ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا ترکیه توانایی حمله نظامی به «سنجار» را دارد؟ ترکیه

آیا ترکیه توانایی حمله نظامی به «سنجار» را دارد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فارس /متن پیش رو در فارس منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سنجار برای ترکیه اهمیت بالایی دارد و اخراج تروریست‌های پ.ک.ک می تواند خیال ارتش این کشور را راحت کند، اما موانع نظامی، میدانی و سیاسی بالایی مقابل آنکارا دیده می‌شود.
 دور کردن تروریست‌های حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) از مرزها، در سال‌های اخیر برای ترکیه اهمیت راهبردی پیدا کرده و به دلایل مختلفی در رأس اولویت‌های سیاسی و نظامی این کشور قرار گرفته است، به طوریکه «رجب طیب اردوغان» اخیرا به عملیات نظامی مستقیم علیه این گروهک در منطقه «سنجار» در شمال غرب عراق اشاره کرده است. در نشست روز پنجشنبه (دیروز) شورای امنیت ملی ترکیه نیز مسأله «سنجار» در صدر مباحث مطرح شده قرار داشت.
یک مقام امنیتی در کردستان عراق هم به وبگاه المعلومه عراق گفته است که ترکیه در حال آموزش نیروهایش در پایگاه بزرگ خود در ناحیه «کانی ماسی» که دو هزار و 500 نظامی را در خود جای داده، است و احتمالا قصد آغاز عملیات نظامی در سنجار را دارد. این پایگاه مجهز به یک فرودگاه نیز می‌باشد.
به نوشته وبگاه روزنامه القدس العربی، در این میان در خصوص چرایی اولویت یافتن منطقه «سنجار» برای ترکیه در دوره اخیر، سؤالاتی مطرح می‌شود و اینکه ترکیه تا چه میزان توانایی سیاسی و نظامی برای انجام عملیات نظامی در عمق خاک عراق را دارد و سؤال دیگر اینکه بغداد و اربیل آیا با این اقدام ترکیه موافقت می‌کنند؟
تحرکات سریع ترکیه
نزدیک به یک هفته پیش اردوغان بار دیگر گفت که کشورش قصد دخالت مستقیم برای اخراج تروریست‌های پ.ک.ک از منطقه «سنجار» در شمال عراق را دارد و تأکید کرد که این اتفاق به طور ناگهانی و غافلگیرانه اتفاق خواهد افتاد و به خبرنگاران گفت که ترکیه آماده است تا به دولت عراق برای انجام این کار کمک کند یا عملیات مشترک نظامی انجام دهد.
سخنان اردوغان چند روز پس از سفر «حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه به عراق و دیدار با مسئولان سیاسی و نظامی اربیل و بغداد گفته شد. او در جریان این سفر گفت که ترکیه از نزدیک پیگیر اخراج تروریست‌های پ.ک.ک از اطراف «سنجار» است و آمادگی این را دارد تا حمایت لازم در این خصوص را از عراق بکند و مدعی شد که در این باره تفاهماتی با مسئولین عراقی داشته است، بدون اینکه توضیحی در خصوص نوع این تفاهمات بدهد.
سفر وزیر دفاع ترکیه به عراق و سپس سخنان اردوغان، پس از سفر 27 آذر ماه مصطفی الکاظمی به ترکیه بود. سفری که به گفته رسانه‌ها تفاهمات و توافقات متعددی در زمینه‌های گوناگون امضاء شد و نخست‌وزیر عراق نیز در سخنانی گفت که خاک عراق نباید مبدئی برای حمله به ترکیه باشد.
از سوی دیگر با افزایش فشارهای ترکیه، اربیل و بغداد در اکتبر سال گذشته توافقی در خصوص «سنجار» امضاء کردند که طبق آن امنیت این منطقه صرفا در دست نیروهای امنیتی فدرال (در هماهنگی با نیروهای منطقه کردستان) قرار گرفت و تمامی گروههای مسلح از این منطقه خارج شدند. طبق این توافق باید به حضور پ.ک.ک و تمامی گروهک‌های مرتبط با آن در سنجار نیز پایان داده شود. نیروهای پلیس فدرال عراق در دوم آذر ماه در سنجار مستقر شده و فرمانده آن‌ها اعلام کرد که هیچ نیروی دیگری در این منطقه نباید حضور داشته باشد.
اما علی رغم اعلام بغداد و حضور نیروهای پلیس فدرال در سنجار، اما ترکیه مدعی است که عناصر پ.ک.ک در پوشش‌ها و نام‌های مختلف همچنان در منطقه فعالیت دارند و تلاش می‌کنند تا «سنجار» را به «قندیل» دیگری تبدیل کنند. (اشاره به کوههای قندیل که از دیرباز محل استقرار تروریست‌های پ.ک.ک در شمال عراق است.)
اهمیت راهبردی سنجار
سنجار در نزدیکی مرز عراق و سوریه قرار گرفته و ترکیه آن را حلقه وصل عناصر پ.ک.ک در شمال سوریه به کوههای قندیل در شمال عراق می‌داند. ترکیه تبدیل سنجار یک قندیل دیگری را یک خطر استراتژیک علیه خود و راهبردهای نظامی‌اش علیه نبرد با پ.ک.ک می‌داند. ترکیه توانسته عمده مراکز پ.ک.ک در جنوب خود را پاکسازی کرده و وارد شمال عراق شود و همچنین به مواضع استراتژیک پ.ک.ک در کوههای قندیل نزدیک شده است. از این رو فرار آن‌ها به سمت سنجار، نقشه ترکیه را با شکست روبه‌رو می‌کند.
همزمان سنجار گذرگاه اصلی برای انتقال نیرو و تجهیزات میان سوریه و عراق تا کوههای قندیل است و عناصر پ.ک.ک که از سمت قندیل به خاک ترکیه حمله می‌کنند، مهمات و حمایت لجستیکی خود را از کردهای شمال سوریه و از طریق سنجار دریافت می‌کنند.
سناریوهای احتمالی
علی‌رغم اینکه ترکیه پرونده سنجار را در رأس اولویت‌های سیاسی و نظامی خود در روزهای اخیر قرار داده است، اما گزینه عملیات مستقیم نظامی ارتش ترکیه در سنجار بسیار پیچیده و در شرایط فعلی به دلایل میدانی، نظامی و سیاست داخلی و خارجی بعید به نظر می‌رسد.
از ناحیه نظامی، ارتش ترکیه نمی‌تواند به آسانی به سنجار حمله کند، سنجار یک منطقه مرزی با ترکیه نیست و در عمق خاک عراق قرار دارد، از این رو خطوط امدادی مستقیم و آسان برای ارتش ترکیه جهت آغاز یک عملیات نظامی گسترده در سنجار [آن‌گونه که در سوریه میسر است] وجود ندارد. به خصوص اینکه اگر تصمیم به آغاز عملیات به طور یکجانبه و بدون توافق با بغداد و اربیل صورت بگیرد. از سوی دیگر قدرت مانور تروریست‌های پ.ک.ک در سنجار بسیار زیاد است و آن‌ها می‌توانند از مناطق شمال عراق و شمال سوریه پشتیبانی شوند و این مسأله عملیات نظامی را پیچیده‌تر و دشوارتر خواهد کرد.
اما از ناحیه سیاسی، روابط ترکیه و عراق در هفته‌های گذشته و از زمان سفر الکاظمی به ترکیه شاهد بهبود قابل توجهی است و بی شک ترکیه نمی‌خواهد تا در این زمان به دوران بحران و درگیری با بغداد باز گردد. چرا که عراقی‌ها به هیچ عنوان عملیات ارتش ترکیه در عمق خاک خود را نمی‌پذیرند و آن را یک تجاوز آشکار و نقض تمامیت ارضی خود می‌دانند و از این رو هرگونه عملیات نظامی در سنجار به یک بحران سیاسی و اقتصادی میان بغداد و آنکارا تبدیل می‌شود.
علاوه بر تمامی این‌ها، عملیات نظامی در سنجار با سیاست اعلامی ترکیه مبنی بر پایان دادن به اختلافات و تحقق ثبات سیاسی و نظامی به امید دست‌یابی به ثبات اقتصادی منافات دارد.
از سوی دیگر شرایط فعلی منطقه‌ای و بین‌المللی در این مرحله به نفع ترکیه نیست و هرگونه اقدام نظامی در عراق، می‌تواند دستاویزی برای رقبای منطقه‌ای ترکیه به خصوص کشورهای عربی باشد تا این کشور را به تجاوز به خاک عراق متهم کنند که این مسأله نیز تلاش‌های آنکارا برای حل اختلافات با کشورهای عربی به خصوص عربستان سعودی و امارات را به شکست می‌کشاند. روی کار آمدن «جو بایدن» و تمایل ترکیه برای گفت‌و‌گو با دولت جدید آمریکا نیز فاکتور دیگری است که مقامات آنکارا باید به آن توجه کنند.
القدس العربی در پایان نوشت که در سایه این شرایط و بعید بودن عملیات نظامی وسیع در سنجار، آنکارا به زودی به سمت اعمال فشار سیاسی به بغداد و اربیل جهت مقابله با تررویست‌های پ.ک.ک خواهد رفت و از آن‌ها می‌خواهد تا اطلاعات ارزشمندی در خصوص مخفیگاههایشان و اینکه آن‌ها تحت چه نامی و چه گروهی فعالیت می‌کنند، به ارتش ترکیه ارائه دهد و در صورت شکست این گزینه ممکن است تا ترکیه تصمیم دیگری بگیرد، اما در ماههای پیش‌ رو هرگونه گزینه‌ای غیر از فشار سیاسی بعید به نظر می‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/219537/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاریو: ایران، روز قیامت را به اسرائیل نشان داد

روایت چتم‌هاوس از موفقیت راهبردی ایران در حمله به اسرائیل

ماجرای شایعه خروج ایران از ایکوم و ایکوموس چیست؟

روایت مقام سازمان ملل از وضعیت بیمارستان‌های غزه

اذعان آمریکا و غرب به دست برتر روسیه در جنگ با اوکراین

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

بهره‌برداری از 54 طرح صنعتی و گردشگری در قشم

تصاویر | تشییع پیکر پرویز داوودی

جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس و مدیران هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری برگزار شد

جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس و مدیران هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری

حماس: درحال حاضر زمینه‌ای برای مذاکره وجود ندارد

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

قطار وعده‌ها برای ساخت راه‌آهن در چهارمحال و بختیاری

نشست مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس و جمعی از مدیران عامل هلدینگ‌های سرمایه گذاری

خبر جدید سازمان هواپیمایی کشوری برای خرید و فروش هواپیماهای جت7 نفره | چه کسانی می توانند جت‌ خصوصی بخرند؟

نظرات و مطالبات مردم از اقتصاد را در «هشت صبح» بشنوید

ترکیه در برابر تورم و ریاضت اقتصادی

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مشوق های مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به گونه ای دیده شده که تولید را در این مناطق تقویت کند

مصوبه اقتصادی سفر دولت به لرستان همچنان در ابهام/ازنا«فولادی»نشد!

موفقیت صنعت نفت در بخش فروش در شرایط تحریمی و کمک به رشد اقتصادی کشور

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

اعتراض مردم انگلیس به وتوی آمریکا علیه فلسطین

تجمع مردم لبنان در مقابل سفارت اردن

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

تمرکز دشمن در حوزه اقتصاد پس از شکست در عرصه نظامی