ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترامپ در پی چیست؟ ایالات متحده آمریکا

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -
ترامپ در پی چیست؟
k ٢.٣
٠
اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
کوروش احمدی| اظهارات مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده امریکا در هفته گذشته در سوییس در مورد آمادگی امریکا برای گفت‌وگو با ایران بدون پیش‌شرط حاکی از آن بود که خط‌مشی دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا برای اجتناب از بالا گرفتن تنش و بروز درگیری نظامی با ایران در تیم امنیتی او نیز تثبیت شده و افراد شاخص در این تیم در حال تطبیق دادن خود با خط مشی ترامپ در این حوزه هستند. پمپئو به عنوان یک سیاستمدار 55 ساله که همچنان دارای جاه‌طلبی‌های سیاسی است و دورنمای شرکت در انتخابات آینده را در ذهن دارد، چاره‌ای نداشته جز اینکه محتاط باشد. اگر چه او یک راستگرای مسیحی انجیلی است و مواضع افراطی او ریشه در این گرایش نظری او دارد اما همچنان با تندروهایی مانند جان بولتون، مشاور امنیت ملی که به عنوان یک مامور اجرایی با سن بالاتر از 70 سال به پایان دوره کاری‌شان نزدیک می‌شود، متفاوت است. بولتون می‌داند که فرصتی بیشتر از آنچه اکنون به عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ دارد، نصیبش نخواهد شد و نیز می‌داند که قرار نیست خود را در معرض آرای عمومی قرار دهد. در نتیجه، تمایل امثال بولتون این است که بدون هرگونه ملاحظه‌ای فقط بر تحقق اهداف افراطی خود متمرکز باشند. ترامپ در دوره جدید و به موازات تعدیل لحنش در مورد ایران چند بار به وضوح کوشید تا کسانی مانند بولتون را مهار کند. آخرین بار در توکیو و در شرایطی که یک روز قبل بولتون آزمایش‌‌های موشکی تاکتیکی کره شمالی را نقض قطعنامه‌های شورای امنیت دانسته بود، ترامپ در مصاحبه مطبوعاتی به همراه نخست‌وزیر ژاپن تصریح کرد که اگر چه برخی از «آدم‌های من» نظری متفاوت دارند اما من معتقد نیستم که آزمایش‌های موشکی اخیر کره شمالی نقض قطعنامه‌های شورای امنیت است.با اینکه پمپئو در سخنرانی کلیدی‌اش در بنیاد هریتچ در 21 مه ‌2018 دوازده خواسته و نه پیش‌شرط برای مذاکره را مطرح کرده بود و با اینکه او در مصاحبه‌اش در سوییس همچنان مدعی شد که ایران باید از «سیاست‌های بدخیمش در منطقه» دست بر دارد و به یک «کشور عادی» تبدیل شود اما طرح آمادگی برای مذاکره بدون پیش‌شرط توسط او را همچنان باید به منزله کوتاه آمدن او از مواضع رادیکال گذشته‌اش به شمار آورد. پمپئو به این ترتیب خود را در مسیری قرار داده که ترامپ در تیرماه گذشته با پیشنهاد «مذاکره بدون پیش‌شرط و در هر زمان» گشود و کمتر از دو هفته قبل در مصاحبه‌اش در توکیو با تاکید بر اینکه در پی «تغییر رژیم» نیست و «ایران با رهبران کنونی نیز می‌تواند توسعه یابد»، آن را پی گرفت. مشکل موضع‌گیری‌های جدید ترامپ و پمپئو این است که در حد تغییر لحن باقی مانده و حداقل هنوز راه به محتوا نبرده است. سیاست به اصطلاح «فشار حداکثری» همچنان پا برجاست و عوامل وزارت خزانه‌داری امریکا همچنان برای اعمال سخت‌گیرانه تحریم‌ها، به ویژه تحریم‌های نفتی و مالی، در مناطق مختلف جهان فعالند.
معافیت شماری از کشورها از تحریم‌های نفتی که در دوره اوباما به طور نظام‌مندی اعمال می‌شد در دوره ترامپ تنها شش ماه برقرار بود. مساله دیگر این است که در حالی‌که به فصل مبارزات انتخاباتی در امریکا نزدیک می‌شویم، هنوز هیچ نشانه‌ای از توفیقی در دیپلماسی ترامپ در قبال کره شمالی و ایران قابل مشاهده نیست. مرور اتفاقاتی که تاکنون در ارتباط با رابطه کره شمالی و امریکا افتاده هم از نظر شناخت اهداف و روش کار ترامپ مهم است و هم از نظر شقوق قابل تصور در سیر آتی بحران جاری بین ایران و امریکا. به طور خلاصه لازم به یادآوری است که وضعیت بین امریکا و کره شمالی به نوعی انجماد انجامیده است؛ به عبارت دیگر، به نظر می‌رسد که وضع موجودی شکل گرفته که ظاهرا هر دو طرف از آن راضی‌اند. توقف آزمایش‌های موشکی بالستیک و آزمایش‌های هسته‌ای امتیاز عمده‌ای است که ترامپ از کره شمالی گرفته است. در مقابل، کره شمالی نیز امتیازاتی از ترامپ گرفته که عبارتند از: توقف تشدید تحریم‌ها، توقف اجرای سخت‌گیرانه تحریم‌های موجود، بازگذاشتن نسبی دست‌ چین و روسیه برای نقض برخی تحریم‌ها، توقف مانورهای نظامی امریکا و کره جنوبی، تعلیق روند امنیتی‌سازی کره شمالی از طریق تنش‌زدایی در روابط دو کشور و شکل‌گیری نوعی روابط دوستانه و توام با احترام بین ترامپ و کیم و ... ترامپ ممکن است در این فکر باشد که در جریان مبارزات انتخاباتی همین انجماد وضعیت و جلوگیری از تشدید بحران را به عنوان یک دستاورد در سیاست خارجی مطرح و آن را با موج آزمایش‌های موشکی و هسته‌ای کره شمالی در اواخر دوره اوباما مقایسه کند. در ارتباط با ایران مساله این است که ترامپ با وجود اظهار آمادگی برای مذاکره هنوز هیچ نشانه‌ای مبنی بر آمادگی برای دادن امتیازاتی مشابه از خود نشان نداده است. به علاوه، سوال این است که در تئوری آیا ایران می‌تواند با دریافت امتیازاتی مشابه، انجماد وضعیت در شرایط کنونی را بپذیرد. با توجه به تفاوت فاحش بین شرایط ایران و شرایط کره شمالی و شدت تحریم‌ها علیه ایران، بعید است پاسخ این سوال بتواند مثبت باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/66067/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ ایران چک 500 هزار تومانی تکذیب شد

رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

نماینده روسیه در شورای امنیت: آمریکا با هر قطعنامه آتش بس در غزه مخالفت کرده است

کاخ سفید: آمریکا در مورد رفح با اسرائیل در حال گفت و گو است

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

رشد قیمت مسکن در تهران ‌منفی شد؟

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

حماس: مواضع بایدن متناقض است

مرغ ارزان شد

دلیل توقف واحدهای تولیدی و نیمه‌تمام لرستان کمبود اعتبار است

حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان به یک میلیارد دلار می رسد

روابط اقتصادی و تجاری استان بوشهر با ازبکستان توسعه یابد

ضرب سکه طلا را ‌خیانت‌ به مملکت می‌دانیم

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی

منظور: اقتصاد ایران در اوج تحریم‌ها رشد 6 درصدی را تجربه کرد

جزییات واریز مرحله سوم سود سهام عدالت اعلام شد

انقلابیون انتقادی

موضع‌گیری دو پهلو

تاریخ سازی جعلی

رویترز: آمریکا عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو می‌کند

سیل برای دبی گران تمام شد

ورود دادستان شهریار به افزایش نجومی اجاره واحدهای تجاری

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

ادعای رسانه عبری درباره اصابت موشک به دیمونا جنگ روانی است

نتانیاهو: نباید اختلافات داخلی را علنی کنیم؛ با تهدید وجودی روبرو هستیم

اردن: باید مانع حمله به رفح شد

تظاهرات علیه نتانیاهو امروز هم ادامه یافت

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

برای تأمین منابع مالی افق نوینی لازم است

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

غربت مرتضی

گوترش: خاورمیانه در لبه پرتگاه قرار دارد

اوکراین درباره وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد

سازمان بهداشت جهانی: حجم ویرانی بیمارستان‌های غزه فاجعه‌آمیز است

سلامت جسمی- روانی صهیونیست‌ها وخیم‌تر شده است

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

از هر امری که مردم را نا امید کند بپرهیزید

جزییات واریز مرحله سوم سود اعلام شد

رئیس برنامه و بودجه کشور: رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

اردوغان: باید در راستای توقف نسل‌کشی در غزه تلاش کنیم

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟

اتمام 53 پروژه اقتصادی تا پایان دولت در خراسان رضوی