ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تبادل سیگنال ریاض و تهران اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -
تبادل سیگنال ریاض و تهران
k ٩.٨
٠
دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
روز پنج‌شنبه نماینده عربستان در سازمان ملل متحد گفت که کشورش به‌دنبال جنگ با ایران نیست و زمان آن فرارسیده که جنگ یمن به پایان برسد. او همچنین از آمادگی کشورش برای تعامل دیپلماتیک با تهران خبر داد. دیروز نیز سید‌حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: اکنون عربستان در مسیر تصمیم‌گیری معقول قرار گرفته است و مانعی نیز در این راه وجود ندارد. «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی، تبادل سیگنال‌های مثبت میان دو طرف را بررسی و زمینه‌های مشترک برای تعامل دیپلماتیک میان تهران و ریاض را تحلیل کرده است.
در بحبوحه تنش‌ها میان ایران و آمریکا که در دو هفته اخیر بر سر پهپادها و نفتکش‌ها به اوج خود رسیده و خطر جنگ در منطقه خلیج‌فارس را بیش از پیش افزایش داده است، عربستان سعودی از آمادگی برای تعامل دیپلماتیک با تهران خبر داده و گفته است که به‌دنبال جنگ با ایران نیست. موضوعی که سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز بر آن تاکید کرده و گفته که ریاض اکنون در مسیر تصمیم‌گیری معقول قرار گرفته است. یمن، امنیت در خلیج‌فارس و کانال‌های دو جانبه سه زمینه‌ای است که می‌تواند به‌عنوان زمینه‌های مشترک برای آغاز تماس‌ها و کمک به ورود دو کشور به فرآیند مذاکره مطرح باشد.
تایید تماس‌ها
روز پنج‌شنبه نماینده عربستان در سخنانی در سازمان ملل متحد گفت کشورش به‌دنبال جنگ با ایران نیست و زمان آن فرارسیده که جنگ یمن فروکش کند و به پایان برسد. عبدالله المعلمی با بیان آمادگی عربستان برای تعامل دیپلماتیک با تهران گفت: این مساله به زمینه‌ای مشترک نیاز دارد. او همچنین تماس‌ها با تهران در جریان نشست سازمان همکاری اسلامی را که در مکه در ابتدای ژوئن برگزار شد، تایید کرد. ایران در این نشست در سطح مدیر کل وزارت امورخارجه شرکت کرد. نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری اسلامی در جده توسط دولت میزبان (عربستان) در آوریل 2017 تعطیل شد. یک‌سال و چند ماه پس از قطع روابط دو کشور در ژانویه 2016 که با حمله گروهی به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد رقم خورد.
در تایید اظهارات نماینده سعودی در سازمان ملل، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اقدامات اخیر عربستان منجر به افول جایگاه این کشور در منطقه شده است، گفت: قطعا عربستان باید تغییر مسیر دهد و ادامه این راه جز خسارت و فرو رفتن در باتلاق برای آنها سودی ندارد. سید حسین نقوی‌حسینی با بیان اینکه اکنون عربستان در مسیر تصمیم‌گیری معقول قرار گرفته است، افزود: «ایران از ابتدا معتقد بود که باید مسیر گفت‌وگو و تعامل بین دو کشور و بدون حضور آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها طی شود و مانعی نیز در این راه وجود ندارد.»
این تحولات در شرایطی است که ایران همواره و در سطوح مختلف خواهان مذاکره با عربستان بوده که آخرین پیشنهادها به سخنان محمدجواد ظریف درخصوص امضای معاهده عدم تعرض با سعودی برمی‌گردد. ظریف همچنین گفت که اگر ریاض آماده باشد، همین فردا در تهران خواهم بود. پیش‌تر نیز حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران از آمادگی ایران برای حمایت از عربستان خبر داده بود، اما در نقطه مقابل این پیشنهادها، عربستان هیچ‌گونه واکنش مثبتی به این اظهارات نشان نداد و حتی در چارچوب راهبرد فشار حداکثری ترامپ، تلاش کرده تا ایران را در منطقه خلیج‌فارس و خاورمیانه محدود کند. در چنین شرایطی که عربستان از تایید تماس‌ها خبر داده و مذاکره را نیازمند زمینه‌های مشترک دانسته است، می‌توان انگیزه‌های ریاض از ارسال این سیگنال را در سه زمینه زیر مورد بررسی قرار داد:
بن‌بست در یمن
اصلی‌ترین انگیزه ریاض از اعلام آمادگی برای تعامل با ایران به بن‌بست در جنگ یمن برمی‌گردد. انتقادات بین‌المللی از رویکرد سعودی، فرسایشی شدن جنگ، بحران انسانی، ناکارآمدی ائتلاف عربی، عدم تمایل آمریکا به ورود مستقیم به جنگ و مهم‌تر از همه در سطح استراتژیک خروج امارات، متحد سعودی، از یمن باعث شده تا عربستان عملا در جنگ یمن که در مارس 2015 کلید زد، تنها بماند. این تحول از چند ماه پیش با ارسال پیشنهادهایی به انصارالله یمن که گفته می‌شد با میانجیگری ایران صورت گرفته کلید خورد و به‌تدریج خود را به شکل خروج آرام از جنگ یمن و باز کردن مجدد باب مذاکره نشان خواهد داد. در این چارچوب، پیشنهادهای چهار ماده‌ای ایران در سال 2015 برای توقف حملات، آتش بس، گفت‌وگو و دولت انتقالی و حمایت ایران از رویکرد بین‌المللی درخصوص یمن که سال گذشته با مشارکت بازیگران اروپایی آغاز شد، نشان می‌دهد که ریاض نه از روی رضایت بلکه از سر اجبار و واقع‌بینی به این نتیجه رسیده که می‌تواند از نقش ایران در کاهش دادن سطح تنش‌ها استفاده کند. به‌خصوص این واقعیت که تاثیرگذاری ایران بر شیعیان حوثی یمن که امروزه بخش‌های شمالی و غربی یمن را در اختیار دارند و از توانایی موشکی و پهپادی مطلوبی هم برخوردار هستند، موضوعی نیست که عربستان در شرایط بن‌بست موجود، توانایی انکار آن را داشته باشد. در همین خصوص روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارش روز شنبه خود با پرداختن به تبعات خروج امارات از یمن برای عربستان نوشته است: در حقیقت محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی باید دست به یک معامله بزند: پایان عملیات سعودی در یمن در ازای کسب امنیت در مرزهای خود با یمن.
تامین امنیت در خلیج‌فارس
زمینه مشترک دیگری که می‌تواند در شرایط کنونی برای عربستان و بازیگران عربی خلیج‌فارس در تعامل با ایران و گشودن راه جدید پس از یک دوره افزایش سطح تنش، مفید باشد، تامین امنیت در خلیج‌فارس و عبور امن و بی ضرر کشتی‌ها و نفتکش‌ها در این منطقه است. افزایش تنش‌های ایران و آمریکا، جنگ پهپادی، توقیف نفتکش‌ها و انفجار برخی کشتی‌ها در تنگه هرمز باعث شده تا مسیر انتقال نفت که نقش مهمی در اقتصاد دولت‌های عربی خلیج‌فارس دارد، با ابهام و نگرانی‌های جدی روبه‌رو شود. این نگرانی با توجه به احتمال برخورد نظامی و درگیر شدن ناخواسته بازیگران با یکدیگر، مقامات سعودی را به این نتیجه رسانده که نباید سطح تنش با ایران را بالا ببرند و در مسیری قرار دهند که کنترل آن عملا از دستشان خارج شود. خبر رویترز به نقل از منابع آگاه درباره بی‌میلی شرکای عربی آمریکا برای پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا علیه ایران نشان می‌دهد که دولت‌های عربی خلیج‌فارس نمی‌خواهند ضربه‌گیر این تنش درحال گسترش باشند.
کانال‌های دو جانبه
اما یکی از زمینه‌های مشترک تهران و ریاض در میانه قطع روابط سیاسی و اقتصادی در طول چند سال اخیر باز بودن کانال حج بوده که در مقطع کنونی و در موسم حج منجر به افزایش سهمیه حجاج ایرانی شده است. در واقع این زمینه مشترک از مدت‌ها قبل در بحبوحه روابط مطرح بوده و اگرچه عربستان عملا حج را از روابط سیاسی جدا کرده، اما به هر حال باز بودن چنین کانالی هرچند حداقلی، از نبود چنین مجرایی مفیدتر و موثرتر است و توانست کورسویی در قطع کامل روابط سیاسی باشد. موضوع بازگشایی دفتر حافظ منافع دو کشور همچنان به عنوان یک ضرورت در رفت و آمدهایی این چنین مطرح است. همچنین بازگشایی دفتر نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی و بازگشایی کنسولگری های دو کشور می‌تواند اقدامات دیگر در سطح روابط دوجانبه و برقراری کانال‌های مذاکراتی باشد که در شرایط برقراری تماس‌ها و بهبود روابط، زمینه را برای برقراری روابط کامل با افتتاح مجدد سفارتخانه‌های دو کشور فراهم کند.
بنابراین چراغ سبز عربستان در شرایط کنونی اگر صرفا در حد اظهارنظر و تبلیغات برای عبور از انتقادات و کاستن از تنش‌ها نباشد و اراده عالی‌ترین سطح تصمیم‌گیری نظام سعودی را به‌دنبال داشته باشد و تبدیل به یک طرح مذاکراتی شود، می‌تواند با توجه به سیگنال‌هایی که ایران در طول سال‌های اخیر برای مذاکره بروز داده، مساله روابط پرتنش تهران و ریاض را تا حدودی مرتفع سازد.
*کامران کرمی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/77627/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

آقای ذوالنوری ممنون

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اعتراض به جنگ غزه استعفا داد

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

دولت توانسته بخش قابل توجهی از اهداف خود برای رفع ناترازی‌ها و مشکلات اقتصادی را محقق کند

️اقتصاد باید بر پایه مشارکت مردم باشد

وزیر کشور: مناطق آزاد و ویژه از ارکان اقتصاد مقاومتی کشور هستند

در همایش ملی مناطق آزاد چه گذشت؟/ قشم و کیش برترین در حوزه اقتصاد

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

قشم به عنوان منطقه آزاد برتر در حوزه اقتصادی و سرمایه گذاری انتخاب شد

مخبر: مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصادی کشور تبدیل شوند

پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد

قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست

تعهد پاکستان برای اجرایی کردن خط لوله صلح/ پارادایم جدید از قدرت اقتصادی ایران در آسیا

مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصادی کشور تبدیل شوند

ساماندهی فضای کسب و کار؛ جهش تولید و صنعت در استان اردبیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

نجات روسیه با اقتصاد موازی