ایرانیان جهان
قدم‌های اولیه اصلاحات در عراق
شنبه 16 آذر 1398 - 11:50:44
ایرانیان جهان - اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در حالی که بسیاری منتظر تعیین نخست‌وزیر جدید در عراق هستند تا یک دوره انتقالی برای تغییر قوانین انتخابات و همچنین برگزاری یک انتخابات زودهنگام شکل بگیرد، روز پنجشنبه پارلمان عراق رسما پیش‌نویس قانون کمیسیون عالی مستقل انتخابات را به تصویب رساند. این را می‌توان به عنوان بخشی از تلاش‌های دولت و پارلمان عراق طی چند وقت اخیر دانست تا از این طریق بتوانند تظاهرات ضد دولتی که از ماه اکتبر آغاز شده را تا حدودی آرام کنند. تظاهرات‌کنندگان خواستار اصلاحات جدی و اساسی در چارچوب قوانین داخلی عراق هستند. در یک کنفرانس مطبوعاتی که محمد الحلبوسی رییس مجلس عراق برگزار کرد گفت: قانون‌گذاران پیش‌نویس کمیسیون انتخابات را به تصویب رساندند که یک شورا با 9 عضو است. وی در ادامه گفت: هفت نفر از کمیسیونر‌ها قاضی هستند که برای اطمینان از شفافیت به صورت قرعه انتخاب می‌شوند و دو نفر دیگر که توسط شورای مشورتی کشور انتخاب می‌شوند وارد این کمیسیون خواهند شد. شورای مشورتی عراق یک نهاد قضایی است که به‌طور اداری با وزارت دادگستری در ارتباط است که در آن نمایندگان حقوقی حضور دارند و بیشتر جنبه مشورت در مسائل حقوقی دولت را برعهده دارند و اعضای آن را نیز حقوقدان‌ها تشکیل می‌دهند.
به گفته حلبوسی قانونگذاران به نفع انحلال کمیسیون فعلی انتخابات رای دادند و کارمندان نیز از کار خود کنار می‌روند. حلبوسی در ادامه افزود: در حال ادامه بحث و گفت‌وگو برای رای دادن به قانون جدید انتخابات هستیم و قرار است قانونگذاران هفته آینده پس از پایان روند بحث و گفت‌وگو به آن رای دهند و در مورد متن نهایی این قانون به توافق برسند.حال باید دید که آیا تغییر قوانین انتخاباتی به آرام شدن خیابان‌های عراق کمکی خواهد کرد یا خیر. اگرچه عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر کنونی از سمت خود کناره‌گیری کرده است اما اکنون قانونی در حال به تصویب رسیدن است که دولت پیش نویس آن را تنظیم و به مجلس ارایه داده است. گفتنی است معترضین کمیسیون پیشین انتخابات را نهادی فاسد و حزبی می‌دانستند و معتقد بودند نمایندگان آن به نفع احزاب سیاسی کار می‌کنند. قانون جدید درصدد است تا یک کمیسیون وابسته به قوه قضاییه عراق شکل بگیرد.
نخست‌وزیر جدید؛ بدون مداخله خارجی
روز گذشته نماینده آیت‌الله سیستانی در خطبه مرجعیت نماز جمعه کربلا عنوان کرد که نخست‌وزیر جدید عراق باید بدون هرگونه مداخله خارجی انتخاب شود. گفتنی است هفته گذشته پس از آنکه آیت‌الله سیستانی به صورت تلویحی حمایت خود از عبدالمهدی را برداشت او اعلام کرد که از سمت خود کناره‌گیری می‌کند. اکنون نیز آقای سیستانی بر عدم مداخله خارجی برای تعیین نخست‌وزیر جدید تاکید کرده است. وی همچنین از رهبران سیاسی خواست تا در انتخاب رییس جدید دولت از سیاست‌های حزبی دست بردارند و تاکید کرد که هیچ مشکل با جایگزین کردن فردی به‌جای عبدالمهدی نخواهند داشت. نماینده آیت‌الله سیستانی همچنین در خطبه روز جمعه تاکید کرد: ما امیدواریم که رییس جدید دولت و اعضای آن در مهلت مقرر انتخاب شوند. طبق قانون رییس‌جمهور 15 روز فرصت دارد تا نخست‌وزیر جدید را به مجلس معرفی کند. البته واقعیت آن است که رییس‌جمهور در این زمینه یک نقش تشریفاتی دارد و باید ابتدا احزاب و گروه‌های سیاسی حاضر در مجلس در این خصوص تصمیم‌گیری کنند زیرا برای تعیین نخست‌وزیر در عراق اجماع مهم‌ترین بخش آن است. با این حال نماینده آیت‌الله سیستانی در سخنان خود تصریح کرد نهاد مذهبی شیعه در روند تشکیل دولت هیچ گونه دخالتی نخواهد داشت. عبدالمهدی پس از دوماه اعتراضات گسترده در عراق که منجر به کشته شدن بیش از 400 معترض شد از سمت خود کناره‌گیری کرد. آیت‌الله سیستانی در نماز جمعه روز گذشته در بیانیه خود تاکیدکرد: معترضان باید به شکل مسالمت آمیز به اعتراضات خود ادامه دهند زیرا احترام به نقش نیروهای امنیتی بسیار ضروری است و باید به حدی به شکل متراکم حضور پیدا کنند که اجازه نفوذ خرابکاران به آنها داده نشود.
تظاهرات حمایت از مرجعیت در عراق
ساکنان بغداد روز گذشته برای دومین روز پیاپی، تظاهراتی را در حمایت از مرجعیت دینی برگزار کردند. فارس به نقل از شبکه خبری المیادین گزارش داد که تظاهرات‌کنندگان شعارهایی را در رد اقدامات تخریبی سر دادند و پرچم‌های امریکا و رژیم صهیونیستی را در میدان التحریر به آتش کشیدند. به گزارش المیادین، نقطه آغاز تظاهرات از خیابان‌های «فلسطین»، «الحبیبیه» و «الشعب» به سمت میدان التحریر بود و تظاهرات‌کنندگان پلاکاردهایی را در حمایت آیت‌الله سید علی سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان در دست داشتند و شعارهایی را در حمایت از وی سر دادند. در همین ارتباط، شیوخ عشایر استان کربلا اعلام کردند که به توافق رسیده‌اند، اجازه ندهند مردم سایر استان‌ها از روز یکشنبه آتی، برای حفظ امنیت و ثبات این شهر، وارد کربلا شوند. عشایر همچنین از سرویس‌های امنیتی خواستند تدابیر امنیتی را علیه تمامی کسانی اتخاذ کنند که قصد دارند امنیت را بر هم بزنند و در مقابل، از معترضانی حمایت کنند که به صورت مسالمت‌آمیز خواستار مطالبات قانونی خود هستند.شبکه خبری «الفرات» عراق نیز از تظاهرات گسترده در میدان التحریر واقع در مرکز بغداد خبر داد و اعلام کرد که تظاهرات‌کنندگان پرچم‌های عراق را در دست داشتند. به گزارش این شبکه، تظاهرات‌کنندگان همچنین تاکید کردند که این تظاهرات باید به صورت مسالمت‌آمیز برگزار شود و علیه افراد خرابکار و نفوذی است.
اصابت دو خمپاره به پایگاه بلد عراق
ارتش عراق روز گذشته اعلام کرد که دو موشک کاتیوشا به پایگاه هوایی بلد در عراق اصابت کرده است. در بیانیه رسمی ارتش آمده است: موشک‌های کاتیوشا در پایگاه هوایی بلد در استان صلاح الدین فرود آمدند و هیچ گونه خسارتی را برجا نگذاشته است. این پایگاه در 64 کیلومتری شمال بغداد قرار دارد که شامل یک اسکادران هواپیمای F-16متعلق به ارتش عراق است و همچنین در آن سربازان عراقی و پیمانکاران دولتی نیز حضور دارند. به‌طور رسمی هیچ گروهی مسوولیت این حمله را برعهده نگرفته است. گفتنی است روز سه‌شنبه نیز 5 خمپاره به پایگاه عین‌الاسد اصابت کرد که اصلی‌ترین محل استقرار نیروهای امریکایی در عراق محسوب می‌شود و در استان انبار قرار دارد.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/109533/قدم‌های-اولیه-اصلاحات-در-عراق
بستن   چاپ