ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چهار دهه رشد پرشتاب ایران در علم/بزرگترین جهش علمی در حوزه‌های علوم و فنی‏ مهندسی انگلیس

  بزرگنمايي:

سرزمین ایرانیان- دکتر دهقانی، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: انقلاب اسلامی مبدا تحولات اجتماعیِ زیادی در ایران شد. پس از گذشت حدود 39 سال از انقلاب اسلامی در ایران، موسسه‌های معتبر علمی در جهان، رشد این کشور در عرصه‌‏ علم و فناوری را در 39 سال اخیر پرشتاب ارزیابی کردند. انقلاب اسلامی با برخورداری از هویت دینی، اقدام به تاسیس نظام اجتماعی کرد که علم و علم آموزی از یک سو و ‏استقلال‌طلبی و خودباوری از سوی دیگر جزء لاینفک نظام ارزشی آن به شمار می‌‏آید. فریضه شمردن علم و از سوی دیگر نیاز به علم برای ‏استقلال، زمینه‌‏های ارزشی، اجتماعی و فرهنگی را برای دستیابی به علم مهیا و فرهنگ علمی را در جامعه ایران نهادینه کرد. 

دهقانی اظهار کرد: یکی از اساسی‌ترین مؤلفه‌های سنجش میزان استقلال و قدرت هر کشور، توانایی‌های علمی آن کشور است. ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به خصوص در دو دهه گذشته، روند پرشتابی را در جهت دستیابی به علوم و دانش نوین آغاز کرده است. در همین خصوص سرمایه‌گذاری‌های جدی بر روی فناوری راهبردی مانند سلول‌های بنیادی، انرژی‏‌های نو، زیست فناوری، فناوری میکرو الکترونیک، هوا فضا، فناوری نانو، طب ایرانی، گیاهان دارویی و... انجام داده که در نهایت به بالندگی ایران در این علوم منتج شده است و امروز نام ایران در بسیاری از علوم راهبردی در کنار کشورهای برتر جهان قرار گرفته است.

سرپرست ISC گفت: بر اساس گزارش اخیر مؤسسه نیچر ایندکس که در  24 ژانویه 2018  میلادی انتشار یافته است، جمهوری اسلامی ایران در دهه گذشته با 22 درصد نرخ رشد سالانه در مقایسه با سایر کشورهای جهان، بزرگترین جهش علمی را در حوزه‌‏های علوم و فنی مهندسی انجام داده و مقام نخست را در حوزه‌های علوم و فنی و مهندسی در سطح جهان کسب کرده است.

وی تصریح کرد: به منظور نشان دادن دقیق رشد پرشتاب علمی ایران پس از انقلاب اسلامی، روند تولید علم در قبل و پس از انقلاب  به طور مختصر بررسی می شود. روند تولید علم ایران مستخرج از پایگاه استنادی (Web of Science (WOS نشان می‌دهد که تعداد مدارک ثبت شده از حدود 500  مدرک در سال 57  به بیش از 47 هزار مدرک در سال 96 رسیده است. ایران در سال 57 با سهم و مشارکت 0.095 درصد در تولید علم دنیا در رتبه 43 دنیا قرار داشت و در سال 96 با میزان مشارکت حدود 1.9 درصد در جایگاه 16 دنیا قرار گرفته است. بنابراین تولید علم و تعداد مدارک ثبت شده در این مدت بیش از 90 برابر و نیز مشارکت ایران در سطح بین‌المللی در تولید علم در این مدت 20 برابر شده است.  

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام افزود: به طور کلی میزان تولید علم ایران پس از انقلاب اسلامی تا سال 2017، برابر با 377 هزار و 408 بوده است (تمامی داده‌‏های ارائه‌شده در این گزارش از پایگاه WOS است که در تاریخ چهارم فوریه 2018 برابر با 15 بهمن ماه 1396 استخراج شده است)، در صورتی که تولید علم ایران قبل از انقلاب یعنی ما بین سال‏‌های 1900 میلادی تا سال پیروزی انقلاب فقط 2711 مورد است. به عبارت دیگر، برای کشور ایران از سال 1900 تا 2017 میلادی تعداد 380 هزار و 119 مورد مدرک در پایگاه WOS ثبت شده است؛ که 99.2 درصد آنها مربوط به پس از انقلاب اسلامی ایران است.

میزان تولیدات علمی جمهوری اسلامی ایران پیش و پس از انقلاب اسلامی

در ادامه به منظور روشن شدن روند تولید و رشد علمی جمهوری اسلامی ایران در 20 سال اخیر منتهی به سال 2016 میلادی، ( 2016-1996) میزان تولیدات علمی بین سال‏‌های 1375 تا پایان سال 1395 استخراج و نشان داده می‌شود.

میزان تولیدات علمی ایران در پایگاه WOS بین سال‏‌های 1996- 2016 میلادی

دهقانی گفت: همانگونه که در نمودار مشاهده می‌‏شود، روند رشد تولیدات علمی جمهوری اسلامی ایران همواره صعودی بوده است. در سال 1997 میلادی ( 1376 خورشیدی) تعداد مدارک علمی ثبت شده با وابستگی جمهوری اسلامی 983 مورد بود که در سال 2016 ( 1395) یعنی بعد از گذشت 20 سال به 47 هزار و 781 مورد افزایش یافته است. محاسبه نرخ رشد در 20 سال اخیر نشان می‏‌دهد که میزان رشد سالانه برابر با 21.51 درصد بوده است. به طور خاص در سال‌‏های 2015 و 2016 این روند رشد، شتاب بیشتری گرفته است. چنانچه در سال 2012،  30938 مورد مدرک در WOS برای ایران ثبت شده است که این رقم در پایان سال 2016 به 47781 مدرک رسیده است و در طی چهار سال گذشته، 16843 مدرک به تعداد مدارک ایران نسبت به سال 2012 اضافه شده است.

وی ادامه داد: همچنین بر اساس گزارش مؤسسه بین‌‏المللی نیچر ایندکس که در 24 ژانویه 2018 انتشار یافته است، جمهوری اسلامی ایران در دهه گذشته  بیشترین رشد را در حوزه‌‏های مختلف علوم و فنی و مهندسی داشته و در مقایسه با سایر کشورهای جهان، بزرگترین جهش علمی را در حوزه‌های علوم و فنی و مهندسی انجام داده است، به طوری که  مقام نخست را در جهان از نظر رشد علمی کسب کرده است.

دهقانی گفت: بر اساس آمار موجود از کل مقالات حوزه علوم و فنی مهندسی در دهه گذشته، میزان رشد متوسط سالانه برابر با 6 درصد است؛ اما در میان تمامی کشورهای جهان، جمهوری اسلامی ایران با 22 درصد رشد بیشترین جهش علمی را در میان کشورهای جهان کسب کرده است. پس از ایران، کشورهای چین و هند با 14 درصد جایگاه دوم را به خود اختصاص داده‌‏اند. کشورهای برزیل، کره جنوبی، استرالیا، اسپانیا، ایتالیا، روسیه و کانادا به ترتیب در جایگاه‌های بعدی این رتبه‌بندی قرار دارند.

وی در پایان گفت: هر چند تولید علم در طی سالیان گذشته به عنوان مهمترین معیار برای سنجش رشد و توسعه علمی مورد توجه قرار گرفته است، سیاست‌های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری محورهای با اهمیت دیگری را مورد تاکید قرار داده است. کسب مرجعیت علمی و فناوری در جهان، بهینه‌سازی عملکرد و ساختار نظام آموزشی و تحقیقاتی کشور، تحقق دانشگاه‌های اسلامی مبتنی بر مبانی و ارزش‌های اسلامی، افزایش درک اجتماعی از توسعه علم و فناوری، دیپلماسی علمی و مشارکت علمی با دنیا، افزایش اثربخشی اقتصادی دانشگاه‌ها و تبدیل علم به ثروت و قدرت با حفظ ارزش‌های اسلامی هسته اصلی سیاست‌های کلان علم و فناوری هستند که لازم است مورد نظر قرار گیرند.

بر اساس این گزارش، مؤسسه نیچر ایندکس، مقالات پژوهشی معتبرترین مجلات در سطح جهان را بررسی و گزارش‌‏های خود را در سطح سازمان‌‏ها، کشورها و مناطق منتشر می‏‌کند. داده‌‏های این پایگاه به صورت ماهانه ویرایش و به روزرسانی شده و به صورت رایگان در دسترس کاربران قرار دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/5794/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مشوق های مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به گونه ای دیده شده که تولید را در این مناطق تقویت کند

مصوبه اقتصادی سفر دولت به لرستان همچنان در ابهام/ازنا«فولادی»نشد!

موفقیت صنعت نفت در بخش فروش در شرایط تحریمی و کمک به رشد اقتصادی کشور

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

اعتراض مردم انگلیس به وتوی آمریکا علیه فلسطین

تجمع مردم لبنان در مقابل سفارت اردن

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

تمرکز دشمن در حوزه اقتصاد پس از شکست در عرصه نظامی

پیش‌گویی یک نماینده درباره قیمت دلار

غفلت از بخش خصوصی ضربه سنگینی به اقتصاد وارد می‌کند

تصویر جهانی دولت جمهوری اسلامی ایران ؛ کشوری عزتمند است

اطلاعات غلطی که درباره کاهش نرخ بیکاری می‌دهند؛ فقط حلوا حلوا گفتن است؟

شمار شهدای غزه به 34 هزار و 49 نفر رسید

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن /مردم دارند له می شوند، آخر مگر این میز چقدر ارزش دارد؟!

چرا تغییر خاندوزی نمی‌تواند گره‌ای از مشکلات اقتصاد ایران را باز کند؟

غفلت از پارلمان بخش خصوصی ضربه مستقیم به اقتصاد کشور است

غفلت از پارلمان بخش خصوصی ضربه به اقتصاد کشور است

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

کشف 7 هزار لیتر سوخت قاچاق در بیرجند

ارائه فرصت‌های سرمایه گذاری خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو2024

پروژه‌های شهرداری را با مشارکت مردم پیش می‌بریم

پروژه‌های شهرداری را با مشارکت شهروندان پیش می‌بریم

نابودی بزرگترین مرکز داروسازی نوار غزه به دست اشغالگران صهیونیست

دیدار ماکرون با میقاتی در پاریس

زخمی شدن 5 نوجوان بر اثر تیراندازی در مریلند

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

فعالان اقتصادی اقدامات رئیسی دوران قوه قضائیه را می‌خواهند

نظر یک کارشناس اقتصادی در مورد علت افزایش طلا/ چین مقصر است

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی /دولت یک فرمانده اقتصادی ندارد