ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نگران مرغ و روغن نباشید! اخبار ایران

نگران مرغ و روغن نباشید!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - باشگاه خبرنگاران / باتوجه به اینکه میزان ترخیص روغن از گمرک افزایش یافته بازار چشم انتظار توزیع آن است.
از اواسط مهرماه گذشته نابه سامانی در بازار روغن نباتی آغاز شد و به رغم وعده های مسئولان تنظیم بازار، همچنان شاهد کمبود کالای روغن در بازار هستیم.
بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که قفسه های فروشگاه ها از روغن حلب خالی است که هر یک از فروشندگان دلایل خود را برای این کمبود مطرح می کنند و هرازگاهی در فروشگاه ها روغن حلب 5 کیلویی با نرخ 70 هزار تومان عرضه می شود که افراد برای دریافت آن در شرایط کرونایی باید مدت ها در صف بایستند که در برخی مواقع به بسیاری از آنها روغن نمی رسد.
حال جای این سوال مطرح است که با وجود اذعان مسئولان صنعت روغن نباتی مبنی بر افزایش تولید، روغن های توزیعی در بازار کجا می رود؟ آیا نظارتی بر فاکتور فروش و میزان تولید و عرضه کالای کارخانه های روغن است تا ماجرای کمبودمرتفع و دلال بازی به پایان برسد؟
یکی از فروشندگان فروشگاه های زنجیره ای در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، از کمبود روغن خبر داد و گفت: عرضه روغن حلب نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان‌ محسوسی کاهش یافته که بخشی از این کاهش عرضه مربوط به میزان تولید کارخانه ها و بخش دیگر مشکلات توزیع است.
وی افزود: بسیاری از مغازه داران محل پیشنهادی مبنی بر خرید روغن 20 هزار تومان بالاتر از قیمت مصوب را دارند تا خود بتوانند با سود 30 تا 40 هزار تومانی در بازار آزاد به فروش رسانند، همچنین 2 نرخی بودن قیمت روغن موجب شده بسیاری از خانوارها با ایستادن در صف و دریافت با نرخ مصوب آن را با قیمت ازاد در بازار عرضه کنند و به عبارتی نابه سامانی بازار روغن منجر به ایجاد دلالی در بازار شده است.
حال با توجه به اذعان مسئولان ستاد تنظیم بازار مبنی بر توزیع روغن در فروشگاه های زنجیره ای، جای این سوال مطرح است که روغن های بازار آزاد از کجا می آید؟ چرا مسئولان دستگاه های ذی ربط نظارت جدی بر بازار ندارند.
ماجرا تنها به این جا ختم نمی شود چرا که در کنار عرضه روغن با نرخ 130 هزار تومان در بازار آزاد و فراوانی کالا در مغازه ها و کمبود در فروشگاه های زنجیره ای، زمزمه های افزایش مجدد قیمت روغن به علت عواملی همچون تورم، افزایش حقوق و دستمزد، پتروشیمی و ... به گوش می رسد.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت بازار و دلایل گرانی روغن، راهکار کاهش نابه سامانی ها و خوداتکایی تولید روغن و کاهش خروج ارز از کشور به منظور واردات با خبر شویم:
ضعف نظارت و تقاضای کاذب مشکل جدی بازار روغن
یک‌منبع آگاه در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به دلایل کمبود و التهاب بازار روغن اظهار کرد: در ماه های پایانی سال گذشته با زمزمه حذف ارز 4200 تومانی واردات روغن خام، صنایع و خانوارها به خرید روغن هجوم بردند به طوریکه در شرایط فعلی به رغم عرضه روغن از سوی کارخانه ها، معلوم نیست این میزان روغن کجا رفته یا احتکار شده است.
وی ضعف نظارت را یکی از مشکلات بازار روغن دانست و افزود: با توجه به آنکه 7 شرکت بزرگ روغن نباتی 70 تا 80 درصد روغن نباتی مورد نیاز بازار را تامین می کنند، از این رو فاکتور فروش این کارخانه ها باید راستی آزمایی شود چرا که امکان احتکار روغن از سوی کارخانه ها به سبب تامین نقدینگی وجود ندارد.
این منبع آگاه با بیان اینکه در اسفند حدود 200 هزار تن روغن در بازار توزیع شد، گفت: قبل از زمزمه حذف ارز 4200 تومانی از واردات، سالیانه کمتر از یک میلیون و 500 هزارتن روغن معادل ماهانه 130 تا 140 هزار تن در کشور مورد استفاده قرار می گرفت که با حذف ارز 4200 تومانی به بالای 170 تا 180 هزار تن رسیده است.
وی تقاضای کاذب در بازار روغن را ناشی از نگرانی از آینده بازار و افزایش 2 برابری قیمت های جهانی روغن نظیر آفتابگردان را یکی از دلایل گرانی روغن در بازار برشمرد.
این منبع آگاه افزایش تقاضا و احتکار برای خرید روغن حلب به علت ماندگاری بالای محصول و کاهش تولید را یکی از دلایل نوسان قیمت در بازار اعلام کرد و افزود: 2 نرخی بودن ارز در کشور یکی دیگر از دلایل نابه سامانی بازار است.
وی با اشاره به اینکه 90 درصد روغن خام و دانه های روغنی از طریق واردات تامین می شود، بیان کرد: با توجه به مابه التفاوت 7 برابری ارز 4200 تومانی با ارز آزاد، افزایش قیمت جهانی، ملزومات، بسته بندی و ورق حلب زمزمه های گرانی روغن در بازار به گوش می رسد، اما تاثیری در کاهش آشفتگی و التهاب بازار ندارد چرا که در بهمن ماه قیمت روغن چراغ خاموش 30 درصد افزایش یافت، اما تاثیری در بازار نگذاشت.
این منبع آگاه ادامه داد: گرچه صنعت روغن نباتی تقاضای افزایش قیمت را داده است، اما دولت تا قبل از ماه رمضان با این امر موافقت نمی کند.
برنامه ای برای حذف ارز 4200 تومانی روغن در دستور کار نیست
محمد جعفری دبیر انجمن صنایع روغن کشی در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه برنامه ای برای حذف ارز 4200 تومانی واردات روغن در دستور کار نیست، گفت: بنابر اعلام دولت تا پایان 6 ماهه اول، دولت برنامه ای در خصوص حذف ارز 4200 تومانی ندارد و همواره واردات دانه روغنی و روغن خام مطابق با امسال ادامه می یابد.
وی افزود:با توجه به سیاست دولت مبنی بر تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات، جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر تغییر قیمت از ناحیه تغییر ارز وجود ندارد.
جعفری با اشاره به دلایل نابه سامانی بازار روغن در ماه های اخیر بیان کرد: طی ماه های اخیر با زمزمه حذف ارز 4200 تومانی و تغییر آن به 17 هزار و 500 تومان، مردم نگران افزایش قیمت شدند، از این رو میزان خرید به میزان چشمگیری افزایش یافت و به اصطلاح مقوله احتکار خانگی رخ داد.
این مقام مسئول صادرات فولاد و حلب را بخشی از التهابات بازار روغن برشمرد و گفت: ازدیاد تقاضا در برابر عرضه و مشکلات نظام توزیع از دیگر دلایل تشنج بازار روغن محسوب می شود.
تامین 85 درصد روغن مورد نیاز از مبادی وارداتی
محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه 85 درصد روغن مورد نیاز از مبادی خارج تامین می شود، اظهار کرد: با استمرار سیاست های حمایتی امکان تامین بخش اعظم روغن مورد نیاز از تولید داخل وجود دارد، هر چند یک شبه نمی توان ره صدساله را رفت.
وی افزود: با اتخاذ سیاست های حمایتی، رفع موانع تولید و برنامه هدفمند، نیازی به واردات روغن خام و دانه های روغنی نخواهیم داشت. به عنوان مثال در سال 96 با اعلام قیمت منطقی چغندر قند به خودکفایی رسیدیم، درحالیکه در برخی سال ها یک میلیون و 500 تا 2 میلیون تن شکر وارد می شد.
ملک زاده پایین بودن قیمت خرید تضمینی را یکی از مشکلات تامین روغن برشمرد و گفت: نبود تناسب میان هزینه های تولید با قیمت خرید تضمینی یکی از موانع جدی خودکفایی روغن محسوب می شود که با تشکیل شورای قیمت گذاری و اعلام قیمت واقعی محصولات ظرف مدت زمان 5 تا 6 سال در بحث تولید دانه های روغنی و روغن می توان به خودکفایی رسید.
رئیس نظام صنفی کشاورزی ادامه داد: با توجه به آنالیز هزینه ها، قیمت تمام شده هر کیلو کلزا از دیدگاه تشکل ها 13 هزار و 800 تومان و مرکز پژوهش های وزارتخانه 12 هزار و 500 تومان بود که در وهله اول شورای قیمت گذاری این نرخ را تایید کرد که در نهایت با مقاومت سازمان برنامه و بودجه قیمت 11 هزار تومان تصویب شد که با این وجود حداقل کشاورزان یک هزار و 500 تومان در فروش هر کیلو کلزا متضرر می شوند، درحالیکه با اعلام قیمت خرید تضمینی منطقی و عادلانه نیاز به واردات روغن خام و دانه های روغنی به حداقل می رسد که این امر در ایجاد اشتغال، تامین خوراک دام و اجرای الگوی کشت تاثیر بسزایی دارد.
طی ماه های اخیر، بازار روغن به بهانه های مختلف با التهاباتی در بازار روبرو شد به طوریکه خانوارها برای دریافت روغن‌مجبور به ایستادن در صف های طولانی دریافت یا خرید از بازار آزاد بودند که عمده این نوسانات به مشکلات نظام توزیع و تامین 85 درصد نیاز کشور از مبادی خارجی بر می گردد که با استمرار سیاست های حمایتی از کشاورزان و خوداتکایی تولید در داخل بخشی از مشکلات مرتفع می شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/239600/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

برای رفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید برنامه جمعی داشت

تاکید وزیر اقتصاد بررفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی

تاثیر تثبیت بر انتظارات تورمی

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

هیاتی از مصر به سرزمین‌های اشغالی می‌رود

نمایش جدید آمریکا درباره غزه: تعیین نماینده ویژه!

استاد دانشگاه کلمبیا در اعتراض به سرکوب دانشجویان خواستار استعفای رئیس دانشگاه شد

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

ظرفیت تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا

ابر دولت در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت