ایرانیان جهان
معادله مجهول اصلاح طلبان
دوشنبه 20 اردیبهشت 1400 - 10:33:49 AM
ایرانیان جهان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
آنطور که سیامک ره‌پیک، قائم مقام دبیر شورای نگهبان اخیرا اعلام کرده، قرار است سه‌شنبه 21اردیبهشت‌ماه فرایند ثبت‌نام نامزدهای ریاست جمهوری آغاز و تا روز شنبه 25‌اردیبهشت‌ ادامه یابد. بر این اساس، اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان باید درباره نامزدهای مدنظر خود تا دو، سه روز آینده به جمع‌بندی نهایی برسند. جبهه اصلاحات ایران به‌عنوان نهاد محوری اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان نیز مطابق برنامه زمان‌بندی شده قبلی، قرار است تا روز سه‌شنبه هفته جاری روی نامزدهای خود به جمع‌بندی برسد تا صرفا این افراد، حق ثبت‌نام داشته باشند.
روز 12‌اردیبهشت‌ماه بود که جبهه اصلاحات ایران، از جواد ظریف، اسحاق جهانگیری، مصطفی تاج‌زاده، مسعود پزشکیان، محمدرضا عارف، محسن هاشمی، محمد شریعتمداری، مصطفی کواکبیان، محمد صدر، محمود صادقی، زهرا شجاعی، شهیندخت مولاوردی، عباس آخوندی و صادق خرازی به ترتیب بر‌اساس تعداد آرای پیشنهادشده، به‌عنوان چهارده چهره مدنظر این جبهه برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم نام ببرد. تحلیل‌های زیادی درباره ترکیب این چهارده نفر ارائه شد؛ اینکه چرا فرد ساختارشکنی نظیر تاجزاده که هیچ قیدی به قانون اساسی ندارد، باید در کنار افرادی نظیر عارف یا پزشکیان یا محسن هاشمی در یک لیست قرار بگیرند.
این چهارده نفر در حالی به‌عنوان نامزدهای مدنظر جبهه اصلاحات ایران معرفی شده‌اند که صداهایی از قصد و نیت استقلال‌طلبانه برخی از این چهره‌ها حکایت دارد. برای مثال، شنیده شده که عارف و پزشکیان قصد حضور مستقل در انتخابات ریاست جمهوری را دارند و به این راحتی، به نفع فرد دیگری کنار نخواهند کشید. همین اقدامات گریز از مرکز، روزنامه اصلاح‌طلب شرق را بر آن داشت تا در شماره روز 13‌اردیبهشت، اصلاح‌طلبان را نسبت به تکرار تراژدی انتخابات‌84 انذار بدهد. «شرق» در این باره نوشت: «مخاطره دیگری که شاید اصلاح‌طلبان را تهدید کند، نامزدهای متکثر است. در پی تعدد طرح این تعداد نام، ممکن است همان مخاطره پیشین یعنی عدم اقناع همه نامزدها به کناره‌گیری از انتخابات به نفع نامزد واحد به‌وجود آید؛ شرایطی که شبیه آن را در سال‌84 شاهد بودیم». 
اعلام زمان‌بندی جبهه اصلاحات ایران
پیش از اعلام رسمی این چهارده نفر، آذر منصوری، سخنگوی جبهه اصلاحات ایران زمان‌بندی برنامه‌های این جبهه تا پیش از اغاز روند ثبت نامه نامزدهای ریاست جمهوری را اعلام کرد. منصوری در این باره تصریح کرد: «یکشنبه 19‌اردیبهشت، داوطلبانی که رأی بیش از دوسوم اعضای مجمع را دارند مشخص می‌شوند. دوشنبه 20‌اردیبهشت (پیش از آغاز ثبت‌نام داوطلبان در وزارت کشور)، داوطلبان مورد تأیید جبهه برای ثبت‌نام از سوی سخنگو جبهه اعلام می‌شود و روز سه‌شنبه 21‌اردیبهشت داوطلبان برای ثبت‌نام رسمی داوطلبان ریاست جمهوری به ستاد انتخابات کشور می‌روند». بنابر ‌این زمان‌بندی قرار است که امروز یکشنبه در جبهه اصلاحات ایران، پیرامون چهارده نامزد نام برده رأی‌گیری شود و فرد یا افرادی که بتوانند دوسوم آرای جمعی را کسب کنند، در فاصله روزهای سه‌شنبه هفته جاری تا شنبه هفته بعد، برای ثبت‌نام گام به وزارت کشور خواهند گذارند. در مصاحبه با احمد شریف، دبیرکل حزب همبستگی دانش آموختگان ایران و عضو جبهه اصلاحات به جزئیات زمان‌بندی کار این جبهه پرداختیم. او برای اولین‌بار به ما گفت که تا الان کدام‌یک از این چهارده نفر، برنامه‌های خود را به جبهه ارائه کرده‌اند. در ادامه مشروح این گزینه را از نظر خواهید گذراند. 
لاریجانی راهی برای ورود به میان نامزدهای جبهه اصلاحات را ندارد
احمد شریف، عضو جبهه اصلاحات ایران در گفت‌وگو با خبرنگار «صبح‌نو»، در پاسخ به این سؤال که با‌توجه به اتفاقات اخیر روی داده حول محمدجواد ظریف، آیا زمزمه‌ای میان اصلاح‌طلبان برای عبور از او شکل گرفته است، تاکید کرد: خیر، به هیچ وجه این مساله میان اصلاح‌طلبان وجود ندارد. شریف افزود: آقای ظریف و سایر افراد لیست چهارده نفره جبهه اصلاحات ایران، توسط احزاب اصلاح‌طلب پیشنهاد شده‌اند و این افراد باید هر‌کدام برنامه‌های خود را ارائه کنند. شریف اضافه کرد: ارائه یا عدم ارائه برنامه، به تمایل خود نامزدها بستگی دارد. برخی افراد مندرج در این لیست چهارده نفره تا الان به طور رسمی اعلام نامزدی نکرده‌اند و حضورشان در لیست، صرفا پیشنهادی از سوی احزاب اصلاح طلب بوده است.
شریف با اشاره به فرایند اخذ برنامه از چهارده چهره مدنظر جبهه اصلاحات ایران، گفت: طبق برنامه زمان‌بندی شده قبلی، نامزدهای مدنظر دارند به‌طور مرتب برنامه‌های خود را به جبهه ارائه می‌دهند. دبیرکل حزب همبستگی دانش‌آموختگان ایران از عباس آخوندی، صادق خرازی، محسن هاشمی، محمود صادقی، محمد شریعتمداری، زهرا شجاعی، شهیندخت مولاوردی، مصطفی کواکبیان و مسعود پزشکیان به‌عنوان چهره‌هایی یاد کرد که تاکنون برنامه خود را به جبهه اصلاحات ایران ارائه کرده‌اند. وی در این باره افزود: ارائه برنامه از سوی بقیه چهره‌ها(از آن چهارده نفر)، بستگی به تصمیم هیات رییسه جبهه و زمان‌بندی آن‌ها دارد که چه کسی در چه زمانی بیاید و برنامه خود را ارائه کند.
وی با اشاره به برنامه زمان‌بندی برنامه‌های جبهه تا روز آغاز ثبت‌نام ریاست جمهوری، گفت: بر اساس مصوبه جبهه اصلاحات ایران، درباره افرادی که برنامه‌های خود را ارائه می‌دهند باید رأی‌گیری صورت بگیرد و فرد یا افرادی که بتوانند دوسوم آرای جبهه را کسب کند/کنند، می‌تواند/می‌توانند به‌عنوان کاندیدای جبهه ثبت نام کند/کنند. شریف تصریح کرد: این رأی‌گیری (برای مشخص شدن دوسوم آرا) باید تا قبل از آغاز روند ثبت‌نام ریاست جمهوری انجام شود اما شاید اتفاقاتی رخ بدهد که لازم باشد تصمیمات مقتضی دیگری اتخاذ شود اما تا الان همان زمان‌بندی قبلی حاکم است.
شریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از میان چهارده نفر نامزد مورد نظر جبهه اصلاحات ایران، کدامیک توان بیشتری برای اجماع‌آفرینی دارد، گفت: حدس زدن در این باره کار سختی است و اصلاً معلوم نیست چه کسی می‌تواند اجماع نهایی را کسب کند. وی همچنین در پاسخ به این سؤال آیا این احتمال وجود دارد که علی لاریجانی گزینه نهایی و اجماعی جبهه اصلاحات شود، تصریح کرد: اگر خود را به راهبرد اولیه نهاد اجماع‌ساز یعنی معرفی نامزد اصلاح‌طلب با کارنامه اصلاح‌طلبی پایبند بدانیم، موضوع حمایت اصلاح‌طلبان از آقای لاریجانی به کلی منتفی خواهد شد.
 وی افزود: بسیاری بر این باورند که آقای لاریجانی از توانمندی خوبی برای مدیریت کلان کشور برخوردار است اما اگر قرار بر رعایت راهبرد اولیه نهاد اجماع‌ساز باشد، راهی برای ورود ایشان به نامزدهای مدنظر اصلاح‌طلبان وجود نخواهد داشت.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/245931/معادله-مجهول-اصلاح-طلبان
بستن   چاپ