ایرانیان جهان
روسیه دنبال پیروزی ترامپ با کاهش قیمت نفت است
سه شنبه 20 اسفند 1398 - 10:51:07
ایرانیان جهان - روسیه دنبال پیروزی ترامپ با کاهش قیمت نفت است
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6142181
٠
٠
آرمان ملی / متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
تنها سه روز پس از شکست مذاکرات روسیه و عربستان بر سر بالابردن سقف کاهش تولید و عرضه نفت به بازارهای جهانی، قیمت نفت بدترین سقوط خود در سه دهه گذشته را تجربه کرد. بدین ترتیب توافق چهار ساله اوپک و اوپک‌پلاس فروپاشید تا از ابتدای ماه‌ آینده میلادی، کشورها آزادانه به تولید و عرضه نفت در بازار اقدام کنند. روز گذشته همزمان با سقوط قیمت نفت، بازارهای سهام جهان شش درصد از ارزش خود را از دست دادند و ارزش دلار در برابر ارزهای بین‌المللی کاهش بی‌سابقه‌ای را تجربه کرد. همچنین طلا مرز 1700 دلار را درنوردید تا رکورد جدیدی را نسبت به سال 2012 ثبت کند. «آرمان‌ملی»‌ در گفت‌وگو با نرسی قربان - تحلیلگر ارشد بازار انرژی- به بررسی آینده بازار نفت در میانه بازی روسیه و عربستان و زیان اقتصادی ایران در سایه کاهش قیمت طلای سیاه پرداخته است که در ادامه می خوانید.
آژانس بین‌المللی انرژی مازاد عرضه چشمگیر نفت در سال جاری میلادی را پیش‌بینی کرده است؛ با توجه به تخفیف‌هایی که عربستان برای مشتریان نفتی خود قائل شده و ممکن است که از ماه آینده تولید خود را از 10 میلیون بشکه در روز فراتر ببرد، آیا احتمال ورود نفت به کانال 20 دلاری را می‌توان پیش‌بینی کرد؟
کسی نمی‌تواند قیمت نفت را پیش‌بینی کند. همان‌طور که هفته گذشته هم کسی نمی‌توانست پیش‌بینی کند که قیمت نفت از محدوده 50 دلار در هر بشکه به حدود 30 دلار برسد. اما به نظر من، اصل قضیه به داستان شیوع بیماری کرونا باز می‌گردد. اگر ابعاد این بیماری گسترده‌تر شود تا جایی که به رکود اقتصادی در جهان بیانجامد، نه تنها نفت بلکه بیشتر موارد و حوزه‌های دیگر را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد. در نتیجه در حال حاضر درست است که عربستان احتمالا یک میلیون بشکه به تولید خود اضافه می‌کند و اگر لازم باشد- آنطور که گفته می‌شود- جنگ نفتی را با روسیه آغاز کند، اما من فکر می‌کنم اگر در انتهای این داستان فردا اعلام شود که یک واکسن برای این بیماری ساخته شده است، همه این شرایط تغییر می‌کند. به همین دلیل به‌رغم اینکه این جلسه ناموفق اوپک و جنگی که عربستان با تخفیف‌ قیمت نفت خود شروع کرده، باعث کاهش شدید قیمت‌ها بود اما به طور کلی اصل ماجرا به عدم تقاضا برای نفت و فرآورده‌های نفتی و کاهش چشمگیر آن باز می‌گردد. اگر این روند ادامه پیدا کند، بله ممکن است که ما نفت را در نرخی پایین‌تر از حال حاضر هم ببینیم.
در صورتی که بازار نفت روال کاهشی خود را ادامه دهد، آیا می‌توان منتظر نشست مجدد کشورهای عضو اوپک و روسیه بود؟
در حال حاضر دو کشور روسیه و عربستان، بازیگر این صحنه هستند. روسیه به‌عنوان تنها کشور اوپک‌پلاس و نماینده آن 10 کشور غیرعضو اوپک بوده که در اجلاس‌ها شرکت می‌کند و با کاهش عرضه هم موافقت نکرده است. عربستان هم که شروع کرده به تخفیف‌دادن و قیمت‌ها را پایین برده است. در واقع لزومی ندارد که تمام اوپک جمع شوند که آن دو کشور با هم مذاکره کنند. آن دو می‌توانند در هر مرحله‌ای با هم گفت‌وگو کنند و به نتیجه‌ای برسند. اما در هر حال، شرایط کنونی به ضرر هر دوی آنهاست. هم روسیه که تولید نفت آن هزینه بالایی دارد و در نتیجه با قیمت کمتر از 40 دلار دچار مشکل می‌شود و هم عربستان به دلیل بودجه‌ای که برای جنگ و همچنین فروش سهام آرامکو نیاز دارد از این روند ضربه می‌خورند.
سقوط قیمت نفت در روز گذشته، ارزش سهام آرامکو را 10 درصد کاهش داد. از سوی دیگر بودجه عربستان به شدت به نفت وابسته است. در همین حال قیمت پایین نفت، تولید نفت شیل آمریکا را از صرفه خواهد انداخت و احتمالا موجب کاهش تولید از سوی آمریکا می‌شود. اما روسیه با توجه به اتکا بر درآمدهای گازی چندان به نفت وابسته نیست و قبلا نیز در اظهارات مسئولان این کشور بر این امر تاکید شده است. در این صورت استراتژی اخیر روسیه در راستای جنگ اقتصادی با عربستان است یا آمریکا؟
من فکر می‌کنم چنین تحلیل‌هایی را باید با دقت بررسی کرد. البته از یک لحاظ روسیه ممکن است نظرات سیاسی داشته باشد و از طریق این سیاست‌ها بخواهد استراتژی‌های خود را اعمال کند. مثلا کاهش قیمت نفت به رونق اقتصادی در جهان کمک می‌کند و از این طریق به رونق اقتصادی در آمریکا هم کمک خواهد کرد که باعث عدم رکود در آمریکا می‌شود. شاید این سیاست دنبال می‌شود که آمریکا به رکود نرود و آقای ترامپ هم با قیمت پایین بنزین مجددا انتخاب شود! ممکن است که روسیه این را بخواهد؛ این از تئوری‌هایی است که مطرح می‌شود. ولی من فکر می‌کنم شاید منافع ملی کشورها ایجاب خواهد کرد که همگی دوباره وارد مذاکره شوند و به نتایج جدی‌تری برسند. درست است که قیمت تولید نفت شیل آمریکا با توجه به قیمت فعلی نفت وست‌تگزاس هزینه‌بر است ولی فراموش نکنید که عده زیادی از تولید‌کنندگان شیل تمام تولید آتی خود را در زمانی که قیمت نفت بالای 60 دلار بود پیش‌فروش کردند. در نتیجه آنها تا مدت‌ها می‌توانند نفت تولید کنند و چون قبلا روی این قیمت فروخته‌اند می‌توانند به تولید خود تا شش ماه یا حتی یک سال دیگر هم ادامه دهند. البته تولید آنهایی که پیش‌فروش نکرده‌اند احتمالا متوقف می‌شود.
آشفتگی‌هایی که پس از سقوط قیمت نفت در جهان ایجاد شده است، تا چه میزان بر درآمدهای نفتی ایران اثرگذار خواهد بود؟
شما گفتید آشفتگی‌هایی که بعد از سقوط قیمت نفت اتفاق افتاده است؛ در حالی که این آشفتگی‌ها به خاطر سقوط قیمت نفت نبوده است. آشفتگی‌ها به دلیل شیوع بیماری کروناست و شرایط بازار نفت هم یکی از همین آشفتگی‌هاست. یعنی سقوط بازارهای سهام، کاهش ارزش دلار و افزایش قیمت طلا به دلیل سقوط قیمت نفت نبوده است. آنها هم جزوی از همین مشکلاتی‌ست که الآن دنیای ما از منظر اقتصادی با آن مواجه است. در هر حال، درآمدهای نفتی ایران بدون شک کمتر خواهد شد. اما آنهایی که تولید و صادرات بسیار زیادی داشته‌اند بیشتر متضرر می‌شوند. صادرات ما به دلیل تحریم‌ها بسیار کم شده بود، در نتیجه شاید تحمل تغییر شرایط برای ما راحت‌تر از آنهایی باشد که روزانه 10 میلیون بشکه صادرات داشتند.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/133601/روسیه-دنبال-پیروزی-ترامپ-با-کاهش-قیمت-نفت-است
بستن   چاپ