ایرانیان جهان
پیروزی بایدن یا ترامپ چه تاثیری بر ایران دارد؟
دوشنبه 28 مهر 1399 - 00:57:08
ایرانیان جهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
کمتر از 20 روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رقابت میان دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات شدت گرفته است. در حالی‌که نظرسنجی‌ها نشان از برتری جو بایدن نسبت به دونالد ترامپ دارد، اما همچنان نمی‌توان او را پیروز قطعی دانست. در چنین شرایطی، در این طرف دنیا و در ایران چشم‌ها به انتخابات آمریکا دوخته شده است، چون گمان می‌رود پیروزی ترامپ یا بایدن تاثیرات متفاوت اقتصادی و سیاسی در ایران دارند.
این روز‌ها تحلیل‌های متفاوتی درباره نتیجه انتخابات آمریکا صورت می‌گیرد که هر کدام بر تفاوت میان دو نامزد انتخاباتی صحه می‌گذارند. اما آیا این تفاوت‌ها در عمل برای ایران فرق می‌کند؟ از نظر سیاسی و اقتصادی انتخاب هر کدام چه اتفاقاتی در ایران رقم خواهد زد؟
پیروزی ترامپ یا بایدن چه تغییر در دیپلماسی ایران ایجاد می‌کند؟
 فریدون مجلسی کارشناس روابط بین‌الملل در گفتگو با فرارو درباره تفاوت میان بایدن یا ترامپ و تاثیر سیاسی انتخاب هر یک از آن‌ها گفت: آقای ترامپ رفتارهایش ممکن است خشونت آمیزتر، غیرقابل پیش بینی‌تر و آسیب رسانتر باشد، ولی چون مواضع دو طرف یعنی جمهوری اسلامی و آمریکا مشخص است و ظاهر این مواضع هم مقداری جنبه‌ای شخصی دارد بنابراین بودن یا نبودن ترامپ و بایدن قدری فرق می‌کند. بایدن بالاخره معاون اوباما بوده و متعلق به یک سیستم منطقی، اداری و رفتار حاکمیتی و قانونمدارتر است. اما آقای ترامپ از کوچه آمده، بساز بفروش و کاباره‌دار و هتلدار است. از نظر دیدگاه یک انسان نژاد پرست و طرفدار فناتیسم مذهبی با انواع فساد‌های اخلاقی و اجتماعی است. این‌ها از لحاظ فردی فرق می‌کنند.
او در ادامه افزود: نکته اساسی که نباید فراموش کرد این است که تحریم‌های مجدد و تحریم دو جانبه ایران را اوباما برقرار کرد. آمریکا، چون نوعی قیمومیت بر اسرائیل دارد برجام را پذیرفت و به اجرا گذاشت تا ایران را از ساختن بمب هسته‌ای منصرف کند تا بتواند موجودیت اسرائیل را که مورد تهدید جمهوری اسلامی ایران بود حفظ کند. وقتی این موضوع پذیرفته شد و مورد تایید جناح به اصطلاح بنیادگراتر و غیرت‌مدارتر قرار نگرفت و آزمایش موشکی ظاهرا تدافعی که برگرده آن شعار‌هایی با هدف تهاجمی نوشته شده بود را به نمایش گذاشت؛ آمریکا این را به آن معنا گرفت که ایران می‌گوید ما نمی‌خواهیم با بمب هسته‌ای اسرائیل را نابود کنیم با موشک می‌خواهیم نابود کنیم. آن‌ها احساس کردند در اصل مسئله تغییری ایجاد نشده و مجددا در زمان اوباما تحریم‌ها به خصوص تحریم‌های بانکی و تسلیحاتی شدت گرفت. آن‌ها به تدریج کشور‌های مختلف دنیا را بدون استثناء مجبور کردند تا به این تحریم بانکی دو جانبه آن‌ها رنگ بین‌المللی بدهند که برای ایران بسیار آسیب رسان بود.
این کارشناس روابط بین‌الملل اظهار کرد: جمهوری اسلامی هم در مواضع خود پایدار است، آقای رئیس جمهور هم برخلاف قولی که داده بود که من کلید رفع تحریم‌ها را دارم که مستلزم مذاکره و به نوعی ترک مخاصمه و تفاهم بین‌المللی با آمریکا بود پس از ممنوع شدن مذاکره با آمریکا دیگر این موضوع را منتفی کرد. آقای روحانی یک شرط برای مذاکره گذاشته مبنی بر برداشتن کلیه تحریم‌ها. ولی معمولا کشوری شرط را می‌گذارد که دست بالا را دارد. در مسئله تحریم‌ها ایران دارد آسیب می‌بیند. در ضمن اینکه دارد در جنگ اقتصادی آسیب می‌بیند برای طرف شرط می‌گذارد. اما تصور نمی‌رود که این شرط گذاری‌ها مورد توافق قرار بگیرد. البته اگر روی مسئله با پشت آن که ما خبر نداریم یکسان باشد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران، همواره تاکید دارد که غرب و کل جهان باید خود را با مواضع و شرایط این کشور تطبیق بدهند. در حالی که آن‌ها معتقد هستند کشور‌ها باید در تعامل با همدیگر مذاکره کنند تا بتوانند به یک نقطه میانگینی برسند که هر دو طرف بتوانند به زندگی صلح آمیزشان ادامه بدهند. من فکر نمی‌کنم این امر مورد تایید جمهوری اسلامی باشد. پس باید با این وضعیت یعنی اتکا به خودکفایی داخلی و محروم ماندن از ارتباط کامل خارجی بسازیم. ارتباطات جزیی، ارتباطات قاچاقچی و ارتباطات با فروش‌های با تخفیف بسیار و خرید‌های با قیمت‌های کلان‌تر؛ همه این‌ها هست، اما این‌ها به نفع ملت نیست.
مجلسی اضافه کرد: ما از پشت پرده داخلی حاکمیت خبر نداریم. چنانچه تمایل به رفع تنگنای اقتصادی باشد آن وقت پیروزی بایدن یا ترامپ برای ایران فرق دارد. با آقای بایدن بهتر از ترامپ می‌توان به تفاهم و ترک مخاصمه رسید. چون من صلح را غیرممکن می‌دانم. آقای بایدن وقتی معاون اوباما بود نشان داد که برجام را می‌پذیرد. منتهی وقتی برجام به ضرب موشک آسیب دید، بایدن هم بیاید این بار مسئله موشک را مطرح می‌کند.
او افزود: بایدن خشونت‌های ترامپ را ندارد. از اصول بین‌المللی هم عدول نمی‌کند؛ چیزی که ترامپ به آن عادت دارد. قانونمدار است. به برجام برخواهد گشت. وقتی به برجام برگردد در قالب 1+5 امکان مذاکره با طرف ایرانی درقالب دسته جمعی میسر خواهد شد. اما این تغییرات به شرطی می‌تواند موثر باشد که در طرف ایرانی به همان اندازه نرمش وجود داشته باشد. اگر نرمش به ترسو بودن تلقی شود و اجازه داده نشود آن وقت بی‌تاثیر است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/192498/پیروزی-بایدن-یا-ترامپ-چه-تاثیری-بر-ایران-دارد؟
بستن   چاپ