ایرانیان جهان
نشانه های خروج از رکود با وجود رشد منفی
چهارشنبه 23 بهمن 1398 - 07:41:11
ایرانیان جهان - نشانه های خروج از رکود با وجود رشد منفی
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6060724
٠
٠
خراسان / مرکز آمار، نرخ رشد اقتصادی نه ماهه امسال را بدون نفت صفر درصد و با احتساب نفت منفی 7.6 درصد گزارش کرد. نکته قابل توجه در این مدت، رشد 7.5 درصدی گروه صنایع و معادن بدون نفت و نیز رشد 12.6 درصدی ساختمان در پاییز امسال، در ادامه رشد 7.1 درصدی این بخش در بهار و رشد 9.5 درصدی آن در تابستان است. در این حال، مرکز پژوهش های مجلس نیز با بررسی وضعیت اقتصادی شش ماهه، نرخ رشد اقتصادی بدون نفت ایران در امسال را حدود 1.8 درصد پیش بینی کرد.
به گزارش خراسان، مرکز آمار ایران جزئیات نرخ رشد سه فصل اخیر و نیز 9 ماهه 98 را اعلام کرد. بر این اساس، فعالان اقتصادی کشور در 9 ماهه اول امسال، موفق به تولید معادل 500 هزار میلیارد تومان (با نفت) و 430 هزار میلیارد تومان (بدون نفت) انواع خدمات و کالاها شده اند. بر اساس گزارش این مرکز، نرخ رشد فصلی اقتصاد کشور (بدون نفت) که در بهار امسال منفی یک درصد ثبت شده بود، در ادامه به صفر درصد در تابستان و 0.9 درصد در پاییز بهبود یافته است. با این حال، نرخ رشد اقتصادی کشور بدون نفت در کل 9 ماهه امسال صفر درصد برآورد شده است.از سوی دیگر جزئیات نرخ رشد اقتصادی با احتساب نفت نیز نشان می دهد که این شاخص در بهار و تابستان به ترتیب با منفی 10.1 و منفی 10.4 درصد، کارنامه نامطلوبی داشته، اما در پاییز امسال، این شاخص به منفی 1.7 درصد بهبود و در کل 9 ماهه به منفی 7.6 درصد افزایش یافته است.
کشاورزی بر مدار مثبت
بر اساس گزارش مرکز آمار، از میان سه بخش اصلی کشاورزی، صنایع و معادن و خدمات، تنها بخشی که در 9 ماهه امسال، رشد مثبت داشته، کشاورزی با نرخ رشد 3.2 بوده است. این بخش در فصل بهار و تابستان نرخ رشد های مثبت 4.8 و 6.7 درصد را ثبت کرده، اما در پاییز نرخ رشد منفی 1.4 داشته است. به گفته حسین زاده رئیس مرکز آمار ایران، رشد منفی فصل پاییز بخش کشاورزی به دلیل خسارت های ناشی از سیل اتفاق افتاده است.
افت گروه معدن به همراه سقوط «استخراج نفت و گاز طبیعی»
معدن، یکی از گروه های منفی در بین منفی های نرخ رشد 9 ماهه است. جایی که زیرگروه «استخراج نفت و گاز طبیعی» نیز ذیل آن قرار دارد. نرخ رشد 9 ماهه معدن در حالی به منفی 34.9 رسیده که نرخ رشد بخش «استخراج نفت و گاز طبیعی» منفی 37 درصد شده است. با این حال، نرخ رشد دیگر معادن (غیر از استخراج نفت و گاز طبیعی) منفی 2.7 درصد بوده است.
جهش رشد گروه صنعت و معدن بدون نفت
اگر چه گزارش مرکز آمار ایران، از رشد منفی 16.6 درصدی گروه صنایع و معادن (با نفت) حکایت دارد، اما اظهارات رئیس مرکز آمار ایران حاکی از این است که رشد این بخش بدون در نظر گرفتن بخش نفت به رقم خیره کننده 7.5 درصد در 9 ماهه امسال رسیده که این نتیجه پس از گذشت بیش از شش فصل حاصل شده است.
ساختمان، پدیده رشد اقتصادی 9 ماهه
اما در میان گروه ها و زیرگروه های اقتصادی، بخش ساختمان با ثبت رشد 9.6 درصد، عملکرد قابل توجهی در 9 ماهه امسال داشته است. این بخش در شرایطی رشد فصلی مستمر در امسال داشته و نرخ رشد آن از 7.1 درصد در بهار به 9.5 درصد در تابستان و 12.6 درصد در پاییز رسیده که رشد پاییز آن حداقل از سال 91 بی سابقه است. به گفته رئیس مرکز آمار ایران، یکی از دلایل رشد قابل توجه بخش صنعت و معدن بدون نفت نیز همین بخش ساختمان بوده است. دکتر حسین زاده همچنین از رشد مثبت 0.9 درصدی سرمایه گذاری در پاییز امسال، پس از گذشت بیش از شش فصل خبر داده و تصریح کرده که این رشد مثبت عمدتاً ناشی از تشکیل سرمایه در بخش ساختمان بوده است.
پیش بینی مرکز پژوهش های مجلس از رشد اقتصادی امسال
در این حال، مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی از وضعیت شش ماهه اقتصاد ایران، پیش بینی نرخ رشد غیرنفتی 1.8 درصدی برای سال 98 داشته و در این زمینه به نقش مثبت بخش های کشاورزی و مسکن اشاره کرده است. به گزارش خبرگزاری فارس، این مرکز درباره وضعیت مسکن در امسال آورده است: تحولات بازار مسکن، میزان سرمایه‌گذاری در بخش ساختمان را در نیمه اول سال 1398 افزایش داده است و به‌نظر می‌رسد عمده این تحول ناشی از افزایش نسبی قیمت مسکن در مقایسه با تورم کلی اقتصاد بوده است. بر این اساس، رشد تولید ساختمان‌های مسکونی در نیمه اول سال 1398 به اندازه ای بوده که رشد منفی تولید ساختمان های دولتی (ناشی از کاهش حقیقی طرح‌های عمرانی) را نیز پوشش داده و رشد کل بخش ساختمان را به‌طور نسبتاً قابل توجهی افزایش داده است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/127178/نشانه-های-خروج-از-رکود-با-وجود-رشد-منفی
بستن   چاپ