ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مدیریت بحران کووید در نوروز اخبار ایران

مدیریت بحران کووید در نوروز
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
مهدی زارع/ در مدیریت بحران، تصمیم‌گیری حاکمیتی بر پایه دانش و توانمندی با کیفیت بالا و بر پایه به‌کارگیری نیروهای علمی و فنی انجام می‌شود. تیم مدیریت بحران (تیمران) باید در مراحل تشخیص، پایش، فرماندهی و کنترل عمل کند و بعد از تشخیص و اعلام سانحه، برنامه‌‌ای راهبردی و ‌عملیاتی تا پایان درگیری با مضمون سانحه داشته باشد. فرمانده این تیم یک نفر است و هم اوست که مسئول است. اولویت تیم هم باید بحران مورد نظر باشد. 
درباره همه‌گیری کووید19 هدف راهبردی تیم مدیریت بحران (ستاد ملی مقابله با کرونا) باید کنترل و به‌صفر‌رساندن فوت و ابتلا به کرونا باشد. در هشتم اسفند 99 سخنگوی ستاد مقابله با کرونا گفت: «اگر روند سهل‌انگاری به همین شکل پیش برود، موج چهارم بیماری در فروردین‌‌ 1400 رخ خواهد داد».
 در 29 اسفند 1399 گزارش شد که 9 شهرستان در وضعیت قرمز، 31 شهرستان در وضعیت نارنجی، 295 شهرستان در وضعیت زرد و 113 شهرستان در وضعیت آبی کرونایی قرار دارند. چنین وضعیتی با 73 نفر فوتی در 23 اسفند و 75 نفر فوتی کرونا در 30 اسفند وضعیتی به نسبت تثبیت‌شده به نظر می‌رسید که اگر با سفرهای نوروزی همراه نمی‌شد، ممکن بود تا هفته سوم فروردین نیز ادامه یابد. 
سعید نمکی وزیر بهداشت روز چهارشنبه 27 اسفند 99 در گزارش پایان سال 99 اعلام کرد: رنگ‌بندی بر اساس وضع موجود و «رنگ بر مبنای عملکرد ویروس جهش‌یافته» را در ستاد ملی کرونا معرفی کردیم تا یکی از آنها است، بپذیرند، عواقب آنها را هم مشخص کردیم. دوستان رنگ‌بندی «شادتر» را که قرمز و نارنجی کمتری دارد و «بدون مداخله ویروس جهش‌یافته» است، پذیرفتند. چون قرار بر تبعیت از فرمایشات ستاد و اعلام تک‌صدایی است، این رنگ‌بندی را اعلام کردند. 
با توجه به تعداد نسبتا کم فوتی‌ها در هفته اول فروردین، رئیس‌جمهور در جلسه هفتم فروردین 1400 در نخستین جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت که «به دلیل اجرای محدود واکسیناسیون کرونا در ایران، پیک کرونا تمام شده است». 
البته در 14 فروردین وی اعلام کرد: «در دو استان، موج چهارم آغاز شده و در برخی از استان‌های دیگر نیز اگر مراعات نکنیم، ممکن است وارد موج جدید بیماری کرونا شویم». مرور همین گزاره‌های خبری در یک ماه‌ونیم گذشته نشان می‌دهد که ستاد ملی مقابله با کرونا به درستی عمل نمی‌کند. 
وزارت بهداشت به درستی به ستاد گزارش نمی‌دهد و ستاد نظر وزارت بهداشت را به‌عنوان نظر قاطع و نهایی درباره کرونا قبول نمی‌کند و در کنار سایر جنبه‌های «اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و...» نظر وزارت بهداشت فقط به عنوان یکی از نظرها لحاظ می‌شود. 
مهم آن است که وزارت بهداشت بر پای برآوردهای علمی خود بایستد تا ستاد کرونا برآوردهای دانشمندان (در مورد اخیر، لزوم لغو سفرهای نوروزی) را به عنوان فصل‌الخطاب و دستورالعمل و بدون ملاحظات دیگر اعمال و اعلام کند. در هر فاجعه جدی شکافی بین نیازها و منابع ایجاد می‌شود؛ دسترسی به واکسن کرونا اکنون برای حدود 10 درصد از جمعیت زمین امکان‌پذیر است و بقیه جمعیت در ماه‌ها و احتمالا سال‌های بعد باید منتظر واکسن کرونا باشند. 
در همه‌گیری شدید کرونا، این شکاف دسترسی به واکسن به دلیل عرضه جهانی نامتعادل بدتر شده است. اختلالات یا تأخیرهای زنجیره‌ای ادامه دارد. در این هنگام شهرداری‌ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. مدیران شهری باید مجددا مرور کنند که چه برنامه‌هایی تاکنون اجرا شده است؟ چه منابعی آماده و در دسترس است؟ نیروهای مولد در محلات کدام‌اند و چگونه می‌توانند به توانمندشدن جامعه در هنگام موج‌های پی‌درپی همه‌گیری کرونا کمک کنند؟ با شیوع کرونا کاهش هم‌زمان مصرف و عرضه، شکستن زنجیره تأمین، تعطیلی مشاغل و افزایش بی‌کاری به‌سرعت شرایط اقتصادی را مختل کرد.
 تجزیه و تحلیل پیشگیری و کنترل بیماری کرونا نشان می‌دهد که گسترش کووید ممکن است با حفظ فاصله اجتماعی و بهداشت مناسب و پیروی از اصول اساسی پیشگیری محدود شود. البته استفاده از دستورالعمل‌های فاصله‌گذاری اجتماعی به تنهایی ممکن است برای مهار شیوع ویروس کرونا کافی نباشد. خانم دکتر «ناهید خداکرمی» رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران در جلسه‌ای عمومی در عصر پنجشنبه 19 فروردین اعلام کرد که از تعداد اعلام‌شده فوتی‌های کرونا در ایران، تاکنون بیش از 25 هزار نفر (حدود 40 درصد) مربوط به شهر تهران بوده‌اند. بررسی صورت‌گرفته از سوی شورای شهر روی افراد فوت‌شده و مبتلاشده به ویروس کرونا نشان داده است که 40 درصد از این افراد بی‌سواد یا کم‌سواد، 78 درصد متأهل -و بسیاری از آنها سرپرستان خانوار- بوده‌اند. 49 درصد افرادی بوده‌اند که در یک جمع خانوادگی یا مراسم فرهنگی یا مذهبی شرکت داشته‌اند، 62 درصد افرادی بوده‌اند که سابقه و عادت به صحبت‌کردن از نزدیک با دیگران داشته و 54 درصد از مبتلایان کسانی بوده‌اند که پس از مثبت‌شدن آزمایش‌شان در جامعه تردد داشته‌اند. منطقه 4 شهرداری تهران پرخطرترین و منطقه 22 کم‌خطرترین ناحیه است. 
جالب است که گروه‌هایی از جامعه که به نظر می‌رسد احتمالا در معرض ابتلای بیشتر باشند (مانند پاکبانان شهرداری و تطهیرکنندگان بهشت زهرا) کمترین آسیب را دیده‌اند. از حدود 25 هزار پاکبان شهر تهران فقط دو نفر بر اثر کرونا فوت کرده و 12 نفر مبتلا شده‌اند و هیچ‌یک از 150 تطهیرکننده بهشت زهرا بر اثر کرونا فوت نکرده‌اند. نتیجه این بررسی نشان می‌دهد که مسئله فرهنگ چقدر در مقابله با همه‌گیری کرونا مهم بوده و ضمنا نقش سازمان‌دهی نیروهای خدمات شهری در کنترل عواقب کرونا تا چه میزان حساس و مؤثر است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/238786/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«هدفی» که ایران با حمله به اسرائیل زد!

هنیه برای دیدار با اردوغان وارد ترکیه شد

آمریکا اولین اورانیوم غنی شده 90 کیلویی را تولید کرد

اعتراض دانشجویان دانشگاه آمریکایی کلمبیا به اخراج حامیان فلسطین

دستگیری چند کارمند شرکت گوگل پس از اعتراض به همکاری این شرکت با اسرائیل

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

کارواش خانگی مدل Gunjet

چگونگی تحقق «جهش تولید با مشارکت مردم» در سال 1403

تعطیلی آخر هفته یا تیر خلاص به اقتصاد خصوصی؟ | چرا باید شنبه تعطیل شود و نه پنج‌شنبه؟

مسؤولان مانع اصلی رشد تولید / چوب لای چرخ کارآفرینان نگذاریم

جهش مازندران به سمت تولید/ جاده پرپیچ وخم توسعه همواره شد

گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی شنبه 1 اردیبهشت

«وعده صادق» اقدامی ضروری برای کشور بود

آرام شدن بازار ارز و طلا از امروز با فروکش تنش‌های سیاسی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کاربردی‌ترین زمان دیپلماسی

استایل بن سلمان در محل کار؛ رونمایی ولیعهد عربستان از دفتر کارش!

راه‌اندازی قطار سریع‌السیر در کره برای ترغیب جوانان به ازدواج

تصاویری از خودسوزی یک نفر مقابل دادگاه ترامپ

شولتس: جنگ اوکراین احتمالا چندین سال طول می‌کشد

روایت جالب یک اقتصاددان از دلیل افزایش عجیب قیمت طلا

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

برای روز سعدی؛ کرشمه کلمات

لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم، شعار سال را محقق می کند

سرمقاله ایران/ حفاظت از خاکریز حجاب بدون بازی در زمین دشمن

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگاهی دیگر به وزارت امور اقتصادی و دارایی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ « » عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

سرمقاله اطلاعات/ ایران اوج بازدارندگی و قدرت بلامنازع

سرمقاله جام جم/ آبروی از دست رفته

سرمقاله ابتکار/ راه قدس از اردن می‌گذرد؟

خانواده های اسرای صهیونیست بزرگراه اصلی تل آویو را بستند

تصاویر لحظات اولیه حمله هوایی به آشیانه زرهی پایگاه نیرو های مسلح عراق

سئول: وضعیت خاورمیانه را از نزدیک رصد می‌کنیم

انتقال مجروحین حمله هوایی پایگاه کالسو عراق به مراکز درمانی

هشدار صندوق بین‌المللی پول به آمریکا

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

برگزاری نخستین جشنواره گندم، نان و شیرینى در جزیره کیش

نمایش انیمیشن پاندای کونگ فو کار 4 درسینما لبخند کیش

در سیستم حاکمیتی کشور، وزیر اقتصاد ، هیچکاره است/ سیاست پولی و مالی دولت در جای دیگری تنظیم می‌شود!

امکان تحقق رشد اقتصادی مطلوب در 1403 با اصلاح سیاست‌ها

کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تاجیکستان تشکیل می‌شود

سرمقاله وطن امروز/ معادله پیروزی

سرمقاله اعتماد/ یکپارچگی وتوان سیاست سازی

حمله به یک پایگاه نظامی عراق

آزمایش یک «کلاهک فوق‌العاده بزرگ» موشک از سوی کره شمالی

آمریکا 1000 نیرویش را از نیجر خارج می‌کند

بیانیه مقاومت اسلامی عراق درباره حمله به هدف حیاتی در ایلات و پایگاه هوایی اشغالگران

ادعای مخالفت بایدن با عملیات نظامی صهیونیست‌ها در رفح

شهادت 7 فلسطینی در بمباران یکی از خانه های رفح

حمله پهپادی اوکراین به مناطق مسکونی «بلگورود»

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد