ایرانیان جهان
تحلیلگر مسایل اقتصادی:
تاثیر تورم، رشد اقتصادی و تحریم‌ها بر بودجه شهرداری
يکشنبه 4 اسفند 1398 - 14:39:50
ایرانیان جهان - شهرنوشت: یک تحلیلگر مسایل اقتصادی افزایش 60 درصدی بودجه سال 99 شهرداری نسبت به بودجه مصوب امسال را به دلیل متغیرها و تخلیه شوک‌های اقتصادی قابل توجیه می داند اما معتقد است: افزایش بودجه عمرانی باید در جهت رفع نیازهای واقعی شهر باشد.

سعید خضر در گفت‌وگو با خبرنگار شهرنوشت، عوامل موثر در تحقق­پذیری بودجه شهرداری را به دو بخش درونی و عوامل برونی تقسیم کرده و می‌گوید: مهم­ترین عوامل درونی شامل بهروه­وری و کارایی نظام درآمدی شهرداری در خلق درآمد، وصول درآمد، مدیریت دارایی و نظام بودجه­ریزی است.
به گفته این کارشناس اقتصاد شهری؛ عوامل بیرونی که کنترل و مدیریت آن­ها خارج از دسترس مدیریت شهری است و اتفاقا اثر جدی بر میزان تحقق بودجه­های سنواتی شهرداری تهران میگذارند عبارت است از؛ نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی خصوصا نرخ رشد بخش مسکن، درآمدسرانه، نرخ سود بانکی، نرخ ارز.
او با بیان اینکه متغییرهای کلان اقتصادی هم به طور مستقیم و غیرمستقیم از کانال­های مختلف بر میزان تحقق بودجه شهرداری اثرگذار است، توضیح داد: علاوه بر عوامل صرفا اقتصادی عوامل سیاسی مانند تحریم­های بین­المللی هم در این دسته قرار می­گیرند که آن­ها نیز از کانال اثرگذاری بر متغییرهای اقتصادی آثار قابل توجهی بر میزان تحقق بودجه شهرداری دارند.
خضر با توضیح اینکه بررسی تحقق­پذیری بودجه شهرداری در پنج سال اخیر نشان می­دهد که به طور متوسط نزدیک به صد درصد بودجه مصوب محقق شده است، گفت: اما ترکیب منابع محقق کننده مصوب بودجه از اهمیت زیادی برخوردار است به ­طوری که اگر منابع درآمدی شهرداری را در دو دسته منابع پایدار و منابع ناپایدار دسته­بندی کنیم در صورت تکیه بر منابع ناپایدار برای تامین مالی شهرداری و تحقق بودجه مصوب، پیامدهای مخربی بر آینده نظام مالیه شهرداری و شهر تهران خواهد داشت.
رشد حدود 60 درصدی بودجه 1399
این تحلیلگر مسایل اقتصادی معتقد است: در سال­های گذشته وابستگی شدید درآمدهای شهرداری به منابع ناپایدار از جمله فروش مازاد تراکم، درآمد حاصل از تغییر کاربری، فروش اموال شهرداری و وام تبعات و خسارت‌های سنگینی برپیکره شهر گذاشت که تا امروز هم با آن مواجه هستیم.
او بر این باور است که رشد حدود 60 درصدی بودجه 1399 نسبت به مصوب بودجه 1398 در نگاه اول رشدی بسیار قابل توجه است اما این را هم می گوید که: با بررسی رخدادهای دو سال قبل و به خصوص خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال 1397 که سبب سقوط ارزش پول ملی، رشد اقتصادی منفی، نرخ­های تورم­ بالا و شوک­های متناظر به سایر متغییرهای کلان اقتصاد ایران شد، تخلیه نشدن این شوک­ها در بودجه شهرداری تهران کاملا قابل مشاهده و ردیابی است.
خضر گفت: بنابراین افزایش جهش­گونه بودجه پیشنهادی شهرداری تهران بر اساس اصلاح نرخ­ها و تعرفه‌های عوارض و درآمدی است که با تاخیر در نظام مدیریت شهری شناسایی و صورت گرفته و درواقع تخلیه با تاخیر شوک­ها با متغییرهای اقتصادی است.
افزایش بودجه عمرانی باید قابل توجیه باشد
این کارشناس اقتصادی درباره افزایش بودجه عمرانی هم توضیح داد: مادامی که این بودجه در جهت بهبود و رفع ابرچالش­های شهر تهران نباشد نه تنها تاثیری بر شهر نخواهد داشت بلکه با سیاست­های عمرانی اشتباه و انتخاب پروژه­هایی به هدف نمایش، آثار مخربی بر پیکره شهر وارد می­کند. همانطور که شهر تهران در سال­های مدیریت شهری قبلی از آن بی­بهره نبوده است.
او معتقد است: شهرداری تهران باید به تدوین طرح­ها و پروژه­های عمرانی که به طور مستقیم و چه غیرمستقیم بر رفع ابرچالش­هایی مانند آلودگی هوا، مهاجرت بی‌رویه، حمل‌و‌نقل عمومی ناکافی، بحران‌های اجتماعی، وجود 550 مدرسه فرسوده، بافت فرسوده و افزایش کودکان کار و کارتن خوابی و... اثرگذار است، توجه کند. چرا که این کار افزایش بودجه عمرانی را توجیه­پذیر کرده و سبب زیست‌پذیری بیشتر شهر تهران می‌شود.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/130453/تاثیر-تورم،-رشد-اقتصادی-و-تحریم‌ها-بر-بودجه-شهرداری
بستن   چاپ