ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اندیشکده آمریکایی: گشایش دیپلماتیک با ایران از مسیر احیای برجام می گذرد ایالات متحده آمریکا

اندیشکده آمریکایی: گشایش دیپلماتیک با ایران از مسیر احیای برجام می گذرد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - انتخاب /متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سوزان دیمجیو در وبسایت Responsible Statecraft وابسته به اندیشکده «کوئینسی» در آمریکا نوشت: اگرچه ایران و آمریکا در مورد لزوم احیای برنامه جامع اقدام مشترک یا همان برجام از طریق بازگشت کامل هر دو کشور به تعهدات توافق دارند، اما در عین حال پیرامون چگونگی ادامه کار نوعی اختلاف وجود دارد.
 ایرانی‌ها بر این باورند که آمریکا باید اولین گام خود را با لغو تحریم‌ها بردارد، زیرا این دولت ترامپ بوده که از این توافق در ماه مه 2018 خارج شده است. در سوی مقابل مقامات دولت بایدن تمایلی به برداشتن گام اول و اقدامی یک جانبه ندارند. آنها می‌خواهند ابتدا با ایرانی‌ها ملاقات کنند تا در این نشست زمان بندی برای بازگشت دو طرف به رعایت برجام تنظیم شود. ایرانی‌ها در مقطع فعلی از دیدار مستقیم با مقامات آمریکایی امتناع می‌ورزند، چرا که معتقدند چنین دیداری می‌تواند به عنوان مبنایی برای مذاکره مجدد در مورد برجام تلقی شود.
اروپایی‌ها به همراه چینی‌ها و روس‌ها با طرف ایرانی ملاقات کرده‌اند و در ادامه به عنوان رابط با واشنگتن عمل می‌کنند تا از این طریق شکاف ارتباطی موجود بین ایران و آمریکا را برطرف کنند. در مذاکرات، تهران و واشنگتن نشست رو در رو ندارند، اما اروپایی‌ها پیام ها بین این دو کشور را به یکدیگر منتقل می کنند.
این تلاشی خلاقانه برای غلبه بر بن بست فعلی است. این فعلا یک راه حل مناسب است، اما این راه حل برای طولانی مدت خوب نیست. حتی با وجود واسطه های شایسته باز هم امکان سوتفاهم بین ایران و آمریکا زیاد است. تیم بایدن باید سریعاً مسیری واقع بینانه را برای برقراری ارتباطات مستقیم و دوجانبه دیپلماتیک با ایران دنبال کند. با توجه به تقویم سیاسی ایران و پیش‌رو بودن انتخابات ریاست‌جمهوری در این کشور، هدف باید تحقق این امر قبل از ترک قدرت توسط دولت روحانی در تابستان امسال باشد.
یک رویکرد اجرایی جامع که به موجب آن آمریکا و ایران هرکدام نقشه راهی برای توصیف اقدامات و زمان بازگشت کامل به برجام تهیه ‌کنند امیدوار کننده است، چرا که حداقل در تئوری چنین توافقی در مورد مرحله نهایی کار نیز شفافیت ایجاد می‌کند. توافق بر سر یک فرآیند همزمان بدان معناست که هیچ یک از طرفین نباید اول گام بردارند. دشوار است تصور کنید که ایرانی‌ها بدون اینکه بدانند تحریم‌ها دقیقاً چه موقعی لغو می‌شود اقدام به بازگشت به انطباق با برجام کنند.
در مسیر پیش رو دو چالش جدی وجود دارد. نخست، مقامات ایرانی گفته اند که تمام تحریم‌های آمریکا که در زمان دولت ترامپ وضع شده است، باید لغو شود. آنها تاکید کرده اند که ایران تنها در صورت لغو تمامی تحریم‌ها دوباره به انطباق کامل با برجام بازخواهد گشت. قطعا چنین توقع حداکثری‌ای منجر به بن بست خواهد شد. دوم، تاکنون، تیم بایدن در مورد لغو تحریم‌ها و یا زمان بندی برای لغو آنها مبهم عمل کرده است. مشخص نیست که بایدن قصد لغو تمامی تحریم‌های ترامپی (اعم از تروریسم و برجامی) را دارد یا تنها به لغو تحریم‌های مرتبط با برجام بسنده می‌کند؟ عدم نگاه فراگیرتر به بحث تحریم‌ها، منافع اقتصادی ایران را که انتظار دارد از انطباق با برجام به دست آورد به شدت محدود می‌کند. حل این چالش‌ها غیرممکن نیست، اما به یک دیپلماسی مصمم و مستقیم نیاز دارد.
در این بین چند عضو دولت بایدن نیز سیاست فشار حداکثری ترامپ را نوعی شکست می‌دانند. البته که آنها درست هم می‌گویند، رویکرد ترامپ / پمپئو منجر به تشدید بی سابقه فعالیت‌های هسته‌ای ایران و افزایش تنش در منطقه شد و همچنین منافع آمریکا را در چندین حوزه تضعیف کرد. علاوه بر این، سو استفاده از تحریم‌ها منجر به رنج بی مورد مردم عادی ایران شده است، به خصوص که آنها همین حالا با موج چهارم کرونا هم درگیر هستند. دولت بایدن در ظاهر سیاست‌های ترامپ را دنبال نمی‌کند، اما در عمل همچنان در حال ادامه همان تحریم‌های دوران رئیس‌جمهور پیشین آمریکا است. به تأخیر انداختن بازگشت آمریکا به برجام یک محاسبه اشتباه بوده است و حالا نشست وین فرصتی برای جبران این اشتباه است.
قرار دادن مجدد برنامه هسته‌ای ایران تحت محدودیت‌ها باید از اولویت‌های اصلی آمریکا باشد. فراتر از این، ورود مجدد واشنگتن به این توافق می‌تواند به دستیابی به سایر اهداف مطلوب و مهم کمک کند، از جمله این اهداف را می‌توان مذاکره برای توافقنامه‌ای طولانی تر و قوی تر در زمینه هسته‌ای دانست. در این بین رسیدن به یک توافق سیاسی برای پایان دادن به جنگ در یمن؛ توسعه پشتیبانی منطقه‌ای برای خروج نهایی آمریکا از افغانستان؛ زمینه سازی برای مذاکرات منطقه‌ای گسترده جهت محدود کردن موشک‌های بالستیک نیز می‌تواند در دستور کار باشد.
اکنون روزنه کوچک ایجاد شده برای تنش زدایی و احیای مجدد دیپلماسی پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن به سرعت در حال بسته شدن است. پیگیری گشایش دیپلماتیک استراتژیک با ایران که با بازگشت مجدد به برجام آغاز می‌شود راهی مناسب برای جبران خسارات ناشی از شکست کمپین فشار حداکثری ترامپ خواهد بود. دو کشور بعد از توافق بر سر انطباق مجدد با برجام می‌توانند در مورد طیف وسیعی از مسائل به گفتگو بنشینند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/238514/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند

بنگاهداری بانک‌ها زنجیری به پای چرخ تولید

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد

ایران امروز کشوری پیشرفته است / تهدیدها و تحریم‌ها ملت ایران را متوقف نکرده است

زیرساخت‌های لازم در 3 بازارچه مرزی چیلات، چنگوله و مهران فراهم شد

دولت سیزدهم مصمم به تکمیل زیرساخت‌های بازارچه‌های مرزی است

حضور ایران در میدان رقابت قدرت های جهان در شبه‌ قاره | مزیت ویژه‌ای که سریلانکا برای ایران دارد

رئیسی: همکاری‌ها برای بی‌اثر کردن دشمنی‌ها علیه دو ملت ایران و سریلانکا باید تقویت شود

رئیس‌جمهور: اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود

رئیسی: اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود/ رئیس جمهور سریلانکا: ما حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کردیم

آیت‌الله رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

آمادگی ایران برای صدور خدمات فنی-مهندسی به سریلانکا

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

اختصاص 420 میلیارد ریال برای زیرساخت‌های بازارچه های مرزی ایلام

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

دولت سیزدهم برای تکمیل زیرساخت بازارچه‌های مرزی مصمم است

دیپلماسی فعال انرژی بسترساز بهبود شرایط اقتصادی است/ صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشور‌ها اهمیت دارد

تحقق ثبات اقتصادی با کم شدن هزینه‌های دولت

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تلاش مجدد بایدن برای دست دادن با موجود خیالی

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

رئیسی: ایران کشوری پیشرفته و فناور است/ برای صدور خدمات فنی و مهندسی به سریلانکا آماده‌ایم

کدام استان‌ها و دستگاه‌ها در تبدیل مجوز‌های کاغذی صدرنشین هستند؟

اقدام دانشجویان دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا در اعتراض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

سفر مخفیانه روسای ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی و شاباک به قاهره

بایدن لایحه کمک به اوکراین و رژیم صهیونیستی را امضا کرد

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

رئیسی: ایران امروز کشوری پیشرفته و فن‌آور است

افتتاح 3 مگاپروژه حوزه انرژی سریلانکا توسط سید ابراهیم رئیسی/ امضای 5 سند همکاری میان ایران و سریلانکا/رئیسی: تهدیدها و تحریم ها ملت ایران را متوقف نکرده است/ رئیس جمهور سریلانکا: از حمایت های ایران تشکر می کنیم