ایرانیان جهان - تسنیم / همزمان با رفع موقت تحریمهای سوریه توسط دولت آمریکا، فعالیت گروه تروریستی داعش با انفجار کلیسای مارالیاس دمشق وارد مرحله جدیدی شد و این نگرانی را ایجاد کرده که توجه ویژه دولت محمد جولانی به مشروعیت بین المللی آنها را نسبت به تقویت داعش غافل کرده است.
مهمترین خبر این روزهای سوریه تصمیم آمریکا برای رفع تحریمهای سوریه بود که مورد توجه رسانههای بینالمللی قرار گرفت. هرچند تحریمهای سوریه با دستور اجرایی رئیس جمهور آمریکا با اعتبار شش ماهه برداشته شده اما همین هم برای طرفداران دولت محمد جولانی کافی بود تا آنرا به عنوان دستاورد نشان دهند.
البته آمریکا درحالی با برداشته شدن شش ماهه تحریمهای سوریه موافقت کرده که این دستور اجرایی ریاست جمهوری امری موقتی است و هنوز در کنگره تلاشی درخصوص برداشته شدن تحریمها آغاز نشده است.
این ارزیابی وجود دارد که با وجود تلاش لابی عربی به ویژه عربستان و فشار ترکیه برای لغو تحریمهای سوریه، به دلیل عدم موافقت لابی رژیم صهیونیستی با این موضوع هنوز در کنگره اکثریتی برای برداشتن دائمی تحریمها شکل نگرفته است.
بازار


رژیم صهیونیستی دچار عدم اطمینان به دولت موقت محمد جولانی است چراکه آنها را نوعی از انشعابهای فکری اخوانالمسلمین و در امتداد اندیشه حماس ارزیابی میکند.
این در حالی است که هیات حاکمه جدید سوریه ضمن عقبنشینی از تمامیت سرزمینی این کشور در بلندیهای جولان و همکاریهای امنیتی با تلآویو علیه مقاومت، برای پیوستن به روند عادی سازی هم اعلام آمادگی کرده است.
البته این تنها نگرانی رژیم صهیونیستی نیست و آمریکا هم در شکلی دیگر همین نگرانی را نسبت به سوریه دارد که این امر در اظهارات ماه گذشته مارک روبیو، وزیر خارجه این کشور در خصوص خطر بازگشت تروریسم به سوریه انعکاس یافته بود.
این هراس در انفجار کلیسای مارالیاس که در سایه تهاجم اخیر رژیم صهیونیستی به کشورمان کمتر مورد توجه قرار گرفت، تبلور یافت. این انفجار بزرگترین عملیات داعش طی سالهای اخیر به ویژه بعد از سقوط دولت بشار اسد در دسامبر 2024 بود که منجر به جان باختن 25 نفر و زخمی شدن 63 نفر شد.
داعش که پیش از این بیشتر عملیاتهای کوچک ترور در استانهای دیرالزور و حلب انجام میداد این بار با یک عملیات بزرگ علیه اقلیت مسیحی (قبل از جنگ 10 درصد از جمعیت 22 میلیونی سوریه) بازگشت به میز بازی را اعلام کرد.
این عملیات که با واکنش تند رهبر کاتولیکهای سوریه همراه بود. وی محمد جولانی را به دلیل ناتوانی در کنترل عناصر تکفیری به باد انتقاد گرفت.
انتقادات از هیات حاکمه جدید سوریه و محمد جولانی براین اساس استوار است که آنها بجای توجه به مسائل داخلی و رشد مستمر تکفیریها، تمام توان خودشان را صرف جلب توجه کشورهای غربی و کسب مشروعیت از آنها کردهاند.
این شرایط پیچیده این نگرانی را ایجاد کرده که با وجود موفقیت دولت موقت سوریه در جلب نظر کشورهای غربی و عربی اما چالشهای داخلی آنها چه در حوزههای امنیتی و چه در زمینههای اقتصادی همچنان حل نشده باقی مانده است.