ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مخالفان طالبان در مسیر اتحاد ‌ افغانستان

مخالفان طالبان در مسیر اتحاد ‌
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌ حسن کاظمی‌قمی، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان، در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) پنجشنبه گذشته نوشت که «ایران یک کشور است و نیاز به سخنگوی بیرونی ندارد». ظاهرا این توییت نماینده ویژه ایران در پاسخ به اظهارات اسماعیل‌خان در نشست امنیتی هرات است.
اما ماجرا چیست؟ اسماعیل‌خان، فرمانده پیشین جهادی افغانستان، در نشست امنیتی هرات در دوشنبه گفته بود «طالبان حوصله ایران و جهان را سر برده است»؛ سخنانی که با واکنش تأمل‌برانگیز نماینده ویژه ایران در کابل مواجه شده است. در روزهای گذشته سیاست‌مداران، دیپلمات‌ها، هنرمندان، فعالان حوزه‌های مدنی و سیاسی، حقوقی و کارشناسان و تحلیلگران افغان و غیر‌افغان در شهرهای مسکو و دوشنبه گرد هم آمدند تا نقطه عطفی بگذارند در فرایند بررسی آینده افغانستان در سایه حکومت خودخوانده طالبان و برای نخستین بار در شمایلی یکپارچه، چهره‌های تأثیر‌گذار دور یک میز بنشینند و از طرح‌های خود برای فردای افغانستان رونمایی کنند. با گذشت دو سال، گویی مخالفان در تبعید، توانسته‌اند جانی تازه بیابند و با بررسی جوانب آنچه رخ داده، به آسیب‌شناسی مسائل افغانستان که ریشه در نقش‌آفرینی قدرت‌های جهانی از ‌جمله آمریکا دارد، بپردارند و برای رهایی کشورشان از دست طالبان به جای اتکا بر قدرت‌های خارجی، از توان خود سخن بگویند.
اول آذر‌ماه مسکو میزبان احمد مسعود، رهبر «جبهه ملی مقاومت» افغانستان، محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی و شماری دیگر از شخصیت‌های مخالف طالبان و مسئولان نظام سابق جمهوری افغانستان در نشستی با عنوان «افغانستان در میان گذشته و آینده» بود و چند روز پس از این نشست در روزهای ششم و هفتم آذرماه هم دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، میزبان کنفرانس امنیتی هرات با موضوع «بازخوانی افغانستان؛ راهکارهای متفاوت» بود و هر دو نشست به لحاظ میزبانی مراسم‌ها اگرچه به طور رسمی به دولت روسیه و تاجیکستان مرتبط نبودند؛ زیرا در مسکو سرگئی میرونوف، رهبر حزب عدالت و معاون پارلمان روسیه، میزبان میهمانان نشست مسکو بود و نشست امنیتی هرات را هم انستیتوی مطالعات استراتژیک افغانستان ترتیب داده بود؛ اما برپایی دو نشست مهم با تعداد چشمگیر چهره‌های سرشناس از مخالفان طالبان، از‌جمله شماری زیادی از اعضای ارشد جبهه مقاومت ملی افغانستان و حضورنداشتن نماینده‌ای از حکومت طالبان، می‌تواند به یک صف‌آرایی منسجم مخالفان در برابر طالبانی تعبیر شود که نحوه حکومت‌داری‌اش با نقدهای جدی حقوق‌بشری همراه است؛ از‌این‌رو انتقاد از رویکرد سیاسی، امنیتی، نظامی، اجتماعی و فرهنگی طالبان شاه‌بیت همه سخنرانی‌ها در دو نشست بود.
در‌این‌بین حضور محمد اسماعیل، از رهبران سیاسی مخالف طالبان که بعد از سقوط کابل در ایران ساکن شده است، به دو دلیل اهمیت بسزایی داشت؛ اول اینکه او در این نشست دو‌روزه، سکوت دوساله خود را شکست و دوم اینکه او در واکنش به شایعه فشار امنیتی ایران برای ممانعت از شرکت در نشست سال گذشته با تکذیب این حواشی به دفاع از حمایت‌گری ایران پرداخت و توضیح داد درباره نشست‌های مختلف ازجمله نشست مسکو بدون هیچ ممانعتی نماینده خود را فرستاده و در این نشست نیز خود تصمیم گرفته شرکت کند و هرگز با فشار امنیتی برای خارج‌نشدن از ایران مواجه نبوده است؛ اما بخشی از سخنانش خوشایند طرف ایرانی نبود، پس با واکنش کاظمی‌قمی مواجه شد.
محمد اسماعیل خان، در نخستین اظهاراتش پس از دو سال، بازگشت طالبان به قدرت در‌ افغانستان را «دسیسه بزرگ جهانی» خواند. او همچنین در نشست امنیتی هرات گفت:‌ جهان با دیدن شرایط گروه طالبان و افغانستان جرئت نمی‌کند به طالبان مشروعیت بدهد، پیامدهای این کار سنگین خواهد بود و طالبان حوصله ایران و جهان را سر برده است. این ‌رهبر جهادی مخالف طالبان در ادامه سخنان خود تصریح کرد: کوبیدن بر طبل استبداد از سوی طالبان، صرفا پایه‌های مقاومت را در منبرها، مسجد‌ها و خانه‌ها مستحکم‌تر خواهد کرد.
همچنین اسماعیل‌خان اضافه کرد که در 800 روز حاکمیت طالبان بی‌کاری و فقر به اوج خود رسیده است. اسماعیل‌خان افزود‌ که بعد از سقوط کابل، همه‌ رهبران و سیاسیونی که نمی‌خواستند با طالبان تعهد کنند، از کشور بیرون شدند و حالا در قاره‌های مختلف به‌ سر می‌برند؛ اتفاق نظر بین همه‌ این نیروهای ضد‌ طالبان وجود دارد و ما هر روز درباره راه‌حل‌ها بحث و صحبت می‌کنیم. عضو رهبری جمعیت اسلامی گفت: طالبان می‌گویند باید برای زنده‌ماندن با ما بیعت کنید. امیر اسماعیل‌خان در ادامه سخنان خود اضافه کرد: افتخار می‌کنم که بنیاد مقاومت دوم را با همراهانم گذاشته‌ام و از کسانی که در کوه‌های سر به فلک کشیده‌ مبارزه می‌کنند، آنهایی که در درون و بیرون با این مقاومت همراه‌اند، سپاسگزاری می‌کنم. او در حاشیه این نشست نیز در پاسخ به سؤال خبرنگاران وضعیت کنونی در افغانستان را یک مشکل منطقه‌ای و جهانی عنوان کرد و گفت: افغانستان تنها قربانی این اوضاع نخواهد بود. والی سابق هرات، جامعه جهانی را مقصر مستقیم وضعیت موجود در افغانستان دانست و به حضور ناتو، آمریکا و دیگران در 20 سال اخیر در این کشور اشاره کرد. اسماعیل‌خان گفت: افغانستان قربانی مخالفت با حضور آمریکایی‌ها در این کشور شد. او همچنین برخورد کشورهای منطقه در برابر طالبان را نرم عنوان کرد. مقام سابق افغانستان در ادامه با بیان اینکه بعد از خروج آمریکا از افغانستان وضعیت منطقه تغییر کرده، ابراز امیدواری کرد کشورهای منطقه واقعیت‌ها را درک کنند و آینده‌نگری نشان دهند. او خاطرنشان کرد: اگر این کار انجام نشود، نه‌تنها افغانستان قربانی خواهد شد؛ بلکه مطمئن هستم که منطقه آسیب بیشتر خواهد دید. والی پیشین هرات در بخش دیگری از سخنانش هم درباره نشست‌های منطقه‌ای مانند «گفت‌وگوی امنیتی هرات» گفت: اگرچه چنین نشست‌هایی برای درک رضایت‌نداشتن مردم افغانستان از وضعیت کنونی مفید هستند؛ اما در راستای حل مشکلات بی‌اثر است.
هرچند بخشی از سخنان اسماعیل‌خان با واکنش کاظمی‌قمی مواجه شده؛ اما در کلیت این نقد نماینده ویژه ایران در افغانستان، به معنای روبه‌روی هم قرارگرفتن ایران و مخالفان طالبان نیست؛ زیرا در نشست مخالفان طالبان در مسکو نماینده ایران هم حضور داشت و به انتقاد از عملکرد طالبان پرداخت؛ هرچند با مثبت ارزیابی‌کردن نقش طالبان در برخورد با داعش به حمایت از طالبان متهم شد؛ اما او در این نشست تأکید داشت که طالبان تاکنون اقدام قابل قبولی در زمینه تشکیل حکومت فراگیر با حضور همه اقوام انجام نداده است. او گفت که تهران آماده میزبانی گفت‌وگو میان طالبان و نمایندگان اقوام مختلف است. در همین راستا هم کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در واکنش به مباحث مطرح‌شده در نشست مسکو صراحتا گفت: ما تلاش‌های منطقه‌ای برای حل مشکلات افغانستان را مفید می‌دانیم. او افزود: «فارغ از تحولات مربوط به نشست‌ها، ما یک اصل اساسی داریم و آن این است که ما به دنبال کمک به تثبیت ثبات و آرامش و امنیت در افغانستان و ایجاد شرایط بهتر برای زندگی توأم با آرامش مردم افغانستان هستیم». کنعانی با بیان اینکه امنیت افغانستان را امنیت ایران تلقی می‌کنیم، اظهار کرد: «بی‌ثباتی در افغانستان محدود به مرزها و جغرافیای این کشور نخواهد شد. به مفید‌بودن تلاش‌ها و سازوکارهای منطقه‌ای برای کمک به تحکیم صلح و ثبات در افغانستان معتقد هستیم تا اینکه دولتی در آنجا مستقر شود که نماینده همه ملت افغانستان باشد». سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تصریح کرد: «همه تحرکات و تلاش‌های دیپلماتیک ایران در طول دو ‌سال ‌و اندی گذشته در همین چارچوب تعریف شده است. اگر با مقامات دولت سرپرست افغانستان گفت‌وگو و مذاکره می‌کنیم، نظرات خود را در این جلسات بیان می‌کنیم. ما به دنبال طرد هیچ جریانی در داخل افغانستان از سازوکارهای سیاسی این کشور نیستیم. به ملت افغانستان متعهدیم و همه باید کمک کنند به شکل‌گیری دولتی که برگرفته از همه اقشار مردم افغانستان باشد»؛ بنابراین ایران درباره طالبان و افغانستان برنامه مشخصی از ابتدا داشته و به دنبال دولتی فراگیر با مشارکت همه اقوام است و در این راستا نگاهی دیپلماتیک به همه گروه‌ها دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1089571/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله کیهان/  اسرائیل در تنگنای توافق دوحه

سرمقاله وطن امروز/ ضدملی تا روز آخر!

سرمقاله فرهیختگان/ مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سرمقاله شرق/ حریم شکسته

وزیر خارجه اتریش: قصد پیوستن به ناتو را نداریم

زخمی شدن ده‌ها سرباز حین رزمایش ناتو در سوئد

انصارالله یمن، رژیم صهیونیستی را تهدید کرد

مصر: اسکله آمریکا هرگز جای گذرگاه رفح را نمی‌گیرد

آمار عجیب سازمان ملل از شهر رفح

پشت پرده گفتگوی نتانیاهو و بایدن همزمان با یورش زمینی به رفح

نکاتی درباره مصرف بهینه اینترنت و مکالمه برای حجاج ایرانی

واگذاری «تعیین دستمزد کارگران» به مجلس منتفی شد

هشدار مقام اتحادیه اروپا به چین درباره صنعت زدایی

آغاز فروش بلیت قطارهای فوق‌العاده مشهد از امروز

فرار به جلوی متهمان مفاسد اقتصادی و دو برابر شدن تحریم‌ها

سرمقاله خراسان/ دو راهی مهم گروسی در پرونده ایران

کشف بیش از 5 تن قند احتکاری در زاهدان

وزیر : تنوع نرخ ارز ام‌الفساد است

گزارش سفیر ایران در روسیه به امیرعبداللهیان

آمریکا در 45 سال اخیر هیچ پیروزی‌ای در مقابل جمهوری اسلامی نداشته است

مشرق: چرا آقازاده‌های خاص با فیلیمو همکاری تنگاتنگی دارند؟

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟

وزیر نفت با وزیر تعاون، کار و رفاه‌ اجتماعی دیدار کرد/ مرتضوی: وزرات نفت بخش قابل توجهی از عقب‌ماندگی اقتصادی کشور را رفع کرد

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟

یک اقتصاددان: تعریف دولت از مردم آنهایی است که می‌توانند جت شخصی بخرند

راه‌حل معمای امنیت در خاورمیانه

توافق بزرگ عربستان و امریکا؛ عربستان هسته‌ای می‌شود؟

تقویت زیرساخت‌های شرق کشور، همکاری‌های اقتصادی ایران و افغانستان را به دنبال دارد

هاآرتص: تل‌آویو نگران همه گیر شدن تحریم علیه اسرائیل است

پیام جالب یک مستاجر به صاحب خانه اش | چرا فکر می‌کنی مقصر همه مشکلات اقتصادی‌ات من هستم؟ | ببینید

کارشناسان صهیونیست: جنگ، اسرائیل را ورشکسته کرده است

اسرائیل زیر منگنه پذیرش آتش‌بس

یورش همه‌جانبه ارتش اسرائیل به رفح

فرجام دوئل داغ اصولگرایان

شوک دوم به شانا

الگوی چینی ترک برداشت

اردن: نتانیاهو به دنبال ادامه جنگ غزه برای حمایت از آینده سیاسی خود است

فرمانده انتظامی کیش: دی‌جی مجوز ندارد؛ نباید فعالیت غیرقانونی انجام شود

تضارب آراء در سیاست‌های ارزی طبیعی است

تدوین نقشه راه معدنی برای تحقق حکمرانی اقتصادی در مازندران

تردید در سلامت آب‌های معدنی!

عضو حماس: اسرائیل با هیچ پیشنهادی موافقت نکرده و هنوز در مورد چیزی به توافق نرسیده‌ایم

حلقه اتحاد دانشجویان دانشگاه شیکاگو در مقابل نیروهای نظامی

گزارش اختصاصی «به افق فلسطین» از رفح؛ آوارگان فلسطینی: اسرائیل دروغ می‌گوید، هیچ جا امن نیست

حماس: نتانیاهو در «رفح» به دنبال پیروزی خیالی است

معترضان اسرائیلی به ادامه جنگ، یک بزرگراه را در تل‌آویو بستند

چاقوکشی در چین 23 کشته و زخمی برجای گذاشت

بمباران محله الجنیه در شرق رفح

اعتراضات دانشجویی ضد رژیم صهیونیستی در سراسر دنیا

اخراج سرباز اسرائیلی از دانشگاه جورج واشنگتن