ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چشم‌انداز موبایل در 1403 اخبار ایران

چشم‌انداز موبایل در 1403
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /بازار موبایل در سال گذشته اتفاقات مهمی همچون تغییر محل تامین ارز واردات موبایل‌های بالای 600دلار و کاهش مجوز واردات کالاهای آی‌تی به سقف 85درصد را از سر گذراند. فعالان این بازار مهم‌ترین چالش سال گذشته را تخصیص ارز اعلام می‌کنند و معتقدند اگر سیاست تخصیص ارز به واردات کالاهای آی‌تی تغییر نکند، نابسامانی‌های موجود در این بازار تشدید می‌شود.
حمایت از بومی‌سازی گوشی موبایل، تغییر محل تامین ارز واردات موبایل‌های بالای 600 دلار، کاهش مجوز واردات کالاهای آی‌تی به سقف 85 درصد و افشای کلاهبرداری‌های مربوط به پیش‌فروش موبایل، اخبار مهمی برای بازار موبایل در سال گذشته بودند. فعالان این بازار نیز تشدید نوسانات تخصیص و تامین ارز در واردات حوزه فناوری اطلاعات را مهم‌ترین چالش در سال 1402 بیان کردند. از سوی دیگر، در شرایطی که فعلا عرضه و تقاضای چندانی در بازار موبایل و کالاهای آی‌تی شکل نگرفته است، به اعتقاد کارشناسان اگر نگاه سیاستگذار به حوزه آی‌تی و نیاز آن به تخصیص پایدار ارز تغییر نکند، شاهد تشدید نابسامانی‌های موجود در این بازار خواهیم بود.
زمستان جنجالی بازار موبایل
بازار موبایل در سال گذشته ‌مانند سال‌های قبل با اخبار و اتفاقات متفاوت و متنوعی مواجه شد. در بهار 1402 اخبار مهمی همچون تخصیص تسهیلات 500 میلیارد تومانی سازمان فناوری اطلاعات برای تولید گوشی ایرانی و برنامه وزارت ارتباطات برای بومی‌سازی گوشی موبایل منتشر شد. در تابستان گذشته نیز از تولید یک گوشی ایرانی رونمایی و پس از مدتی مشخص شد که یک شرکت چینی آن را ساخته است. همچنین در راستای مخالفت با ممنوعیت واردات آی‌فون 14 در سال گذشته، نامه‌هایی برای رفع این ممنوعیت منتشر شد. یکی از مهم‌ترین این درخواست‌ها، نامه اتاق بازرگانی تهران و انجمن واردکنندگان موبایل در مردادماه 1402 بود. این دو نهاد در نامه خود خواستار لغو ممنوعیت واردات آی‌فون 14 شدند و اعلام کردند که این ممنوعیت موجب محرومیت دولت از درآمد 1650 میلیارد تومانی ناشی از عوارض گمرکی این محصول شده و در عین حال روش‌هایی برای دور زدن محدودیت رجیستری آی‌فون 14 را نیز به وجود آورده است.

در ادامه گمرک حقوق ورودی گوشی تلفن همراه در سال 1402 را در مرداد ماه اعلام کرد. البته در اواسط اسفند ماه نیز خبری مبنی بر تعیین سقف حقوق ورودی گوشی‌های بالای 600 دلار منتشر شد که در واقع مصوبه جدیدی نبود و رسانه‌ها به اشتباه آن را با عنوان نرخ جدید عوارض ورود گوشی منتشر کردند. ماجرا این بود که گمرک در ابلاغیه مردادماه امسال، تعرفه واردات تجاری گوشی‌های هوشمند بالای 600 دلار را 15 درصد و تعرفه واردات مسافری و پستی آن را 8 درصد اعلام کرده بود، اما طبق قانون بودجه حق گمرکی واردات تلفن همراه در سایر رویه‌ها باید دو برابر رویه تجاری باشد. در شهریور ماه نیز محل تامین ارز واردات موبایل‌های بالای 600 دلار به صرفا «ارز صادراتی غیر» تغییر کرد. از سوی دیگر، در پاییز سال گذشته نیز سیاستگذار تصمیم ارزی مهمی برای تجار حوزه فناوری اطلاعات گرفت و مجوز واردات کالاهای آی‌تی را به سقف 85 درصد کاهش داد.
اما زمستان سال گذشته برای بازار موبایل از فصل‌های دیگر متفاوت‌تر و جنجالی بود؛ تا جایی که می‌توان از اسفندماه 1402 به عنوان ماه افشای کلاهبرداری‌های پیش‌فروش موبایل و سایر تجهیزات آی‌تی یاد کرد. در اواخر بهمن‌ماه ساختمان کوروش‌کمپانی تخلیه و مالک این شرکت که آی‌فون‌های 20 میلیون تومانی می‌فروخت، فراری شد. در پی این اتفاق، عده زیادی از مردم متضرر و مالباخته شدند که آخرین پیگیری‌ها از وضعیت پرونده شکایت آن نشان می‌دهد که پلیس اینترپل فراجا درصدد بازگرداندن مالک کوروش کمپانی است. همچنین بالغ بر 5 هزار نفر در تهران و سایر استان‌ها شکایت خود را به مراجع قضایی اعلام کرده‌اند و پلیس 25 نفر از سلبریتی‌هایی را که با این شرکت همکاری کردند، احضار کرد و وجوهی که پرداخت کرده بودند، بازگردانده شد.
با این حال ماجرای کلاهبرداری‌های بازار پیش‌فروش موبایل تنها به یک مورد منتهی نشد، بلکه در ادامه اینماد فروشگاه موبایل موسوی نیز به دلیل نگرانی از تکرار ماجرای کوروش کمپانی تعلیق شد. آخرین وضعیت این فروشگاه نیز نشان می‌دهد که موبایل موسوی همچنان تعهدات خود به خریدار و فروشنده را انجام نداده و حمایت مالی این فروشگاه از باشگاه استقلال محدود شده است. واکنش‌های مسوولان انجمن‌های مرتبط با بازار موبایل در این خصوص به سلب مسوولیت، انتقاد از قصور اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی و تدوین دستورالعملی برای پیش‌فروش موبایل محدود شد. البته تا امروز خبری از وضعیت دستورالعمل سامان‌دهی بازار پیش‌فروش موبایل منتشر نشده است. از سوی دیگر، خبر تولید موبایل تقلبی در سال قبل با اعلام معاون وزیر صمت مبنی بر بررسی پرونده تولید موبایل تقلبی دوباره در رسانه‌ها مطرح شد. در حالی که مسوولان وزارت صمت این موضوع را تقلب نمی‌دانند و از آن با عنوان تولید داخل - البته با برند خارجی- حمایت هم کردند. با این همه اما رئیس کمیته دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال مجلس در نامه‌‌ای از وزیر ارتباطات درخواست کرد تا به این موضوع ورود کرده و ادعای تولید موبایل تقلبی در ایران را بررسی کند.
در نهایت برنامه دولت برای بومی‌سازی گوشی موبایل، تغییر محل تامین ارز واردات موبایل‌های بالای 600 دلار، کاهش مجوز واردات کالاهای آی‌تی به سقف 85 درصد و افشای کلاهبرداری‌های پیش‌فروش موبایل از جمله اخبار مهم بازار موبایل در سال گذشته بود. با این حال فعالان این بازار همچنان مهم‌ترین چالش حوزه کالاهای آی‌تی به‌خصوص موبایل را در تخصیص و تامین ارز واردات بیان می‌کنند. به اعتقاد محمدرضا عالیان، سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی بزرگ‌ترین مشکل حوزه فناوری اطلاعات به خصوص موبایل در سال گذشته عدم پایداری در تخصیص و تامین ارز بود.
سایه سنگین مشکلات کلان اقتصادی
در سال گذشته تامین ارز واردات کالاهای آی‌تی نوسان زیادی داشت؛ تا جایی که شرکت‌های واردکننده با مشکلات جدی مواجه شدند و در ماه‌های پایانی سال نیز این مشکلات تشدید شد. سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل با بیان این مطلب به «دنیای اقتصاد»می‌گوید: «با اینکه در تامین ارز واردات کالاهای آی‌تی چالش داشتیم، اما مشکل خاصی در تامین کالا برای مصرف‌کننده چه از نظر قیمتی و چه از نظر تعدادی ایجاد نشد.»
عالیان نوسانات در تامین ارز واردات کالاهای آی‌تی را ناشی از مشکلات کلان اقتصادی می‌داند، اما به اعتقاد سایر فعالان بازار کالاهای آی‌تی محدودیت‌ها در این خصوص به سیاست دولت و وزارت صمت مبنی بر حمایت از تولید داخل برمی‌گردد. سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل با اشاره به برنامه بومی‌سازی موبایل می‌گوید: «استراتژی دولت باید این باشد که بخشی از تقاضاها به کالاهای حوزه فناوری اطلاعات در داخل تامین شود. تولید داخل هم به این معنا نیست که 100 درصد روند تولید در داخل انجام شود. بنابراین امیدوارم سیاستگذاران نگاه منطقی و بلندمدت به تولید داخلی گوشی تلفن داشته باشند تا بازرگان، مصرف‌کننده و دولت هم از این موضوع نفع ببرند.»
مهدی اسدی، رئیس انجمن واردکنندگان موبایل نیز در این زمینه با عالیان هم عقیده است و مهم‌ترین چالش بازار موبایل در سال 1402 را تامین ارز می‌داند. او در این خصوص به «دنیای اقتصاد» توضیح داد: «موبایل تنها صنفی بود که میزان واردات آن در سال گذشته یک ششم سابقه واردات شرکت واردکننده تعیین شد. به همین دلیل خیلی از شرکت‌ها نتوانستند به اندازه سابقه خود کالا وارد کنند.» محمدرضا فرجی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران نیز با اشاره به کاهش مجوز واردات کالاهای آی‌تی در سال 1402 درباره تبعات این کاهش به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «رویه هرساله واردات به این صورت بود که ثبت‌سفارش‌های اسفندماه جزو اقلام وارداتی سال قبل محسوب می‌شد، اما در سال 1402 این‌گونه نبود و کسانی که در بهمن و اسفندماه ثبت سفارش کردند و کالا را در اردیبهشت‌ماه تحویل گرفتند، از سقف واردات 1402 آنها کسر شد.» به اعتقاد او، ورود کالاهای کارکرده، قاچاق و متضرر شدن مصرف‌کننده از جمله چالش‌های جدی بازار کالاهای‌ آی‌تی در 1402 متاثر از سیاست‌های محدودکننده واردات است.
افزایش حجم واردات موبایل و کاهش ارزش آن
در حالی که واردکنندگان موبایل از نوسانات تامین و تخصیص ارز واردات گله دارند و آن را در نابسامانی بازار کالاهای آی‌تی تاثیرگذار می‌دانند، بررسی و مقایسه آمار گمرک از واردات گوشی تلفن همراه در سال 1402 نشان می‌دهد که واردات گوشی موبایل از طریق گمرک به دو شیوه تجاری و مسافری در سال گذشته به 14 میلیون و 688 هزار و 580 دستگاه رسیده است. ارزش این تعداد گوشی تلفن همراه 3 میلیارد و 202 میلیون دلار بوده است. علاوه بر این، طبق این آمار در آن مدت، 14 میلیون و 222 هزار و 306 دستگاه گوشی تلفن همراه به ارزش 2 میلیارد و 932 میلیون دلار به شیوه تجاری وارد و از گمرک کشور ترخیص شده است. همچنین 466 هزار و 274 دستگاه گوشی تلفن همراه به ارزش 270 میلیون دلار به شیوه مسافری وارد کشور شده است. این در حالی است که واردات گوشی تلفن همراه در سال 1401 به تعداد 14 میلیون و 315 هزار دستگاه بوده است که از این میزان واردات معادل 13 میلیون و 764 هزار دستگاه به روش تجاری و 550 هزار دستگاه نیز به روش مسافری وارد کشور شد. همچنین ارزش واردات انواع گوشی تلفن همراه به روش تجاری در سال 1401 به میزان 2 میلیارد و 871 میلیون دلار و به روش مسافری 346 میلیون و 73 هزار دلار بوده و واردات گوشی تلفن همراه در سال 1401 به روش تجاری و مسافری در مجموع به 3 میلیارد و 217 میلیون دلار رسید. مقایسه این دو آمار نشان می‌دهد که حجم مجموع واردات موبایل در سال گذشته نسبت به سال 1401 تقریبا 373 هزار دستگاه افزایش یافته، اما ارزش دلاری آن حدود 15 میلیون دلار کم شده است.
امید به اصلاح یک آشفته‌بازار
در حالی که سرگذشت بازار موبایل و سایر تجهیزات آی‌تی در سال گذشته مانند سال‌های دیگر به مسائل ارزی گره خورد، از نظر فعالان این حوزه سرنوشت بازار محصولات آی‌تی در سال جدید نیز به نگاه سیاستگذار به روند تخصیص ارز به حوزه فناوری اطلاعات وابسته است. در این زمینه، اعلام شرایط سهمیه واردات در سال 1403 نشان می‌دهد که قواعد ثبت‌سفارش تلفن همراه در بهار سال 1403 همچنان طبق روال قبل (تخصیص یک‌ششم میانگین واردات تلفن همراه بازرگان در سال‌های 1401 و 1402 به عنوان سابقه اولیه) خواهد بود.
با این اوصاف، فعلا تغییری در روند تخصیص ارز واردات موبایل ایجاد نشده است که به اعتقاد محمدرضا عالیان، سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل هر چه دست واردکننده برای واردات باز باشد، شاهد رقابتی سالم‌تر، بهبود کیفیت و قیمت برای مصرف‌کننده را در بازار موبایل خواهیم بود. محمدرضا فرجی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران نیز آینده بازار موبایل را وابسته به تصمیم سیاستگذار و پذیرش موضوع تخصیص کافی ارز به این حوزه می‌داند و به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «در این شرایط، عرضه و تقاضا به تعادل می‌رسد، سود کمتری از مصرف‌کننده گرفته می‌شود و توان مالی آن برای خرید افزایش می‌یابد و در نهایت، بازار به تعادل می‌رسد.» او در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره روند فعلی بازار موبایل و لپ‌تاپ توضیح می‌دهد: «در حال حاضر، به دلیل روزهای ابتدایی فعالیت بازار در سال جدید عرضه و تقاضای چندانی در بازار وجود ندارد. از سوی دیگر، با توجه به نوسان نرخ ارز بخش عمده‌ای از کالاها در گمرک مانده و هنوز وارد بازار نشده است. بنابراین زمان می‌برد تا کالای جدیدی وارد بازار شود. عرضه‌کنندگانی هم که از قبل کالا داشته‌اند، با توجه به نوسان نرخ ارز با رقم بالاتری محصولات خود را خواهند فروخت. از سوی دیگر، فعلا تقاضایی در بازار وجود ندارد که صبر کرده‌اند تا وضعیت بازار مشخص شود.» در این شرایط، باید منتظر ماند و دید که شرایط اقتصادی، نوسانات ارزی و البته تصمیمات مسوولان برای سال جدید چگونه خواهد بود و دید که آیا در نهایت آشفته‌بازار موبایل به وضعیت اصلاح نزدیک خواهد شد یا خیر؟

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1123478/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پادشاه بحرین: خواهان عادی‌سازی روابط با ایران هستیم

شهاب زاهدی در طوفان انتقادات پس از اخراج‌های پیاپی در ژاپن

رونمایی آمریکا از جدیدترین بمب افکن رادارگریز B-21 Raider  + عکس

ایستگاه پایانی لکوموتیو سیاست خارجی رئیسی کجا بود؟

تیتر یک رسانه‌های جهان از بدرقه تاریخی شهدای خدمت

انتقاد نتانیاهو از وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در رابطه با حمله هفتم اکتبر

چرا با ارزپاشی معجزه‌ای در تولید خودرو رخ نداد؟

طرح جامع طلای کشور نیاز به پایش دارد

پادشاه بحرین: دلیلی برای تاخیر در عادی سازی روابط با ایران نیست

گل ها و مهارت های دیدنی آدمولا لوکمن، ستاره آتالانتا / فیلم

برگزاری مراسم ترحیم شهدای خدمت در انجمن اسلامی پکن

دیدار معاون وزیر خارجه قطر با وزرای دفاع و داخله طالبان

اتفاقی عجیب در لیگ آمریکا؛ ضربه آزاد منجر به درهم شکستن دروازه شد! / فیلم

الحوثی: در غم شهادت رئیس‌جمهور رئیسی و همراهان شریک هستیم

آقای رئیسی شجاع بود و بدون توجه به فشار آمریکا مواضع جمهوری اسلامی را بیان می‌کرد / امت اسلامی به رئیس جمهور ایران افتخار می‌کرد + فیلم

کمک نظامی 275 میلیون دلاری جدید آمریکا به اوکراین

روایت‌ها و تردیدها

رئیس جدید

ایران گزارش داد: شگفتی رسانه‌های خارجی از مراسم تشییع رئیس جمهور

کنست با الحالق شهرک‌های جنوب الخلیل به اراضی اشغالی موافقت کرد

یادواره 296 شهید امدادگر مازندران برگزار شد

مزار شهدای سوم خرداد همدان گلباران شد

ژاپن از شهاب زاهدی حرف می‌زند: برود یا بماند!‏

وینچنزو ایتالیانو گزینه اصلی بولونیا برای جانشینی تیاگو موتا

استقبال باشکوه از آتالانتا: برگامو خواب ندارد! (عکس)‏

رهبر انصارالله یمن: شهید رئیسی از دیگر رهبران جهان متمایز بود

درد شدید مسی؛ آیا لئو در 37سالگی رو به پایان است؟

رهبر جنبش انصارالله یمن: در غم شهادت رئیس‌جمهور رئیسی و همراهان شریک هستیم

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ پنجشنبه 3 خرداد

فریاد «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسراییل» در صحن حرم رضوی

هشدار؛ این تشدید خطرناک تنش است | رئیسی با سایر رهبران سیاسی تفاوت داشت | آمریکا استاد جنایت است

یک دقیقه سکوت مجمع عمومی سازمان ملل به احترام رئیس جمهور شهید ایران

پیام جدید القسام در مورد اسارت فرمانده منطقه جنوبی لشکر غزه

کارت‌های بانکی حذف می‌شوند؟

وضعیت تامین کالا‌های اساسی در کشور چگونه است؟

حمله مقاومت عراق به اهدافی در سرزمین‌های اشغالی

توماس توخل جدی‌ترین گزینه برای هدایت منچستریونایتد

اروپا و شناسایی دولت فلسطین ؛ فشار برای پایان اشغال

پیام تسلیت رییس فدراسیون فوتبال افغانستان

رهبر انصارالله: آمریکا در پی تبدیل غزه به زندانی است که نظامیانش نگهبان آن باشند

فرمان مهم و تلافی جویانه پوتین علیه آمریکا + جزئیات

بروجردی: امیرعبداللهیان نمادی از اصول سیاست خارجی ایران بود

میراث دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم

برگزاری مراسم ترحیم شهدای خدمت در انجمن اسلامی چین

بازدهی بازارها از 27 اردیبهشت تا 3 خرداد 1403

همدردی نمایندگان کشور‌های اسلامی در حج با ایران

عملیات پهپادی مقاومت عراق بعد از شلیک موشک‌های کروز

ارسال محموله کمک‌های بشردوستانه ایران برای مردم سیل‌زده افغانستان

ارسال محموله کمک‌های بشردوستانه ایران برای مردم سیل زده افغانستان

ارسال محموله کمک‌ های بشر دوستانه ایران برای مردم سیل‌ زده افغانستان