ایرانیان جهان - خراسان /با وجود اعلام بسته 120 هزار میلیارد تومانی برای حمایت از بازار، شاخصها همچنان در مسیر نزولیاند و بیاعتمادی سرمایهگذاران به وعدههای دولتی پابرجاست.
در شرایطی که بازار سرمایه در نخستین هفته پس از توقف جنگ، با افت شدید شاخص ها و رکورد خروج پول حقیقی روبه رو شد، هفته دوم نیز نتوانست روزهای آرامش بخشی برای سهامداران به همراه داشته باشد. با وجود وعدههای جدید دولت مبنی بر تزریق منابع مالی قابلتوجه به بورس، نهتنها روند نزولی متوقف نشد بلکه نشانهای از بازگشت اعتماد عمومی به بازار نیز مشاهده نمیشود. در این شرایط البته برخی پیش بینی ها از کاهش فشار فروش در روزهای آتی خبر می دهد. موضوعی که در عین حال به معنی بازگشت به تعادل پایدار نیست.

ریزش دوباره شاخص ها
به گزارش خراسان، بازار سرمایه در دومین هفته پس از توقف جنگ که البته بیشتر از سه روز کاری طول نکشید، مسیر ریزش خود را که در هفته قبل از آن، به صورت پررنگ طی کرده بود، با سرعتی کندتر ادامه داد. در هفته گذشته، شاخص کل با افتی نزدیک به 52 هزار واحد (معادل 1.93 درصد) به سطح 2 میلیون و 637 هزار واحد رسید تا کف 7 ماهه شاخص رقم بخورد. شاخص هم وزن نیز کاهش شدیدتری به میزان 2.4 درصد را تجربه کرد و تا حدود 827 هزار واحد عقب نشینی کرد. ادامه روند نزولی شاخص ها نشان می دهد که اقدامات حمایتی تا اینجای کار نتوانسته اند فضای منفی بازار را تغییر دهند.
حمایت ها در حد وعده ماند
در حالی که هفته نخست پس از توقف جنگ، با ورود بازیگران بزرگ و افزایش اعتبارات خودروسازانی همچون سایپا و تخصیص 60 هزار میلیارد تومان از سوی بانک مرکزی، نشانه هایی از دخالت مستقیم دولت برای مهار بحران بورس دیده شد، این اقدامات در هفته دوم نتوانستند به ترمیم واقعی بازار سرمایه منجر شوند. وعده های جدید نیز نتوانستند مسیر بازار را عوض کنند. به گزارش اقتصادنیوز، مطابق اعلام مدیران بورس و بانک مرکزی قرار است در مجموع 120 هزار میلیارد تومان به تقویت بازار اختصاص یابد. 60 همت از بانک مرکزی، 40 همت از بانک ها و 20 همت از صندوق توسعه ملی. اما بازار نشان داد که بدون اجرای فوری و ملموس این وعده ها، صرف اعلام ارقام، اعتماد سرمایه گذاران را باز نمی گرداند.
تداوم خروج پول و افت معاملات
در سه روز معاملاتی هفته گذشته، حدود 3200 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. اگر چه این رقم در مقایسه با 35 هزار میلیارد تومان خروج پول در هفته ماقبل آن (به روایت دنیای اقتصاد) کمتر است، اما همچنان روند خروج پول ادامه دارد و عمق بازار را تحت تاثیر قرار داده است. میانگین روزانه ارزش معاملات خرد به 6 هزار میلیارد تومان کاهش یافته و حجم معاملات نیز از 17 میلیارد برگه سهم فراتر نرفته است؛ نشانهای از افت سطح اعتماد، مشارکت و نقدشوندگی بازار.
اصلاح 15 تا 20 درصدی
برخی تحلیلگران معتقدند اصلاح قیمتی در اغلب نمادها که به 15 تا 20 درصد رسیده، میتواند فشار فروش را در روزهای آینده کاهش دهد. با این حال، کارشناسان هشدار میدهند که بدون ورود نقدینگی جدید و بازسازی اعتماد عمومی، اصلاح قیمتی بهتنهایی برای ایجاد تعادل پایدار کافی نیست.
بازار همچنان روی دور بیاعتمادی
واقعیت این است که بورس تهران در دومین هفته پس از توقف جنگ، نهتنها از ریزش شاخصها رهایی نیافت، بلکه به سطح پایینتری از اعتماد عمومی رسید. ضعف در اجرای بستههای حمایتی، تأخیر در ورود نقدینگی، نبود چشمانداز شفاف اقتصادی و ناتوانی در جذب سرمایهگذار خرد، باعث شده بازار بهرغم وعدههای بزرگ، هنوز در موقعیت شکنندهای قرار داشته باشد. در مجموع بازار سرمایه این روزها بیش از هر چیز به «اعتماد» نیاز دارد. اعتماد، نه با بخشنامه و وعدههای کلان، بلکه با اجرای عملی، شفاف، فوری و پیوسته بستههای حمایتی ایجاد میشود. در غیر این صورت، حتی بزرگترین ارقام حمایتی نیز نمیتواند جلوی فرار سرمایهها و فرسایش بازار را بگیرد.
بازار