ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ خواب غیر قابل تعبیر اردوغان برای سوریه ترکیه

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - سرمقاله شرق/ خواب غیر قابل تعبیر اردوغان برای سوریه
٣٠
٠
شرق / « خواب غیر قابل تعبیر اردوغان برای سوریه » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم صباح زنگنه است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حضور نظامیان ترکیه در خاک سوریه اقدامی غیرقانونی و برخلاف مقررات روشن بین‌المللی است و نقض صریح حق حاکمیت یک کشور مستقل محسوب می‌شود. ترکیه مدعی است نیروهای کرد مخالف آنکارا در خاک سوریه حضور دارند و حمله به خاک سوریه با ارتش و البته برخی مخالفان دولت سوریه در قالب مجموعه‌ای نظامی، برای ازبین‌بردن خطر تروریسم در شمال سوریه بوده است. این در حالی است که در تعدادی از این مناطق اساسا کردهای مخالف دولت ترکیه حضور ندارند. در سال‌های اخیر بسیاری از مردم و غیرنظامیان بی‌گناه و بی‌دفاع سوریه، در حملات و بمباران ارتش ترکیه کشته و زخمی شده‌اند. در تهاجم فعلی ارتش این کشور نیز غیرنظامیان جان خود را از دست داده‌اند. اگر واقعا هدف ترکیه نابودکردن «پ.‌ک.‌ک» در خاک سوریه بود، قاعدتا باید فقط سراغ آن نیروها می‌رفت و با آنها مقابله می‌کرد؛ اما این نوع حضور نظامی ترکیه در خاک سوریه حاکی از اغراض توسعه‌طلبانه آنکاراست که با توافق‌نامه‌های میان سه کشور ایران، روسیه و ترکیه نیز مغایر است. بخشی از جمعیت این منطقه، عرب اهل سوریه هستند و در میان آنها کردها هم زندگی می‌کنند که تشکیلات خود را دارند و تهدید عمده‌ای برای امنیت ترکیه محسوب نمی‌شوند. ترکیه برای توسعه مناطق تحت نفوذ خود در سوریه به این بهانه دست یازیده تا منافع خود را تأمین کند. با خروج نیروهای ایالات متحده از منطقه شمال سوریه، مشخص بود اردوغان برای عملیات نظامی، از آمریکا چراغ سبز دریافت کرده است. کردهای سوریه در هماهنگی با دولت آمریکا عمل کرده و تحت حمایت واشنگتن بودند و امروز این اقدام آمریکا احتمالا باعث خواهد شد کردها با دولت مرکزی سوریه، روابط خود را بازتعریف کرده و خود را به نیروهای غیرقابل‌اعتماد خارجی گره نزنند. علاوه بر مخالفت اروپا، ایران و روسیه با حضور نظامی ترکیه در سوریه، واقعیت‌های موجود منطقه نیز مطابق نیات رئیس‌جمهور ترکیه نیست. آنکارا به‌زودی درخواهد یافت ادامه حضور نظامیان این کشور در سوریه در آینده به سود ترکیه نیست، ضمن اینکه احتمال دارد آنکارا در تهاجم نظامی خود شکست بخورد. این اتفاق، وضعیت بسیار پیچیده‌ای در شرق فرات و سوریه ایجاد کرده که از یک طرف می‌تواند به توسعه جنگ منجر شود و از سوی دیگر فرصت بسیار مناسبی برای داعش و گروه‌های وابسته به آن پدید خواهد آورد. این گروه تروریستی از خلأ امنیتی ایجاد‌شده و البته فضای به‌هم‌ریخته جنگ و درگیری استفاده کرده و توسعه قلمرو خود و تصرف مناطق دیگری از سوریه را دنبال خواهد کرد. با توجه به خرید نفت داعش از سوی ترکیه در جریان فعالیت‌های این گروه تروریستی، حتما این بعد از حمله اردوغان به سوریه نیز باید مد نظر کشورهای منطقه به‌ویژه ایران و روسیه باشد. جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا به مسئولان دولت ترکیه اعلام کرد تهاجم نظامی به خاک سوریه یک اشتباه جدی بوده و ‌ایران آمادگی میانجیگری بین طرف‌های درگیر را دارد. دولت سوریه نیز این حمله را یک تجاوز به سرزمین سوریه در نظر گرفته و ارتش سوریه نیز به سمت مناطق درگیری در حرکت است. ارتش سوریه امروز توانایی و اعتمادبه‌نفس لازم را دارد و می‌تواند از تمامیت ارضی خود دفاع کند؛ اما اینکه ترکیه به‌دنبال چیست، باید گفت اردوغان با اقدام خود به‌دنبال گرفتن امتیازاتی از آمریکاست. این حمله باعث خواهد شد مسئله ادلب که اهمیت بالایی برای سوریه و ترکیه دارد، به حاشیه برود و فشار محاصره نیرو‌های ارتش سوریه بر ادلب را کاهش دهد. درعین‌حال مسائل داخلی ترکیه را نیز با سناریوی جنگ و تهدید خارجی، مدیریت خواهد کرد.
ترکیه سه میلیون پناهنده آواره سوری دارد، بر همین اساس به‌دنبال جایی است تا آنها را مستقر کند و اینجا را مناطق مرزی خود می‌داند. ترکیه به‌دنبال تسلط بر منابع نفت و گاز سوریه است که در مناطق شمالی این کشور قرار دارد. به نظر می‌رسد اهداف سیاسی، نظامی و عملیاتی برای اردوغان تعریف شده است. فعالیت در جهت تحقق ایجاد منطقه امن در مرز‌های ترکیه با سوریه و توسعه آن تا بخش‌هایی از شمال سوریه نیز در پس ذهن مقامات آنکارا قرار دارد. درعین‌حال این حادثه به‌دلیل تبعاتی که دارد و اروپا در خط مقدم تحمل آثار پیامد‌های این عملیات از ایجاد مهاجرت، جابه‌جایی تا پناهندگان خواهد بود، نوعی امتیازگیری از اروپا هم تحلیل می‌شود؛ اما ترکیه تنها بازیگر این میدان نیست. احتمال توافق کرد‌ها با دولت سوریه و ارتش ملی سوریه، منطقه شمال را نیز به حوزه اختیارات ارتش اضافه خواهد کرد و حتما برای ارتش ترکیه مسئله ایجاد می‌شود. به‌هرحال مشخص است اختلاف‌های مرزی ناشی از حضور کردهای مخالف دولت ترکیه از طریق قرارداد آدنا حل‌شدنی است که می‌تواند میان نیروهای ارتش سوریه و ترکیه کنترل شود و نگرانی‌های امنیتی ترکیه به این وسیله برطرف می‌شود. اگر ترکیه به‌دنبال بازگشت به دوران سلطنت عثمانی است که بخش‌هایی از سوریه در تصرف آن قرار داشت، باید بداند این مسئله بسیاری از معادلات در منطقه و جهان را تغییر داده و تحمل نخواهد شد و البته آنکارا از قبل آن ضررهای جدی امنیتی و اقتصادی، متحمل خواهد شد. بهتر است مقامات آنکارا، پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران را جدی‌تر بررسی کرده و اجازه دهد ارتش و دولت سوریه برای این منطقه، فضای لازم را ایجاد کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/99515/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مشکل تعطیلی پنجشنبه‌

تمام ایده‌های دانش‌بنیانی قدرت تولید انبوه را دارند؟

روزنامه‌های اقتصادی شنبه 1 اردیبهشت

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

دارندگان کارت سوخت بخوانند

توقیف محموله سوخت قاچاق در سمنان

طالبان خواستار تکمیل پروژه‌های نیمه تمام سازمان ملل شد

روزیِ نو؛ مجله‌ای رادیویی با رویکرد امیدبخشی

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

پایان اردیبهشت آخرین مهلت تبدیل مجوز‌های کاغذی به شناسه یکتا

پافشاری بانک مرکزی بر اجرای سیاست‌های غلط/ صندوق تثبیت ارزی با دلار 3 نرخی کارایی ندارد

تنها تا 26 اردیبهشت برای تبدیل مجوز‌های کاغذی کسب و کار به الکترونیکی فرصت وجود دارد

چهارمحال و بختیاری در جایگاه ششم صدور پروانه کسب الکترونیکی کشور

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

وحدت نظر در تدوین سازوکارهای مشارکت مردم در عرصه اقتصاد ضروری است

آمادگی ایران برای ارتقای روابط با الجزایر

«موزه دین و زندگی» در بلوار پیامبر اعظم (ص) ایجاد می‌شود

هشدار وزیر فرهنگ لبنان نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورش

آمریکا به کمک آرژانتین می‌رود

«محسن رضایی» با اعضای شورای نگهبان دیدار و گفتگو کرد

بایدن در آستانه شکست؟

ارمنستان 4 روستای منطقه «قزاق» را به آذربایجان واگذار کرد

اذعان صهیونیست ها به تداوم قدرت مقاومت فلسطین در غزه

لاوروف: برای مذاکره در مورد اوکراین آماده‌ایم

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

غیبت ایران در بازار 75 میلیارد دلاری بنگلادش

توقیف خودروی قاچاق در ساری

لغو پروازهای شرکت‌های اروپایی به اراضی اشغالی

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

جنگ غزه و حملات ایران جایگاه اقتصادی اسرائیل را کاهش داده است

همکاری اسلامی: حق وتو آمریکا، ناقض مفاد سازمان ملل متحد است