست و دلیل دیگری نیز وجود دارد.
حقیقت ماجرا این است که سعودی‌ها سال هاست در روابط دو جانبه خود وقتی چیزی را به پاکستان می‌دهند، در ازای آن امتیازی را طلب نمی‌کنند. با این حال اکنون شرایط تغییر کرده و آن‌ها به طرف پاکستانی این پیام را رسانده اند که هیچ چیز را به صورت رایگان و مجانی به آن‌ها نمی‌دهند. در اوایل سال جاری میلادی، عربستان سعودی سه میلیارد دلار وام را در اختیار دولت پاکستان قرار داد تا این کشور بنیان‌های اقتصادی و همچنین ارزش پول ملی خود را حفظ کند. قرار است این وام در بازه زمانی یک ساله و با نرخ بهره بالا (در حدود چهار درصد) از سوی پاکستان بازپرداخت شود.
در این چهارچوب، دولت عربستان با در دست داشتن یکچنین اهرم‌های اقتصادی قدرتمندی علیه پاکستان، عملا آن را در دستورکار‌های خود جذب کرده و به همین دلیل است که شاهدیم رهبری پاکستان امید دارد که با کمک‌های گسترده عربستان، چالش‌های اقتصادی خود را حل کند. درست به همین دلیل است که می‌بینیم در عرصه سیاست خارجی نیز، پاکستان عملا چرخش قابل توجهی را به سمت سعودی‌ها از خود نشان می‌دهد».

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/305446/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقلیم کردستان عراق می‌خواست با ایران تنش‌زدایی کند

حمله کیهان به «شرق»: باز هم که دروغ نوشتی

تصاویری از وحشی‌گری پلیس آمستردام علیه دانشجویان حامی فلسطین

بیل مکانیکی سلاح پلیس هلند برای مقابله با دانشجویان معترض!

بذرپاش: 2 میلیون و 560 هزار ‌واحد مسکن در حال ساخت دا‌ریم‌

رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران: شرکت‌های زیر مجموعه بانک‌ها در صف تخصیص ارز به دنبال رانت‌خواری هستند

یه چراغ قوه با 8 تا کار ... فقط 248 تومان

سرمقاله خراسان/ کار ناتمام «انتخاب» را فردا تمام کنید

سرمقاله کیهان/  تشکر از دادستان محترم و یک پرسش!

سرمقاله وطن امروز/ جنگ صهیونیست‌ها علیه کودکان و مادران

سرمقاله فرهیختگان/ در رثای کار

سرمقاله شرق/ غرق‌شدگی

سرمقاله اعتماد/ فرصتی برای توسعه عادلانه و پایدار

سرمقاله ایران/ از نمایشگاه 1981 فرانکفورت تا نمایشگاه 1403 تهران

سرمقاله رسالت/ فصل پیروزی ملت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دانش ناقص یا منافع بازیگران؟

سرمقاله تعادل/ خط لوله برد- بردی به نام صلح

تجمع اعتراضی 100 کارمند اتحادیه اروپا علیه جنایات اسرائیل در غزه

طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس‌جمهور به بهره‌برداری رسید

تکرار در تأخیر پرداخت مطالبات گندم‌کاران

تجارت آمریکا و ایران 2 برابر شد

تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی

پوتین در دیدار با پاشینیان: روابط در حال پیشرفت است

آخرین تحولات غزه، محور رایزنی اسماعیل هنیه و هادی العامری

سنگ تمامِ کیم‌جونگ برای پوتین: از آرمان مقدس روسیه حمایت می‌کنم

حمله تروریستی در پاکستان، 7 کُشته برجای گذاشت

منطقه معاملاتی امن دلار شکل گرفت؟

خبر جدید وزیر کار برای یارانه‌بگیران

جزییات تازه درباره رقم و زمان واریز مرحله سوم سود سهام‌ عدالت

پوتین و پاشینیان دیدار کردند

اندیشکده مطالعات جنگ بررسی کرد؛ حضور ایران در آفریقا، آمریکا را ترسانده است

گروسی دلواپسِ رزمایش هسته‌ای روسیه شد

خط و نشان بایدن برای نتانیاهو: به رفح حمله شود، به اسرائیل سلاح نمی‌دهیم

هشدار پزشکان بدون مرز درباره وضعیت وخیم غزه

اردوغان پشت روسیه درآمد

حماس، هدف اسرائیل برای مذاکرات را فاش کرد؛ پوششی برای حمله به رفح است

آمارهای رئیسی با واقعیت های اقتصادی کشور نمی خواند /اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه افتاده /افزایش فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری

مشکل اشتغال همچنان به قوت خود باقی است آقای وزیر!طرحی برای استیضاح دیپلماسی اقتصادی/چند نکته درباره یک سکانس جنجالی

برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه ماه آینده

دیدار سفیر ایران در بلاروس با امیرعبداللهیان

مزیت پروژه محوری در حوزه دریا، رشد اقتصادی، اشتغال و رونق معیشت مردم است

شاه‌بیت مأموریت‌های پلیس/ ممنوعیت‌های جدید یک حوزه جنجالی/ اولین انتصاب در سازمان تازه تأسیس

گام‌های جدید در رفع موانع تولید با کمک اتحادیه‌ها و اصناف

عصر ایران: به جای سرک کشیدن به «بستر» دیگران ، حواس تان به «سفره» مردم خودمان باشد

آمریکا و اسرائیل به نقطه شکست رسیدند؟

همایش‌ها در استان بوشهر روستامحور برگزار می‌شوند

خطر بزرگ‌ در بازار کار/ تا سال 1407 چه اتفاقی می‌افتد؟

ترور یک اسرائیلی در مصر همزمان با آغاز یورش به رفح

آمریکا: حمله به رفح را تایید نکرده‌ایم

لحظه موشکباران مواضع نظامیان صهیونیست