ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میدل ایست آی: اسرائیل در سایت هسته‌ای «دیمونا» چه می‌کند؟ ایالات متحده آمریکا

میدل ایست آی: اسرائیل در سایت هسته‌ای «دیمونا» چه می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
"پایگاه خبری میدل ایست آی" در گزارشی با اشاره به ساخت و ساز‌های مخفی هسته‌ای اسرائیل در تاسیسات اتمی "دیمونا"، به طرح گمانی زنی‌های مختلف در این رابطه پرداخته و به طور خاص تاکید می‌کند که تهدید واقعی هسته‌ای در جهان، اسرائیل و نه ایران است.
این پایگاه خبری در این رابطه می‌نویسد: «یک سازمان مردم نهادِ بین المللی که سعی دارد از اشاعه تسلیحات اتمی جلوگیری کند، به تازگی تصاویر ماهواره‌ای را به نمایش گذاشته که نشان می‌دهند اسرائیل برای نخستین بار در دهه‌های گذشته، ساخت و ساز‌های جدیدی را در تاسیسات اتمی دیمونا آغاز کرده و انجام داده است. راکتور هسته‌ای دیمونا که در اواسط دهه 1960 آغاز به کار کرد، پلوتونیومِ لازم برای برنامه تسلیحات اتمی اسرائیل را فراهم می‌کند. اسرائیل در شرایطی فعلی تخمین زده می‌شود که حدودا 80 کلاهک اتمی را در اختیار داشته باشد.
این مساله، در نوع خود موجب نگرانی بسیاری از کارشناسان هسته‌ای و همچنین نهاد‌های اطلاعاتی در اقصی نقاط جهان شده است. با توجه به اینکه راکتور اتمی دیمونا مدت هاست که از تاریخ انقضایش گذشته، برخی ناظران حدس می‌زنند که شاید اسرائیل در حال ساخت یک راکتور اتمی جدید با هدف تولید پلوتونیوم است.
به گزارش فرارو، البته این مساله تا حد زیادی بعید است، زیرا اسرائیل به اندازه کافی و برای نیاز‌های حال و آینده خود، پلوتونیوم تولید کرده است. عده زیادی بر این باورند که راکتور هسته‌ای فعلی که در دیمونا قرار داد، مدت هاست که از دسترسی خارج شده و عملا فعالیتی ندارد.
اگر این گزاره را بپذیریم که اسرائیل به یک راکتور جدید جهت جایگزینی آن با راکتور قدیمی نیاز دارد، پس باید این سوال را مطرح کنیم که اساسا ساخت و ساز‌های جدید در دیمونا با چه هدفی انجام می‌شوند؟ در‌ای راستا، "داریل‌کیمبال" مدیر اجرایی یک نهاد مرتبط با کنترل تسلیحات در واشنگتن در مصاحبه‌ای با خبرگزاری آسوشیتدپرس، به یک عنصر مهم دیگر در ساخت و تهیه کلاهک‌های اتمی اشاره کرده است: "تریتیوم". این عنصر موجب بهبود عملکرد انفجاریِ کلاهک اتمی می‌شود و در یک چشم انداز کلی نیز، نیاز به سوخت برای کلاهک‌های اتمی را به شدت کاهش می‌دهد.
تریتیوم علاوه بر اینکه می‌تواند قدرت انفجاری بمب‌های اتمی را افزایش دهد، از آن می‌توان در بمب‌های نوترونی نیز استفاده کرد. این بمب‌ها قادرند انسان‌های زیادی را در یک منطقه انفجاری محدود‌تر در قیاس با تسلیحات اتمی، از بین ببرند. درست به همین دلیل است که کیمبال معتقد است شاید اسرائیل به دنبال تولید میزان تریتیوم بیشتری است و در حال ساخت تاسیسات مرتبط با تولید آن است. تریتیوم نیز همچون پلوتونیوم، در یک راکتور اتمی تولید می‌شود. برخی معتقدند با توجه به قدیمی بودن راکتور دیمونا، شاید اسرائیل به طور خاص در حال ساخت یک راکتور برای تولید تریتیوم است.
بر اساس عکس‌های ماهواره ای، ساخت و ساز‌های هسته‌ای اسرائیل احتمالا در اواخر سال 2018 و اوایل 2019 آغاز شده اند. بر اساس این تخمین ها، اسرائیل دست کم دو سال در تاسیسات اتمی دیمونا ساخت و ساز داشته است. در تصاویر گرفته شده، صرفا حفاری دیده می‌شود و هنوز هیچ نشانی از ایجاد تاسیسات ساختمانی به چشم نمی‌خورد.
در این نقطه باید این سوال را مطرح کرد که چرا فرآیند کار اینقدر دیر پیش می‌رود؟ این مساله می‌تواند حاکی از وجود اختلاف میان سیاستگذاران اسرائیلی در مورد زمان تعطیل کردن راکتور قدیمی دیمونا و یا محدودیت‌های بودجه‌ای در اسرائیل باشد.
اسرائیل تهدید هسته‌ای واقعی
باید پرسید چرا تصاویر ساخت وساز‌های هسته‌ای اسرائیل که از دو سال پیش آغاز شده اند، اکنون به نمایش گذاشته شده‌اند؟ شاید دلیل اصلی این مساله این باشد که همزمان با موضع گیری‌های دولت بایدن مبنی بر ضرورت بازگشت آمریکا به برجام و متعاقبا مخالفت‌های گسترده اسرائیل با این مساله، واشنگتن سعی دارد به نوعی تل آویو را تحت فشار قرار دهد و به تمام دنیا بفهماند که تهدید واقعی هسته ای، اسرائیل و نه ایران است.
نکته ناامید کننده در مورد اقدامات مخرب اسرائیل در دیمونا این است که هیچکس در مورد رویه‌های خطرناکِ هسته‌ای اسرائیل موضع گیری نمی‌کند و حتی برخی انگار این مساله را یک حق برای این رژیم ارزیابی می‌کنند. اسرائیل در برهه کنونی در حال ساخت و ساز‌های گسترده اتمی در دیمونا است، اما کافی است یک ذره اورانیوم در یکی از تاسیسات اتمی حتی متروکِ ایران پیدا شود، آنوقت کل جهان به آن واکنش نشان می‌دهند و می‌گویند دنیا در آستانه یک فاجعه قریب‌الوقوع است.
چرا تا این حد استاندارد‌های دوگانه حاکم هستند؟ چرا جهان عملا به اسرائیل اجازه می‌دهد اقدامات خطرناک هسته‌ای انجام دهد و به نوعی رفتار می‌کند که انگار رژیم اسرائیل به طور متعهدانه در این رابطه رفتار خواهد کرد، اما وقتی نوبت به ایران می‌رسد، هزاران ادعا و رفتار تهاجمی علیه این کشور مطرح می‌شوند؟ اسرائیل چه کاری کرده که مستحقِ یکچنین اعتمادی از سوی جامعه جهانی و قدرت‌های بزرگ است؟ ایران چه کرده که تا این حد به آن سخت گیری می‌شود و تحریم‌های گسترده‌ای علیه آن در شرایطی که اقدامات هسته‌ای اش عمیقا تحت نظارتند، وضع می‌شود؟
ضرورت نظارت جدی بر تحرکات هسته‌ای اسرائیل
بسیاری از ناظران و تحلیلگران بر این باورند که بنیامین نتانیاهو پس از "دیوید بن گورین" بنیانگذار برنامه اتمی اسرائیل، بیشترین تمایل را به تسلیحات اتمی اسرائیل و پیشروی در این برنامه دارد. این در حالی است که شخصِ نتانیاهو، بیشترین سخنرانی‌ها را نیز علیه به اصطلاح تهدید هسته‌ای ایران انجام داده است. این بدان معناست که نتانیاهو اساسا اسرائیل را محق می‌داند و بر این باور است که این کشور باید برای دفاع از خود، سلاح اتمی داشته باشد و حتی از این طریق، رقبا و دشمنان خود را نیز تهدید کند. امری که با معیار‌های عقلانی هیچ تناسبی ندارد.
نتانیاهو داشتنِ سلاح‌های اتمی را برگ برنده‌ای برای اسرائیل جهت مقابله با به اصطلاح تهدیدات ناشی از ایران، سوریه و عراق می‌بیند. پیشتر "مناخیم بگین" نخست وزیر سابق اسرائیل دستور حمله به تاسیسات اتمی اوزیراک عراق را داد و "ایهود اولمرت" نیز در دوره حضورش در قدرت، دستور حمله به تاسیسات اتمی سوریه را صادر کرد. در واقع، اسرائیل حتی به کوچکترین تحرکات هسته‌ای کشور‌های منطقه خاورمیانه نیز حساس است.
در سال‌های گذشته، اسرائیل و آمریکا به کرات در نقش پلیس خوب و پلیس بد در رابطه با برنامه اتمی ایران ظاهر شده‌اند. آمریکایی‌ها و اسرائیلی بار‌ها و بار‌ها در قالب عملیات‌های پنهان و همچنین موضع گیری‌های عیان، سعی داشته اند در توانمندی هسته‌ای ایران ایجاد اختلال کنند. به طور خاص، دو طرف در انجام عملیات‌های سایبری نظیر "استاکس نت" نیز علیه ایران دست داشته اند و سعی کرده اند به هر نحو ممکن ایران را در برنامه اتمی اش به عقب برانند.
با این همه، آمریکا هیچگاه مایل نبوده در حمله نظامی به تاسسات اتمی ایران، علی رغم لابی گری‌های گسترده نتانیاهو در این زمینه، شرکت کند. شخصِ بایدن از تجربیات گذشته آمریکا مخصوصا در دوره اوباما یاد گرفته که نباید به نتانیاهو اعتماد کند و بر اساس ادعا‌های او، علیه ایران اقدامی انجام دهد».

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/230225/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آفرینش/ از دست رفتن سرمایه های مردم در طرح های بی بازده

ایران دفعه بعد 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟!

گسترش خیزش دانشجویی در آمریکا و درگیری پلیس با دانشجویان

با اصلاح اطلاعات حساب بانکی خود سود سهام عدالت را دریافت کنید

دنیای اقتصاد: در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

بازیگر زیاده‌طلب منطقه

دانشجویان، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا را «هو» کردند

تعرض بیش از 430 شهرک‌نشین صهیونیست به مسجدالاقصی

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

ضرورت تسهیل و رفع موانع تولید در تحقق شعار سال

بازارچه‌های مرزی خراسان رضوی اشتغال 700 نفر را فراهم کردند

‌اقتصاد کشور را نباید دولتی مدیریت کرد

تامین سوخت، مهمترین دغدغه مدیران واحد‌های صنعتی است

روایت رئیسی از محدودیت های امنیتی برای حضورش در برخی اجتماعات پاکستان /برق آبی سریلانکا از سوی شرکت ایرانی با تکنولوژی پیچیده اجرا شده است

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان

ادامه خیزش دانشجویان آمریکایی؛ این بار در تگزاس

یورش ارتش رژیم صهیونیستی به منطقه‌های مختلف کرانه باختری

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

سبد محصولاتی ارائه شده در «ایران‌هلث» منجر به تعاملات اقتصادی می‌شود

رئیسی پس از بازگشت به تهران: این سفر پیام مهمی داشت

تاکید روسیه و چین برآتش‌بس کامل و ارسال فوری کمک‌های انسانی به غزه

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

برخورد خشن با دانشجویان آمریکایی معترض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در شمال رفح

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

خطوط ناخوانا در واگذاری سرخابی‌ها!

تحلیل‌های غیر کارشناسی، امنیت سرمایه‌گذاری را از بین می‌برد

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

لوکاشنکو: اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است

ارتش یمن: سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی انجام دادیم

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

دنیای اقتصاد : در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم/ رشد اقتصادی هم بالا نخواهد رفت

شرکت 27 واحد تولیدی مازندران در نمایشگاه اکسپو

استعفای ناگهانی فرمانده یگان «اشباح» ارتش رژیم صهیونیستی

دسترسی اقتصادی شرط اجرایی شدن سند ملی امنیت غذا