ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کشف یک سویه نفت‌خوار برای حذف آلودگی‌ آب‌های زیرزمینی آسیا و اقیانوسیه

  بزرگنمايي:

سرزمین ایرانیان- دکتر ابراهیم علایی با بیان اینکه معمولا آلودگی از سطح آغاز می‌شود و به تدریج در لایه‌های عمقی نفوذ می‌کند، افزود: ریزش مواد نفتی در لایه‌های عمقی زمین تا آب‌های زیر زمینی امتداد می‌یابد، ولی نکته حائز اهمیت این است که هیدروکربن‌ها تا رسیدن به منابع آب‌های زیر زمینی یکسری فرآیندهای طبیعی را طی می‌کنند.

وی ادامه داد: ‌در این فرآیندها بخش‌ها و اجزایی از نفت خام که قابلیت شست‌وشو و حلالیت بیشتری دارند، سریع‌تر به منابع آب‌های زیر زمینی می‌رسند، از این رو در این بخش از آب با اجزایی از نفت خام سروکار داریم که معمولا حلالیت بالاتری دارند؛ از این رو تاثیرگذاری آن در حوزه بیولوژیکی و زیستی نیز بیشتر است.

علایی با تاکید بر اینکه این بخش از مواد نفتی معمولا توان موتاسیون‌زدایی بالایی دارند و عامل بروز بیماری‌های سخت نیز هستند، اظهار کرد: در مطالعاتی که در این زمینه انجام دادیم، بعد از تعیین منبع آلودگی‌ها، بر روی اجزای مختلف فرآورده‌های نفتی مطالعه کردیم تا مشخص شود که کدام بخش از این آلودگی‌ها توانسته است به بخش‌های عمیق‌تر سفره‌های زیر زمینی آب برسد.

رییس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت اضافه کرد: بر اساس نتایج به دست آمده از گمانه‌زنی‌ها متوجه شدیم که کدام یک اجزای نفتی موجب آلودگی این آب‌ها می‌شوند و بر اساس این داده‌ها استراتژی‌های حذف آلودگی‌های نفتی را تدوین کردیم.

وی با تاکید بر اینکه این مطالعات در مناطق نفت‌خیز جنوبی اجرایی شد و از چاه‌های حفر شده در عمق 15 تا حدود 30 متری بوده است، خاطر نشان کرد: بر اساس موفقیت‌هایی که در این طرح به دست آمد، پروژه دیگری برای کل مجتمع‌های نفتی تعریف شد که در این طرح دوم، پروفیل‌های مطالعاتی از عمق 20 تا 200 متری بوده است.

روش زیستی برای حذف آلودگی نفتی

علایی با بیان اینکه بر مبنای پتانسیل ذاتی منطقه در این پروژه فناوری‌هایی برای رفع آلودگی‌های نفتی آب‌های زیر سطحی توسعه داده شد، گفت: برای این منظور از آب و خاک آلوده در منطقه نمونه‌برداری شد و بر اساس پروتکل‌های خاصی در آزمایشگاه میکروارگانیزم‌های نمونه‌های جمع‌آوری شده شناسایی شدند.

به گفته وی، سویه‌های میکروبی و باکتریایی موجود در خاک‌های آلوده ظرفیت‌های مساعدی برای حذف آلودگی‌های نفتی هستند؛‌ چرا که این سویه‌ها مواد نفتی را به عنوان خوراک مصرف می‌کنند و موجب حذف آلایندگی می‌شوند.

وی ادامه داد: بعد از شناسایی، میکروارگانیزم‌های منطقه مورد نظر در محیط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفتند تا این ظرفیت‌های زیستی آنها شناسایی و توسعه داده شود.

وی استفاده از پتانسیل منطقه برای حذف آلودگی نفتی را از مزایای این طرح نام برد و افزود: این امر موجب شد تا ماده جدیدی برای رفع آلودگی به محیط اضافه نشود و از سوی دیگر میکروارگانیزم‌های موجود در منطقه از آلودگی‌های نفتی به عنوان خوراک استفاده و این آلودگی را به زیست توده‌ای تبدیلکردند که اثرات سویی برای محیط زیست در پی ندارد.

دو فناوری توسعه داده شده در حذف میکروبی آلاینده‌ها

رئیس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت استخراج بخارات فعال ترکیبات فرار هیدروکربوری (VOC) از عمق به سطح را از جمله فناوری‌های توسعه داده شده در این مطالعات دانست و ادامه داد: علاوه بر آن موفق به توسعه فناوری فیلترهای زیستی که شامل برج‌های عظیمی به طول 12 متر و قطر 1.5 تا 2 متر می‌شود، شدیم.

به گفته وی، این برج‌ها دارای لایه‌های داخلی است که در آن سویه‌های باکتریایی پرورش داده می‌شود.

علایی با اشاره به کاربردهای این برج، توضیح داد: بخارات سمی ناشی از حذف آلودگی‌های نفتی از سوی میکروارگانیزم‌ها و تبدیل آن به زیست توده به داخل این برج هدایت می‌شود.

وی توسعه سیستم فعال‌سازی میکروارگانیزم‌ها در داخل خاک را که به آن "تحریک درجا" (biostimulation) می‌گویند، از دیگر فناوری‌های توسعه داده شده در این پروژه عنوان کرد و افزود: این فرآیندها از جمله فرآیندهای پیچیده‌ای است که اجرای آن با در نظر گفتن بخش‌های گاز، خاک، آب و زیستی اجرایی شده است.

زمان لازم برای حذف زیستی آلودگی‌ها

وی در خصوص اینکه روش‌های زیستی در چه مدت می‌تواند آلودگی‌های نفتی آب‌های زیر زمینی را حذف کند، با بیان اینکه حذف آلودگی‌های نفتی از منابع آب‌های زیر زمینی به حجم و میزان آلودگی در منطقه بستگی دارد،‌ گفت: شرایط اقلیمی نیز در این روش بسیار موثر است؛ چراکه وقتی با موجود زنده سر و کار داریم، عوامل محیطی تاثیرگذار است، ولی یکی از ویژگی‌های بارز در حوزه نفتی این است که عمده تاسیسات نفتی در مناطق جنوبی کشور است که معمولا از نظر اقلیمی، دو فصلی و برای توسعه این فناوری بسیاری مساعد هستند.

رییس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به حجم آلودگی‌های نفتی، تاکید کرد: در این پروژه در یک مجتمع بزرگ صنعتی نفتی با وسعت بیش از 30 هکتار که دارای آلودگی‌های نفتی وسیعی بود، توانستیم حداکثر در یک فرآیند 6 ماهه آلودگی‌های آب‌های زیر زمینی را حذف کنیم.

کشف سویه‌های جدید نفت‌خوار

علایی با بیان اینکه در این پروژه توانستیم سویه‌های میکروبی و باکتریایی متنوعی را برای حذف آلودگی‌های نفتی شناسایی کنیم، یادآور شد: در این بررسی‌ها به گونه‌های جدیدی رسیدیم که در هیچ منابع جهانی از آن منتشر نشده بود.

وی نمونه سویه‌های کشف شده در این مطالعات را سویهRodoplanes Sinus Persisi  عنوان کرد و گفت: نمونه مادری آن با عنوان RIPI ثبت جهانی شد.

به گفته این مقام مسؤول، سویه‌های کشف‌شده بعد از ارزیابی و چک در بانک‌های جهانی مورد تایید قرار می‌گیرند و بعد از آن اجازه انتشار داده می‌شود.

رییس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به ویژگی‌های این سویه، اظهار کرد: این سویه ظرفیت بالایی در حذف و از بین بردن برش‌های نفتی دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/8134/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

برای رفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید برنامه جمعی داشت

تاکید وزیر اقتصاد بررفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی

تاثیر تثبیت بر انتظارات تورمی

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

هیاتی از مصر به سرزمین‌های اشغالی می‌رود

نمایش جدید آمریکا درباره غزه: تعیین نماینده ویژه!

استاد دانشگاه کلمبیا در اعتراض به سرکوب دانشجویان خواستار استعفای رئیس دانشگاه شد

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

ظرفیت تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا

ابر دولت در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت