ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شینزو آبه؛ سیاستمداری که ارتش ژاپن را تهاجمی می کند آسیا و اقیانوسیه

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -
شینزو آبه؛ سیاستمداری که ارتش ژاپن را تهاجمی می کند
k ١٤
٤
مشرق / متن پیش رو در مشرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
خارج کردن ارتش ژاپن از لاک دفاعی و وارد کردن آن به فاز توان تهاجمی، یکی از برنامه های جدی آبه بوده و دولت این کشور در سالهای اخیر تقریباً به صورت یک نواخت در حال افزایش بودجه دفاعی خود است.
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در حالی روز چهارشنبه به تهران می آید که بسیاری از رسانه های غربی و برخی همراستایان داخلی تلاش دارند اینگونه القا کنند که وی با پیام و هدف صلح و مذاکره آمریکا، به سمت ایران آمده است. طبیعتاً در شرایط فعلی، آنچه که نخست وزیر ژاپن برای ایران می آورد مشخص نیست ولی نگاهی به کارنامه این سیاست مدار ژاپنی نشان می دهد از مردی صحبت می کنیم که تلاش زیادی برای افزایش قدرت نظامی و تهاجمی کشورش انجام داده و بیش و پیش از آنکه به عنوان مرد مذاکره و صلح شناخته شود، طرفدار تفکرات ترامپیسم است.
به طور خلاصه باید اشاره کرد که وی در دو دوره در ژاپن نخست وزیر بوده که یکی از آن دو دوره از سال 2006 تا سال 2007 بوده و دوره دوم از دسامبر 2012 آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد. وی در حال حاضر سومین نخست وزیر با دوره صدارت طولانی در تاریخ ژاپن محسوب می شود. در دوره خصوصاً دوم نخست وزیر آبه از سال 2012 تا به امروز ژاپن برنامه مسلح سازی بسیار شدید و گسترده ای را پیش گرفته است و تغییرات بسیار خاص و مشخصی را در چهره نظامی این کشور داده است.
برد موشک‌های ژاپن افزایش پیدا کرد
از جمله علاقمندی ها و برنامه های آبه و یارانش، افزایش برد موشک های این کشور است به گونه ای که وزارت دفاع ژاپن در اوایل اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرده که این کشور پس از مدتها، بُرد موشک‌های کروز خود را افزایش خواهد داد؛ خبری که ماهیت منحصراً دفاعی ارتش را مطابق با منشور صلح تعریف شده در قانون اساسی این کشور، به چالش می‌کشد. طبق گزارش‌ها، قرار است بُرد موشک تیپ 12 زمین به دریای ژاپن از 100 به 300 کیلومتر افزایش پیدا کند حال آنکه فاصله نزدیک‌ترین پایگاه ژاپن با جزایر سنکاکو که بر سر آنها با چین مناقشه وجود دارد؛ 200 کیلومتر ارزیابی می‌شود. بُرد موشک های کروز ضد کشتی هوا پرتاب ASM-3 نیز از 200 به 400 کیلومتر افزایش پیدا خواهد کرد.

موشک کروز ASM-3 ساخت ژاپن با رنگ سفید مشخص است
اگر چه این میزان برای هدف قرار دادن پایگاه‌های نظامی خارجی کافی نیست، اما می‌تواند مقدمه‌ای برای اتخاذ چنین تصمیمی ارزیابی شود. این موشک های کروز معمولاً با یک سری ارتقاء در سیستم های نرم افزاری و جستجوگرهای مرحله پایانی می توانند به عنوان موشک های حمله به اهداف زمینی نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
ژاپن بزرگترین کاربر اف 35 بعد از آمریکا در جهان
ارتش ژاپن در حال حاضر با سفارش دادن 147 فروند اف 35 که 42 فروند آنها از مدل بی با قابلیت عمود پرواز است و باقی مدل A هستند بعد از خود آمریکا بزرگترین کاربر این جنگنده در جهان به حساب می آید. در حال حاضر حدود 12 فروند از این جنگنده در خدمت نیروی هوایی ژاپن از مدل A عملیاتی شده است. ژاپنی ها در سال 2012 اولین قرارداد قطعی را برای خرید جنگنده اف 35 به امضاء رساندند. صنایع ژاپنی از جمله شرکت میتسوبیشی در ساخت بخشی از قطعات و مونتاژ تعدادی از این جنگنده ها نقش اساسی را ایفاء خواهند کرد. جنگنده های اف 35 برای ژاپن در اصل برای جایگزین با هواپیماهای اف 4 فانتوم خریداری شدند که سالهای طولانی است بخش زیادی از بار کاری نیروی هوایی ژاپن را بر عهده دارند.
بخش عمده از سفارش اخیر اف 35 برای ژاپن در سفر اخیر ترامپ به این کشور نهایی شد. در این سفر رییس جمهور آمریکا اعلام کرد که قرارداد خرید 105 فروند جنگنده اف 35 بین این کشور و ژاپن نهایی شده است.
ناو هواپیمابر برای سرزمین آفتاب تابان
توسعه شدید نیروی دریایی چین در چند دهه اخیر از جمله ساخت ناوهای هواپیمابر توسط این کشور باعث شد تا مقامات ژاپنی به فکر افتاده و توسعه نیروهای مسلح از جمله نیروی دریایی خود را شدیداً افزایش دهند که البته در این راه، بحث ناوهای هواپیمابر و داشتن توان هوا دریای سنگین در شکل جنگنده همچنان یک مشکل بزرگ بر اساس توافقات قدیمی و اجباری برای ژاپنی ها بود. ژاپنی ها در سالهای اخیر دست به توسعه شناورهای بسیار بزرگی تحت کلاس " ناوشکن های بالگردبر" زدند که در حقیقت همان ناوهای بالگردبر یا به عبارتی دیگر می توان به آنها ناوهای هواپیمابر کوچک گفت.
ژاپنی ها در ابتدا با دو فروند ناو کلاس Hyūga به وزن نهایی تقریباً 19 هزار تن و سپس دو فروند ناو کلاس Izumo با وزن نهایی 27 هزار تن را ساختند که هر 4 فروند از این دو کلاس نیز در حال حاضر در خدمت ژاپنی ها هستند. دو ناو کلاس Hyūga در سالهای 2006 تا 2011 و دو ناو کلاس Izumo در سالهای 2012 تا 2017 ساخته شدند.

ناو بالگرد بر Hyūga
در ابتدا ژاپنی ها بالگردهای ضد زیردریایی مثل مدل سی هاوک را بر روی این شناورها قرار دادند و اعلام کردند ماموریت اصلی این شناورها کنترل و فرماندهی ناوگروه ها و جنگ ضد زیردریایی خواهد بود اما در همان زمان بسیاری از کارشناسان دفاعی این احتمال را مطرح کردند که این دو کلاس از شناور، در حقیقت می توانند به عنوان ناو هواپیمابر با استفاده از هواپیماهای عمود پرواز به کار بروند اما مقامات ژاپنی دائماً این تحلیل را تکذیب می کردند.

ناو بالگرد بر Izumo
در زمان توسعه این ناوها، هنوز جنگنده F-35B به شکل کامل به بهره برداری نرسیده و شاید تنها گزینه در دسترس برای مجهز کردن این شناورها جنگنده های قدیمی تر عمود پرواز هریر بودند اما با گذشت زمان و جلو رفتن برنامه جنگنده اف 35 مدل عمود پرواز آن یعنی F-35B که در اصل برای سپاه تفنگداران دریایی آمریکا و نیروی دریایی انگلیس توسعه پیدا کرده مراحل توسعه خود را پشت سر گذاشته و تقریباً می توان گفت به وضعیت عملیاتی رسیده است.
آنچه این ناوها برای فعال کردن و استفاده عملیاتی از اف 35 بی نیاز دارند تنها یک سازه معروف به اسکی جامپ در جلوی شناور است که عمل پرواز را برای پرنده هایی در کلاس اف 35 بی بسیار آسان کرده و از طرف دیگر عمل فرود نیز به صورت عمودی انجام می شود. سفارش 42 فروندی ژاپن برای جنگنده های اف 35 بی در حقیقت با نگاهی به همین 4 شناور انجام شده است و این کشور را به نوعی صاحب توان هوادریای سنگینی در مقابل چینی ها خواهد کرد. کشور چین بارها به این روند ژاپن اعتراض کرده و آن را بازگشت این کشور به رفتارهای نظامی گرایانه قبل از شکست این کشور در جنگ جهانی دوم قلمداد می کند.
آبه به دنبال رهایی از اصل 9 قانون اساسی ژاپن
چندین سال است که بحث ها در داخل و خارج ژاپن درباره تغییراتی در قانون اساسی این کشور داغ است. بحث اصلی در حوزه مسائل نظامی به اصل 9 قانون اساسی ژاپن باز می گردد. این اصل این گونه می گوید: " به منظور تحقق صلح بین‌المللی بر اساس عدالت و نظم، مردم ژاپن برای همیشه جنگ را به عنوان وسیله‌ای برای اعمال حاکمیت یک کشور و نیز تهدید یا استفاده از زور را به عنوان وسیله حل‌وفصل اختلافات بین‌المللی مردود می‌شمارند. برای رسیدن به هدف فوق، نیروهای زمینی، دریایی، هوایی و نیز سایر امکانات بالقوه جنگی هرگز نگهداری نخواهند شد. حق نگهداشتن کشور در حالت جنگ به رسمیت شناخته نخواهد شد. "
ژاپن از سال 1954 میلادی به این طرف دارای نیروی نظامی به اسم نیروی دفاع از خود بوده اما نخست وزیر این کشور به دنبال تغییر و از بین بردن این اصل تا سال 2020 با اصلاحاتی در قانون اساسی است.هدف از این اقدام، اصلاح و ایجاد تغییرات در مفاد قوانین مربوط به اعطای وجاحت قانونی به موجودیت نیروهای دفاع از خود ژاپن است. در همین ارتباط به موجب اصل 9 قانون اساسی ژاپن که در سال 1947 به تصویب رسید حق استفاده از نیروهای مسلح از این کشور منع شده است.این در حالی است که 2 ماده قانونی در این راستا در ارتباط با استقرار نیروهای دفاع از خود ژاپن در خارج از مرزهای این کشور در سال 2015 به تصویب رسیده است.
ژاپن در حال رکورد شکنی با بودجه دفاعی
رویارویی با چین و کره شمالی در منطقه شرق آسیا و البته خارج کردن ارتش ژاپن از لاک دفاعی و وارد کردن آن به فاز توان تهاجمی امری است که برای این کشور هزینه بر بوده است و البته دولت آبه در سالهای اخیر تقریباً به صورت یک نواخت در حال افزایش بودجه دفاعی این کشور بوده است. وی پس از به قدرت رسیدن در سال 2012 با تغییر روش دولت قبلی در بحث کاهش بودجه نظامی دقیقاً مسیر عکس را برگزیده و به سمت افزایش بودجه نظامی رفت. اعدادی که در ادامه می آید می تواند ذهنیتی به شما در این بخش بدهد:
بودجه دفاعی ژاپن در سال 2016 میلادی چیزی در حدود 42 میلیارد دلار بوده است. این بودجه در آن زمان بالاترین بودجه دفاعی در تاریخ ژاپن مدرن به حساب می آمده است. افزایش بودجه ژاپنی ها به صورت کم اما مداوم ادامه داشته و برای سال 2019 میلادی به رقم 47 میلیارد دلار رسیده است. این رقم هم تا به امروز در تاریخ مدرن ژاپن بی سابقه بوده است.
ژاپن به دنبال حضور موثر در فضا
آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن از سال 2003 میلادی کار خود را آغاز کرده است. در مدت تقریباً کوتاه که از عمر این سازمان گذشته است اقدامات بسیار مهمی در آن انجام شده و در عین حال ژاپن به دنبال کارهای بسیار مهمی نیز در آینده در بخش فضایی است. یکی از برنامه های مهم ژاپن که از سال 2018 در بخش فضایی عملیاتی شده است پرتاب 4 ماهواره طی برنامه موسوم به QZSS است. این 4 ماهواره خدمات مکان یابی با دقت بالا را شبیه به جی پی اس آمریکایی در منطقه حوالی خود ژاپن و آسیای جنوب شرقی ارائه می کند. برنامه ژاپن ارتقاء این سیستم تا سال 2023 و بی نیاز شدن کامل از جی پی اس آمریکایی است.
در سال 2018 میلادی دولت ژاپن برنامه راه جدید فضایی خود را اعلام کرد که بر اساس آن این کشور بودجه خود را در بخش فضایی افزایش داده و به دنبال تشکیل یک نیروی فضایی می رود که وظیفه اولیه آن رصد فضا از زمین است و در این رصد، ماهواره های دیگر کشورها، زباله های فضایی و اجرام آسمانی رصد خواهند شد. همچنین ژاپنی ها برنامه ای برای پرتاب سه ماهواره ارتباطی در باند ایکس به فضا دارند که ارتباطات امن و سریع را برای نیروهای مسلح این کشور فراهم می کند.

راکت ماهواره بر H-IIB ساخت ژاپن
نکته جالب دیگر درباره توان فضایی ژاپن این است که عمده ماهواره های این کشور با ماهواره برهای ساخت خود این کشور مثل سری H-IIB که به طور مشترک توسط شرکت میتسوبیشی و آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن طراحی و ساخته شده است به فضا ارسال می شود. این مسئله نشان دهنده توان کامل ژاپن در داشتن پتانسیل ها برای طراحی و ساخت انواع موشک های بالستیک را نیز نشان می دهد. این کشور هم توان علمی، صنعتی و مالی لازم برای تبدیل شدن به یک ابرقدرت موشکی را نیز دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/69530/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

حماس: مواضع بایدن متناقض است

مرغ ارزان شد

دلیل توقف واحدهای تولیدی و نیمه‌تمام لرستان کمبود اعتبار است

حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان به یک میلیارد دلار می رسد

روابط اقتصادی و تجاری استان بوشهر با ازبکستان توسعه یابد

ضرب سکه طلا را ‌خیانت‌ به مملکت می‌دانیم

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی

منظور: اقتصاد ایران در اوج تحریم‌ها رشد 6 درصدی را تجربه کرد

جزییات واریز مرحله سوم سود سهام عدالت اعلام شد

انقلابیون انتقادی

موضع‌گیری دو پهلو

تاریخ سازی جعلی

رویترز: آمریکا عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو می‌کند

سیل برای دبی گران تمام شد

ورود دادستان شهریار به افزایش نجومی اجاره واحدهای تجاری

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

ادعای رسانه عبری درباره اصابت موشک به دیمونا جنگ روانی است

نتانیاهو: نباید اختلافات داخلی را علنی کنیم؛ با تهدید وجودی روبرو هستیم

اردن: باید مانع حمله به رفح شد

تظاهرات علیه نتانیاهو امروز هم ادامه یافت

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

برای تأمین منابع مالی افق نوینی لازم است

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

غربت مرتضی

گوترش: خاورمیانه در لبه پرتگاه قرار دارد

اوکراین درباره وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد

سازمان بهداشت جهانی: حجم ویرانی بیمارستان‌های غزه فاجعه‌آمیز است

سلامت جسمی- روانی صهیونیست‌ها وخیم‌تر شده است

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

از هر امری که مردم را نا امید کند بپرهیزید

جزییات واریز مرحله سوم سود اعلام شد

رئیس برنامه و بودجه کشور: رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

اردوغان: باید در راستای توقف نسل‌کشی در غزه تلاش کنیم

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟

اتمام 53 پروژه اقتصادی تا پایان دولت در خراسان رضوی

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

از چاله به چاه؟

حملات صهیونیست‌ها به فلسطینی‌ها به بالاترین حد از سال 2006 رسید

رهبر انصارالله: کشتی‌های مرتبط با رژیم اشغالگر در معرض عملیات‌های ما هستند

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

بازگشت بیش از 250 همت از سرمایه‌های مردمی با احیای واحد‌های تولیدی

15 میلیارد ریال مواد خوراکی و لوازم بهداشتی قاچاق در تبریز کشف شد