ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سنگی که دایناسورها را منقرض کرد، چیزی فراتر از قاتل دایناسورها بود خواندنی ها

سنگی که دایناسورها را منقرض کرد، چیزی فراتر از قاتل دایناسورها بود
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دانشمندان امیدوار هستند که در جستجوی داستان منشأ جرم آسمانی که موجب انقراض دایناسورها شد، اسرار مربوط به منشأ حیات را نیز کشف کنند.

رویدادهایی مانند اولین هنر غار یا ظهور کشاورزی، از مهم‌ترین لحظات آغاز بشریت هستند؛ اما هیجان‌انگیزترین داستانِ پیدایش، 66 میلیون سال پیش آغاز می‌شود. در آن زمان، سنگی از فضا به زمین برخورد کرد و عصر دایناسورها را به پایان رساند و جهان سخاوتمند جدیدی برای اجداد پستانداران فراهم کرد. دانشمندان به مدت 40 سال، داستان این جسم فاجعه‌بار را که به‌عنوان «جرم برخوردی چیکسالوب» معروف است، مورد مطالعه قرار داده‌اند. امروزه جرم برخوردی چیکسالوب نشانگر چیزی بیش از فقط یک روز بد روی زمین است. این سنگ می‌تواند اسرار عمیقی در مورد منشأ حیات و آینده تمدن بشری روی سیاره‌ی زمین و هم در دنیاهای دیگر در سراسر کهکشان آشکار کند. دیوید کرینگ ، دانشمند زمین‌شناسی سیاره‌ای که عضوی از گروهی بود که سال 1991 خبر کشف دهانه برخوردی چیکسالوب را در شبه‌جزیره یوکاتان مکزیک اعلام کردند، می‌گوید: رویداد برخورد چیکسالوب تکامل زیستی و زمین‌شناسی سیاره زمین را به‌طور کامل تغییر داد. این داستان علمی بسیار بزرگ با جذابیتی عمومی است؛ زیرا دایناسورها را منقرض و زمینه را برای تکامل پستانداران فراهم کرد که منجر به پیدایش انسان نیز شد. این داستان سال‌های آینده همچنان جامعه علمی و عموم مردم را مجذوب خود خواهد کرد. برای چندین دهه، دانشمندان در مورد علت مرگ دایناسورها بحث و فرضیه‌های متنوعی مطرح می‌کردند. فوران‌های آتشفشانی و فرضیه‌های عجیب دیگری پیشنهاد می‌شد؛ اما بیشتر دانشمندان فرضیه‌ی سنگ فضایی قاتل را پذیرفتند. مقاله‌های مرتبط:
گردوغبار کشف‌شده در دهانه‌ای برخوردی، پرونده انقراض دایناسورها را می‌بندد راهنمای بقا؛ چگونه می‌توان از برخورد سیارکی قاتل جان سالم به در برد؟ زمین حداکثر تا 100 آینده از برخورد با سیارک آپوفیس در امان خواهد بود
اکنون تئوری چیکسالوب چنان بر تئوری‌های دیگر غلبه کرده است که دانشمندان جدول زمانی دقیقی از آنچه در آن روز سرنوشت‌ساز اتفاق افتاد، تهیه کرده‌اند و پژوهشگران دیگر در جستجوی منشأ فرازمینی این رویداد که تا حدی هستی خود را مدیون آن هستیم، در حال نوشتن چیزی هستند که می‌توان آن را پیش‌درآمد نامید. دانشمندان با دسترسی به ابزارها و تکنیک‌های پیشرفته‌تر، توانسته‌اند بینش‌های دقیق و جدیدی در مورد این نابودی حماسی روی زمین و پیامدهای آن برای پیدایش حیات به دست بیاورند. آخرین یافته از مطالعه‌ای حاصل می‌شود که ماه جولای در مجله‌ی Icarus منتشر شد و به دنبال منزلگاه اولیه‌ی جرم برخوردی چیکسالوب می‌گردد. این پژوهش با بهره‌گیری از قدرت پردازش بسیار بالای ابررایانه‌ی ناسا برای مدل‌سازی حرکت‌ تقریبا 130 هزار سیارک در کمربند اصلی میان مدارهای مریخ و مشتری انجام شد. در مورد جرم برخوردی چیکسالوب و پیامدها و منشأ آن مطالعات زیادی انجام‌شده و مطالعاتی نیز در حال انجام است و دانشمندان در مورد آن بحث می‌کنند. برای مثال، اوایل سال جاری، گروهی از پژوهشگران دانشگاه هاروارد این احتمال را دوباره مطرح کردند که جرم برخوردی یک دنباله‌دار بوده است. طرح این فرضیه موجب واکنش منفی بسیاری از دانشمندان این زمینه شد. لیزا راندال از دانشگاه هاروارد، با نگاهی دورتر، نمایی کهکشانی از رویداد چیکسالوب را ارائه می‌دهد. دکتر راندال در کتابی با عنوان «ماده تاریک و دایناسورها» در سال 2015، پیشنهاد می‌کند که کهکشان راه ‌شیری حاوی لایه‌ای از ماده‌ی تاریک است که می‌تواند دنباله‌های خارج از منظومه شمسی را به سمت زمین هدایت کند. این توضیحات چندان مورد توجه قرار نگرفته است؛ اما نشان می‌دهد چیکسالوب چگونه دیدگاه‌های گوناگون از دنیاهای کیهان‌شناسی، علوم محاسباتی، ستاره زیست‌شناسی و زمینه‌های دیگر را جلب می‌کند.

ایرانیان جهان

سیارکی که زمینه‌ساز حیات روی زمین شد حیات آغازین در زمین چگونه بود؟
شان گالیک ، دانشمند ژئوفیزیک سیاره‌ای در دانشگاه تگزاس آستین که یکی از رهبران حفاری‌های علمی سال 2016 بود که مغزه‌های سنگی ارزشمندی از دهانه برخوردی چیکسالوب به دست آورد، می‌گوید مقاله جدید رویکرد جالبی برای کاوش در‌این‌باره است که جرم برخوردی از کجا آمده. دکتر گالیک خاطرنشان می‌کند که مطالعه خطرات ناشی از سیارک‌ها را در طول زمان نشان می‌دهد؛ از جمله خطراتی که تمدن بشریِ محدود به زمین، با آن رو‌به‌رو است. برخورد چیکسالوب و سرنوشت دایناسورها به‌عنوان استدلال نهایی، در سرمایه‌گذاری روی تحقیقات دفاع سیاره‌ای و هم برای گسترش گونه‌ی انسان فراتر از زمین مورد استناد قرار می‌گیرد. البته باید گفت دنیاهای دیگر از جمله مریخ نیز از برخوردهای سیارکی بزرگ در امان نیستند. اما چیکسالوب به یافتن پاسخ برخی از مهیج‌ترین سؤال‌ها در مورد پیدایش حیات نیز کمک می‌کند. دکتر کرینگ مدت‌ها مجذوب این موضوع بوده است و به انجام پژوهش‌های زیادی درباره اکوسیستم‌های میکروبی که پس از این رویداد ظهور کرده‌اند، کمک کرده است. او می‌گوید: استدلالی وجود دارد که می‌گوید این نوع برخوردها نه‌تنها در ایجاد آشفتگی در تکامل حیات نقش داشته، بلکه در منشأ حیات روی سیاره‌ی ما نیز دخیل بوده است. درک این فرایندها مهم است و بهترین اندازه‌گیری‌های ما از برخی از این پیامدها روی زمین از جوان‌ترین اجرام برخوردی مانند چیکسالوب می‌آید؛ زیرا شواهد مربوط به آن‌ها محکم‌تر است. مأموریتی که دکتر گالیک به هدایت آن کمک کرد، به تعیین نقش برخورد چیکسالوب به‌عنوان نابودکننده و هم به‌عنوان آزمایشی برای حیات می‌پردازد. همان‌طور که پژوهشگران اعماق این رویداد را مورد کاوش قرار می‌دادند، آثار گرد‌و‌غباری از جرم برخوردی پیدا کردند که طی برخورد آن با زمین ایجاد شده بود و نیز بقایای فسیل‌شده‌ای از موجوداتی که پس از آن شکوفا شدند. مطالعه‌ای که تابستان امسال منتشر شد، نسل‌های امروزی میکروب‌هایی را توصیف می‌کند که هنوز در سایه‌های فاجعه‌ای زندگی می‌کنند که زمانی نیاکان آن‌ها در آن زندگی می‌کردند. دکتر گالیک می‌گوید: شگفت‌آور است که می‌توانید برخوردی داشته باشید و اکوسیستمی ایجاد کنید؛ سپس 66 میلیون سال بعد، به‌ علت شرایطی که قبلاً در آنجا وجود داشته است، هنوز حیاتی در آن مکان در جریان باشد. در مقیاس بزرگ‌تر، شاید بتوانید با برخوردها زیستگاه‌هایی در اوایل تاریخ زمین ایجاد کنید و اکوسیستم‌هایی پس از آن زنده بمانند. این نشانگر یکی از راه‌هایی است که طی آن، ممکن است حیات ابتدایی آغاز شده باشد. جرم برخوردی چیکسالوب به‌عنوان کپسول زمانی از فاجعه‌ای زیستی و هم از تولید حیات جدید، دارای پیامدهای کهکشانی است. دیگر دنیاهای دارای حیات در سراسر کهکشان راه شیری ممکن است براثر برخوردهای سیارکی مشابهی با داستان‌های تخریب و بازسازی مخصوص خود شکل گرفته باشند. به‌ گفته‌ی دکتر کرینگ، این رویداد احتمالا بسیار فراتر از انقراض دایناسورها است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/274734/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

برای رفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید برنامه جمعی داشت

تاکید وزیر اقتصاد بررفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی

تاثیر تثبیت بر انتظارات تورمی

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

هیاتی از مصر به سرزمین‌های اشغالی می‌رود

نمایش جدید آمریکا درباره غزه: تعیین نماینده ویژه!

استاد دانشگاه کلمبیا در اعتراض به سرکوب دانشجویان خواستار استعفای رئیس دانشگاه شد

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

ظرفیت تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا

ابر دولت در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت